Η Σαλαμίνα Κάλντας ιδρύθηκε το 1825 από τον Φερμίν Λοπέζ, τον Χουάν ντε Δίος Αρανζαζού, τον Φρανσίσκο Μαρουλάντα και άλλους, στην περιοχή Κάλντας -ένα εξαιρετικής ομορφιάς υψίπεδο των Άνδεων -στην Κολομβία.
Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.800 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, πράγμα που της χαρίζει ένα εξαιρετικό κλίμα παρ΄όλο που βρίσκεται στην τροπική ζώνη (μέσος όρος θερμοκρασίας 19 βαθμοί!). Ο πληθυσμός της, φτάνει τους 28.764 κατοίκους (απογραφή 2005).
δες
Μια πόλη με το όνομα Σαλαμίνα, που βρίσκεται βαθιά στα βουνά της Κολομβίας, έχει εκπληκτικούς δεσμούς με την Αρχαία Ελλάδα, και πήρε το όνομά της από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας το 480 π.Χ.
Η γραφική πόλη της Σαλαμίνας βρίσκεται στην περιοχή Caldas σε υψόμετρο 1800 μέτρων (5.905 πόδια) στην οροσειρά των Άνδεων. Ιδρύθηκε πριν από περίπου 190 χρόνια και σήμερα έχει περίπου 15.000 κατοίκους.
Η Σαλαμίνα βρίσκεται στην Κεντρική Οροσειρά στα 91 χιλιόμετρα νότια από το Μεντεγίν . Καταλαμβάνει μια επιφάνεια 400,6 τετραγωνικών χιλιομέτρων και η μέση θερμοκρασία της είναι στους 22 βαθμούς κελσίου. Ο πληθυσμός σήμερα είναι 2.300.000 κάτοικοι. Οι δρόμοι της και η αρχιτεκτονική της γενικά (από ξύλο, άχυρο και χώμα) τής έχουν χαρίσει την φήμη Μνημείου Εθνικής και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς. Επίσης υπήρξε γενέτειρα συγγραφέων και ποιητών. Τα πιο συνηθισμένα πιάτα της είναι η πέστροφα σε όλες της τις εκδοχές, τα αυγά στον ατμό και επίσης τα φημισμένα panderos της Σαλαμίνας.
Η πόλη έχει δημιουργήσει έναν εκπληκτικό αριθμό ποιητών, μουσικών και καλλιτεχνών για το μέγεθός της, και έτσι έχει κερδίσει το παρατσούκλι «η πόλη του φωτός». Ανήκει επίσης στο δίκτυο των «Patrionial Pueblos» της Κολομβίας.
Το εξίσου εντυπωσιακό όμως είναι η ιστορία της πόλης και το πώς πήρε το όνομά της. Ο ιστότοπος της πόλης αφηγείται την ιστορία με μεγάλη λεπτομέρεια. Μετάφραση από τα ισπανικά, δείχνει ότι ο Νέος Κόσμος έχει μνημονεύσει τη δόξα της Αρχαίας Ελλάδας για πάντα, έτσι ώστε να μην ξεχαστεί ποτέ στην Αμερική.
Οι ιστορικές μαρτυρίες αναφέρουν «Σύμφωνα με διάταγμα που εξέδωσε ο στρατηγός Σανταντέρ, ο οικισμός που ονομαζόταν Σαμπαναλάργα, το έτος 1827, μεταφέρθηκε στη θέση που σήμερα καταλαμβάνει και ονομαζόταν Ενκινάδας για να ονομαστεί αμέσως μετά Salamina Caldas
Η ιστορία της πόλης συνεχίζει να σημειώνει ότι «Στο διάταγμα ίδρυσης, ο στρατηγός Σανταντέρ ζήτησε να της δοθεί το όνομα Σαλαμίνα στη μνήμη της νήσου Σαλαμίνας της μεγάλης Ελλάδας όπου ο στρατηγός Θεμιστοκλής, επικεφαλής του Αθηναϊκού Στρατού, έδωσε μάχη, κατά των Περσών ναυτικών που διοικούνταν από τον βασιλιά Ξέρξη το έτος 480 π.Χ.
Πηγές https://thesalaminians.wordpress.com, https://arxaia-ellinika.blogspot.com