Οδοιπορικό στις Ελληνικές αποικίες της Σικελίας ( vid drone )

Η Σικελία (Sicily) είναι αυτόνομη περιοχή της Ιταλίας και το μεγαλύτερο νησί όλης της Μεσογείου, με έκταση 25.708 τ.χλμ.. Πρωτεύουσα του νησιού είναι το Παλέρμο.

Η Σικελία αποικήθηκε από Έλληνες και Φοίνικες από τον 8ο π.Χ. αιώνα. Το 734 π.Χ., από Κορίνθιους ιδρύθηκαν οι Συρακούσες, η σπουδαιότερη αποικία στη Σικελία. Άλλες σημαντικές ελληνικές αποικίες ήταν η Γέλα, ο Ακράγας, ο Σελινούντας, η Ιμέρα και η Μεσσήνη. Αυτές οι ελληνικές πόλεις κράτη ήταν μεγάλης σημασίας για το σύνολο του ελληνικού πολιτισμού, μαζί με αυτές τις νοτίου Ιταλίας αποτελούσαν την Μεγάλη Ελλάδα. Ο Εμπεδοκλής και ο Αρχιμήδης ήταν από τη Σικελία. Η Σικελία ήταν από την αρχαιότητα μεγάλο κέντρο παραγωγής σιταριού (περιζήτητο για τις πόλεις της κυρίως Ελλάδας). Υπήρξε πολλές φορές παρέμβαση στα πολιτικά των σικελικών πόλεων από τις πόλεις της κυρίως Ελλάδας, είτε αυτή είχε ζητηθεί είτε όχι.

Αρχείο:Greek colonies in Sicily.PNG - Βικιπαίδεια

Οι Φοίνικες είχαν και αυτοί αρκετές αποικίες, όπως η Zis (Πάνορμος για τους Έλληνες, σημερινό Παλέρμο), το Λιλύβαιο κλπ. Ο ανταγωνισμός Ελλήνων και Φοινίκων για το έλεγχο της Μεσογείου τους έφερε αντιμέτωπους και η Σικελία ήταν το μέρος όπου οι δύο πολιτισμοί ήταν πιο κοντά. Η Καρχηδόνα ήταν πολύ κοντά στο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού και το 480 π.Χ., πιθανότατα σε συνεννόηση με τους Πέρσες, επιχείρησαν την κατάληψη ολόκληρου του νησιού αλλά ηττήθηκαν στη Μάχη της Ιμέρας.

Οδοιπορικό στα ελληνόφωνα χωριά της Σικελίας! Ζωντανές μνήμες από τη Μεγάλη  Ελλάδα...

Από τότε και μέχρι την κατάληψη του νησιού από τους Ρωμαίους (242 π.Χ.), Έλληνες και Καρχηδόνιοι αποκτούσαν, άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο, τον έλεγχο του νησιού, με τις Συρακούσες και το Λιλύβαιο να παραμένουν οι πυρήνες αντίστασης για τους Έλληνες και για τους Καρχηδονίους αντίστοιχα.

Οι αποικίες των αρχαίων Ελλήνων στην Ιταλία και τη Σικελία - 37,5 % το  ελληνικό DNA στους Σικελούς!

Από το 242 π.Χ. η Ρώμη κάνει τη Σικελία την πρώτη επαρχία εκτός ιταλικού εδάφους. Η αρχική επιτυχία των Καρχηδονίων στον Β΄ Καρχηδονιακό Πόλεμο, προκάλεσε την εξέγερση πολλών Σικελικών πόλεων, η Ρώμη έστειλε στρατό για να καταστείλει την εξέγερση και ήταν κατά τη διάρκεια εκείνης της πολιορκίας των Συρακουσών που σκοτώθηκε ο Αρχιμήδης.

Για τους επόμενους 6 αιώνες η Σικελία παραμένει ρωμαϊκή επαρχία, τροφοδότης της Ρώμης σε σιτηρά. Καθ’ όλη αυτή την περίοδο διατηρείται αμείωτος ο ελληνικός χαρακτήρας του νησιού.

Γενικά στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε πλήθος πληροφοριών για τις πόλεις αποικίες των Ελλήνων στην Σικελία , ονόματα των εκάστοτε τυράννων των αποικιών αυτών , στις εμπορικές και άλλες σχέσεις με την μητροπολιτική Ελλάδα  αλλά και μεταξύ των που όταν ΄΄έσπαγαν΄΄ οδηγούσαν σε εμφύλιες συρράξεις . Το βασικό είναι πως περιοχές του Ελλαδικού χώρου που αποίκησαν το νησί αυτό ήταν Κορίνθιοι ( Συρακούσες) , Ευβοιείς Χαλκιδείς Κυμαίοι Νάξου ( Μεσσήνη  , Ιμέρα ) Μεγαρείς ( Μέγαρα , Σελινούντα ) Ρόδιοι και Κρήτες ( Γέλα και κατόπι Ακράγαντας ) κ.α

δες στο παρακάτω βίντεο τέσσερις απο τις σημαντικότερες Ελληνικές αποικίες στην Σικελία , τις Συρακούσες ( Syracuse ) , Ιμέρα ( Therminae Imeresse ) , Σελινούντα ( Selinunte ) και Ακράγαντα ( Agtigento) με μερικές σύντομες πληροφορίες για αυτές

Μία απάντηση στο “Οδοιπορικό στις Ελληνικές αποικίες της Σικελίας ( vid drone )”

  1. Τσιλιπάνου Φωτεινή Avatar
    Τσιλιπάνου Φωτεινή

    Μοναδικές λήψεις.Ταξιδεψα!!!

Απάντηση

Search

Αρέσει σε %d bloggers: