ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

Τάγκο , μπάλα , κρέατα ασάδο , τσάι μάτε , διαφορετικές κλιματικές ζώνες , Μπουένος Αιρες και πολλά άλλα για να δεις και να ζήσεις σε αυτήν την μεγάλη χώρα της Νότιας Αμερικής  που ο  πληθυσμός της ανέρχεται σε 44,5 εκατ. άτομα και η συνολική έκταση της χώρας σε 2,78 εκ. τετρ. χιλιόμετρα, σχεδόν τα δυο-τρίτα της ΕΕ και εκτείνεται σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές όπως η Πάμπας, η Παταγονία, η Γκραν Τσάκο και η Μεσοποτάμια. Η οικονομία της, η οποία βασίζεται κυρίως στις υπηρεσίες κατά 60%, στη βιομηχανία κατά 16% και στον αγροτικό τομέα κατά 9%, εκτιμάτο σε 625 δισ. δολάρια στα τέλη του 2018 και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στη Λατινική Αμερική.

το μέγεθος της Ελλάδας σε αυτό της Αργεντινής

Η Αργεντινή έχει άφθονους φυσικούς πόρους και είναι μια από τις μεγαλύτερες παραγωγούς σόγιας, ηλιόσπορους, μελιού, καλαμποκιού και σιταριού. Επίσης, η χώρα έχει αρκετά ανεπτυγμένη κτηνοτροφία και εξάγει βοοειδή κρέατα, μαλλί, δέρμα και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, η Αργεντινή ήταν μια από τις πλουσιότερες χώρες του πλανήτη με κατά κεφαλή εισόδημα 3.800 δολάρια περίπου το 1913 έναντι 3.144 δολαρίων της Γερμανίας και 3.450 της Γαλλίας. Oμως, οι λανθασμένες οικονομικές πολιτικές και τα εκτεταμένα φαινόμενα διαφθοράς την αποδυνάμωσαν αισθητά.

Το Μπουένος Άιρες είναι μια ιδιαίτερη πόλη με πολλές αντιθέσεις, τόσο λόγω της ιστορίας της, όσο και της οικονομικής κρίσης που υπάρχει τα τελευταία χρόνια.

η περιοχή monserrat κοντά στον περίφημο οβελίσκο

Η πρωτεύουσα της Αργεντινής είναι αρκετά μεγάλη σε έκταση και πλούσια σε ιστορία. Ιστορία χαρακτηρισμένη από πολιτικές αναταραχές, μετανάστευση, κοινωνική ευημερία αλλά και ανέχεια, μουσική και χορό. Τα αναφέρω όλα αυτά για να σας βάλω στην ατμόσφαιρα της πόλης. Επίσης υπάρχει αρκετή ανομοιογένεια, έτσι ενώ άλλες γειτονιές είναι πολύ ασφαλείς για να κινηθείτε, σε άλλες καλό είναι να μην κυκλοφορείτε  σε μη τουριστικούς δρόμους ή τη νύχτα.

To Μπουένος Άιρες εξακολουθεί να θεωρεί τον Ντιεγκο θεό και τον Μέσσι τον προφήτη του , ίσως γιατί ο Μαραντόνα είναι η προσωποίηση της πόλης , ο άγγελος και ο δαίμονάς της , το δικό της χαμίνι που κατέκτησε τον κόσμο

Avenida 9 de Julio en Buenos Aires, la más ancha del mundo

Κάνοντας μια βόλτα στην Avenida 9 de Julio και βλέποντας τα κτίρια που την περιστοιχίζουν καταλαβαίνεις πόσο πλούσια υπήρξε αυτή η πόλη. Ενώ  λίγα μέτρα πιο πέρα στην κεντρικότατη Calle Florida κάθε 2 μέτρα, απλοί πολίτες  ανταλλάσσουν πέσος με δολάρια ή ευρώ σε εξευτελιστική ισοτιμία( εννοείται μαύρη αγορά), καθώς το νόμισμα τους υποτιμάται κυριολεκτικά καθημερινά και χάνει την αξία του. Μέσα σε δέκα μέρες στο Μπουένος  Άιρες   το αργεντίνικο πέσος υποτιμήθηκε τρεις φορές! Πολύ περίεργο να το βιώνεις! Αν είστε λιγάκι ριψοκίνδυνοι και θέλετε να μετατρέψετε χρήματα εκεί, μπορείτε  να απευθυνθείτε στους   κυρίους και κυρίες δεξιά και αριστερά του πεζοδρόμου που ψιθυρίζουν «cambio(αλλαγή)». 

Buenos Aires - The Skyscraper Center

Η Avenida 9 de Julio είναι ο πιο πλατύς δρόμος στον κόσμο. Η λεωφόρος έχει 12 λωρίδες κυκλοφορίας , 2 λωρίδες ποδηλάτου και 1 άμεσης ανάγκης συνολικού μεγέθους 114 μέτρα 

Θα ρίξουμε ένα περπάτημα στην πόλη του Μπουένος Άιρες στο 1ο  μέρος γράφοντας ορισμένες γενικές πληροφορίες για την ζωή , την διαμονή το κόστος τις τιμές τους κινδύνους την ασφάλεια και τις γειτονιές ( Μπάριος ) της πόλης

Στο 2ο μέρος θα πάμε στην γη του πυρός και την πόλη Ουσουάια επονομαζόμενη σαν fin del mundo ( τέλος του κόσμου ) τις διαμάχες της Αργεντινής με Χιλιανούς και Άγγλους το κομμάτι της Ανταρκτικής που διεκδικεί και τις Μαλβίνας ( Φώκλαντς ) κ.α

βόλτα στην Recoleta

βόλτα στην Boca

VAMOS

Κάπου στα 1580 σκάνε μύτη στην ακτή του σημερινού Μπουένος Άιρες τα Ισπανά ..αυτοί επειδή πολύ την είχαν καταβρεί να βγάζουν ασήμι από το έδαφος τι είδαν ? Δυο μεγάλα ποτάμια να γίνονται ένα και να χύνονται στον Ατλάντικ φτιάχνοντας τον Ρίο ντε λα πλάτα τον ποταμό του ασημιού . Εκεί σκάρωσαν την πόλη και οι μπαγάσηδες την ονόμασαν με το διόλου ευκαταφρόνητο Ciudad de la Santísima Trinidad y Puerto de Santa María del Buen Aire (Πόλη της Αγιοτάτης Τριάδας και Λιμάνι της Αγίας Μαρίας του Καλού Αέρα.

✈ Επιλογές μεταφοράς από το αεροδρόμιο Ezeiza στην πόλη
casa rosada

Το 1810 οι ντόπιοι αποφάσισαν να επαναστατήσουν κατά των Ισπανών , ήταν 25 Μάϊου και στην Αργεντινή υπάρχουν δρόμοι λεωφόροι πλατείες θέατρα λιμάνια πόλεις και χωριά με τον τίτλο 25 de Mayo . Έτσι και στο Μπουένος Άιρες η μεγαλύτερη λεωφόρος σε μήκος έχει αυτό το όνομα όπως και η πλατεία που μαζεύονταν οι μητέρες των αγνοούμενων της Χούντας του Βιντέλα , εκεί που βρίσκεται η casa rosada το ροζ κτίριο έδρα  του προέδρου της χώρας του Περονιστή Φερνάντεζ που δεν τον πολυπάνε κιόλας μιας και κατάφερε όπως και οι άλλοι να ξαναρίξει την χώρα στα νύχια του ΔΝΤ και να βαρέσει ένα +20% στον πληθωρισμό.

Η πλατεία Ελλάδας στην εύπορη περιοχή Nunez

Τελικά στις 9 Ιουλίου του 1816 τα κατάφεραν και διακήρυξαν την ανεξαρτησία τους . Μεγάλο μέρος της ένδοξης επανάστασης δρέπουν και 2 Έλληνες ενώ ένας τρίτος είναι σημαντικός για την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας σε αυτήν την χώρα . Γι αυτούς αλλά και άλλους Έλληνες της επιχειρηματικότητας και των κατασκευών θα πούμε στο 2ο μέρος .

στην γειτονιά της Μονσεράτ  ( centro ) υπό βροχή 

Διαμονή ,  ισοτιμίες 

Το πρόβλημα να πάς στην Αργεντινή είναι η μεταφορά …πολλές ώρες πτήση ( από Ελλάδα δεν υφίσταται απευθείας ) , 18 ώρες μίνιμουμ και αρκετά ακριβό εισιτήριο . Η διαμονή τώρα είναι το εντελώς αντίθετο . Η Αργεντινή είναι αρκετά φθηνή για τον Έλληνα όσον αφορά την διατροφή , τις μετακινήσεις , τις αγορές . Αυτή τη στιγμή που μιλάμε το 1 ευρώ ισούται με 293 περίπου πέσος Αργεντινής , ο μέσος μηνιαίος μισθός είναι στα 450 ευρώ με πτωτικές τάσεις ενώ πέρσι ο μέσος κατώτερα  χαμηλός έφτασε στα 320 ευρώ όταν το 2020 ήταν ανα περίπτωση 180 περίπου ευρώ πιο ψηλά !!!

Χώρα με τεράστια αποθέματα σε ορυκτά υδρογονάνθρακες ξυλεία γεωργία και κτηνοτροφία ήταν στις αρχές του 20 αιώνα 10η πιο πλούσια χώρα ανα κεφαλή ενώ τώρα το 2023 ο ΟΟΣΑ την κατέταξε στην 59η θέση !

HTL 9 de Julio Bs As, Buenos Aires: Reservas a preços incríveis - Hoteis.com
HTL 9 de Julio

Τα ξενοδοχεία είναι αρκετά και για όλα τα βαλάντια ….στο κέντρο και στις καλές περιοχές υπάρχουν αρκετά με μέσο όρο διαμονής τα 300 ευρώ ανα άτομο την εβδομάδα χωρίς φαγητό ( μόνο πρωινό)

το καλάθι των τροφίμων

Σε κάθε S/M είναι υποχρεωτική η παρουσία του καλαθιού των τροφίμων ( κάτι μου θυμίζει) . Ειδικές συσκευασίες που περιέχουν δημητριακά 1 κιλό πατάτες , 1 κιλό ντομάτες , καρότα , 1/2 του κιλού αλεύρι , 1/2 του κιλού αρακάς , 2 κιλό πορτοκάλια 2 συσκευασίες από διάφορες σαλάτες 1 φιάλη σογιέλαιο , 1 φρατζόλα ψωμί και 1 λίτρο γάλα με κόστος τα 12 ευρώ .

Diego Maradona, deified in the street art of Buenos Aires - The Set Pieces

Το κρέας είναι άφθονο και κατά βάση ποιοτικό . 1 κιλό μοσχάρι κοστίζει περίπου 3,2ο ευρώ και το φιλέτο ή το beef rif κοντά στα 5 ευρώ . Το τυρί που παράγουν οι ίδιοι είναι κυρίως απο αγελαδινό γάλα και κοστίζει 5 ευρώ το κιλό . Τα εισαγόμενα ακόμη και αν είναι δύο ποιότητες χαμηλότερα κοστίζουν από 8 ευρώ και άνω στο κιλό . Το γάλα έχει αξία 0,47 ευρώ το λίτρο ( αγελαδινό) Το αρνίσιο και κατσικίσιο κρέας συναντάται περισσότερο στις περιοχές της Μεντόζα ( ‘Ανδεις)  και στην νότια παταγονία που λόγω κλιματικών συνθηκών δεν ευνοούν την βοσκή βοοειδών. Στην γη του πυρός το χοιρινό είναι πρώτο σε κατανάλωση .

Γενικά εκτός Μπουένος Άιρες οι αξίες και το κόστος είναι ακόμη χαμηλότερο…

Τέλος 1ου μέρους

Απάντηση

Search

Αρέσει σε %d bloggers: