ΙΟΣ Η ΞΕΦΡΕΝΗ (vid)

Η ιστορική πορεία της Ίου, σε γενικές γραμμές ήταν παρόμοια με αυτή των υπολοίπων νησιών των  Κυκλάδων.

Ιος: Όλα οσα θέλετε να μάθετε - Ios the Project

Ξεχωριστή μνεία πρέπει να γίνει στον μεγαλύτερο επικό ποιητή όλων των Εποχών, τον Όμηρο, ο οποίος τον 8ο αιώνα π.χ. συνέθεσε την Ιλιάδα και την Οδύσσεια. Η μητέρα του Κλιμένη γεννήθηκε και πέθανε στην Ίο. Στην  περιοχή «Πλακωτός» υπάρχει ο τάφος του. Ο θρύλος υποστηρίζει ότι ο Όμηρος πέθανε στην Ίο μην μπορώντας να λύσει το αίνιγμα που του έθεσαν ψαράδες στην περιοχή του Πλακωτού.

Ίος : Πακέτα διακοπών με πτήση & ξενοδοχείο | www.18-24.gr

Το νησί της Ίου δέχτηκε αρχικά την επίδραση των εποίκων από τα παράλια της Μ. Ασίας. Τα επιτεύγματα του Μινωικού πολιτισμού (2000-1500 π.Χ.) στο νησί θάφτηκαν κάτω από την λάβα του ηφαιστείου της Σαντορίνης. Γύρω στα 1100 π.χ. Δωριείς και Ίωνες φτάνουν στο νησί και του δίνουν το όνομα του. Στη συνέχεια η Ίος έγινε μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας και στις αρχές του 13 μ.χ. αιώνα κατακτήθηκε από τους Ενετούς με σημαντική περίοδο γύρω στα 1397 μ.χ. όταν ο Διοικητής του νησιού Μάρκος Κρίσπος, οχύρωσε την Χώρα του νησιού με τα τείχη του Κάστρου, ερείπια των οποίων υπάρχουν μέχρι σήμερα.

Το 1537 τελικά, η Ίος υποτάσσεται στους Τούρκους, και αρχίζει περίοδος βαριάς φορολογίας και άλλων δεινών για τους κατοίκους ενώ εξακολουθεί να υποφέρει από επιθέσεις πειρατών. Οι Τούρκοι κατακτητές χαρακτήριζαν το νησί «Μικρή Μάλτα» λόγω της απόλυτης ασφάλειας που προσέφερε το φυσικό του λιμάνι.

Άσπρο εκκλησάκι στην κορυφή λόφου, ηλιοβασίλεμα, Ίος, σκαλιά, διαδρομή, θάλασσα, ορίζοντας, σπίτια

Κατά την Τουρκοκρατία, ο Σπυρίδων Βαλέτας (1718-1843) τέκνο της Ίου και μέλος της Φιλικής Εταιρείας, διακρίθηκε στον Απελευθερωτικό Αγώνα, υπήρξε ο Πρώτος Υπουργός Παιδείας της Νεότερης Ελλάδας και μεγάλος Ευεργέτης του νησιού.

Η Ίος είναι ένας ιδιαίτερα δημοφιλής τουριστικός προορισμός. Το νησί έχει δύο πολύ διαφορετικές πλευρές: από τη μία είναι ένα πανέμορφο γραφικό κυκλαδονήσι και από την άλλη ένα κοσμοπολίτικο κέντρο για ξέφρενη νυχτερινή ζωή. Στα μπαρ και τα κλαμπ της Ίου το κέφι παραμένει αμείωτο μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες! Το νησί έχει πολλούς πιστούς επισκέπτες που επιστρέφουν κάθε καλοκαίρι για να διασκεδάσουν σε κάποια από τα πιο γνωστά μαγαζιά των Κυκλάδων, όπως το beach club Far Out στον Μυλοπότα και τη ντίσκο Disco69 στη Χώρα.

Η Ίος διαθέτει σύγχρονες τουριστικές υποδομές και πολλές ανέσεις για τους επισκέπτες. Στο λιμάνι και στη Χώρα του νησιού θα βρεις ΑΤΜ, τράπεζες, σούπερ μάρκετ και βενζινάδικα. Στη Χώρα υπάρχει και κέντρο υγείας. Στους υπόλοιπους οικισμούς και στις παραλίες λειτουργούν συνήθως μίνι μάρκετ, ταβέρνες, καφετέριες και beach bar. Όσον αφορά τη διαμονή, η Ίος προσφέρει πολλές επιλογές, από ξενοδοχεία και πολυτελείς βίλες μέχρι δωμάτια και διαμερίσματα προς ενοικίαση. Το νησί διαθέτει, επίσης, οργανωμένο camping στον Μυλοπότα.

Στην Ίο υπάρχει ΚΤΕΛ που εκτελεί δρομολόγια από τη Χώρα και το λιμάνι για τον Μυλοπότα, αλλά και για άλλες παραλίες. Η νυχτερινή ζωή του νησιού συγκεντρώνεται στα μαγαζιά της Χώρας, του Μυλοπότα και του λιμανιού. Να έχεις υπόψη σου ότι τους καλοκαιρινούς μήνες και ειδικά τον Αύγουστο, η κίνηση στην Ίο είναι αυξημένη.

Απάντηση

Search

Discover more from aIR MAGAZINE

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading