Στα λευκά …( vid)

Ο επιβλητικός ορεινός όγκος της Δυτικής Κρήτης με τις απόκοσμες Μαδάρες, όπως ονομάζονται τα ψηλότερα σημεία των Λευκών Ορέων, αποτελεί το μεγαλύτερο καταφύγιο ενδημικών φυτών της χώρας μας προσελκύοντας το ενδιαφέρον από δεκάδες βοτανολόγους ολόκληρου του πλανήτη. Τα Λευκά Όρη είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά βουνά της Ελλάδας, ένας γιγάντιος ορεινός όγκος που δεσπόζει στο μέσο της Μεσογείου. Η ονομασία Λευκά Όρη προέρχεται από το γεγονός ότι οι κορυφές φαίνονται λευκές σχεδόν όλο το χρόνο, τόσο από το χιόνι όσο και από τα γυμνά βράχια που γυαλίζουν στον ήλιο.

Πανέμορφα τα Λευκά Όρη σε θέα από το Ρέθυμνο | Rethemnos News

Βρίσκονται στη δυτική Κρήτη, έχουν κατεύθυνση από τα δυτικά προς τα ανατολικά και καταλαμβάνουν μια έκταση μήκους 50 και πλάτους 25 χιλιομέτρων που αποτελεί σχεδόν το 40% του νομού Χανίων. Είναι εντυπωσιακό ότι στα Λευκά Όρη υπάρχουν 57 κορυφές που ξεπερνούν τα 2.000 μέτρα, ενώ άλλες 54 υψώνονται από τα 1.500 εώς τα 2.000 μέτρα. Ψηλότερη κορυφή του βουνού είναι οι Πάχνες στα 2.453 μέτρα και ακολουθούν ο Τροχάρης (2.402 μ.), ο Μέσα Σωρός (2.397 μ.), η Διπλή Θοδωρή (2.380 μ.), η Γαβαλά (2.350 μ.), ο Μπουρνέλος (2.342 μ.), η διάσημη Σβουριχτή (2.337 μ.), η Κακόβολη (2.214 μ.), το Όρνιο (2.153 μ.), η Ζαρανοκεφάλα (2.140 μ.), η Μελινταού (2.133 μ.) και ο εντυπωσιακός Γκίγκιλος (2.080 μ.).

Ορεινοί όγκοι / Λευκά-Όρη, NaturaGraeca

Αυτές οι κορυφές σχηματίζουν ένα στέμμα στο κέντρο του οποίου απλώνεται ένα εκτεταμένο υψίπεδο, η περίφημη «Ορεινή Έρημος», μια εντυπωσιακή άνυδρη «σεληνιακή» πεδιάδα, ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς που δημιουργεί ένα αξέχαστο συναίσθημα σε όποιον το αντικρίσει. Από εκεί μπορεί κανείς να περπατήσει μέχρι την κορυφή της Σβουριχτής ανακαλύπτοντας στο διάβα του πολλά στενότοπα ενδημικά φυτά. Το βουνό έχει σχηματιστεί κυρίως από ασβεστόλιθους και δολομίτες και χαρακτηρίζεται από πολλά φαράγγια (περίπου 20), δεκάδες σπήλαια, δολίνες και βάραθρα που δημιουργούν μια έντονα δαιδαλώδη μορφολογία. Από τα φαράγγια ξεχωρίζει η περίφημη Σαμαριά και ακολουθούν της Τρυπητής, της Αγίας Ειρήνης, του Κλάδου, της Αράδαινας, το Σφακιανό, της Ίμβρου, της Ελυγιάς, των Μποριανών, του Θερίσου και της Κάβης.

Σπήλαια και άλλα γεωλογικά θαύματα στα Χανιά - Χανιώτικα Νέα

Εδώ βρίσκονται και μερικά από τα βαθύτερα σπηλαιοβάραθρα της Ελλάδος, ο Γουργούθακας και το Λιοντάρι. Τα πιο σημαντικά οροπέδια του βουνού είναι του Ομαλού, της Ανώπολης, του Ασκύφου, της Ταύρης και της Νιάτου. Η Ορεινή Έρημος φιλοξενεί τον λάκκο Παυλιά, μια περιοχή με μαύρο ασβεστόλιθο που αποτελεί το κρητικό αντίστοιχο των βράχων της Ανταρκτικής. Τα Λευκά Όρη είναι ένας άγονος ορεινός όγκος με ελάχιστες πηγές και το περπάτημα του απαιτεί πολύ καλή προετοιμασία, άριστη φυσική κατάσταση και τέλεια αίσθηση προσανατολισμού. Οι κορυφές αλλά και μια μεγάλη περιοχή του βουνού αποτελούν τμήμα του Εθνικού Πάρκου Δρυμών Σαμαριάς και Λευκών Ορέων.

Πως θα πάτε

Τα Λευκά Όρη βρίσκονται στα νοτιοανατολικά του νομού Χανίων. Προτιμήστε για ορμητήριο τα χωριά του νότου (Αράδενα, Ανώπολη, Λουτρό, Χώρα Σφακίων), όπου οι ντόπιοι κτηνοτρόφοι και περιπατητές γνωρίζουν πολύ καλά το βουνό. Η καλύτερη εποχή για να επισκεφτεί κανείς τις Μαδάρες είναι από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο όταν δεν θα υπάρχουν πολλά χιόνια. Τότε είναι που ανθίζουν τα περισσότερα από τα σπάνια λουλούδια του βουνού. Προσοχή όμως, το μέγεθος του βουνού και η απουσία πηγών απαιτούν ιδιαίτερα προσεκτική προετοιμασία. Το καλύτερο θα ήταν να ανεβείτε στις Μδάρες με κάποιον οδηγό βουνού ή φίλο κτηνοτρόφο

naturagraeca.com

Απάντηση

Search

Discover more from aIR MAGAZINE

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading