Τους φωνάζουν σαρδελάδες , είναι μια πόλη Ηπειρώτικη που μοιάζει με νησιώτικη μαζί με τα τοπικά κλαρίνα λατρεύουν να ακούνε κλασική μουσική ίσως λόγω της πολυετούς επαφής με ενετούς και Γάλλους και είναι επίσημα μέσα στο top των 10 καλύτερων πόλεων της Ευρώπης για να ζεις .
Ποια είναι αυτή η χαμηλών τόνων πόλη ?
Στην είσοδο του Αμβρακικού κόλπου, κοντά στα ερείπια της αρχαίας Βερενίκης, σε απόσταση 10 περίπου χιλιομέτρων από τα ερείπια της αρχαίας Νικόπολης, που ιδρύθηκε μετά τη ναυμαχία του Ακτίου το 31 π.Χ., είναι χτισμένη η πόλη της Πρέβεζας, σε μια θέση κλειδί για τη μετέπειτα πνευματική και εμπορική της ανάπτυξη.
Η ετυμολογία του ονόματος Πρέβεζα σύμφωνα με τις επικρατέστερες απόψεις ανάγεται ή στη σλαβικής προέλευσης λέξη Perevor (= πέρασμα, διάβαση) ή στην αλβανικής προέλευσης Prevёzё / a (= μεταφορά, διαμετακόμιση) ή στην ιταλικής προέλευσης Prevezione (=προμήθεια). Όλες οι ερμηνείες είναι σχετικές με τη δεσπόζουσα γεωγραφική θέση της.
Τους Πρεβεζάνους τους λένε ”σαρδελάδες” , αιτία μάλλον η αλιεία σαρδέλας που είναι έντονη στην περιοχή και η τυποποίησή της από τους Γάλλους σε κονσέρβες — κουτιά που οι Ηπειρώτες τα έλεγαν κλουβιά …δλδ σαρδέλες στο κλουβί!!
Το 1917 κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο καταλαμβάνεται από τις δυνάμεις της Αντάντ, ενώ κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η πόλη βομβαρδίζεται από τη γερμανική και συμμαχική αεροπορία, με απώλειες σε όλους τους τομείς. Ο εμφύλιος πόλεμος το Σεπτέμβριο του 1944 άφησε και στην Πρέβεζα έντονα τα σημάδια του.
Αρνητικά όμως την είχε σημαδέψει η αυτοκτονία του ποιητή Κώστα Καρυωτάκη τον Ιούλιο του 1928 στη θέση Βαθύ της Μαργαρώνας ένα βαρύ φορτίο, που η πόλη κουβάλησε αναίτια για πολύ καιρό. Η εξόχου καλλονής φύση της και το ήπιο του χαρακτήρα των κατοίκων της διαφοροποίησε άμεσα την αρνητική εικόνα.
Στην Πρέβεζα θα βρείτε παραδοσιακά εδέσματα, όπως πίτες, ζυμαρικά και γλυκά, ελαιόλαδο, ψάρια και θαλασσινά από τον Aμβρακικό κόλπο όπως την πασίγνωστη ελληνική γαρίδα Γάμπαρι και το περίφημο αυγοτάραχο Αμβρακικού αλλά και γαλακτοκομικά προϊόντα, το περίφημο ντόπιο ούζο & το τσίπουρο, ποτά και ηδύποτα πολλά αρωματικά φυτά και μέλι, και άλλα προϊόντα που προσφέρει η Ηπειρωτική γη και επεξεργάζονται με μεράκι τοπικοί παραγωγοί.
Ο αρχαιολογικός χώρος της Νικόπολης με το αρχαίο θέατρο, το αρχαίο ωδείο και το στάδιο, το Μουσείο της Νικόπολης, το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο της Νικόπολης, Ο Αρχαιολογικός χώρος Κασσώπης με το δεύτερο αρχαίο θέατρο της περιοχής, η αρχαία Ελάτρεια καθώς και βορειότερα ο Αρχαιολογικός χώρος του Νεκρομαντείου, είναι λίγα μόνο αυτά που μπορείτε να δείτε και να εξερευνήσετε στην περιοχή.
Απέχει 400 μ. από την έξοδο του υποθαλάσσιου τούνελ Πρέβεζας-Ακτίου και ιδρύθηκε από πρόσφυγες μετά τη μικρασιατική καταστροφή.
Σε απόσταση ενός χιλιομέτρου περίπου δυτικά της πόλης της Πρέβεζας, πάνω στην παραλία και ακριβώς στο γύρισμα της ακτής προς το Ιόνιο πέλαγος, υψώνεται το φρούριο του Παντοκράτορα. Ο Σπύρος Αραβαντινός αναφέρει ότι το φρούριο πήρε το όνομά του από την εκκλησία του Παντοκράτορα που χτίστηκε εκεί, κατά τη διάρκεια της γαλλικής κατοχής της πόλης, πριν την ανέγερσή του κι έδωσε το όνομά της και στον γειτονικό οικισμό. Οι ευρωπαίοι το ονόμαζαν «Ενετικό» ή «Βενετσιάνικο» κάστρο. Οι Τούρκοι «ουτς καλέ», «ουτς»=uc=(τουρκ.) άκρη, τέρμα, σύνορο.
Απάντηση