Αρχαίο Κίτιον , Κύπρος.

Η Λάρνακα είναι από τις αρχαιότερες πόλεις της Κύπρου, με ευρήματα από το 13ο αιώνα π.Χ. και υπήρξε πάντοτε πολύ σημαντική πόλη που διεκδίκησαν όλοι οι δυνατοί λαοί της εποχής. Ονομαζόταν Κίτιον [1] και κατακτήθηκε από τους Αχαιούς, κατόπιν πέρασε στα χέρια των Ασσυρίων, των Αιγυπτίων, των Περσών, οι οποίοι τοποθέτησαν Φοίνικες βασιλείς για να το διοικούν, [2] συμμετείχε μαζί με το Μέγα Αλέξανδρο στην πολιορκία στην πολιορκία της Τύρου και, τέλος κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους το 58 π.Χ..

Λάρνακα 0

Πολύ γνωστή είναι η ιστορία του Κίμωνα, ο οποίος πέθανε πολιορκώντας από θάλασσας την πόλη όταν αυτή ήταν υπό φοινικική κυριαρχία, απαίτησε από τους συνεργάτες του να μην αποκαλύψουν το θάνατό του για να μην πέσει το ηθικό των συμμάχων, επιτέθηκαν και τελικά κέρδισαν τη ναυμαχία. Ένας μεγάλος σεισμός το 77 μ.Χ. κατέστρεψε την πόλη, η οποία ξαναχτίστηκε από την αρχή.

Η σύγχρονη Λάρνακα είναι μία όμορφη πόλη, η οποία γνώρισε ραγδαία ανάπτυξη από το 1960 και μετά. Το 1974, εξαιτίας της εισβολής, έκλεισε το αεροδρόμιο της Λευκωσίας και χτίστηκε το διεθνές αεροδρόμιο της Λάρνακας, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην πόλη της Λάρνακας, κάνοντάς τη σπουδαίο κόμβο για ταξίδια στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Λάρνακα - Παλαιό Υδραγωγείο Λάρνακας (Καμάρες)f50

Το Παλαιό Υδραγωγείο Λάρνακας κατασκευάστηκε το 1750 από των τότε Οθωμανό κυβερνήτη της Λάρνακας Αμπού Μπεκίρ Πασά και θεωρείτε η πιο σημαντική κατασκευή της Οθωμανικής εποχής. Το υδραγωγείο λειτουργούσε μέχρι το 1939 και αποτελούταν από 75 καμάρες που μετέφεραν το νερό από το ποταμό Τρέμιθο στην πόλη της Λάρνακας. Σήμερα η συνοικία που βρίσκετε γύρο από της Καμάρες έχει δανειστεί το όνομα του παλαιού υδραγωγείου.

Λάρνακα - «Φοινικούδες»7d0

Οι Φοινικούδες είναι ο παραλιακός πεζόδρομος και η παραλία που βρίσκετε παράλληλα με την Λεωφόρο Αθηνών και οφείλει το όνομα του στους φοίνικες που βρίσκονται στης δύο πλευρές του δρόμου. Οι Φοινικούδες είναι η καρδία της τουριστικής ζωής της Λάρνακας, μερικά από τα καλύτερα ξενοδοχεία της πόλης βρίσκονται επί της Λεωφόρου Αθηνών, ενώ ειδικά το καλοκαίρι σφύζει από ζωή σχεδόν όλη την διάρκεια της ημέρας και της νύχτας.

Λάρνακα - Χαλά Σουλτάν Τεκκέ284

Το τζαμί του Χαλά Σουλτάν Τεκκέ αποτελεί ιερό τόπο για τους μουσουλμάνους καθώς πιστεύετε ότι στο σημείο που είναι χτισμένο πέθανε το 647 η Ουμ Χαράμ, τροφός του προφήτη Μωάμεθ, πέφτοντας από το άλογό της κατά τη διάρκεια κάποιας αραβικής επιδρομής. Βρίσκεται 5 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης, στις όχθες της Αλυκής Λάρνακας, κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο.

Το νέο αεροδρόμιο Λάρνακας, εγκαινιάστηκε τον Νοέμβριο του 2009 και καλύπτει μια έκταση 100.000 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο έχει την δυνατότητα εξυπηρέτησης 7,5 εκατομμυρίων επιβατών ετησίως.

  1. Το Κίτιον ή Κιτίμ ήταν αρχαία Φοινικική πόλη, βασίλειο της Κύπρου στη θέση της σημερινής Λάρνακας. Στο χώρο της πόλης υπήρχαν προϊστορικοί οικισμοί οι οποίοι αργότερα δέχτηκαν Αχαιούς αποίκους. Η πόλη αναφέρεται ήδη από τον 12ο αιώνα σε αιγυπτιακές επιγραφές, αλλά και αργότερα στην Αγία Γραφή.
  2. Οι Φοίνικες του Κιτίου, που συνεργάζονταν πάντα με τους Πέρσες[, άρχισαν σταδιακά να εγκαταλείπουν την Κύπρο όταν αυτή προσαρτήθηκε (311-310 π.Χ. μέχρι το 58 π.Χ.) στους Έλληνες Μακεδόνες του Πτολεμαίου. Υπολογίζεται πως μέχρι το 200π.Χ. δεν υπήρχε ούτε και ένας Φοίνικας στην Κύπρο, εγκαταστάθηκαν στη μητρόπολή τους, τη Φοινίκη, αφού δεν υπήρχαν πλέον οι Πέρσες στην Κύπρο για να τους προστατεύουν

Η απόσταση μεταξύ Λάρνακα – Λευκωσίας είναι: 53,4 χλμ (32.9 μίλια) και η Λάρνακα έχει περίπου 145 χλδ μόνιμους κατοίκους 

Πληροφορίες , πηγές από https://www.taxidologio.gr

Απάντηση

Search

Αρέσει σε %d bloggers: