Ιορδάνης ποταμός. Δες και μάθε για τον βιβλικό ποταμό

Ιορδάνης Ποταμός- Τάφος του Τιμίου Προδρόμου - Γωνιά χαλάρωσης

 

Ο Ιορδάνης ποταμός είναι ένα στενό ποτάμι μήκους 320 χιλιομέτρων. Πηγάζει από τα βουνά Anti-Lebanon στο βόρειο Ισραήλ, εκβάλλει στη Θάλασσα της Γαλιλαίας στους βόρειους πρόποδες του όρους Ερμών και καταλήγει στη Νεκρά Θάλασσα στο νότιο άκρο του. Αποτελεί τη συνοριακή γραμμή μεταξύ Ιορδανίας και Ισραήλ. Ο Ιορδάνης ποταμός είναι ο μεγαλύτερος, ο πιο ιερός και σημαντικότερος ποταμός των Αγίων Τόπων και αναφέρεται πολλές φορές στη Βίβλο.

 Θα σας πούμε όλα τα χαρακτηριστικά, την ιστορία, τη γεωλογία και τη σημασία του ποταμού Ιορδάνη.

Κύρια χαρακτηριστικά

Απειλές στον ποταμό Ιορδάνη

Μια από τις ιδιαιτερότητες του Ιορδάνη ποταμού είναι ότι έχει μήκος πάνω από 360 χιλιόμετρα, αλλά λόγω της ελικοειδής πορείας του, η πραγματική απόσταση μεταξύ της πηγής του και της Νεκράς Θάλασσας είναι μικρότερη από 200 χιλιόμετρα. Μετά το 1948, ο ποταμός σηματοδότησε τα σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Ιορδανίας, από το νότιο τμήμα της Θάλασσας της Γαλιλαίας μέχρι εκεί που ρέει ο ποταμός Άμπις από την ανατολική (αριστερή) όχθη.

Ωστόσο, από το 1967, όταν τα ισραηλινά στρατεύματα κατέλαβαν τη Δυτική Όχθη (δηλαδή, το έδαφος της Δυτικής Όχθης νότια της συμβολής της με τον ποταμό Ibis), ο ποταμός Ιορδάνης επεκτάθηκε νότια στη θάλασσα ως γραμμή κατάπαυσης του πυρός.

Ιορδάνης ποταμός.Εκεί που βαπτίστηκε ο Ιησούς Χριστός... - Boarding Passport

Οι Έλληνες ονόμαζαν τον ποταμό Aulon και μερικές φορές οι Άραβες τον αποκαλούσαν Al-Sharī’ah («τόπος πόσιμου νερού»). Χριστιανοί, Εβραίοι και Μουσουλμάνοι σέβονται τον Ιορδάνη ποταμό. Στα νερά της βαφτίστηκε ο Ιησούς από τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή. Το ποτάμι ήταν ανέκαθεν θρησκευτικό ησυχαστήριο και τόπος βαπτίσεων.

Ο ποταμός Ιορδάνης έχει τρεις κύριες πηγές, οι οποίες πηγάζουν όλες στους πρόποδες του όρους Ερμών. Το μεγαλύτερο από αυτά είναι το Ḥāṣbānī, κοντά στο Ḥāṣbayya στο Λίβανο, στα 1800 πόδια. (550μ). Ο ποταμός Μπανιάς διασχίζει τη Συρία από τα ανατολικά. Στη μέση βρίσκεται ο ποταμός Νταν, τα νερά του οποίου είναι ιδιαίτερα αναζωογονητικά.

Ακριβώς μέσα στο Ισραήλ, αυτοί οι τρεις ποταμοί συναντώνται στην κοιλάδα Hula. Η πεδιάδα της κοιλάδας Ḥula αρχικά καταλαμβανόταν από λίμνες και βάλτους, αλλά στη δεκαετία του 1950 περίπου 60 τετραγωνικά χιλιόμετρα αποξηράνθηκαν για να σχηματίσουν γεωργικές εκτάσεις. Στη δεκαετία του 1990, μεγάλο μέρος του πυθμένα της κοιλάδας είχε υποβαθμιστεί και τμήματα βυθίστηκαν.

Αποφασίστηκε να διατηρηθεί η λίμνη και ο γύρω υγρότοπος ως προστατευόμενο φυσικό καταφύγιο και μέρος της χλωρίδας και της πανίδας, ιδιαίτερα τα αποδημητικά πτηνά, επέστρεψαν στην περιοχή. Στο νότιο άκρο της κοιλάδας, ο ποταμός Ιορδάνης κόβει ένα φαράγγι μέσα από ένα φράγμα από βασάλτη. Ο ποταμός πέφτει απότομα προς τη βόρεια όχθη της Θάλασσας της Γαλιλαίας.

Σχηματισμός ποταμού Ιορδάνη

Ο ποταμός Ιορδάνης βρίσκεται πάνω από την κοιλάδα του Ιορδάνη, μια κοιλότητα στον φλοιό της γης μεταξύ του Ισραήλ και της Ιορδανίας που σχηματίστηκε κατά τη Μειόκαινο όταν η αραβική πλάκα μετακινήθηκε βόρεια και στη συνέχεια ανατολικά μακριά από τη σημερινή Αφρική. Μετά από περίπου 1 εκατομμύριο χρόνια, η γη ανέβηκε και η θάλασσα υποχώρησε. Τριασικά και Μεσοζωικά στρώματα έχουν ανακαλυφθεί στην ανατολική-κεντρική κοιλάδα του Ιορδάνη.

Χλωρίδα και πανίδα του Ιορδάνη ποταμού

ποταμός Ισραήλ

Ο ποταμός Ιορδάνης διατρέχει αναμφίβολα τη μέση μιας από τις άνυδρες περιοχές της Εγγύς Ανατολής. Τα περισσότερα από τα εύφορη γη βρίσκεται στη Δυτική Όχθη και στις ανατολικές και δυτικές όχθες του ποταμού Ιορδάνη. Σε αυτή τη λεκάνη μπορείτε να βρείτε από υπουγρές μεσογειακές περιοχές έως άνυδρες περιοχές όπου τα είδη είναι προσαρμοσμένα να ζουν.

Υπάρχουν και ψάρια σαν Luciobarbus longiceps, Acanthobrama lissneri, Haplochromis flaviijosephi, Pseudophoxinus libani, Salaria fluviatilis, Zenarchopterus dispar, Pseudophoxinus drusensis, Garra ghorensis και Oxynoemacheilus insignis; μαλάκια melanopsis ammonis y melanopsis costata και τα καρκινοειδή όπως Ποταμός ποταμιός και αυτά του γένους Emerita. Στη λεκάνη κατοικούν θηλαστικά όπως τρωκτικά Mus macedonicus και η ευρασιατική βίδρα (Λούτρα Λουτρά) έντομα όπως Calopteryx syriaca και πουλιά σαν την ταυροκάρδαμο του Σινά (Carpodacus synoicu).

Όσον αφορά τη χλωρίδα, κυριαρχούν οι θάμνοι, οι θάμνοι και τα χόρτα, και σε σημεία ψηλότερα φυτρώνουν ελιές, κέδροι, ευκάλυπτοι, ακόμη και βελανιδιές και πεύκα, και στα τελευταία σημεία φυτρώνουν αγκαθωτοί θάμνοι.

Ιορδάνης Ποταμός

Οικονομική σημασία

Τα νερά του ποταμού Ιορδάνη είναι ο δεύτερος σημαντικότερος υδάτινος πόρος στο Ισραήλ. Μεγάλο μέρος του νερού χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, και καθώς ο πληθυσμός των ποταμών αυξάνεται και η οικονομία αναπτύσσεται, η άντληση νερού είναι απαραίτητη για την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων. Μόνο η Ιορδανία δέχεται 50 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού από τον ποταμό Ιορδάνη.

Οι απαιτήσεις για νερό για τη γεωργία και την οικιακή χρήση είναι υψηλές. Από την άλλη πλευρά, οι απαιτήσεις σε νερό του βιομηχανικού τομέα είναι πολύ μικρές. Αυτό οφείλεται κυρίως στον αυξημένο αριθμό και την κλίμακα των βιομηχανιών στη βιομηχανική ζώνη του Κόλπου της Άκαμπα και στην περιοχή της Νεκράς Θάλασσας.

Απειλές

Ιορδάνης ποταμός

Κάποτε ένας καθαρός και ασφαλής ποταμός, ο ποταμός Ιορδάνης είναι τώρα ένα εξαιρετικά μολυσμένο και εξαιρετικά αλατούχο υδάτινο σώμα. Κατ’ αρχήν, ο ποταμός διασχίζει μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες και λειψυδερείς περιοχές στον κόσμο, επομένως η χρήση των φυσικών πόρων του συχνά υπερβαίνει την αναγεννητική του ικανότητα. Υπολογίζεται ότι η ροή του ποταμού έχει μειωθεί στο 2% της αρχικής του ροής. Η υψηλή εξάτμιση, τα ξηρά κλίματα και η υπερβολική άντληση οδηγούν σε αλάτωση. Εν ολίγοις, οι άνθρωποι νοιάζονται για το μέλλον του ποταμού Ιορδάνη και των ανθρώπων στη λεκάνη του.

Για να αποφευχθούν σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα, ορισμένοι οργανισμοί και κυβερνήσεις έχουν συγκεντρωθεί για να επικεντρωθούν στη βιώσιμη διαχείριση των ποτάμιων πόρων. Ένα ρεύμα γλυκού νερού σε μια τυπική άνυδρη περιοχή της Μέσης Ανατολής, ο ποταμός Ιορδάνης είναι ένας σημαντικός, μοναδικός και πολύτιμος πόρος για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που ζουν κοντά του.

Έχει χάσει σχεδόν το 98% της καταγεγραμμένης ροής της εάν η χώρα που χρησιμοποιεί τα νερά της (Ισραήλ, Συρία, Ιορδανία και Παλαιστίνη) μάλλον θα στερέψουν τα επόμενα χρόνια. Χωρίς συγκεκριμένα και αποτελεσματικά μέτρα. Το Ισραήλ, η Συρία και η Ιορδανία ευθύνονται για την κατάρρευση του ποταμού Ιορδάνη, του ποταμού όπου βαφτίστηκε ο Ιησούς, ο οποίος είναι πλέον ένας υπόνομος ανοιχτός στον ουρανό μέσω του οποίου ρέουν χιλιάδες κυβικά μέτρα λυμάτων. Τα νερά της Θάλασσας της Γαλιλαίας και της Νεκράς Θάλασσας, 105 χιλιόμετρα νότια, αδειάζουν με ρυθμό σχεδόν 1.300 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.

Το κράτος του Ισραήλ μεταφέρει συνεχώς νερό, που αντιπροσωπεύει περίπου το 46,47% της ροής για οικιακή χρήση και αγροτική παραγωγή; Η Συρία είναι 25,24%, η Ιορδανία 23,24% και η Παλαιστίνη 5,05%. Ως εκ τούτου, ο ποταμός Ιορδάνης δεν είναι πλέον μια σταθερή πηγή γλυκού νερού υψηλής ποιότητας και η ροή του φτάνει μόλις τα 20-30 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.

Απάντηση

Search

Αρέσει σε %d bloggers: