Κάβο Σίδερο. Στην ανατολική άκρη της Κρήτης

Το Κάβο Σίδερο αποτελεί το βορειοανατολικότερο σημείο της Κρήτης και βρίσκεται 32χλμ ανατολικά της Σητείας και 99χλμ ανατολικά του Αγίου Νικολάου, δίπλα στο Ναυτικό Σταθμό στο Κυριαμάδι.

faros sidero

Η τριγύρω περιοχή χαρακτηρίζεται από ένα μοναδικό τοπίο άγριας φυσικής ομορφιάς, το οποίο έχει σμιλεύσει η αλμύρα και η θάλασσα.

Στην άκρη του ακρωτηρίου και πολύ κοντά στην ομώνυμη εκκλησία του Αγίου Ισίδωρου, υψώνεται το επιβλητικό κτήριο του Φάρου, ύψους 15μ, που λειτουργεί και σήμερα και κτίστηκε το 1880 από τη Γαλλική Εταιρεία Φάρων. Ο φάρος και η παρακείμενη κατοικία του φύλακα καταστράφηκαν το 1941 από τους Γερμανούς και ξανακτίστηκαν το 1948.

Κρήτη | Το πανέμορφο Κάβο Σίδερο, όπου σχεδιάζεται η μεγάλη επένδυση  (βίντεο) – HANIA.news

Στο ανατολικότερο άκρο της Κρήτης βρίσκεται κτισμένη μία εκκλησία που είναι αφιερωμένη στον Άγιο Ισίδωρο και γιορτάζεται 4 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με την παράδοση, την εκκλησία έκτισε ένας καλόγερος του Αγίου Όρους, που κατέληξε στην περιοχή εκείνη, αφού περιπλανήθηκε για αρκετό χρονικό διάστημα στη φουρτουνιασμένη θάλασσα του Αιγαίου και Κρητικού Πελάγους. Η παράφραση του προφορικού λόγου μετέτρεψε την ονομασία σε Σίδερο, όπως παραμένει μέχρι και σήμερα το όνομα του κάβου πάνω στον οποίο είναι κτισμένη η εκκλησία.

Βορά στη λαίλαπα της τουριστικής βιομηχανίας το Κάβο Σίδερο στη Σητεία -  ΑΠΑΤΡΙΣ Εφημερίδα Δρόμου

Πολλά χρόνια μετά (1880) κτίστηκε ο ομώνυμος φάρος από την Γαλλική Εταιρεία Φάρων. Καταστράφηκε από τους Γερμανούς με την αποχώρησή τους από το νησί για να ξαναχτιστεί το 1948. Είναι εγκατεστημένος σε πέτρινο κυκλικό πύργο ύψους 15 μέτρων και με εστιακό ύψος 45 μέτρα. Δίπλα του υπάρχει πέτρινη κατοικία. Η πιο κοντινή πόλη είναι η Σητεία, η οποία απέχει περίπου πενήντα χιλιόμετρα.

Η ευρύτερη περιοχή αυτής της λεπτής χερσονήσου ταυτίζεται με την αρχαία πόλη Ίτανο και είναι χαρακτηριστικό το ότι διατηρούνται θεμέλια κτηρίων και οικιών από την Μινωική εποχή, λόγω του ότι έμεινε ακατοίκητη για χίλια κ πλέον χρόνια, ίσως και επειδή υπήρξε αγαπημένος τόπος των κάθε λογής πειρατών, οι οποίοι εφορμούσαν στα παραπλέοντα πλοία.

Για τον τόπο υπάρχουν σχέδια τουριστικής ανάπτυξης αγγλικών συμφερόντων εταιρίας, η οποία σχεδιάζει την δημιουργία θερέτρου. Για την ώρα το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει σταματήσει αυτό το σχέδιο, μετά και από κινητοποίηση οικολογικών ομάδων της Κρήτης αλλά και της παγκόσμιας κινητοποίησης για την προστασία αυτής της παρθένας περιοχής.

Απάντηση

Search

Αρέσει σε %d bloggers: