Ροράιμα , ο χαμένος κόσμος (video)

Το όρος Roraima (γνωστό και ως Roraima Tepui) αναδύεται μέσα από την ομίχλη της ζούγκλας της Νότιας Αμερικής, στα σύνορα της Βενεζουέλας, της Βραζιλίας και της Γουιάνας. Tepui σημαίνει «το σπίτι των θεών» στη γηγενή γλώσσα Permon της Gran Sabana. Τα tepui είναι μεγάλοι όγκοι από ψαμμίτη που υψώνονται απότομα γύρω από την ζούγκλα δημιουργώντας ένα πολύ εντυπωσιακό θέαμα.

ΟΡΟΣ ΡΟΡΑΪΜΑ - ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ (RORAIMA MOUNT - VENEZUELA - AMERICA N5'12463 W60'44295) - Earth Locations

Δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα της καταστροφής καθιζήσεως του οροπεδίου, που συνέβη πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, περίπου την πρώιμη εποχή που οι δεινόσαυροι άρχισαν να κυριαρχούν στον πλανήτη ΄. Για πολλά εκατομμύρια χρόνια στο οροπέδιο δεν πάτησε  το πόδι  ανθρώπου .

Και ενώ οι σημερινοί ταξιδιώτες ενδέχεται να μην συναντούν δεινόσαυρους και άλλα προϊστορικά πλάσματα, θα μπορούν να δουν μαύρους βατράχους και ταραντούλες που δεν ζουν πουθενά αλλού στον πλανήτη. Πιστεύεται ότι υπάρχουν πολλά άλλα είδη μοναδικά για το Roraima που δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί.

Πριν από την άφιξη των Ευρωπαίων, οι λαοί της Βενεζουέλας απέδωσαν ένα ιδιαίτερο μυθικό νόημα στο tapu. Σύμφωνα με τους Ιθαγενείς  Pemon, το όρος Roraima είναι «ο κορμός ενός ισχυρού δέντρου που κάποτε κρατούσε όλα τα φρούτα και τα λαχανικά του κόσμου», αλλά κατέρρευσε ένας από τους προγόνους τους, προκαλώντας το δέντρο «να πέσει στο έδαφος και να προκαλέσει μεγάλη πλημμύρα».

Επίσης πίστευαν ότι αν ένα άτομο ανέβαινε στην κορυφή, δεν θα μπορούσε να επιστρέψει.

Στα 2810 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, αυτή η ιδιαίτερη κορυφή είναι το υψηλότερο σημείο στη Γουιάνα και μεταξύ των υψηλότερων σημείων στη Βενεζουέλα και τη Βραζιλία. Το μεγαλύτερο μέρος του όρους βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Canaima της Βενεζουέλας, ενώ στην Γουιάνα και στην Βραζιλία είναι το υπόλοιπο 10% και 5% του βουνού αντίστοιχα.

Roraima
(Photo © Paolo Costa Baldi)

Η επίπεδη κορυφή του βουνού έχει έκταση 31 τετραγωνικά χιλιόμετρα και ορίζεται από κάθετους απότομους βράχους ύψους 400 μέτρων γύρω γύρω. Θα χρειαστείτε 2 με 3 μέρες περπάτημα στην Gran Sabana της Βενεζουέλας για να φτάσετε στην κορυφή του ενώ δεν υπάρχει μονοπάτι από την πλευρά της Γουιάνας και της Βραζιλίας. Η κορυφή σας αποζημιώνει και με το παραπάνω με τις 52 λίμνες, τους 56 καταρράκτες και την μοναδική πανίδα και χλωρίδα.

Το βουνό με...την επίπεδη κορυφή!Ένα θαύμα της φύσης

Το κλίμα στο όρος Roraima είναι έντονα βροχερό όλο τον χρόνο και η βλάστηση περιορίζεται σε λίγους θάμνους, βρύα και λειχήνες. Το ευνοϊκότερο διάστημα για να το επισκεφτείτε είναι την “ξηρή” περίοδο μεταξύ Δεκεμβρίου και Μαρτίου που έχει και τις λιγότερες βροχοπτώσεις. Ο καιρός αλλάζει πολύ εύκολα και η ομίχλη είναι πολύ συχνό φαινόμενο.

Teupi Roraima
(Photo © Martin Harvey/Corbis)

Το οικοσύστημα στο όρος είναι μοναδικό μιας έχει αναπτυχθεί σε πλήρη απομόνωση εδώ και χιλιετίες. Το 35% των φυτών και των ζώων που ευδοκιμούν στο βουνό, δεν τα συναντάμε πουθενά αλλού. Εδώ έχουν εξελιχθεί πολλά σαρκοφάγα είδη φυτών με χαρακτηριστικότερο το πανέμορφο Marsh Pitcher που τρώει έντομα. Έχει μεγάλα λευκά και κόκκινα άνθη που προσελκύουν επικονιαστικά έντομα και με τα σωληνοειδή φύλλα του τα παγιδεύει.

Marsh Pitcher
Τοποθετήστε rorama στη Βενεζουέλα Απρόσιτο και μυστηριώδες Tepui! Μέσα και καταρράκτες

Το όρος αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τον Άγγλο εξερευνητή Sir Walter Raleigh το 1596 μετά την επίσκεψή του στη Γουιάνα, αναζητώντας τη θρυλική χρυσή πόλη του El Dorado, αλλά απογοητευμένος δεν μπόρεσε να το ανεβεί καθώς δεν ήταν γνωστή τότε μια “βιώσιμη” διαδρομή προς την κορυφή.

Το Roraima ήταν το πρώτο μεγάλο tepui στον κόσμο που κατακτήθηκε το 1884, όταν ο Everard Thurn (μετέπειτα διοικητής των Φίτζι) έκανε πεζοπορία σε ένα δασικό μονοπάτι της Βενεζουέλας και αποδείχτηκε ο μόνος εύκολος τρόπος να φτάσεις στην κορυφή, ακολουθώντας μια φυσική σκάλα.

Mountain Roraima
(Photo © Gunther Wegner)
Τοποθετήστε rorama στη Βενεζουέλα Απρόσιτο και μυστηριώδες Tepui! Μέσα και καταρράκτες

Ο Θρύλος λέει…

Το μυστικιστικό όρος Roraima εμπνέει αφηγητές ιστοριών και συγγραφείς εδώ και αιώνες. Ο θρύλος αναφέρει, σύμφωνα με τις γηγενείς φυλές Pemon και Kapon, για ένα ισχυρό δέντρο που κρατούσε όλα τα φρούτα και τα λαχανικά του κόσμου στην Gran Sabana. Ο Makunaima, ένας μυθικός απατεώνας, το έκοψε, προκαλώντας μια τρομερή πλημμύρα. Το επίπεδο βουνό είναι το κούτσουρο που απόμεινε μετά την κοπή αυτού του τεράστιου δέντρου.

Mt Roraima
(Photo © Martin Harvey/Corbis)
Τοποθετήστε rorama στη Βενεζουέλα Απρόσιτο και μυστηριώδες Tepui! Μέσα και καταρράκτες

Πιο πρόσφατα λέγεται ότι ενέπνευσε τον σκωτσέζο συγγραφέα σερ Arthur Conan Doyle να γράψει το μυθιστόρημά του, “Ο Χαμένος Κόσμος” (The Lost World) που δημοσιεύθηκε το 1912. Είναι μια ιστορία για την ανακάλυψη ενός ζωντανού προϊστορικού κόσμου που μοιάζει με το όρος Roraima γεμάτο από δεινόσαυρους και άλλα αρχέγονα πλάσματα. Οι αναφορές και οι ομοιότητες στο επιτυχημένο franchise, Jurassic Park των 90s είναι περισσότερο από εμφανείς.

Tepui Roraima, το μεγαλύτερο επίπεδο βουνό του πλανήτη - Γεωγραφικοί

Τέλος, οι Καταρράκτες του Παραδείσου στην ταινία κινουμένων σχεδίων Up λέγεται ότι εμπνεύστηκαν πάλι από το όρος Roraima.

Απάντηση

Search

Αρέσει σε %d bloggers: