Αρχαίες πρωτεύουσες μέρος 2ο. Οι αυτοκρατορίες της Αμερικής ( vid)

Παλένκε , επαρχία Τσιάπας Μεξικό , Μάγια

Ένα από τα ωραιότερα παραδείγματα αρχιτεκτονικής των Μάγια είναι χωρίς αμφιβολία το Βασιλικό Παλάτι του Palenque, το κλασικό μάγια (250-800 μ.Χ.) στην πολιτεία Τσιάπας του Μεξικού.

Amazon.com: Mexico Palenque El Palacio Maya Ruins Maya Art ?  RagaAisaEverett Collection (189876) Poster Print (36 x 24): Posters & Prints

Αν και τα αρχαιολογικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι το παλάτι ήταν η βασιλική κατοικία των κυβερνήσεων του Παλνέσκου που ξεκίνησε στην Πρώιμη Κλασική περίοδο (250-600 μ.Χ.), τα ορατά κτίρια του Παλατιού χρονολογούνται στην Ύστερη Κλασική (600-800 / 900 μ.Χ.) ο πιο διάσημος βασιλιάς Πάκαλ ο Μέγας και οι γιοι του.

Τα ανάγλυφα γλυπτά στο στόκου και τα κείμενα των Μάγια υποδηλώνουν ότι το παλάτι ήταν η διοικητική καρδιά της πόλης καθώς και μια αριστοκρατική κατοικία.

Οι μάγια αρχιτέκτονες του ανακτόρου έγραψαν αρκετές ημερολογιακές ημερομηνίες στις αποβάθρες του ανακτόρου, που χρονολογούνται από την κατασκευή και τις αφιερώσεις των διαφόρων δωματίων και κυμαίνονταν μεταξύ του 654-668 μ.Χ. Το δωμάτιο του θρόνου του Πακάλ, το Σπίτι Ε, ήταν αφιερωμένο στις 9 Νοεμβρίου του 654. Ο οικισμός AD, που χτίστηκε από τον γιο του Pakal, περιέχει μια αφιερωμένη ημερομηνία στις 10 Αυγούστου 720.

Palenque Φωτογραφίες Αρχείου, Royalty Free Palenque Εικόνες | Depositphotos®

Το Παλένκε ήταν μία πόλη μεσαίου μεγέθους, μικρότερη από το Τικάλ, το Τσιτσέν Ιτζά ή το Κοπάν, αλλά περιέχει μερικά από τα ωραιότερα δείγματα αρχιτεκτονικής, γλυπτικής και αναγλύφων των Μάγια. Μεγάλο μέρος της ιστορίας του Παλένκε έγινε γνωστό από την ανάγνωση των ιερογλυφικών επιγραφών στα πολλά μνημεία.

Palenque, Chiapas, Playas de Mexico

Αυτή την πόλη που βρίσκεται στην σημερινή πολιτεία των Τσιάπας του Μεξικού κοντά στα σύνορα με την Γουατεμάλα επέλεξε για πρωτεύουσά του ο Pakal που σαν πιο ισχυρός ανάμεσα στις πόλεις κράτη των Μάγια ήταν ο υπέρτατος αυτοκράτορας . Στην πόλη πέρα από τον μεγαλύτερο ναό των Μάγια αφιερωμένος  στον θεό ήλιο αετό , έδρευε το δικαστήριο των βασιλέων η μεγάλη αρχειοθήκη ενώ εδώ βρέθηκε ο περίφημος δίσκος των μάγια , η στήλη του παλένκε και φυσικά το ημερολόγιο των Μάγια

Τεοτιουακάν  , Τενοτσιτλάν Μεξικό , Αζτέκοι

Το Τεοτιουακάν  βρίσκεται 40 χλμ νοτιοανατολικά της πόλης του Μεξικού , είναι γνωστή σαν πόλη του φτερωτού φιδιού ενώ είναι άγνωστο ακόμη από ποιον πολιτισμό χτίστηκε . Η πόλη κατελήφθη περί αρχές του 1300 από τους Αζτέκους , ενώ πριν κατοικείτο από φυλές των Μάγια των Ολμέκων  και των Τολτέκων ( οι δύο τελευταίοι θεωρούνται πρόγονοι των Αζτέκς )

Τεοτιχουακάν: Τα μυστικά της υπόγειας πολιτείας | Youmagazine

Η γεμάτη πυραμίδες περιοχή προκολομβιανής κυρίως περιόδου με τους χαρακτηριστικά τεράστιους δρόμους συνεχίζει μέχρι την Τενοτσιτλάν που έχτισαν αργότερα οι Αζτέκοι στην  λίμνη Τεξκόκο και αποτελεί την σημερινή πόλη του Μεξικού.

Τα μυστικά της Τεοτιχουακάν: Λίμνες από υδράργυρο και ανθρωποθυσίες |  HuffPost Greece ΔΙΕΘΝΕΣ

Ο Αυτοκράτορας Μοντεζούμα θεωρώντας ότι το ηφαίστειο Ποποκατεπέλτ που είχε έντονη δραστηριότητα την περίοδο της βασιλείας του τον προειδοποιούσε με μηνύματα λειτούργησε σαν πρωτεύουσα την Τενοτσιτλάν φεύγοντας από την Τεοτιουακάν  στην οποία παρέμεινε ο κύριος εκτελεστικός τομέας των Αζτέκων ως την περίοδο της πλήρους διάλυσης από τους Ισπανούς κονκισταδόρες του Κορτέζ

Συναγερμός στο Μεξικό! Ενεργό το ηφαίστειο Ποποκατεπέλτ - CNN.gr

Η πόλη της Τεοτιουακάν από το 2000 και μετά θεωρείται το ιερό δισκοπότηρο των αρχαιολόγων μετά την ανακάλυψη κάτω από την πυραμίδα του φτερωτού φιδιού Βασιλικών τάφων και υπόγειων στοών προστατευνα με λίμνες υγρού υδραργύρου !!! Πρωτοφανής ανακάλυψη για τα  δεδομένα της αρχαιολογίας

Τεοτιχουακάν – Η «Αμφίπολη» του Μεξικού - Newsbomb

Κούσκο , Περού – ΙΝΚΑΣ

Η πόλη αποτελούσε την αρχαία ιστορική πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Ίνκα.

«Σορότσε» στα ισπανικά είναι η ασθένεια του υψόμετρου. Στις Άνδεις αυτό είναι κάτι σύνηθες, και γι αυτό οι ντόπιοι μασούν φύλλα κόκας για να ξεπεράσουν τα συμπτώματα. Καμία σχέση με την κοκαΐνη για να μην πάει το μυαλό σας στο πονηρό, αν και είναι η πρώτη ύλη.Το Κούσκο στο Περού, η αρχαία πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Ίνκας βρίσκεται στα 3.330 μέτρα.

Inca Trail — DX Travels

Η αρχική πόλη των Ίνκα καταστράφηκε από τον Φρανσίσκο Πισάρρο το 1535. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη ερείπια από το Παλάτι, το Ναό του Ήλιου και το Ναό των Παρθένων του Ήλιου. Από τη μετέπειτα περίοδο, από τα πιο σημαντικά κτίρια της πόλης είναι ο καθεδρικός του Αγίου Δομήνικου. Κοντά στο Κούσκο βρίσκεται και η πόλη Μάτσου Πίτσου.

Gateway to Machu Picchu, Cusco was the ancient centre of the Inca  civilisation - The Economic Times

Απάντηση

Search

Discover more from aIR MAGAZINE

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading