διαδρομή από τις πηγές του Αώου ως τα Ελληνοαλβανικά σύνορα ( βίντεο)

Ο ποταμός Αώος βρίσκεται στην Ήπειρο από την πλευρά της Ελλάδας και περνάει μέσα από μια μοναδική διαδρομή 260 χιλιομέτρων.

Αώος: Το μοναδικό ποτάμι της Ελλάδας που καταλήγει σε ξένη θάλασσα

Ο Αώος πηγάζει από την βόρεια Πίνδο και σχετικά στην αρχή του διαρρέει τη χαράδρα Βίκου – Αώου. Πρόκειται για μια διαδρομή απαράμμιλης ομορφιάς ανάμεσα στα όρη Τύμφη και Σμόλικα. Αυτό που κάνει τον ποταμό Αώο, όμως, να ξεχωρίζει σε σχέση με τα άλλα ποτάμια της Ελλάδας είναι το πού ακριβώς εκβάλλει. Περνώντας νοτιοδυτικά της Κόνιτσας εισέρχεται στην Αλβανία. Εκβάλλει, έτσι, στην Αδριατική θάλασσα αποτελώντας το μοναδικό ποτάμι στην Ελλάδα που χύνεται σε ξένη θάλασσα.

Πολλαπλά (εμ)φράγματα απειλούν τα ποτάμια των Βαλκανίων | Η Εφημερίδα των Συντακτών
ο Αώος κοντά στις εκβολές του στην Αδριατική θάλασσα
στόμιο κοιλάδας Αώου

Στον ελλαδικό χώρο ο Αώος κάνει μια διαδρομή 70 χιλιομέτρων η οποία είναι πολύ ξεχωριστή. Ο ποταμός πηγάζει από την οροσειρά της Πίνδου, λίγο έξω από το Μέτσοβο. Σε αυτή την περιοχή δημιουργήθηκε την δεκαετία του 1980 η ομώνυμη τεχνητή λίμνη. Οι εικόνες της φύσης που θα συναντήσεις εκεί, μοναδικές.

 

Λίγο μετά τις πηγές και την μοναδικής ομορφιάς τεχνητή λίμνη Αώου (1) με τα φιόρδ κατευθυνόμαστε προς τα χωριά Γρεβενίτι και Φλαμπουράρι  παράλληλα με τον ποταμό που χάνεται μέσα σε βαθιές και απόκρημνες ρεματιές και χαράδρες είναι μη ορατός από τον στενό δρόμο και μόνο η βροντερή βοή του μας υπενθυμίζει την παρουσία του . Προσοχή χρειάζεται στον στενό και χιονισμένο σε ορισμένα τμήματα μέχρι τον Απρίλιο , δρόμο.

λίμνη Ζορίκα στο Ζαγόρι στη μέση του δάσους
λίμνη Ζορίκα

Εκεί λίγο πριν το Γρεβενίτι συναντάμε την μαγευτική λίμνη με τα νούφαρα , τη λίμνη Ζορίκα . Η γεωλογικη μελέτη αναφέρει οτι η λίμνη τροφοδοτείται από τον Αώο που λειτουργεί άγνωστο πως σαν καρτεσιανό πηγάδι .Η λίμνη αγκαλιάζεται από ένα δάσος που αποτελείται από όμορφα μαύρα πεύκα, ενώ λίγο πιο πάνω υπάρχουν οξιές. Μεγάλο μέρος της επιφάνειάς της καλύπτεται από νούφαρα, τα οποία όταν ανθίζουν, στα μέσα της άνοιξης , δίνουν μια ονειρική εικόνα στο τοπίο.

Greek Orthodox Religious Tourism: Ιερά Μονή Γενέσιον της Παναγίας Στομίου, Κόνιτσα.
Ιερά Μονή Γενέσιον της Παναγίας Στομίου

Στη συνέχεια ο ποταμός περνάει από τη χαράδρα ανάμεσα στα δύο βουνά. Το μήκος της χαράδρας είναι συνολικά 8 χιλιόμετρα και το πλάτος της κυμαίνεται από 300 μέτρα ως 2,5 χιλιόμετρα. Πλούσια βλάστηση, τρεχούμενα νερά και κρυφά μυστικά θα βρεις σε αυτή τη διαδρομή. Ένα από αυτά είναι η Μονή Στομίου. (2) Χτισμένο μέσα στη χαράδρα, αυτό το μοναστήρι είναι πραγματικά ένα στολίδι για την περιοχή.

Ορεινό Μέλι | Blog | Το Ορεινό Μέλι συλλέγεται από τον μελισσοκόμο Στράτο Σαραντουλάκη στις βουνοπλαγιές της Πίνδου. | Page 59
μονότοξο γεφύρι Κόνιτσας

Κατά την έξοδο της χαράδρας, μέρος της οποίας μπορείς να περπατήσεις κάνοντας πεζοπορία, βρίσκεται το μεγάλο μονότοξο γεφύρι της Κόνιτσας, χτισμένο το 1870.

ΛΟΓΕΙΚΩΝ (Logicon): Περιοχή Κόνιτσας Konitsa's city area
ο Αώος συναντά τον Βοϊδομάτη

 

Βγαίνοντας ο ποταμός στον κάμπο της Κόνιτσας ανταμώνει το έτερο φημισμένο ποτάμι του εθνικού πάρκου Βίκου τον θρυλικό Βοϊδομάτη . Οι δύο ποταμοί συνεχίζουν σαν διευρυμένος Αώος προς τα Ελληνοαλβανικά σύνορα αφήνοντας πίσω και δεξιά την κωμόπολη της Κόνιτσας

Το φονικό στο γεφύρι της Κλειδωνιάς
βοϊδομάτης ΄λίγο πριν χυθεί στον Αώο
Φωτοδιαδρομή: Ο Σαραντάπορος -Περιοχή Κόνιτσας 26 Ιανουαρίου 2018
Σαραντάπορος

Λίγο πριν ο Αώος περάσει τα σύνορα δέχεται τα ορμητικά νερά του Σαραντάπορου που έρχεται ταχύς από την οροσειρά του Γράμμου και το όρος μαύρη πέτρα στα 1600 μ ύψος. Οι τρεις ποταμοί ενώνονται στην περιοχή της μονής Παναγίας Μολυβδοσκέπαστης (3) ή στο ακριτικό φυλάκιο του στρατού Μούβδοσκέπαστο.

ΚΟΝΙΤΣΑ…Η Ιερά Μονή Μολυβδοσκεπάστου | Επαρχία Κόνιτσας
Ιερά Μονή Μολυβδοσκεπάστου , μορφολογία

Ο ποταμός Αώος προσφέρει μια σειρά από διαφορετικές εμπειρίες όποια εποχή του χρόνου κι αν βρεθείς στην περιοχή. Μπορείς να κάνεις από ράφτινγκ όλες τις εποχές του χρόνου, μέχρι βουτιές το καλοκαίρι. Ή απλώς να περπατήσεις δίπλα του ρουφώντας εικόνες και ήχους από τη φύση. Να κάτσεις στα βράχια του και να διαβάσεις ένα βιβλίο. Το σίγουρο είναι ότι θα σε γοητεύσει από την πρώτη στιγμή…

Ιερά Μονή Παναγίας Μολυβδοσκέπαστης Holy Monastery Virgin … | Flickr
Ιερά Μονή Παναγίας Μολυβδοσκέπαστης

(1) Βίντεο από τη λίμνη πηγών Αώου έχουμε ανεβάσει παλιότερα μπορείτε να το δείτε εδώ

(2) Η Μονή Στομίου είναι του 16ου αιώνα. Από το 1958-1962 ήταν μοναχός εκεί και ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης, ο οποίος δούλεψε για την αναστήλωση της Μονής. Βρίσκεται σε υψόμετρο 810 μέτρων στην είσοδο της κοιλάδας του Αώου εξ ού και η ονομασία στόμιο

(3) η μονή μολυβδοσκέπαστης είναι ανδρικό μοναστήρι που ιδρύθηκε τον 7ο αιώνα – 672 μ.Χ – από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου  Κωνσταντίνο Δ΄ Πωγωνάτο . Πήρε το όνομα της από την κατασκευή του καθολικού της που φέρει αντί κεραμίδι ή πέτρα , πλάκες μόλυβδου Απέχει από τα σύνορα 400 μέτρα

Στην περιοχή απαγορεύεται η πτήση drone εφόσον θεωρείται και στρατιωτικός χώρος ( πίσω από το μοναστήρι είναι το ακριτικό φυλάκιο)

Απάντηση

Search

Αρέσει σε %d bloggers: