Τσελεμεντέ

Κάθε βιβλίο μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής στον τόπο μας αποκαλείται κοινώς «τσελεμεντές» και καθόλου άδικα, αφού ήταν αυτός ο αρχιμάγειρας και δάσκαλος της γαστριμαργίας που δίδαξε σε ένα ολόκληρο έθνος τις βασικές αρχές της καλής κουζίνας.

«Κανένα άλλο βιβλίο δεν εσκόρπισε εις την Ελληνικήν οικογένειαν τόσην ευτυχία», συνήθιζε να λέει ο Γρηγόριος Ξενόπουλος για τα περιοδικά και τα βιβλία του Νικολάου Τσελεμεντέ, ευαγγέλιο άλλοτε σε κάθε κουζίνα και χείρα βοήθειας για όλες τις νέες νοικοκυρές.

Ο σιφναίος σεφ γράφει το 1926 τον περιβόητο «Οδηγό της Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής», θέτοντας τις βάσεις για τη νέα γαστρονομική περιπέτεια της ελληνικής κοινωνίας. Όπως το ήθελε και ο ακαδημαϊκός Σπύρος Μελάς, αυτός ο τσελεμεντές «έσπρωξε την ελληνική κατσαρόλα στο σύγχρονο πολιτισμό» κάνοντας τον συγγραφέα του συνώνυμο όλων των κατοπινών οδηγών μαγειρικής.

Κατάφωρα επηρεασμένος από τη γαλλική κουζίνα, ο εκσυγχρονιστής «αυτοκράτορας» του ελληνικού τραπεζιού δίδαξε σε μια χώρα την μπεσαμέλ, τη σαντιγί, το πιροσκί, την μπουγιαμπέσα, το κονσομέ, τα καναπεδάκια, το ζελέ κ.λπ., κάνοντας τη νοικοκυρά να πίνει νερό στο όνομά του.

Γι’ αυτό και τα βιβλία του ήταν τρομερά μπεστ σέλερ, καθώς δεν περιείχαν μόνο ανανεωτικές της κουζίνας μας συνταγές, αλλά και πρακτικές συμβουλές για τις σωστές διατροφικές συνήθειες, τον ιδανικό εξοπλισμό της κουζίνας, τους τρόπους συντήρησης των τροφίμων, το πρωτόκολλο του στρωσίματος του τραπεζιού αλλά και τους κανόνες καλής συμπεριφοράς στο γεύμα και το δείπνο. Κοσμοπολίτης ο ίδιος και γνωστός στα πέρατα του κόσμου ως σεφ, λατρεύτηκε ιδιαιτέρως από την ελληνίδα νοικοκυρά των πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα.

Μπορεί σήμερα να τον κατηγορούν κάποιοι για νόθευση της ελληνικής κουζίνας με ξενόφερτα ευρωπαϊκά στοιχεία (όπως η διαβόητη αντικατάσταση του ελαιόλαδου από το βούτυρο), μιλάμε ωστόσο για μια εποχή που ο όρος «ελληνική κουζίνα» ήταν ένα συνονθύλευμα ανατολίτικων και ιταλικών προσμείξεων και τα πιάτα στο καθημερινό τραπέζι του τόπου μας ιδιαιτέρως περιορισμένα.

Ο δημιουργικός νους του Τσελεμεντέ, η ευρυμάθεια, η μεθοδικότητα, το όραμα και η αγάπη του για τους πειραματισμούς, κοινός τόπος σήμερα των σεφ που σέβονται τον εαυτό τους, έδωσε νέο νόημα στο τραπέζι του Έλληνα, ξεκλειδώνοντας τις αισθήσεις του και βάζοντας στο καθημερινό μενού λαχταριστές και πεντανόστιμες συνταγές με ευρωπαϊκές πινελιές.

Δικαίως έμεινε στην ιστορία του τόπου μας ως ο μεγαλύτερος μάγειρας της εποχής του αλλά και παιδαγωγός μοναδικός της ελληνίδας νοικοκυράς, παίρνοντας από το χέρι την άπειρη κοπέλα και μετατρέποντάς τη σε βασίλισσα της κουζίνας της. Κανείς άλλος δεν μπορεί να παινευτεί ότι δημιούργησε μόνος την ελληνική αστική κουζίνα μεταμορφώνοντας τις γευστικές προτιμήσεις του Νεοέλληνα: ο Τσελεμεντές έμαθε στην Ελλάδα να μαγειρεύει και να τρώει…

Πρώτα χρόνια

ttselllennsntew1

Ο Νικόλαος Τσελεμεντές γεννιέται την Πρωτοχρονιά του 1878 στο χωριό Εξάμπελα της Σίφνου, αν και η οικογένειά του μετακομίζει σύντομα στην Αθήνα. Εκεί θα μεγαλώσει ο Νίκος και θα τελειώσει το Γυμνάσιο, ερχόμενος από πολύ νωρίς κοντά στη διαχρονική του αγάπη: ο θείος του διατηρούσε γνωστό ξενοδοχείο στο Νέο Φάληρο και ο μικρός μπαινόβγαινε στην κουζίνα του εστιατορίου «Ακταίον» από την εποχή που άρχισε να καταλαβαίνει τον εαυτό του.

Κι έτσι μπορεί ολοκληρώνοντας το σχολείο να πιάνει δουλειά σε συμβολαιογραφείο ως μαθητευόμενος λογιστής, η καρδιά του ανήκει όμως μέχρι τότε στην κουζίνα. Αναγνωρίζοντας η οικογένειά του το πάθος και το ταλέντο του στη μαγειρική, τον στέλνουν στη Βιέννη να σπουδάσει την τέχνη της κουζίνας. Ο Τσελεμεντές ολοκληρώνει τις ετήσιες σπουδές του με έπαινο και επιστρέφει γοργά στην Αθήνα για να πιάσει δουλειά ως σεφ…

Ο Τσελεμεντές γεννιέται

ttselllennsntew2

Από τις αρχές του 20ού αιώνα, ο Νικόλαος θα μαγειρεύει για λογαριασμό πρέσβεων και διπλωματών, πιάνοντας δουλειά σε αρκετές αθηναϊκές πρεσβείες. Το πρώτο αυτό ονοματάκι που έκανε θα το εξαργυρώσει τον Απρίλιο του 1910, όταν εκδίδει το μηνιαίο περιοδικό «Οδηγός Μαγειρικής», ένα από τα πρώτα έντυπα του τόπου που περιλαμβάνει όχι μόνο τις εξελίξεις στη διεθνή κουζίνα και πλήθος νεωτεριστικών συνταγών, αλλά και όλα όσα έπρεπε να ξέρει η νοικοκυρά για το savoir faire του τραπεζιού και της ίδιας της κουζίνας της.

Ο Τσελεμεντές εξηγούσε στο περιοδικό του πολλά και διάφορα, ανήκουστα ακόμα στην Ελλάδα, όπως πώς λειτουργεί η αίσθηση της γεύσης, πώς στρώνουμε το τραπέζι, πώς εξοπλίζουμε σωστά την κουζίνα μας, πώς συντηρούμε τις τροφές, πώς συμπεριφερόμαστε κατά την ώρα του φαγητού, πώς διακοσμούμε τα πιάτα μας κ.ά. Το περιοδικό του έγινε ανάρπαστο και ο ίδιος μεγάλο όνομα στην εγχώρια γαστριμαργία.

ttselllennsntew5

Ο καθιερωμένος στο εσωτερικό Τσελεμεντές δεν θα επαναπαυτεί ωστόσο στις δάφνες του. Τουναντίον! Το 1920 εγκαταλείπει τις κουζίνες των πρεσβειών και τους διπλωμάτες που έπιναν νερό στο όνομά του, ακόμα και τη διευθυντική του θέση στο ξενοδοχείο «Ερμής» (από το 1919), και μετακομίζει στις ΗΠΑ για να επεκτείνει τις γνώσεις του στην παγκόσμια γαστρονομία.

Στις δύο μεγάλες περιόδους που θα περάσει στην Αμερική μέχρι το 1932, όταν και θα επιστρέψει οριστικά στον τόπο του, θα σπουδάσει μαγειρική, ζαχαροπλαστική και διαιτολογία, μπολιάζοντας τους γευστικούς πειραματισμούς του με την επιστημονική γνώση του καιρού. Ταυτοχρόνως, όντας στις ΗΠΑ θα εργαστεί σε μια σειρά μεγάλων και γνωστών εστιατορίων της Νέας Υόρκης προσθέτοντας μπόλικες νότες ξένης κουζίνας στη μαγειρική του.

ttselllennsntew6

Η Αμερική υπήρξε μεγάλο σχολείο για τον ίδιο, καθώς εκεί ήρθε σε επαφή με πάμπολλες εθνικές κουζίνες και είχε τη δυνατότητα να πειραματιστεί με υλικά που δεν είχε ξανασυναντήσει ποτέ. Ο παιχνιδότοπος της γεύσης, που ήταν γι’ αυτόν οι ΗΠΑ, τον προικοδότησε με νέους τρόπους παρασκευής φαγητών, πρωτόγνωρες έθνικ σάλτσες αλλά και μπαχαρικά που ήταν ολότελα καινούρια για τον Τσελεμεντέ.

Στα χρόνια της Αμερικής θα μετατραπεί σε αρχιμάγειρα και θα βρει δουλειά ως σεφ σε κουζίνες πολυτελών ξενοδοχείων αλλά και διάσημων εστιατορίων. Όταν ένιωσε ότι η νέα αυτή περίοδος μαθητείας, πειραματισμού και εμπειρίας είχε τελειώσει, επιστρέφει στην Ελλάδα (1932) πανέτοιμος να κάνει το μεγάλο όνειρό του πραγματικότητα…

Ο πρώτος «Τσελεμεντές»

ttselllennsntew3

Ο πρώτος ποτέ ολοκληρωμένος οδηγός μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής εκδίδεται στον τόπο μας από τον Νικόλαο Τσελεμεντέ τον Απρίλιο του 1926, όντας ακόμα στις ΗΠΑ: ήταν ένα ογκώδες κόκκινο βιβλίο με χρυσά γράμματα, που έμελλε σύντομα να κατέχει περίοπτη θέση στα ράφια των Ελληνίδων. Η «Βίβλος» της ελληνικής κουζίνας επανεκδόθηκε τουλάχιστον 15 φορές στα επόμενα χρόνια, οι συνταγές της αναπαράγονταν για δεκαετίες σε εφημερίδες και περιοδικά και οι Ελληνίδες απέκτησαν νέα θέματα συζήτησης στις γειτονιές, ερίζοντας πια για την μπεσαμέλ και τη σαντιγί!

Ο Τσελεμεντές είναι τώρα σύμβολο της ελληνικής κουζίνας, καθώς όπως παρατηρεί στην επιφυλλίδα του το 1958 ο Σπύρος Μελάς, «μ’ αυτό το βιβλίο έφτιαξε ο Τσελεμεντές το τραπέζι μας· κατήρτισε τον ουρανίσκο μας· ετακτοποίησε το στομάχι μας· έλυσε το τραγικό πρόβλημα του ‘‘τι θα φάμε σήμερα’’ και πρόσφερε υπηρεσία πραγματικά εθνική. Ένα έθνος κρίνεται και από την κουζίνα του. Πες μου πώς τρως να σου πω ποιος είσαι».

Η ελληνική κουζίνα εμπλουτίστηκε με τη σχεδόν «εθνική» σήμερα μπεσαμέλ (μουσακάς και παστίτσιο του χρωστούν μεγάλη χάρη), την μπουγιαμπέσα, τα σου και τα καναπέ(δάκια), τα φιλέτα με τις μοσχομυριστές σάλτσες, τη σαντιγί και τα λατρεμένα του Τσελεμεντέ ζελεδάκια. Ο Τσελεμεντές αγαπούσε τόσο το ζελέ που έβαζε ζελατίνη σε φρουτοσαλάτες και γλυκίσματα, αλλά ακόμα και σε φαγητά με κρέας και λαχανικά, πήζοντας τον ζωμό και σερβίροντάς τον σε κομμάτια!

ttselllennsntew7

Ταυτοχρόνως, αντικατέστησε το μεσογειακό ελαιόλαδο με το βαρύ βούτυρο, κάνοντας τις συνταγές απείρως πιο γευστικές (αν και σαφώς πιο παχυντικές και ανθυγιεινές).

Τώρα οι νοικοκυρές αντάλλασσαν απόψεις για τη χειροποίητη σπιτική μπεσαμέλ, το κονσομέ και τα πιροσκί, την ίδια ώρα που ο τσελεμεντές του Τσελεμεντέ μετατράπηκε στο Νο 1 δώρο κάθε γάμου, αφού αποτελούσε πραγματικά σανίδα σωτηρίας για όλες τις νέες νοικοκυρές.

Με την αθρόα χρήση του βουτύρου και μόνο η γεύση της ελληνικής κουζίνας άλλαξε καθοριστικά, αν και ο νεωτεριστής Τσελεμεντές δεν έμεινε εκεί. Στις δημιουργίες του χρησιμοποίησε αβέρτα εκλεκτές και πανάκριβες πρώτες ύλες, με κάποια από αυτά τα υλικά να είναι ανήκουστα ως τότε: μυαλά ζώων, καπνιστά ψάρια, φουά γκρα, τυριά και αλλαντικά εισαγωγής, γαρίδες, καραβίδες και αστακούς, φασιανούς, πάπιες, ορτύκια, ελάφια και δεν συμμαζεύεται.

ttselllennsntew10

Ταυτοχρόνως, η μαθητεία του Τσελεμεντέ σε Γαλλία, Αγγλία, Ιταλία, Τουρκία και ΗΠΑ άφησε κληρονομιά και κάτι ακόμα: την τέχνη του σερβιρίσματος! Ο σεφ διακοσμεί τα πιάτα του, σκαλίζοντας ραπανάκια σε σχήμα λουλουδιών, κόβοντας τα λεμόνια σε περίεργους κύβους και μετατρέποντας τα καρπούζια σε γευστικά καλαθάκια. Ο θρίαμβός του δεν είχε όμοιό του! Την ίδια ώρα, μπολιάζει την ελληνική κουζίνα με έθνικ στοιχεία και συστήνει στο εγχώριο κοινό πινελιές γαλλικής, δυτικοευρωπαϊκής, ασιατικής, μεξικανικής, ακόμα και αφρικανικής κουζίνας, αφήνοντας κληρονομιά αυτό που είπαν αργότερα «ελληνική κατά τον Τσελεμεντέ κουζίνα»!

Ο σεφ έδινε στις δημιουργίες του αρχαιοπρεπή και ποιητικά ονόματα, προσέχοντας ιδιαιτέρως να είναι εύηχα. Κι αυτό γιατί είχε μελετήσει ενδελεχώς την κουζίνα των αρχαίων Ελλήνων (μέσω των Δειπνοσοφιστών), αναβιώνοντας παλιές διατροφικές συνήθειες και παραδοσιακές γεύσεις του τόπου μας. Περιβόητο στέκει εδώ το μενού που μαγείρεψε για τον διάδοχο του σουηδικού θρόνου, το οποίο αποτελούνταν από «πρόπομα ψυχρόν, χρύσοφρυς Μεγαρικός, θωρακοφόροις καράβοις Ευβοίας, γαλαθηνού μόσχου τεμάχη, θύμβρωνος μάγματα, ορτυγέας λεπτοτράχηλοι όρτυγες, θρίκαδες εν οξυγάρω, ασπάραγοι έλοοι, Ολύμπου νιφάδες, ολβιογαστόρων επιφορήματα». Συναγρίδα Μεγάρων δηλαδή, γαρίδες Ευβοίας, μαρούλι (θρίκαδες εν οξυγάρω) και παγωτό δικής του έμπνευσης (Ολύμπου νιφάδες)!

Πλάι στις συνταγές, ενυπήρχαν πάντα τρόποι καλής συμπεριφοράς και πρωτοκόλλου στο τραπέζι, όπως οι «Εθιμοτυπίαι κατά τα γεύματα», «Κατάταξις των διαφόρων εντυπώσεων των γεύσεων», «Οικοκυρικαί μελέται» κ.λπ.

Κατοπινά χρόνια

ttselllennsntew4

Ο Τσελεμεντές θέλοντας να μεταλαμπαδεύσει την αγάπη του για τη μαγειρική και την εκτεταμένη γνώση του στην παγκόσμια κουζίνα ίδρυσε μια πειραματική σχολή μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής. Αν και δεν έμεινε εκεί, καθώς ήταν πραγματικά ασίγαστος!

Ο μεγάλος σεφ συνήθιζε να παραδίδει μαθήματα μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής σε κυρίες μέσα σε μια πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα που είχε στήσει γνωστό κατάστημα ηλεκτρικών ειδών της εποχής στην οδό Σταδίου. Αργότερα θα επιδοθεί σε άλλη μια πρωτοποριακή δραστηριότητα: το πρώτο έτοιμο φαγητό! Ο Αθηναίος του καιρού έβρισκε ζεστά εδέσματα και κρύες λιχουδιές στο κατάστημά του της οδού Μέρλιν, δημιουργώντας μια μόδα που επικρατεί ως τις μέρες μας.

Μετά οργάνωσε τις επαγγελματικές εγκαταστάσεις των μαγειρείων της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων και κατόπιν ίδρυσε τη Σχολή Μαγείρων του Στρατού, καθώς ήθελε τώρα να βελτιώσει το φαγητό των στρατεύσιμων. Για την επαναστατική αυτή δουλειά του θα τιμηθεί από τον Ελληνικό Στρατό με τον βαθμό του συνταγματάρχη. Μια από τις τελευταίες του απόπειρες ήταν η προσπάθειά του να φτιάξει ειδικές δίαιτες για τους νοσοκομειακούς ασθενείς που έπασχαν από διαβήτη και άλλες παθήσεις, αν και δεν θα προλάβαινε. Πρόλαβε όμως να εκδώσει στα αγγλικά ένα βιβλίο για την ελληνική κουζίνα το 1950 («Greek Cookery»).

ttselllennsntew8

Ο Νικόλαος Τσελεμεντές άφησε την τελευταία του πνοή στις 2 Μαρτίου 1958 και κηδεύτηκε την επομένη στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών ως ο απόλυτος «πατριάρχης» της ελληνικής γεύσης. Όσο κι αν σήμερα η κουζίνα του δέχεται επικρίσεις για την αφαίρεση του ελαιόλαδου, τους ξενόφερτους νεοτερισμούς και την εν γένει αλλοίωση της παραδοσιακής κουζίνας μας, είναι καλό να σημειωθεί ότι ήταν ο ριζοσπαστικός Τσελεμεντές αυτός που έδωσε μια σαφή ταυτότητα στην ελληνική κουζίνα, εξισορροπώντας επιρροές από Δύση και Ανατολή.

Στην εποχή του εξάλλου, όπως παρατηρεί ο Σπύρος Μελάς, «η αναρχία της ελληνικής κουζίνας είναι γνωστή: ιταλική, τουρκική, αλλά προ πάντων κράμα όλων των πρωτογενών συστημάτων, εφυτοζωούσε σε μια κατάσταση μάλλον προϊστορική: Γιουβέτσι, φασολάδα, αρνάκι φρικασέ, μπακαλιάρος πλακί και το ψητό της σούβλας, αυτό ήτανε όλο κι όλο… το δραματολόγιό της»…

 

 


 

ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ  ΚΑΙ Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΘΟΥΝ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΑΝ ΓΛΩΣΣΕΣ

Η ιστορία των ελληνικών μαθηματικών – Ο ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ

Ήδη από την αρχαιότητα, ο Έλληνας μαθηματικός και φιλόσοφος Πυθαγόρας –ο εμπνευστής του περίφημου θεωρήματος που όλοι μαθαίνουμε στο Γυμνάσιο– είχε διατυπώσει τη θεωρία ότι όλα στο σύμπαν είναι μαθηματικά και διέπονται από μαθηματικούς κανόνες και λόγους.

Στην Αναγέννηση, ο Ιταλός αστρονόμος και φυσικός Γαλιλαίος Γαλιλέι, σε ένα από τα πολλά συγγράμματά του ανέφερε ότι «η γλώσσα του σύμπαντος είναι η μαθηματική γλώσσα, και τα γράμματα είναι τρίγωνα, κύκλοι και άλλα γεωμετρικά σχήματα, χωρίς τα οποία είναι ανθρωπίνως αδύνατο να κατανοηθεί έστω και μια λέξη.»

Γι’ αυτό και τα μαθηματικά διαχρονικά χαρακτηρίζονται ως η γλώσσα της επιστήμης. Ωστόσο, είναι τα μαθηματικά κυριολεκτικά μια γλώσσα, όπως τα Ελληνικά ή τα Αγγλικά;

Τι εννοούμε με τον όρο γλώσσα;

Υπάρχουν ποικίλες προσεγγίσεις για τον ορισμό της γλώσσας. Οποιαδήποτε κι αν επιλέξουμε, το μόνο βέβαιο είναι ότι κάθε γλώσσα αποτελεί ένα σύστημα επικοινωνίας με λεξιλόγιο, γραμματική, σύνταξη και άτομα που τη χρησιμοποιούν και την κατανοούν.

Από αυτήν την άποψη, τα μαθηματικά πληρούν όλες τις προϋποθέσεις μίας γλώσσας. Το λεξιλόγιό τους είναι πολύπλευρο και περιλαμβάνει αριθμούς, κλάσματα, μεταβλητές, διαγράμματα ακόμα και μοναδικά σύμβολα, όπως το άπειρο (∞) ή το π, ή ακόμα και φανταστικούς αριθμούς (i, -i).

Και τι να πούμε για τη γραμματική και για τη σύνταξη; Οι τύποι διαβάζονται πάντα από αριστερά προς τα δεξιά. Το λατινικό αλφάβητο χρησιμοποιείται για παραμέτρους και μεταβλητές. Οι πραγματικοί αριθμοί αντιπροσωπεύονται από τα γράμματα a, b, c, α, β, γ. Οι άγνωστοι είναι πάντα οι x, y, z. Τα ονόματα των συναρτήσεων είναι συνήθως f, g, h.

Το ελληνικό αλφάβητο χρησιμοποιείται, επίσης, για την αναπαράσταση συγκεκριμένων εννοιών, όπως για παράδειγμα το λ δείχνει το μήκος κύματος ή το ρ σημαίνει πυκνότητα. Οι παρενθέσεις και οι αγκύλες υποδεικνύουν τη σειρά με την οποία αλληλεπιδρούν τα σύμβολα.

Και όλα τα παραπάνω είναι κατανοητά από όσους γνωρίζουν μαθηματικά, ανεξάρτητα από τη χώρα καταγωγής ή τη μητρική γλώσσα τους.

Τι είναι τα μαθηματικά; | Ο θαυμαστός κόσμος των μαθηματικών

Άλλη μία γλώσσα ή μία παγκόσμια «γλώσσα της επιστήμης»;

Δεν συμφωνούν όλοι ότι τα μαθηματικά αποτελούν γλώσσα, ιδιαίτερα όσοι ορίζουν την έννοια της γλώσσας ως μια ομιλούμενη μορφή επικοινωνίας. Ωστόσο η απλή αριθμητική του 2 + 2 = 4 είναι η ίδια σε όλο τον κόσμο. Οι πράξεις, οι εξισώσεις, οι αποδείξεις, τα θεωρήματα και η επεξεργασία περίπλοκων προβλημάτων, γίνονται με τον ίδιο τρόπο είτε μιλάς ελληνικά, αλβανικά, αγγλικά, είτε οποιαδήποτε άλλη γλώσσα.

Τα μαθηματικά αποτελούν σε όλο τον κόσμο ένα απαραίτητο εργαλείο επικοινωνίας σε πολλούς τομείς, από τη φυσική και τη μηχανική, μέχρι την ιατρική και τις κοινωνικές επιστήμες. Είναι αναμφισβήτητα η μόνη παγκόσμια γλώσσα, η «γλώσσα της επιστήμης»!

Ο Γαλιλαίος Γαλιλέι που αναφέραμε παραπάνω όταν ήταν πλέον ώριμος επιστήμονας, εκμυστηρεύτηκε ότι «Αν άρχιζα σήμερα τις σπουδές μου, θα ακολουθούσα τις συμβουλές του Πλάτωνα και θα ξεκινούσα με τα μαθηματικά». Μια συμβουλή από τον Πλάτωνα και το Γαλιλαίο, είναι σίγουρα μια καλή συμβουλή και αν μη τι άλλο έχει τα εχέγγυα για μία καλή εκπαιδευτική αφετηρία, που μπορεί να οδηγήσει σε μία εκπληκτική διαδρομή μάθησης και πολύπλευρης σταδιοδρομίας.

Λένε ότι αν θες να μάθεις καλά μια γλώσσα μετακόμισε στη χώρα που την μιλάνε. Την ακούς από ανθρώπους που την ξέρουν καλά και να τη χειρίζονται σωστά ανάλογα τη συζήτηση. Η κάθε γλώσσα έχει τη δική της δυναμική και ίδιες λέξεις ανάλογα με την ένταση, τον τρόπο έκφρασης και το θέμα, μπορεί να σημαίνουν εντελώς διαφορετικά πράγματα. Το ίδιο και οι νότες! 

Μουσική και γλώσσα πάνε χέρι-χέρι

 

Με την μουσική έχουμε την τύχη να τη βρίσκουμε στο δωμάτιο ή το σαλόνι μας, χωρίς να χρειαστεί να κουνήσουμε το δαχτυλάκι μας μπορούμε να ακούσουμε όποιον δίσκο ή μπάντα θέλουμε ανα πάσα στιγμή. Παρατηρούμε και μαθαίνουμε πως χρησιμοποιεί ο κάθε μουσικός τις ίδιες λέξεις που αρχίζουμε να μαθαίνουμε και εμείς. Αρχίζουν και μπαίνουν όλα σε μια τάξη και αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε τη γλώσσα. Βέβαια η αληθινή συζήτηση γίνεται όταν το ζεις αυτό ζωντανά. Να βλέπεις και να νιώθεις τον συνομιλητή και αν όντως αυτό που έχει να πει το εννοεί και είναι αληθινό. Συμβαίνει εκείνη την ώρα μπροστά σου χωρίς να έχει σημασία το πριν και το μετά. Εκείνη την ώρα παίρνεις αυτό που έχει να πει ο κάθε μουσικός. Ή σε αγγίζει και απολαμβάνεις τη στιγμή ή σε αφήνει αδιάφορο και παίρνεις ότι είναι να κερδίσεις από όλο αυτό. Σημασία έχει ότι ήσουν εκεί και αυτό δείχνει ότι σε ενδιαφέρει να μάθεις.

 

 

 

 

 

 


 

Τ Α Ξ Ι Δ Ι  ΣΤΟΝ  ΧΡΟΝΟ

Πόσο κοντά είμαστε να γίνει κάτι τέτοιο πραγματικότητα; Οι επιστήμονες απαντούν…

Μια από τις μεγαλύτερες επιθυμίες του ανθρώπου είναι να καταφέρει να δαμάσει τον χρόνο και να ταξιδέψει μέσα σε αυτόν. Είναι όμως κάτι τέτοιο πιθανό να συμβεί;

Στις ταινίες βλέπουμε τους ταξιδιώτες στο χρόνο να μπαίνουν συνήθως μέσα σε μια μηχανή και να εξαφανίζονται, για να επανεμφανιστούν σχεδόν ταυτόχρονα ανάμεσα σε καουμπόηδες, ιππότες, δεινόσαυρους ή τους αρχαίους Έλληνες. Αυτό που δείχνουν αυτές οι ταινίες είναι ουσιαστικά η τηλεμεταφορά στον χρόνο.

Οι επιστήμονες δεν πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο, όπως η τηλεμεταφορά, είναι πιθανό να συμβεί στον πραγματικό κόσμο, αλλά από την άλλη δεν υποβιβάζουν τα ταξίδια στο χρόνο σαν το αποκύημα ενός τρελού μυαλού. Στην πραγματικότητα, οι νόμοι της φυσικής μπορεί να επιτρέπουν το χρονολογικό άλμα, αλλά υπάρχουν και κάποιοι… αστερίσκοι που δεν μπορούμε να παραβλέψουμε.

Ταξίδι στο μέλλον

Το ταξίδι στο χρόνο στο κοντινό μέλλον είναι σχετικά εύκολο: το κάνουμε όλοι αυτή τη στιγμή «ταξιδεύοντας» με ρυθμό ένα δευτερόλεπτο ανά δευτερόλεπτο και οι φυσικοί λένε ότι ο ρυθμός αυτός μπορεί να αλλάξει. Σύμφωνα με την ειδική θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν, η ροή του χρόνου εξαρτάται από το πόσο γρήγορα κινείστε. Όσο πιο γρήγορα ταξιδεύετε, τόσο πιο αργά περνούν τα δευτερόλεπτα. Και σύμφωνα με τη γενική θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν, η βαρύτητα επηρεάζει επίσης τον χρόνο: όσο πιο ισχυρή είναι η βαρύτητα κοντά σας, τόσο πιο αργά περνάει ο χρόνος.

«Κοντά σε ογκώδη σώματα – για παράδειγμα κοντά στην επιφάνεια των άστρων νετρονίων ή ακόμα και στην επιφάνεια της Γης, αν και εδώ είναι ένα σχεδόν ανεπαίσθητο φαινόμενο – ο χρόνος τρέχει πιο αργά παρά μακριά», λέει ο Ντέιβ Γκόλντμπεργκ, ένας κοσμολόγος στο Πανεπιστήμιο Ντρέξελ.

Εάν ένας άνθρωπος μπορούσε να σταθεί κοντά στην άκρη μιας μαύρης τρύπας, όπου η βαρύτητα είναι τεράστια, θα περνούσαν μόνο λίγες ώρες γι’ αυτόν ενώ για τους ανθρώπους στη Γη θα είχαν περάσει 1.000 χρόνια, λέει χαρακτηριστικά ο Γκόλντμπεργκ στο Scientific American. Εάν το άτομο που βρισκόταν κοντά στη μαύρη τρύπα επέστρεφε σε αυτόν τον πλανήτη, θα είχε ουσιαστικά ταξιδέψει στο μέλλον. «Αυτό είναι ένα πραγματικό αποτέλεσμα. Είναι εντελώς αδιαμφισβήτητο», τονίζει.

Το ταξίδι στο μέλλον είναι εφικτό - Newsbeast

Ταξίδι στο παρελθόν

Ωστόσο το ταξίδι στο χρόνο προς τα πίσω είναι ένα αρκετά ακανθώδες ζήτημα. Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει σε μερικούς τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να συμβεί ένα τέτοιο ταξίδι, ενώ ταυτόχρονα αναγνωρίζουν τα παράδοξα του ταξιδιού στο χρόνο της γενικής σχετικότητας.

Ο Φάμπιο Κόστα, φυσικός στο Σκανδιναβικό Ινστιτούτο Θεωρητικής Φυσικής, σημειώνει ότι μια πρώιμη λύση με το ταξίδι στο χρόνο ξεκίνησε με μια θεωρία που γράφτηκε τη δεκαετία του 1920. Η θεωρία αυτή περιελάμβανε έναν τεράστιο μακρύ κύλινδρο που θα περιστρεφόταν πολύ γρήγορα αναγκάζοντας και τον χωροχρόνο  «να στρίψει» μαζί του. Η κατανόηση ωστόσο ότι αυτό το αντικείμενο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μια χρονομηχανή που θα επέτρεπε σε κάποιον να ταξιδέψει στο παρελθόν συνέβη μόλις τη δεκαετία του 1970, μερικές δεκαετίες αφότου οι επιστήμονες είχαν ανακαλύψει ένα φαινόμενο που ονομάζεται «κλειστές χρονικές καμπύλες».

Ιστορίες Μέλλοντος: “Ταξίδι στο μέλλον” • Fractal

«Μια κλειστή χρονική καμπύλη περιγράφει την τροχιά ενός υποθετικού παρατηρητή που, ενώ ταξιδεύει στο χρόνο πάντα προς τα εμπρός από τη δική του οπτική γωνία, κάποια στιγμή βρίσκεται στο ίδιο μέρος και χρόνο από όπου ξεκίνησε, δημιουργώντας ουσιαστικά έναν κύκλο, μια λούπα», λέει ο Κόστα. «Αυτό είναι πράγματι εφικτό σε μια περιοχή του χωροχρόνου που, παραμορφωμένη από τη βαρύτητα, περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό της».

«Ο Αϊνστάιν είχε διαβάσει για τις κλειστές χρονικές καμπύλες και ενοχλήθηκε πολύ από αυτή την ιδέα», προσθέτει. Ωστόσο, το φαινόμενο αν και αμφιλεγόμενο άρχισε να μελετάται έντονα.

Η επιστήμη άρχισε να παίρνει στα σοβαρά το ταξίδι στο χρόνο μετά τη δεκαετία του 1980. Το 1990, για παράδειγμα, ο Ρώσος φυσικός Ιγκορ Νοβίκοφ και ο Αμερικανός φυσικός Κιπ Θορν συνεργάστηκαν σε μια ερευνητική εργασία σχετικά με τις κλειστές χρονικές καμπύλες. «Άρχισαν να μελετούν όχι μόνο πώς θα μπορούσε κανείς να προσπαθήσει να φτιάξει μια χρονομηχανή, αλλά και πώς θα λειτουργούσε αυτή», λέει ο Κόστα.

Τα παράδοξα και οι δυσκολίες

Ωστόσο, εξίσου σημαντικό, ερεύνησαν και τα προβλήματα που δημιουργούνται με το ταξίδι στο χρόνο. Τι θα γινόταν αν, για παράδειγμα, πετούσατε μια μπάλα του μπιλιάρδου σε μια χρονομηχανή και αυτή ταξίδευε στο παρελθόν και στη συνέχεια συγκρουόταν με τον προηγούμενο εαυτό της με τρόπο που σήμαινε ότι ο σημερινός εαυτός της δεν θα μπορούσε ποτέ να μπει στη μηχανή του χρόνου; «Αυτό μοιάζει με παράδοξο», λέει ο Κόστα.

Από τη δεκαετία του 1990, αναφέρει ο Κόστα, υπάρχει συνεχώς ενδιαφέρον για το θέμα, αλλά δεν υπάρχει κάποια μεγάλη ανακάλυψη γύρω από αυτό. Οι ερευνητές δεν είναι ιδιαίτερα ενεργοί σε αυτό το πεδίο σήμερα, εν μέρει επειδή κάθε προτεινόμενο μοντέλο για τη δημιουργία μιας χρονομηχανής παρουσιάζει προβλήματα.

«Έχει μερικά ελκυστικά χαρακτηριστικά, πιθανώς και κάποιες δυνατότητες, αλλά όταν κάποιος αρχίζει να ξετυλίγει τις λεπτομέρειες, καταλήγει σε εμπόδια», λέει από την πλευρά του ο Γκόραβ Κάνα από το Πανεπιστήμιο του Ρόουντ Άιλαντ.

Για παράδειγμα, τα περισσότερα μοντέλα ταξιδιού στο χρόνο απαιτούν την ύπαρξη αρνητικής μάζας και ως εκ τούτου αρνητική ενέργεια, επειδή σύμφωνα με την περίφημη εξίσωσή του Αϊνστάιν E = mc2, η μάζα και η ενέργεια είναι ισοδύναμες. Θεωρητικά, τουλάχιστον, όπως ένα ηλεκτρικό φορτίο μπορεί να είναι θετικό ή αρνητικό, έτσι μπορεί να είναι και η μάζα – αν και κανείς δεν βρήκε ποτέ παράδειγμα αρνητικής μάζας.

Γιατί το ταξίδι στο χρόνο εξαρτάται από ένα τόσο δύσκολο ζήτημα; Σε πολλές περιπτώσεις, χρειάζεται να κρατηθεί ανοιχτή μια σκουληκότρυπα – μια σήραγγα στο χωροχρόνο που προβλέπεται από τη γενική σχετικότητα και συνδέει ένα σημείο του σύμπαντος με ένα άλλο. Χωρίς αρνητική μάζα, η βαρύτητα θα προκαλούσε την κατάρρευση αυτής της «σήραγγας». «Μπορείτε να το σκεφτείτε ως την εξουδετέρωση της θετικής μάζας ή ενέργειας που θέλει να διασχίσει τη σκουληκότρυπα», λέει ο Γκόλντμπεργκ.

Το μέλλον της παρατήρησης της γης με τους δορυφόρους του SpaceX

Ο Κάνα και ο Γκόλντμπεργκ συμφωνούν ότι είναι απίθανο να υπάρχει ύλη με αρνητική μάζα, αν και ο πρώτος σημειώνει ότι ορισμένα κβαντικά φαινόμενα δείχνουν ότι υπάρχει η πιθανότητα να έχουν αρνητική ενέργεια σε πολύ μικρές κλίμακες. Αλλά και πάλι αυτή η ποσότητα θα απείχε κατά πολύ από αυτή που θα χρειαζόταν για να φτιαχτεί μια πραγματική χρονομηχανή, λέει ο Κάνα.

Εξαιτίας όλων αυτών των προκλήσεων ο Κάνα αρχικά αποθάρρυνε την Κάρολαϊν Μάλαρι, τότε μεταπτυχιακή φοιτήτριά του στο Πανεπιστήμιο Ντάρμουθ της Μασαχουσέτης, να προχωρήσει με μια έρευνά της σχετικά με το ταξίδι στο χρόνο. Τελικά, η Μάλαρι και ο Κάνα προχώρησαν με την μελέτη και κατέληξαν στην θεωρητική κατασκευή μιας χρονομηχανής που δεν απαιτούσε αρνητική μάζα. Σύμφωνα με την ιδέα της Μάλαρι θα χρειαζόμασταν δύο αυτοκίνητα σταθμευμένα παράλληλα, το καθένα κατασκευασμένο από κανονική ύλη. Αν αφήναμε το ένα σταθμευμένο και πλησιάζαμε το άλλο με εξαιρετική επιτάχυνση, θα σχηματιζόταν μια κλειστή καμπύλη χρόνου ανάμεσά τους.

Ακούγεται εύκολο, αλλά ενώ το μοντέλο της Μάλαρι καταφέρνει να ξεπεράσει την ανάγκη για ύπαρξη αρνητικής ύλης, προσθέτει ένα άλλο εμπόδιο: απαιτεί να υπάρχει άπειρη πυκνότητα μέσα στα αυτοκίνητα για να μπορέσουν επηρεάσουν τον χωρόχρονο με τρόπο που θα μπορούσε να καταλήξει σε ταξίδι στο χρόνο. Η άπειρη πυκνότητα μπορεί να βρεθεί μέσα σε μια μαύρη τρύπα, όπου η βαρύτητα είναι τόσο έντονη που σπρώχνει την ύλη σε έναν εκπληκτικά μικρό χώρο που ονομάζεται «μοναδικότητα» (singularity). Στο μοντέλο, κάθε ένα από τα αυτοκίνητα πρέπει να περιέχει μια τέτοια μοναδικότητα. «Ένας από τους λόγους που δεν υπάρχει ενεργή έρευνα σε μεγάλο βαθμό για κάτι τέτοιο είναι λόγω αυτών των περιορισμών», λέει και η Μάλαρι.

Άλλοι ερευνητές έχουν δημιουργήσει μοντέλα για ταξίδια στο χρόνο που περιλαμβάνουν μια σκουληκότρυπα ή μια σήραγγα στο χωροχρόνο από το ένα σημείο του σύμπαντος στο άλλο. «Είναι ένα είδος συντόμευσης μέσα στο σύμπαν», λέει ο Γκολντμπεργκ. «Φανταστείτε να επιταχύνετε το ένα άκρο της σκουληκότρυπας φτάνοντας κοντά στην ταχύτητα του φωτός και στη συνέχεια να το στείλετε πίσω στο σημείο από το οποίο προήλθε. Αυτές οι δύο πλευρές δεν είναι πλέον συγχρονισμένες. Η μια είναι στο παρελθόν και η άλλη είναι στο μέλλον», αναφέρει. Αν περπατήσετε ανάμεσά τους, θα ταξιδεύετε στο χρόνο.

Θα μπορούσαμε να πετύχουμε κάτι παρόμοιο μετακινώντας το ένα άκρο της σκουληκότρυπας κοντά σε ένα μεγάλο βαρυτικό πεδίο – όπως μια μαύρη τρύπα – και κρατώντας παράλληλα το άλλο άκρο κοντά σε ένα σημείο με μικρότερη βαρυτική δύναμη. Με αυτόν τον τρόπο, ο χρόνος θα επιβραδύνει στην πλευρά της μεγάλης βαρύτητας, επιτρέποντας ουσιαστικά σε ένα σωματίδιο ή κάποιο άλλο κομμάτι μάζας να παραμείνει στο παρελθόν σε σχέση με την άλλη πλευρά της σκουληκότρυπας.

Ωστόσο, η δημιουργία μιας σκουληκότρυπας απαιτεί αναγκαστικά αρνητική μάζα και ενέργεια. Μια σκουληκότρυπα που θα δημιουργούνταν από κανονική μάζα θα κατέρρεε λόγω της βαρύτητας. «Τα περισσότερα σχέδια τείνουν να έχουν παρόμοια προβλήματα», λέει ο Γκολντμπεργκ. Είναι θεωρητικά δυνατά, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει εφικτός τρόπος να τα φτιάξουμε, όπως δεν μπορούμε να φτιάξουμε μια πολύ γευστική πίτσα χωρίς θερμίδες.

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ... ΝΑΙ! ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ !!!

Η… αυτοπροστασία του χρόνου

Ίσως τελικά το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι δεν ξέρουμε πώς να φτιάχνουμε μηχανές για να ταξιδεύουμε στο χρόνο, αλλά και ότι δεν είναι δυνατό να το κάνουμε παρά μόνο σε μικροσκοπική κλίμακα – κάτι που υποστήριζε και ο Στίβεν Χόκινγκ. Ο Χόκινγκ  πρότεινε την εικασία της προστασίας της χρονολογίας: Το σύμπαν δεν επιτρέπει ταξίδια στο χρόνο επειδή δεν επιτρέπει αλλαγές στο παρελθόν. «Φαίνεται ότι υπάρχει μια ‘υπηρεσία’ που προστατεύει τον χρόνο, η οποία αποτρέπει την εμφάνιση κλειστών χρονικών καμπυλών και έτσι καθιστά το σύμπαν ασφαλές για τους ιστορικούς», έγραψε ο Χόκινγκ σε μια εργασία του 1992 στο Physical Review D.

Ένα μέρος του συλλογισμού του αφορούσε τα παράδοξα που θα δημιουργούσε το ταξίδι στο χρόνο, όπως το παράδειγμα με την μπάλα του μπιλιάρδου και βέβαια το πιο διάσημο αντίστοιχό της, το παράδοξο του παππού: Αν ταξιδέψεις πίσω στον χρόνο και σκοτώσεις τον παππού σου πριν κάνει παιδιά, δεν μπορείς να έχεις γεννηθεί. Επομένως δεν μπορείς να έχεις ταξιδέψει στο χρόνο και επομένως δεν θα μπορούσες να σκοτώσεις τον παππού σου. Κι όμως είσαι εκεί.

Αυτά τα παράδοξα ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τον Αγκουστίν Ράγιο, φιλόσοφο του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης. Ο Ράγιο τα εξετάζει όχι τόσο επειδή τα παράδοξα αμφισβητούν την αιτιότητα και τη χρονολογία, αλλά κυρίως επειδή θέτουν σε δοκιμασία την ελεύθερη βούληση. Αν η φυσική λέει ότι μπορείς να γυρίσεις τον χρόνο πίσω, τότε γιατί δεν μπορείς να σκοτώσεις τον παππού σου; «Τι σε σταματά;», αναρωτιέται ο Ράγιο. Δεν είσαι ελεύθερος;

Ωστόσο, ο Ράγιο πιστεύει ότι το ταξίδι στο χρόνο είναι συμβατό με την ελεύθερη βούληση. «Ό,τι είναι παρελθόν είναι παρελθόν», λέει. «Επομένως, αν στην πραγματικότητα ο παππούς μου επέζησε αρκετά για να κάνει παιδιά, το ταξίδι πίσω στο χρόνο δεν πρόκειται να το αλλάξει αυτό. Γιατί θα αποτύχω αν προσπαθήσω; Δεν ξέρω γιατί δεν έχω αρκετές πληροφορίες για το παρελθόν. Αυτό που ξέρω είναι ότι με κάποιο τρόπο θα αποτύχω».

Με λίγα λόγια, αν πήγαινες να σκοτώσεις τον παππού σου ίσως να γλιστρούσες σε μια μπανάνα στη διαδρομή ή να έχανες το λεωφορείο. «Δεν είναι ότι θα βρεις κάποια ειδική δύναμη να σε υποχρεώσει να μην το κάνεις», λέει ο Κόστα. «Θα αποτύγχανες να το κάνεις για τελείως κοσμικούς λόγους».

Ο Γκολντμπεργκ συμφωνεί μαζί τους. «Σίγουρα ανήκω στην κατηγορία όσων σκέφτονται ότι εάν υπάρχει ταξίδι στο χρόνο, θα κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να παράγει μια άποψη της ιστορίας που δεν θα μπορεί να αλλάξει για να μπορεί να αυτοσυντηρηθεί. Κι αυτό επειδή φαίνεται ότι αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο κατασκευάζονται όλοι οι υπόλοιποι φυσικοί μας νόμοι».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Οι 50 χρονολογίες που σημάδεψαν την ιστορία

Ιδού οι πενήντα επιλογές που κατά τους ιστορικούς και ανθρωπολόγους σημάδεψαν την Ιστορία

1/ Περίπου 3500 π.Χ. Ο τροχός και το αλέτρι εφευρίσκονται στη Μεσοποταμία· στην Αίγυπτο επινοείται το ιστίο: τρεις ανακαλύψεις θεμελιώδεις για το εμπόριο, τη γεωργία και την εξερεύνηση
2/ π. 3200 π.Χ. Η γραφή επινοείται στη Μεσοποταμία: το μέσο για την καταγραφή και την κατανόηση της Ιστορίας

50 χρονιές που σημάδεψαν την Ιστορία - ΤΑ ΝΕΑ
3/π. 3000 π.Χ. Οι πρώτες πόλεις ιδρύονται στη Σουμερία (σημερινό Ιράκ): η καταγωγή των σύγχρονων κοινωνικών και διοικητικών δομών
4 /π. 1600 π.Χ. Επινοείται το αλφάβητο: το ουσιώδες μέσο καταγραφής περίπλοκων εννοιών και διάδοσης πολιτισμού
5 /π. 1600 π.Χ. Αρχή του ελληνικού πολιτισμού: ουσιώδης για τη δυτική κληρονομιά και τις ρίζες των μαθηματικών, της φιλοσοφίας, της πολιτικής σκέψης και της ιατρικής
6/ 753 π.Χ. Ίδρυση της Ρώμης: η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία είναι ένας πυλώνας της σύγχρονης εποχής, παραγωγός ιδεών στη Δικαιοσύνη, τον νόμο, τη μηχανική και τον πόλεμο
7 /π. 670 π.Χ. Επινοείται η σιδηρουργία: κλειδί για περαιτέρω τεχνικές, οικονομικές και στρατιωτικές εξελίξεις
8 /π. 551 π.Χ. Γέννηση του Κομφούκιου, ιδρυτή ενός από τα μείζονα φιλοσοφικά συστήματα του κόσμου
9 /490 π.Χ. Μάχη του Μαραθώνα: οι Έλληνες απωθούν την περσική εισβολή διασφαλίζοντας την επιβίωση του ελληνικού πολιτισμού και της επιστήμης
10/ 486 π.Χ. Γέννηση του Βούδα, ιδρυτή μιας από τις μείζονες θρησκείες
11/ 327 π.Χ. Η αυτοκρατορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου φτάνει στην Ινδία: το πρώτο δείγμα της μακράς και συχνά βίαιης σχέσης ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ασία
12/ 202 π.Χ. Ο Αννίβας ηττάται από τη Ρώμη: νίκη ουσιώδης για την εξασφάλιση της επιβίωσης και της επέκτασης του ρωμαϊκού πολιτισμού
18 ιστορικά γεγονότα τα οποία δεν μας τα δίδαξαν ποτέ στο σχολείο και θα σε σοκάρουν! - Neopolis
13/ 27 π.Χ. Ίδρυση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας: η αρχή της κλασικής περιόδου της ρωμαϊκής κυριαρχίας στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο
50 χρονιές που σημάδεψαν την Ιστορία - ΤΑ ΝΕΑ
14/ π. 5 π.Χ. Γέννηση του Ιησού Χριστού, ιδρυτή του Χριστιανισμού. Η ακριβής ημερομηνία αμφισβητείται
15/ 105 μ.Χ. Πρώτη χρήση του χαρτιού: αντικαθιστά την πέτρα, την πλάκα, τον πάπυρο και την περγαμηνή ως φτηνότερο και βολικότερο μέσο
16/ 280 μ.Χ. Η ενοποίηση της Κίνας υπό τη δυναστεία Τσιν δημιουργεί την πολιτική μορφή της σύγχρονης Κίνας
Σημαντικά γεγονότα 2022: 4 ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν το έτος 2022
17/ 312 μ.Χ. Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος της Ρώμης ασπάζεται τον Χριστιανισμό: καθίσταται δυνατή η διάδοση της χριστιανικής θρησκείας στην Ευρώπη
18/ 476 μ.Χ. Η πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στη Δύση τερματίζει 800 χρόνια ρωμαϊκής ηγεμονίας. Αρχίζει η δημιουργία της σύγχρονης Ευρώπης
19/ π. 570 μ.Χ. Γέννηση του Μωάμεθ, ιδρυτή μιας από τις μεγάλες θρησκείες του κόσμου
20/ π. 730 μ.Χ. Η τυπογραφία εφευρίσκεται στην Κίνα: ένα ουσιώδες βήμα στη μαζική επικοινωνία/ διοίκηση/ πολιτιστική διασπορά
21/ 800 μ.Χ. Ο Καρλομάγνος στέφεται αυτοκράτορας της νέας Δυτικής Αυτοκρατορίας. Σηματοδοτεί την έναρξη της επανένωσης της Ευρώπης
22/ 1054 Σχίσμα ανάμεσα στην Ελληνική και τη Λατινική Εκκλησία. Η Χριστιανοσύνη διχάζεται για πάντα
23/ 1088 Ιδρύεται το πρώτο πανεπιστήμιο στην Μπολόνια της Ιταλίας: η αρχή μια σύγχρονης αντίληψης για τις ανώτερες σπουδές και την γνώση
24/ 1206 Ο Τζένγκις Χαν αρχίζει την κατάκτηση της Ασίας. Επιδρά σημαντικά στην ανάπτυξη της Ασίας και τη μετακίνηση πληθυσμών
25/ 1215 Η Μάγκνα Κάρτα υπογράφεται από τον Βασιλέα Ιωάννη της Αγγλίας: απ΄ αυτή πηγάζει η σύγχρονη αντίληψη της κυριαρχίας του συντάγματος
26/ 1453 Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς
27/ 1455 Τυπώνεται το πρώτο βιβλίο με κινητούς χαρακτήρες: η επανάσταση του Ιωάννη Γουτεμβέργιου στην τεχνολογία της τυπογραφίας καθιστά δυνατή τη μαζική παραγωγή βιβλίων
28/ 1492 Ο Χριστόφορος Κολόμβος ανακαλύπτει τον Νέο Κόσμο και φέρνει την Αμερική στο παγκόσμιο εμπορικό/πολιτιστικό σύστημα
50 χρονιές που σημάδεψαν την Ιστορία - ΤΑ ΝΕΑ
29/ 1509 Επινοείται το φορητό ρολόι: ουσιώδες στη σύγχρονη οικονομία και διοίκηση, εισάγει την έννοια της τακτικής χρονομέτρησης
30/ 1517 Ο Μαρτίνος Λούθηρος κηρύσσει τη Μεταρρύθμιση. Αρχή του Προτεσταντικού Χριστιανισμού και της ιδέας του θρησκευτικού ατομικισμού
31/ 1519 Ο Κορτές αρχίζει την κατάκτηση της Νότιας Αμερικής, η οποία εντάσσεται στο ευρύτερο παγκόσμιο οικονομικό και πολιτικό σύστημα
32/ 1564 Γεννιέται ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ: τα θεατρικά έργα του περιέχουν θεμελιώδεις δηλώσεις για την ανθρώπινη συνθήκη
33/ 1651 Εκδίδεται ο «Λεβιάθαν» του Τόμας Χομπς: πηγή της σύγχρονης ιδέας της πολιτικής κοινωνίας, της ισονομίας και του εγωιστικού ατομικισμού
34/ 1687 Ο Ισαάκ Νεύτων εκδίδει το Ρrincipia Μathematica που θεμελίωσε τη σύγχρονη φυσική επιστήμη
35/ 1776 Η αμερικανική Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας καθορίζει την πολιτική εξέλιξη του Νέου Κόσμου και την άνοδο της αμερικανικής δύναμης
36/ 1789 Η Γαλλική Επανάσταση κάνει τομή στην παράδοση της μοναρχίας· καθιερώνονται τα «δικαιώματα του Ανθρώπου»
37/ 1815 Μάχη του Βατερλώ: τερματίζεται η Ναπολεόντεια Αυτοκρατορία και μαζί της η φιλοδοξία του Ναπολέοντα για κυριαρχία στην Ευρώπη
38/ 1825 Κατασκευάζεται η ατμομηχανή Rocket, σηματοδοτώντας την αρχή της σιδηροδρομικής εποχής των φτηνών και γρήγορων χερσαίων μεταφορών
39/ 1859 Εκδίδεται το βιβλίο του Δαρβίνου «Περί της Καταγωγής των Ειδών». Η εξελικτική θεωρία του μεταμορφώνει τον τρόπο που βλέπουμε τον Άνθρωπο και το περιβάλλον του, καθώς και την πίστη στον Θεό
40/ 1885 Ο Μπεντς κατασκευάζει το πρώτο αυτοκίνητο που κινείται με βενζίνη ξεκινώντας την πιο βαθιά τεχνική και κοινωνική σύγχρονη επανάσταση
41/ 1893 Η Νέα Ζηλανδία υιοθετεί την ψήφο των γυναικών. Οι γυναίκες κερδίζουν την αρχή της πολιτικής ισότητας
42/ 1905 Δημοσιεύεται η θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν. Μεταμορφώνει τη φύση της σύγχρονης γνώσης της Φυσικής
Άγνωστες πτυχές και γεγονότα της Ελληνικής και Παγκόσμιας Ιστορίας – Skalistiri News
43/ 1917 Η Ρωσική Επανάσταση δημιουργεί το πρώτο επιτυχημένο επαναστατικό κράτος
44/ 1918 Τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι αυτοκρατορίες των Αψβούργων και των Οθωμανών καταρρέουν· χαράσσονται εκ νέου οι χάρτες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής
45/ 1939 Ξεσπά ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: 50 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν σ΄ όλο τον κόσμο από το 1939 ώς το 1945 στη μεγαλύτερη και πιο αιματηρή σύγκρουση στον κόσμο, με την οποία τερματίζεται η μακροχρόνια εποχή των ιμπεριαλισμών
46/ 1945 Τέλος του Β΄ Παγκοσμίου· η έκρηξη της πρώτης ατομικής βόμβας δείχνει πως η ανθρωπότητα έχει αναπτύξει τα μέσα για να αυτοκαταστραφεί
47/ 1949 Ιδρύεται η κομμουνιστική Κίνα: η Κίνα δημιουργείται ως ενιαία εδαφική μονάδα με κοινή διοίκηση και εκσυγχρονισμένη οικονομία
48/ 1959 Επινοείται το μικροκύκλωμα (τσιπ) από πυρίτιο. Είναι η μείζων τεχνική επινόηση του περασμένου αιώνα, που κατέστησε δυνατή την εποχή των ηλεκτρονικών υπολογιστών
49/ 1960 Το πρώτο αντισυλληπτικό χάπι γίνεται διαθέσιμο για τις γυναίκες, οι οποίες μπορούν πλέον να κάνουν τις δικές τους βιολογικές επιλογές όσον αφορά την αναπαραγωγή
50/ 1989-90 Καταρρέουν τα κομμουνιστικά καθεστώτα στην Ευρώπη: σηματοδοτείται το τέλος του μακροχρόνιου κομμουνιστικού πειράματος· ο ασιατικός κομμουνισμός αλλάζει επίσης.

 

 


 

Τα 50 χειρότερα φαγητά στον κόσμο

Κεφάλι αρνιού, πίκλες, βραστά αυγά, φράουλες σε σούπα. Η αηδία όλου του πλανήτη σε ένα γαστρονομικό (#νοτ) άρθρο! Στη λίστα και ένα ελληνικό φαγητό αν και δεν ξέρω γιατί

fagito

Όλοι μας έχουμε δοκιμάσει κάτι απαίσιο, κάτι που μας έκανε να αναφωνήσουμε «μμμμμ» από (ψεύτική) απόλαυση, ενώ κλαίγαμε γοερά μέσα μας από την αηδία. Τα παρακάτω 50 απαίσια πιάτα, από τη σχετική παγκόσμια λίστα του TasteAtlas, βασίζονται σε μια ψηφοφορία με περισσότερες από 300 βαθμολογίες και αποτελούν ένα σοβαρό δείγμα του τι μπορούμε να περιγράψουμε ως αηδία κλαίγοντας γοερά μετά τη δοκιμασία του, ή και όχι.

50. Paling in ‘t groen

Τι είναι: Ψιλοκομμένο χέλι με μια σάλτσα που περιέχει λεμόνι, σπανάκι, βασιλικό, μέντα, δυόσμο. Το λατρεύουν οι Φλαμανδοί.

Να το δοκιμάσω: Σερβίρεται ζεστό, με τηγανητές πατάτες (που υπάρχουν ΠΑΝΤΟΥ στο Βέλγιο) και μοιάζει με σπανακόρυζο αλλά με ψάρι των λιμνών μέσα. Με δική σου ευθύνη.

49. Σαλάτα «μάτι του βάτραχου»

Τι είναι: Έχει μέσα μακαρόνια (αχιβαδάκια), ασπράδια αυγών, σαντιγί, καρύδα, ζαχαρωτά, ανανά, μανταρίνια.

Να το δοκιμάσω: Στη Γιούτα τη λατρεύουν αυτή τη διασταύρωση φρουτοσαλάτας, ομελέτας, μακαρονοσαλάτας.

48. Τete de’veau

Τι είναι: Κεφαλάκι αρνιού μαγειρεμένο αργά, και ζελατινοποιημένο. Γλώσσα και μυαλά επίσης βράζονται μαζί με μυρωδικά και σερβίρονται μαζί με μπαχαρικά, πατάτες και καρότα.

Να το δοκιμάσω: Σαν κανιβαλισμός σε τέλεια σύγκρουση με τον γαλλικό εστετισμό και την υψηλή κουλτούρα. ΟΧΙ.

47. Skånsk spettkaka (κέικ πυραμίδα)

Τι είναι: Αυγά, ζάχαρη και αλεύρι, όλα μαζί σε μια λιχουδιά αξιώσεων.

Να το δοκιμάσω: Σαν κέικ για τη φτωχολογιά ακούγεται, σαν ράφι-μινιατούρα μοιάζει εξωτερικά. Μπορεί να είναι και νόστιμο, μπορεί να έχει και γεύση ραφιού. Οι Σουηδοί το λατρεύουν.

46. Pichanga

Τι είναι: Ένας αχταρμάς από σαλάμι, ελιές, τυρί, πκλες, αβοκάντο και ντομάτες.

Να το δοκιμάσω: Pichanga  στην αργκό των Χιλιανών, σημαίνει όντως αχταρμάς. Δεν το περίμενες αυτό!

45. Σοφεγάδα (ή συμπεθεριό)

Τι είναι: Γνωστό και ως το μπριάμ της Κρήτης. Με πολλά κολοκυθάκια, πάρα πολλή ντομάτα και φυσικά το λάδι να αναβλύζει γενναία. Βασικά, βάζουν ό,τι λαχανικό θέλουν.

Να το δοκιμάσω: Δεν έχω ακόμα συνηθίσει το αθηναϊκό μπριάμ. Για το κρητικό δεν είμαι καθόλου σίγουρος.

44. Pichelsteiner

Tι είναι: Κρεατόσουπα με χοιρινό ή μοσχάρι και πατάτες, καρότα, λάχανα, κρεμμύδια, σκόρδα και ό,τι άλλο καλό έχει ο πάγκος του Βαυαρού λαϊκοπώλη.

Να το δοκιμάσω: Το λατρεύουν οι Βαυαροί. Αντέχεις;

43. Τοματόπιτα

Τι είναι: Πίτσα, αλλά στο ανάποδο! Στο Νιού Τζέρσι εδώ και δεκαετίες πειραματίζονται με την αποδόμηση της πίτσας, βάζοντας το τυρί πάνω στη ζύμη και την τομάτα/σάλτσα τομάτας, από πάνω.

Να το δοκιμάσω: Με ανώμαλους, εγώ δεν μιλάω.

42. Sanakji

Τι είναι: Ωμό «μωρό» χταπόδι. με σισαμέλαιο.

Να το δοκιμάσω: Ο ορισμός του Κορεάτικου φαστ φουντ, σερβίρεται ενώ το χταποδάκι ακόμα σπαρταράει. Δεν πάτε καλά.

Bonus: Αν έχεις δει τη θρυλική ταινία “Oldboy”, τότε το συγκεκριμένο πιάτο σίγουρο σου «ξυπνάει» αναμνήσεις.

41. Στρείδια από το βουνό Rocky

Τι είναι: Καμία σχέση με οστρακοειδή, παραπλανητική ονομασία από τους ντόπιους του Κολοράντο για ένα πιάτο με αμελέτητα ταύρου παναρισμένα.

Να το δοκιμάσω: Γκουρμέ λιχουδιά σε δεκάδες επαρχιακά φαστ φουντ των ΗΠΑ, σερβίρεται και με σος κοκτέιλ. Χαρά στο κουράγιο σας.

41. Σκωτσέζικη πίτσα

Τι είναι: Μια πίτσα χωρίς βούτυρο, που δεν ψήνεται σε φούρνο, αλλα τηγανίζεται σε καυτό λάδι! Μια χοληστερίνη σε σχήμα κύκλου δηλαδή.

Να το δοκιμάσω: Μα ποιος είπε ότι οι Σκωτσέζοι έχουν την ελάχιστη ιδέα για το φαγητό;

40. Lutefisk

Τι είναι: Ένα λευκό ψάρι που σερβίρεται σε μορφή ζελέ.

Να το δοκιμάσω: Οι Νορβηγοί το λατρεύουν, οι Φινλανδοί λένε «σας παρακαλούμε κύριοι, εμείς το ανακαλύψαμε πρώτοι». Εγώ μιαν αναγούλα τη νιώθω πάντως.

39. Balut

Ti είναι: Αυγό πάπιας βρασμένο και μαγειρεμένο στο κέλυφος του.  Αυγό πάπιας που έχει κλωσήσει, για να είμαστε πιο ακριβείς. Παπάκι στο κέλυφος του, ασαράντιστο.

Να το δοκιμάσω: Στις Φιλιππίνες το θεωρούν αφροδισιακό πιάτο και το τρώνε σαν μεζέ με την μπύρα τους.

38. Sopa de patacón

Τι είναι: Σούπα με τηγανισμένη μπανάνα τύπου Plantain, λάδι, κρεμμύδι, ζωμό μοσχαριού, πιπεριές, κύμινο.

Να το δοκιμάσω: Σερβίρεται με ρύζι και αβοκάντο. Ακούγεται yolo, σαν κάθε πιάτο από την Κολομβία.

37. Beutschel

Τι είναι: Κάτι σαν ριζότο, κάτι σαν την αυστριακή βερσιόν της δικής μας μαγειρίτσας, ένα πιάτο γκουρμέ, με καρδιά, πνευμόνια και κάθε πιθανό αναπαραγωγικό ζωτικό όργανο μοσχαριού ή ό,τι έχει ο Βιεννέζος χασάπης μας, τέλος πάντων.

Να το δοκιμάσω: Αν θέλεις να συλλέξεις εμπειρίες από μαγειρίτσες ανά τον κόσμο, γιατί όχι;

36. Kiełbasa parówkowa

Τι είναι: Ένα λουκάνικο από χοιρινό, μάγουλα μοσχαριού με μπόλικο αλατοπίπερο και μοσχοκάρυδο.  Συνήθως οι Πολωνοί το προτιμούν μέτρια ψημένο, με την υφή του προς το ανοιχτό καφετί.

Να το δοκιμάσω: Σύμφωνα με την περιγραφή του TasteAtlas, το λουκάνικο όταν σερβίρεται στα πιάτα, απόδιδει μια βαριά οσμή, σαν τον επιθανάτιο ρόγχο του γουρουνιού. ΟΧΙ.

35. Khoresh alou esfenaj

Τι είναι: Δαμάσκηνα, σπανάκι, αρνί, σαφράν, κανέλα, κρεμμύδια, κουρκουμάς. Όλα αυτά σε ένα πιάτο.

Να το δοκιμάσω: Σαν φρικασέ από ανθρώπους που έχουν πιεί υπερβολικά πολύ και είναι ακατάλληλοι για κουζίνα. Οι Ιρανοί πάντως το λατρεύουν.

34. Blodpudding

Τι είναι: Φυσικά και έχει αίμα, από γουρούνι, μαζί με κομμάτια χοιρινού, αλεύρι, βούτυρο (ναι, μαζί) και μυρωδικά.

Να το δοκιμάσω: Σερβίρεται περίπου σαν γκουρμέ brunch σε Σκανδιναβικές χώρες, μαζί με μαρμελάδες φρούτων. Τρομάζω.

33. Σούπα σπανακιού

Τι είναι: Πάρα πολύ σαφές από τον τίτλο του, μια σούπα που περιέχει σπανάκι, βούτυρο, αλεύρι, γάλα, πιπέρι, και βραστά αυγά.

Να το δοκιμάσω: Σερβίρεται στα καλά φινλανδικά μαγαζιά και με έξτρα αυγά, και με έξτρα γάλα. Ποτέ δεν ξέρεις, μπορεί να θελήσεις έξτρα.

32. Callalloo

Tι είναι: Ας ταξιδέψουμε μακριά, προς τον Άγιο Δομίνικο για να γνωρίσουμε το εθνικό φαγητό τους. Μια σούπα με μπέικον, γάλα καρύδας, γλυκοπατάτες, dumplings που έχουν μέσα καλαμποκάλευρο, πιπεριές και πράσινες μπανάνες.

Να το δοκιμάσω: Φοβούνται ωρέ τα παλικάρια; (ΝΑΙ).

31. Caldo de Papas

Tι είναι: Κρεμμύδια, πατάτες, κόλιανδρος, πιπεριές, σαφράν και το καλύτερο για το τέλος: ωμά αυγά.

Να το δοκιμάσω: Μοιάζει με πιάτο – τρολιά που εφηύραν οι κάτοικοι των Κανάριων νησιών για να παραπλανούν τουρίστες. Ευχαριστώ, δεν θα πάρω.

30. Kinalas

Τι είναι: Σούπα noodles αλλά με μυαλά χοιρινού ή μοσχαριού και κρέας από το κεφάλι του.

Να το δοκιμάσω: Οι μερακλήδες Φιλιππινέζοι βάζουν κι ένα βραστό αυγό από πάνω, για να ολοκληρωθεί η γκουρμεδιά.

29. Arroz al forn

Τι είναι: Ρύζι στο φούρνο με ντομάτες, κρεμμύδι, σκόρδα, χοιρινά παϊδάκια και λουκάνικο μαγειρεμένο στο αίμα του.

Να το δοκιμάσω: Στην Βαλένθια το αποθεώνουν πάντως.

28. Nasi tim ayam

Ti είναι: Ένα ινδονησιακό ρύζι που μαγειρεύεται με σόγια σος και χοιρινό ή κοτόπουλο.

Να το δοκιμάσω: Θεωρείται φουλ βαρετό πιάτο, και το δίνουν συνήθως σε παιδιά.

27. Morcilla Palatera

Τι είναι: Το προαναφερθέν λουκάνικο που μαγειρεύεται στο αίμα του.

Να το δοκιμάσω: Γκουρμεδιά που καταναλώνεται με ψωμί και μπύρα στα ισπανικά «φασέικα» μπαρ.

26. Hormiga Culona

horm

Τι είναι: Μυρμήγκια τσουπωτά, που μεγαλώνουν στην Κολομβία.

Να το δοκιμάσω: Τα ψήνουν πολλή ώρα και τα προσφέρουν σαν εναλλακτική του κρέατος. Αν είσαι θαρραλέος.

25. Lengua a la vinagreta

leng

Τι είναι: Βραστό κρέας, μαριναρισμένο με λευκό ξύδι, σκόρδο, βασιλικό, και με guest star (μαντέψτε) βραστά αυγά!

Να το δοκιμάσω: Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ουρουγουάη, και πεινάς πολύ. ΠΟΛΥ ΟΜΩΣ.

24. Stegte Sild

Τι είναι: Τηγανιτή πίκλα ρέγγας με αλεύρι crispy, βουτηγμένη σε μετρίως γλυκιά άλμη. Α, και με πολλά λαχανικά ως γαρνιτούρα.

Να το δοκιμάσω: Οι Δανοί τρελαίνονται γι’ αυτό το ορεκτικό.

23. Musk stick

Τι είναι; Ζαχαρωμένες ροδέλες τύπου marshmallows, που συνήθως έχουν γεύση φρούτων. Αυτό δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα, τουλάχιστον από άτομο που το δοκίμασε εκτός Ωκεανίας.

Να το δοκιμάσω: Είναι τόσο απροσδιόριστη η γεύση του, που μοιάζει σαν να μασάς καλλυντικό.

22. Poi

poi

Τι είναι: Ο σπόρος του φυτού Taro, χτυπημένος μέχρι αηδίας, μέχρι να παραχθεί ένας μωβ ζελές.

Να το δοκιμάσω: Έφτασες στη Χαβάη και δεν θα δοκιμάσεις ένα από τα αγαπημένα τους φαγητά;

21. Conejo al ajllo

connejo

Tι είναι: Λαγός, πατάτες, ελαιόλαδο, ξύδι και μπόλικο αλάτι.  Α, και με μπόλικο σκόρδο. Δεν το τσιγκουνεύονται.

Να το δοκιμάσω: Δεν λυπάσαι τον Μπαγκς Μπάνι που κολυμπάει στο σκόρδο;

20. Kaymakli Kayιsi

Tι είναι: Αποξηραμένα βερίκοκα, ποτισμένα με σιρόπι λεμονιού και γεμισμένα με καϊμάκι, και με πολλούς ξηρούς καρπούς σαν γαρνιτούρα.

Να το δοκιμάσω: Έπος ή αηδία; Οι απόψεις διίστανται.

19. Σούπα afang

agang

Τι είναι: Άλλη μια περίπτωση σούπας σαν φρικασέ, με μικρά ψάρια, μοσχάρι, κόκκινο λάδι και φύλα afang (κάτι σαν βλίτα).

Να το δοκιμάσω: Αν νιώθεις Φ.Σ (φρικασέ συλλέκτης)

18. Brotsupper

Τι είναι: «Ψωμάτη» σούπα. δηλαδή βουτυρωμένες φέτες ψωμιού με ζωμό κρέατος αλλά και ζωμό λαχανικών και άλλα μυρωδικά.

Να το δοκιμάσω: Βαριέμαι.

17. Riz cashmir

Τι είναι: Κοτόπουλο, κρέμα γάλακτος, γάλα καρύδας, ροδάκινα, αχλάδια, ψητά αμύγδαλα.

Να το δοκιμάσω: Σαν το βρετανικό τράιφλ που είχε προσπαθήσει να φτιάξει η Ρέιτσελ στα «Φιλαράκια».

16. Czernina

nz

Τι είναι: Σούπα με πάπια ή αίμα χήνας, που διατηρείται συνήθως σε ξύδι. Βάζουν μέσα και αποξηραμένα φρούτα και μπαχαρικά. Για την αλητεία.

Να το δοκιμάσω: Οι Πολωνοί το λατρεύουν. Είσαι τόσο τολμηρός;

15. Τhorammatur

Ti είναι: Όλα τα έχει αυτό το πιάτο. Και κεφάλι αρνιού, και καπνιστό κρέας, και κρέας καρχαρία. Βασικά είναι μια πιατέλα με κρέατα, χωρίς κάποια λογική στην επιλογή τους.

Να το δοκιμάσω: Αν είσαι Ισλανδός, μάλλον ήδη έχεις γνώση.

14. Μπάλες από μπέρμπον

Τι είναι: Σαν τρουφάκια αλλά με έξτρα βούτυρο, έξτρα σοκολάτα και ουίσκι.

Να το δοκιμάσω: Οι κτηνοτρόφοι του Κεντάκι και ο Ρον Σουάνσον του “Parks and Recreation” το τρώνε για πρωινό.

13. Bashler Melsuppe

bs

Ti είναι: Αλεύρι, κρεμμύδια, κιμάς, αλλά σε σούπα.

Να το δοκιμάσω: Δεν φοβάσαι λίγο;

12. Τοματόψωμο

Ti είναι: Το λένε και “pizza strips” στους φούρνους του Ρόουντ Άϊλαντ, αλλά δεν έχουν σχέση με πίτσα. Είναι κομμάτια ζύμης, με σάλτσα τομάτας, χωρίς τυρί.

Να το δοκιμάσω: Δεν είναι ακραία βαρετό;

11. Gaspacho del Mango

Ti είναι: Πιπεριές χαλαπένιο, αγγούρια, τομάτες, πιπεριές τσίλι, σκόρδο και φυσικά μάνγκο.

Να το δοκιμάσω: Οι Ανδαλουσιανοί τρελαίνονται.

10. Ψητές αράχνες

spider

Τι είναι: Η περιγραφή είναι σαφέστατη.

Να το δοκιμάσω: Από τις κορυφαίες γκουρμεδιές της Καμπότζης!

9. Σούπα με φράουλες

sssoup

Ti είναι: Σπατάλη φράουλας θα πω εγώ, αλλά ΟΚ, είναι μια σούπα με αλεσμένες φράουλες και κοφτό μακαρονάκι, κρέμα γάλακτος και φύλλα δυόσμου.

Να το δοκιμάσω: Κάτι δεν πάει καλά με την κουζίνα της Πολωνίας. Καθόλου καλά.

8. Αντίδια στο φούρνο με ζαμπόν

Τι είναι: Μια αηδία της γαλλικής επαρχίας. Λαχανικά στο φούρνο με φέτες ζαμπόν περασμένα σαν κορσέδες και μπόλικο γάλα, αλεύρι, μαύρο τυρί και τυρί Neufchatel.

Να το δοκιμάσω: Ξέρω γω. Αν αγαπάς τα αντίδια σε κάθε τους μορφή.

7. Κέικ πίτσας

Tι είναι: Βοστωνέζοι ερωτευμένοι με την παχυσαρκία τους, δημιούργησαν μια πίτσα με έξι στρώματα, μαγειρεμένη με τον τρόπο ενός κΈικ, αλλά με τα πολύ βασικά υλικά μιας πίτσας.

Να το δοκιμάσω: Αν είναι το τελευταίο εμπόδιο πριν κερδίσεις ένα εισιτήριο των Μπόστον Σέλτικς, ΝΑΙ.

6. Bocadillo del carne de caballo

Τι είναι: Σάντουιτς με το κρέας αλόγου, μαζί με μπέικον, αρακά, τυρί και σκόρδο.

Να το δοκιμάσω: Αν σε ενόχλησε ο αρακάς από την παραπάνω πρόταση, ε, σου αξίζει αυτό το μποκαντίγιο.

5. Σαλάτα Πίτσμπεργκ

Τι είναι: Μια στρώση μαρούλι, από πάνω ντομάτες, πιο πάνω μια μοσχαρίσια κομμένη σε κομμάτια, και στο τέλος πατάτες τηγανητές.

Να το δοκιμάσω: Όχι, γιατί αυτός που το ονόμασε έτσι, είναι απατεώνας. Κυρίως πιάτο σε κακή χασαποταβέρνα είναι, όχι σαλάτα.

4. Gomme

Τι είναι: Διάβασα, το έψαξα, μορφώθηκα, αλλά δεν κατάλαβα τίποτα. Ή μάλλον, δεν θέλω να καταλάβω. Ένα τυρένιο άλειμμα χρώματος καφέ είναι. Βάζουν πάνω και βατόμουρα ή κανέλα.

Να το δοκιμάσω: Σαν διασταύρωση τέφρας με τυροκαυτερή είναι.

3. Λούθερ μπέργκερ

Τι είναι: Μπέργκερ με μπέικον, μπιφτέκι και δυο ντόνατ βουτηγμένα στη ζάχαρη. Να φύγεις χορτάτος, μια για πάντα.

Να το δοκιμάσω. Διάβασε ξανά την τελευταία μου πρόταση.

2. Devilled Kidneys

Τι είναι: Αγγλικό πρωινό. Με συκώτι γαρνιρισμένο με μπαχαρικά και μουστάρδα. Και ζελέ φρούτων.

Να το δοκιμάσω: Μπορεί να είσαι σαδιστής, εγώ δεν έχω ευθύνη.

1. Hákarl

Τι είναι: Κρέας καρχαρία, συνήθως κονσέρβα, βουτηγμένο στην αμμωνία.

Να το δοκιμάσω: Αν αρνηθείς, προσβάλλεις τον Ισλανδό φίλο σου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΛΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Έχει περισσότερους από 32 εκατομμύρια μόνιμους κατοίκους και είναι ένα από τα πιο μυστηριώδη μέρη στον κόσμο. Τρένα υπερταχείες περνάνε μέσα απο κτίρια , πειρατικά πλοία κρέμονται πάνω απο λεωφόρους , ατελείωτου πολύχρωμοι ουρανοξύστες και λουλούδια και φυτά διάσπαρτα παντού . Ο λόγος για την πόλη Τσονγκτσίνγκ, η οποία βρίσκεται στη νοτιοδυτική Κίνα και αποτελεί τη μεγαλύτερη και πιο πολυπληθή πόλη στον κόσμο.

Τσονγκτσίνγκ

Μπορεί το όνομά της να μη μας φαίνεται οικείο, μιας και οι περισσότεροι μέχρι σήμερα θεωρούσαμε ότι τον τίτλο της μεγαλύτερης πολης στον πλανήτη θα τον είχε το Τόκιο, το Πεκίνο ή έστω η Νέα Υόρκη. Κι όμως, αυτή η άγνωστη πόλη της Κίνας της «βάζει» όλες κάτω.

Δεν τη γνωρίζει κανείς: Αυτή είναι η μεγαλύτερη πόλη του κόσμου με πληθυσμό 32 εκατομμυρίων | PLUS by gazzetta

Μιλάμε για μια πόλη, που δεν είναι καν πρωτεύουσα, στην οποία μένει τρεις φορές (και βάλε) ο πληθυσμός της Ελλάδας. Πώς είναι δυνατόν να μην την έχουμε καν ακούσει; Ο λόγος είναι ότι στην Κίνα δεν είναι η σημαντικότερη πόλη, και έτσι οι ειδήσεις από την πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου έρχονται κυρίως από το Πεκίνο και τη Σαγκάη.

Στην Κίνα δεν υπάρχει χώρος για τα τρένα και περνάνε μέσα από τις πολυκατοικίες | HuffPost Greece ΔΙΕΘΝΕΣ

 

Διοικητικά, είναι ένας από τους τέσσερις άμεσα ελεγχόμενους δήμους της ΛΔΚ (οι άλλοι τρεις είναι το Πεκίνο, Σαγκάη και Τιεντζίν), και η μόνη στην ενδοχώρα της Κίνας.

Η τεράστια αυτή πόλη βρίσκεται επάνω στην βόρεια όχθη του εθνικού ποταμού Γιαγκτσέ ( γαλάζιος ποταμός ) που είναι η κυριότερη οδός επικοινωνίας με την ανατολική Κίνα και την θάλασσα

Νυχτερινή Θέα Της Πόλης Τσονγκτσίνγκ Κίνα Τοπίο Δίπλα Στο Ποτάμι — Φωτογραφία Αρχείου

Το Τσονγκτσίνγκ είναι γεμάτο με ουρανοξύστες, φουτουριστικές γέφυρες και μετρό που σε ορισμένα τμήματα περνάει μέσα από τα κτίρια! Η επίσκεψη σε αυτή την κινεζική πόλη δεν είναι μόνο ενδιαφέρουσα αλλά και ιδιαίτερα φθηνή. Το κόστος διαβίωσης είναι χαμηλό, λιγότερο από το μισό σε σχέση με αυτό της Ελλάδας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το να είσαι τουρίστας στην Τσονγκίνγκ σου επιτρέπει να επισκεφθείς ολόκληρη την πόλη άνετα και χωρίς να ξοδέψεις πολλά.

Fancy sculptures sparkle in Chongqing[7]| Photos

Αξίζει να σημειωθεί πως το Τσονγκτσίνγκ είναι τόσο μεγάλο που για να το διασχίσει κάποιος από το ένα μέρος στο άλλο, μπορεί να χρειαστεί δύο ημέρες.