Τι να κάνεις το Φθινόπωρο στο Ρέθυμνο ( βίντεο drone )

Το Ρέθυμνο είναι η τρίτη σε πληθυσμό πόλη της Κρήτης και βρίσκεται στη βόρεια ακτή του νησιού. Οι ταξιδιώτες που το επισκέπτονται έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε γραφικούς δρόμους, ιστορικά μνημεία και να απολαύσουν τη θάλασσα και τη μοναδική κρητική φιλοξενία.

Και ο καλύτερος χρόνος είναι τώρα το φθινόπωρο που χαλαρώνουν οι ρυθμοί και τα χρώματα γλυκαίνουν

Τι πρέπει να δεις

1 . Βενετσιάνικο φρούριο της Φορτέτσας

Το φρούριο της Φορτέτσας δεσπόζει στο λόφο του Παλαίκαστρου, πάνω από την παλιά πόλη του Ρεθύμνου. Κατασκευάστηκε μεταξύ 1573-1580 από τους Βενετούς, προκειμένου να προστατεύσει τους κατοίκους από την Τουρκική απειλή και είναι ένα από τα μεγαλύτερα φρούρια των Ενετών στην Κρήτη. Το μέγεθος του είναι αρκετά μεγάλο και στο παρελθόν μπορούσε να αποτελέσει καταφύγιο για ολόκληρη την πόλη. Στο φρούριο θα δείτε: την κεντρική πύλη, τις δεξαμενές του κάστρου, το θέατρο της Ερωφίλης, τις πιριτιδαταποθήκες, την κατοικία του Ρέκτορα, το ναό της Αγίας Αικατερίνης και το τζαμί του Ιμπραήμ Χαν.

2 . Παλιά πόλη του Ρεθύμνου

Η παλιά πόλη του Ρεθύμνου βρίσκεται στην καρδιά της σημερινής πόλης και είναι από τις πιο καλοδιατηρημένες αναγεννησιακές πόλεις της Ευρώπης. Αυτό που την κάνει ιδιαίτερη και ξεχωριστή είναι ότι συνδυάζει το ανατολίτικο στοιχείο της τουρκοκρατίας με την βενετσιάνικη αρχιτεκτονική από τα χρόνια της ενετοκρατίας. Περπατώντας στα δρομάκια της, θα ταξιδέψετε πίσω στο παρελθόν ενώ θα συναντήσετε γραφικές αγορές και σοκάκια καθώς και ήρεμες ταβέρνες με παραδοσιακή κρητική μουσική.

3 . Κρήνη Rimondi

https://www.instagram.com/p/BtfyapNHPOj

Οι βενετοί διοικητές προσπάθησαν να λύσουν το πρόβλημα της υδροδότησης του Ρεθύμνου, έτσι κατασκεύασαν αρκετά υδραγωγεία και κρήνες μέσα στην πόλη προκειμένου οι πολίτες να έχουν το απαραίτητο τρεχούμενο νερό. H κρήνη Rimondi, κατασκευάστηκε το 1626 από τον ρέκτορα της πόλης Α. Rimondi και βρίσκεται στη σημερινή πλατεία του Πλατάνου και στο παλιό κέντρο της βενετσιάνικης πόλης. Αργότερα, στα χρόνια της τουρκοκρατίας προστέθηκε και θόλος, όπως συνηθίζονταν στις τούρκικες κρήνες.

4 . Μουσουλμανικό τέμενος Νεραντζές

Περπατώντας στους δρόμους της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου, θα δείτε να υψώνεται πάνω από τις στέγες των σπιτιών ο «μιναρές». Το τζαμί Νεραντζές αποτελούσε το καθολικό της μονής και ήταν αφιερωμένο στη Παναγία των Αυγουστινιανών «SantaMaria», ένα από τα πιο σημαντικά μοναστικά καθιδρύματα των Βενετών στο Ρέθυμνο που τοποθετούνται χρονικά στον 16ο  αιώνα. Η εκκλησία μετατράπηκε σε τζαμί το 1657 ενώ το παρεκκλήσι του σε οθωμανικό ιεροσπουδαστήριο. Σήμερα, φιλοξενεί το Ωδείο της πόλης.

5 . Πύλη Guora

Η πύλη Guora αποτελεί την κεντρική είσοδο του χερσαίου τείχους των Ενετών. Οι ντόπιοι την αποκαλούν και «Μεγάλη Πόρτα» και χτίστηκε την περίοδο της ενετοκρατίας μεταξύ 1556-1568, όταν ρέκτορας του Ρεθύμνου ήταν ο Jacopo Guoro. Σήμερα, σώζεται μόνο το εσωτερικό τμήμα της πύλης το οποίο είναι και αυτό σχεδόν κατεστραμμένο. Το τείχος της πόλης είχε άλλες δύο πύλες: την «Πύλη της Άμμου» που βρίσκεται στην πλατεία του Άγνωστου Στρατιώτη και την πύλη που βρίσκεται σήμερα στο γήπεδο της Σοχώρας.

6 . Ενετικό Λιμάνι

Το Ενετικό Λιμάνι του Ρεθύμνου βρίσκεται δίπλα στο σύγχρονο λιμάνι και αποτελεί ένα από τα γραφικότερα σημεία της παλιάς και της σύγχρονης πόλης. Το σήμα κατατεθέν του είναι ο φάρος που αποτελεί το δεύτερο σε μέγεθος εναπομείναντα Αιγυπτιακό Φάρο της Κρήτης, μετά από το φάρο των Χανίων. Κατασκευάστηκε το 1830, όταν οι Τούρκοι παραχώρησαν στους Αιγυπτίους την Κρήτη και είναι ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα μέρη του Ρεθύμνου και της Κρήτης. Το ενετικό λιμάνι του Ρεθύμνου είναι ιδανικό σημείο για να ξεκινήσετε μια βόλτα στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου ή να επισκεφτείτε το ενετικό φρούριο Φορτέτζα.

7 . Ναός της Κυρίας των Αγγέλων

Ο σημερινός ναός της Κυρίας των Αγγέλων ή «Μικρή Παναγία» χτίστηκε τα τελευταία χρόνια της ενετοκρατίας και ήταν αφιερωμένη στη Μαρία τη Μαγδαληνή. Κατά τα πρώτα χρόνια της τουρκοκρατίας, ο ναός ήταν στα χέρια των χριστιανών και αποτέλεσε τόπο λατρείας τους. Αργότερα, μετατράπηκε από τους Οθωμανούς σε τζαμί οι οποίοι μάλιστα τοποθέτησαν και μιναρέ. Τελικά, το 1917 οι Τούρκοι αναγκάστηκαν να παραχωρήσουν το ναό στους χριστιανούς μετά από μία σκηνοθετημένη εύρεση μίας εικόνας της Παναγίας στα σκαλιά του μιναρέ. Σήμερα, αυτή η εικόνα βρίσκεται στο πρώτο δεξιά προσκυνητάρι της εκκλησίας.

 

Απάντηση

Search

Αρέσει σε %d bloggers: