Ταξίδι στους δρόμους του κόσμου , 2ο μέρος – οι επικίνδυνοι( video)

perierga.gr - Ο δρόμος του θανάτου!

2ο μέρος στο οδοιπορικό μας σε δρόμους του κόσμου που ίσως δεν είναι τόσο γνωστοί αλλά είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακοί  και σε κάποιες περιπτώσεις δεόντως επικίνδυνοι.

Πάμε

STELVIO PASS -ΙΤΑΛΟΕΛΒΕΤΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ

Το Stelvio Pass ή Passo Dello Stelvio, όπως το λένε οι ντόπιοι στα ιταλοελβετικά σύνορα. Πρόκειται για μια επική διαδρομή. Εξήντα συνολικά φουρκέτες που όποιο περιοδικό αυτοκινήτου τις φωτογράφησε από ψηλά, τις έβαλε μετά κορνίζα στον τοίχο.

Best time for Stelvio Pass (Passo dello Stelvio) in Italy 2021

Κατασκευάστηκε το 1820 από την Αυστριακή αυτοκρατορία για να συνδέσει την επαρχία της Λομβαρδίας με την υπόλοιπη Αυστρία από τον μηχανικό Carlo Donegani. Μεγάλη η χάρη του. Σε υψόμετρο ΚΟΝΤΆ ΣΤΑ 2900 μέτρα. Που σημαίνει πως αν δεν θες να πας για χιονοπόλεμο δεν πας χειμώνα. Πήγαινε καλοκαιράκι ή αρχές φθινοπώρου γιατί από Νοέμβριο και μετά ο δρόμος συνήθως είναι κλειστός.

Stelvio Pass, 60 Hairpins On Fantastic Italian Alpine Roads | Route |  EatSleepRIDE

Πώς θα πας – Ο πιο εύκολος τρόπος από Ελλάδα είναι να πετάξεις Ιταλία και να συνεχίσεις με κατεύθυνση το Bolsano. Ή αν δεν έχεις δει την Αυστρία πετάς για Innsbruck, νοικιάζεις το αυτοκίνητο που θέλεις και μετά να κατηφορίσεις στον Ε45. Αν δεν βαριέσαι να περάσεις την Αδριατική, φορτώνεις το αυτοκίνητο στην Πάτρα και κατευθύνεσαι προς τα ελβετικά σύνορα και συγκεκριμένα την Valtelina με το Meran. 

TROLLSTIGEN – ΝΟΡΒΗΓΙΑ

Το Trollstigen είναι ένας ελικοειδής ορεινός δρόμος και περνά στο Rauma Municipality, Møre og Romsdal county, Norway. Είναι μέρος της νορβηγικής κομητείας 63 που συνδέει την πόλη Åndalsnes στο Rauma και το χωριό Valldal στο δήμο Norddal.

Trollstigen *Troll Road

Ο δρόμος κατασκευάστηκε το 1970 για να μειώσει  τη απόσταση των πόλεων Άλεσουντ , Μόλντε και του βορειότερου Τροντχάιμ μειώνοντας τον χρόνο ανταπόκρισης από 3 ώρες σε 1 και 45 λεπτά

Norway: Trollstigen | LotsaSmiles Photography

 

Ο δρόμος πρωτοχαράχθηκε το 1936 αλλά ασφαλτοστρώθηκε πλήρως και έγινε εθνικός δρόμος το 1970. Στο ψηλότερο σημείο του Trollstigen Utsikt Punkt λειτουργούν ξενώνες και σημεία παρατήρησης της εντυπωσιακής θέας της κοιλάδας του Geiranger και του πιο ψηλού καταρράκτη της χώρας .Ο δρόμος γενικά θεωρείται κόκκινης επικινδυνότητας ( ιδιαίτερα δύσκολος) 

GOTTHARD PASS – Διάβαση ΓΚΟΤΑΡΝΤ Ελβετικές Άλπεις

Το πέρασμα του Γκοτάρντ στις πλέον απόκρημνες Ελβετικές άλπεις διατηρεί δύο ρεκόρ την πιο μακριά σήραγγα στον κόσμο 60 χλμ και είναι σιδηροδρομική σε υψόμετρο περίπου 1970 μέτρων και πιο ψηλά το οδικό πέρασμα με ανώτερο ύψος τα 2982 μέτρα που είναι η ψηλότερη διάβαση ανάμεσα σε δύο χώρες στην Ευρώπη, Η ονομασία του περάσματος στα Ιταλικά είναι Tremola.

Η κατασκευή της αποφασίστηκε λόγω της αύξησης της κίνησης στο άξονα βορρά-νότου μέσω των Άλπεων, φτάνοντας τις υπάρχουσες δομές στο όριο των δυνατοτήτων τους. Η κατασκευή της σιδηροδρομικής σήραγγας εγκρίθηκε με δημοψήφισμα το 1992 και ολοκληρώθηκε το 2016 στη θέση της πρότερης παράπλευρης Gotthard Rail Tunnel που έκλεισε μετά το τραγικό δυστύχημα του 2001 μήκους 17 χλμ. 

St. Gotthard Pass – Nostalgia on the Tremola | Switzerland Tourism

Το οδικό πέρασμα δόθηκε στην κυκλοφορία το 1980 και όπως και το σιδηροδρομικό πέρασμα αφορά στην σύνδεση Μιλάνου Ζυρίχης.

Guoliang Tunnel Road, Κίνα

Επικίνδυνες διαδρομές

Στο χωριό Guoliang στα βουνά Taihang της επαρχίας Χενάν, πριν από πολλά χρόνια η μόνη πρόσβαση ήταν μερικές απότομες στενές σκάλες ενσωματωμένες στην πλαγιά του βουνού. Για μερικά χρόνια, οι 350 κάτοικοι αυτής της απομονωμένης τοποθεσίας ζήτησαν από την κυβέρνηση μια οδό για να τις συνδέσει με τον έξω κόσμο. Το τούνελ στην άκρη του βουνού άνοιξε στην κυκλοφορία την 1η Μαΐου 1977, έχει γίνει τουριστικό αξιοθέατο.

Scenic Ride in The Guoliang Tunnel Road, China | Places To See In Your  Lifetime

Πολλοί το αποκαλούν  το «μαργαριτάρι των βουνών Taihang». Το τούνελ έχει μήκος 700 μέτρων και εσωτερικά αποτελείται από δύο επιμέρους τούνελ ύψους 5 μέτρων και πλάτους 4 μέτρων. Παρότι είναι ένα σημείο που κόβει την ανάσα, επειδή τυγχάνει να είναι και ένας δρόμος σε τεράστιο υψόμετρο πρόκειται για ένα από τα πιο πολυσύχναστα τουριστικά μέρη!

carretera austral ruta 5 ΧΙΛΗ

Chile Road Trip Along the Carretera Austral | Travel Nation

Είναι ο δρόμος της Παταγονίας από την πλευρά της Χιλής που οδηγεί στη γη του Πυρός στο λιμάνι της Πούντα Αρένας . Οι Χιλιανοί ισχυρίζονται ότι είναι η ουρά του περίφημου δρόμου Ρούτα 5 που διασχίζει το Περού και τη Χιλή δίπλα στις Άνδεις και τμήμα του μακρύτερου δρόμου της γης της Παναμερικανικής Λεωφόρου .

Carretera Austral, ¿la ruta más espectacular del planeta?

Από την πλευρά τους οι ορκισμένοι τους εχθροί Αργεντίνοι θεωρούν ότι ο παναμερικανικός αυτοκινητόδρομος τελειώνει στην Μεντόζα της Αργεντινής και μετά σαν Ε3 περνάει από τις ατελείωτες πεδιάδες της Αργεντινής για να καταλήξει στο δικό τους τμήμα της γης του πυρός και της Παταγονίας στην πιο νότια πόλη πριν την Ανταρκτική την Ουσουάια ( μάλλον αυτό αληθεύει)

Best of Patagonia: Buenos Aires, El Calafate, & Ushuaia - 16 Days | kimkim

 

Όπως και να χει ο δρόμος Αustral διέρχεται ανάμεσα σε παγετώνες επιβλητικά απόκοσμα βουνά αλπικές πεδιάδες και θεωρείται από τους ομορφότερους της γης.

YUNGAS ROAD , δρόμος του Θανάτου -ΒΟΛΙΒΙΑ

Λέγεται Death Road (ο δρόμος του θανάτου) και  καθόλου άδικα. Ενώνει την πρωτεύουσα της Βολιβίας La Pas με το Coroico στην περιοχή των Yungas, κατασκευάστηκε το 1930 από Παραγουανούς αιχμαλώτους πολέμου (φανταζόμαστε πόσοι θα άφησαν εκεί τα κόκκαλά τους), σε πολλά σημεία το πλάτος της δεν ξεπερνά τα 3 μέτρα, ενώ αν βγεις από το δρόμο θα πέσεις σε μερικά σημεία εκατοντάδες  μέτρα κάτω ( 1086 μέτρα τα βαθύτερο σημείο)

Κάθε χρόνο οι νεκροί είναι πολλοί αλλά η κίνηση στη Death Road παραμένει μεγάλη. Το 1995 ανακοινώθηκε επίσημα ως «ο πιο επικίνδυνος δρόμος του κόσμου» επειδή εκεί χάνουν τη ζωή τους 200-300 άνθρωποι κάθε χρόνο.

Απάντηση

Search

Αρέσει σε %d bloggers: