∏ριν. από πέντε /έξη χρόνια όταν ξεκίνησε το σαιτ αυτό , είχαμε αναφέρει κάποια στοιχεία για την ιστορική διαδρομή του Χρωμοναστηρίου καθαρά από ιστορικής άποψης κυρίως την φημολογούμενη περίοδο δημιουργίας της κοινωνικής και κοινοτικής του δραστηριότητας που κατά πως ακούγεται ανάγεται στην Ενετική περίοδο .
Η φράση ” όπως ακούγεται ” είναι μια ύπουλη φράση για όποιον αναζητά στοιχεία για έναν τόπο . Γιατί ακούγεται το ένα ακούγεται το άλλο στο τέλος καταλήγεις να μη ξέρεις τι άκουσες ..
Ξεκαθαρίζουμε εξ αρχής ότι ουδεμία σχέση έχουμε με την επιστήμη της ιστορίας . Η μόνη μας αμαρτία είναι οτι μας αρέσει το ψαχούλεμα . Δηλαδή να αναζητούμε στοιχεία της ιστορίας ενός τόπου [ οποιοσδήποτε ] και επειδή έχουμε ας πούμε θετικής κατεύθυνσης γνωστικό αντικείμενο η απόδειξη της ιστορίας του Χρωμοναστηρίου δεν ”κολλάει” με το τι λένε οι προφορικές πηγές που είναι πολλές φορές αντικρουόμενες μεταξύ τους .
Πριν από ενάμιση χρόνο λοιπόν είχαμε γράψει για την 1η απόπειρα να εισχωρήσουμε στα αρχεία της βιβλιοθήκης της Βενετίας και δη της Μαρκιανής αλλά και της δημοτικής βιβλιοθήκης ή λαϊκής της πόλης . Η απόπειρα ξεκίνησε με e mail προς τις βιβλιοθήκες αναζητώντας τα αρχεία της ενετικής περιόδου [ ειδικότερα της πρώτης και δεύτερης χρονικά περιόδου ] που αναφέρονται στην Κρήτη και στην ευρύτερη περιοχή του Ρεθύμνου ( Η αναζήτηση λήμματος Χρωμοναστήρι ευθέως δεν αναγράφεται πουθενά) .
Η Μαρκιανή βιβλιοθήκη που στεγάζει τον κύριο όγκο της ενετικής περιόδου στην Κρήτη δεν είναι και τόσο πρόθυμη να ανατρέξει σε αναζήτηση ικανοποιώντας κάποιον κάπου που του ήρθε στα καλά καθούμενα να βρει στοιχεία για ένα χωριό . Μετά τα πρώτα αει σιχτίρια σκέφτηκα οτι λογικά δεν δείχνουν πρόθυμοι να απαντήσουν [ η μόνιμη επωδός τους είναι , περάστε από εδώ ) .
Πρέπει αν θυμάμαι να έγιναν πάνω από 30 απόπειρες να μπούμε στα ψηφιακά αρχεία της βιβλιοθήκης ώσπου ξαφνικά μας ήρθε η ιδέα να κτυπήσουμε στο ψαχτήρι τον Κλόντιο . Εν τέλει γίναμε μέλη της βιβλιοθήκης κάνοντας εγγραφή και καταβάλλοντας το ανάλογο αντίτιμο μέσω pay pal και η είσοδος στα ψηφιακά αρχεία έγινε .
Χρήσιμος βοηθός ήταν τα ιστορικά αρχεία της Κρήτης ( Χανιά ) και η Βικελαία βιβλιοθήκη ( Ηράκλειο ) αλλά η συγκεκριμένη αναζήτηση σε ”Χρωμοναστήρι και Clodio ” δεν επέφερε αποτέλεσμα .
Το θετικό στην αναζήτηση ήταν οτι πέσαμε σε μια ράτσα ( ενετοί) οι οποίοι πρέπει να είχαν εμμονή με την αρχειοθέτηση εγγράφων , δίκαια λοιπόν θεωρήθηκαν οι μεγαλύτεροι γραφειοκράτες της ιστορίας . Τα πάντα κατεγράφοντο , αρχειοθετούντο , βιβλιοδετούντο και αποστέλλονταν στη μαμά Βενετία .
Νοταριακά έγγραφα , Δουκικά έγγραφα και πολλές επιστολές ιστοριογραφούν αγοραπωλησίες , εμπορικές μεταφορές , συνάψεις δανείων , γάμων , αρραβώνων , διαθηκών αλλά και δικαστικές αποφάσεις για διευθέτηση διαφορών , ποινές και πολλά άλλα .
Νοτάριοι : Οι κατά περίπτωση συμβολαιογράφοι της εποχής είτε Ενετοί είτε ευγενείς Κρητικοί ή ενετοκρητικοί ( Nobili Cretensis ) , συντάσσουν πράξεις σχεδόν μέχρι το 1900 , δλδ παραμένουν ως και τη λήξη της Τουρκοκρατίας
Δουκικά ή διοικητικα έγγραφα : Με την σφραγίδα του διοικητή της ενετικής Κρήτης , έγγραφα ανώτερης διαβάθμισης που αναφέρονται άμεσα στο παλάτι της Βενετίας και στους Δόγηδες . Το τελευταίο συντάχθηκε το 1699 !!!
Μέσα λοιπόν από τον κυκεώνα κώδικων , αναφορών αρχείων και άλλων που τα περισσότερα είναι στην λατινική ( μεταφρασμένα πολλά στην νέα Ιταλική και ορισμένα στην Αγγλική) βρήκαμε άκρη , την οποία αφού οριοθετήσουμε θα την τρέξουμε στο σαιτ
Ενδεικτικά να πούμε οτι ο περιώνυμος Κλόντιο σκληρός φοροεισπράκτορας που καταχρέωνε την περιοχή που υπάγεται και το Χρωμοναστήρι αναφέρεται χαρακτηριστικά την πρώτη περίοδο της Τουρκικής κατοχής 1703 που απλά σημαίνει οτι δεν μιλάμε για τον Κλόντιο που έκτισε το ”κονάκι” νυν πολεμικό μουσείο για το οποίο βρήκαμε σχεδόν το οικογενειακό του δέντρο ..πολύ νωρίτερα απο τον Κλόντιο τον σκληρό …
Σαν προεόρτιο δες εδώ
Σύντομα θα τα εξιστορήσουμε σαν βιβλίο περιπέτειας …..
ΒΕΝΕΤΙΑ from georgios papadosifos georgiou-Ag on Vimeo.
Απάντηση