τα ποτάμια της Ελλάδας , 2ο μέρος

Τα ποτάμια της Ελλάδας είναι μικρά σε σύγκριση με άλλες χωρών. Ακολουθούν τη διεύθυνση των κοιλάδων και χύνονται στις ελληνικές θάλασσες. Γενικά, είναι αβαθή και ορμητικά, κανένα δεν είναι πλωτό και μόνο σε ορισμένα σημεία του Έβρου και του Λουδία μπορούν να κυκλοφορήσουν λέμβοι.

Τα μεγαλύτερα ποτάμια που διαρρέουν την Ελλάδα είναι ο Έβρος και ο Αξιός. Και οι δύο, όμως, πηγάζουν από το έδαφος γειτονικών χωρών, ο Έβρος από τη Βουλγαρία και ο Αξιός από τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, ενώ το μήκος τους στον ελληνικό χώρο είναι περιορισμένο. Το μεγαλύτερο από τα ποτάμια που πηγάζουν από το εσωτερικό της χώρας  είναι ο Αλιάκμονας, που διασχίζει τη Δυτική Μακεδονία και χύνεται στο Θερμαϊκό κόλπο.

Θα δούμε το δεύτερο πακέτο Ελληνικών ποταμών αποτελούμενο από τον Αχελώο, τον Βοϊδομάτη τον Αλφειό , τον Αξιό και τον Έβρο * τους 2 τελευταίους στο δέλτα τους

Αχελώος Ποταμός

Αγοραστός σε Αιτωλοακαρνάνες: «Τι ενοχλεί να γίνουν άλλα δύο υδροηλεκτρικά στον Αχελώο;»

Ένας ποταμός που διανύει 220 χλμ. ξεκινώντας από την Πίνδο, για να καταλήξει στο Ιόνιο πέλαγος, αφού πρώτα διασχίσει τους νομούς Τρικάλων, Καρδίτσας, Άρτας, Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας. Ο Αχελώος, γνωστός και ως Ασπροπόταμος, μαζί με τους παραποτάμους του (οι σημαντικότεροι είναι ο Αγραφιώτης, ο Ταυρωπός και ο Τρικεριώτης) αποτελούν σημαντικό μέρος του οικοσυστήματος, εμπλουτίζοντας με τα νερά τους τις τεχνητές λίμνες της περιοχής (τεχνητή λίμνη Κρεμαστών, Καστρακίου).

Αχελώος: Ο ποτάμιος θεός, η πάλη με τον Ηρακλή και τα πλούσια νερά του!

Οι λάτρεις τις φύσης μπορούν να πραγματοποιήσουν καταβάσεις του ποταμού με ραφτινγκ, κανό και καγιάκ με τη βοήθεια οργανωμένων σχολών.

Βοϊδομάτης

Βοϊδομάτης: Ο «παράδεισος» του κολυμβητή σύμφωνα με το Cnn | Perierga.gr

 

Τιρκουάζ διάφανα νερά δεν έχουν μόνο οι παραλίες αλλά και τα καθαρά ποτάμια, όπως του Βοϊδομάτη, ενός από τους πιο καθαρούς ποταμούς της Ευρώπης, χωρίς υπερβολή. Είναι τόσο καθαρός που το νερό του είναι πόσιμο, άλλωστε το όνομά του παραπέμπει στο σλάβικο Μπόντε- ματ που σημαίνει καλό καιρό. Θα συναντήσετε τις πηγές μου μετά από σύντομη πεζοπορία, περίπου μισής ώρας, σε ένα πέτρινο καλντερίμι που ξεκινά από το χωριό Βίκος. Αφού διασχίσει 15 χιλιόμετρα με τοπία με όλες τις αποχρώσεις του πράσινου, συναντά τον Αώο ποταμό στον κάμπο της Κόνιτσας. Τα νερά του κρυστάλλινα προέρχονται από τα την Τύμφη και έχουν όλο το χρόνο θερμοκρασία 4℃, φαίνονται σαν να σε προσκαλούν να κολυμπήσεις ωστόσο είναι ιδιαίτερα δροσερά ακόμη και το καλοκαίρι.

Γεφύρι της Κλειδωνιάς: Βρέχεται από τον Βοϊδομάτη, σε ένα πανέμορφο φυσικό  τοπίο με πλατάνια & λευκές πέτρες -Η φωτογραφία της ημέρας - Made in Greece

 

Περπατήστε στα μονοπάτια που ακολουθούν τις όχθες του, ξεκουραστείτε κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια, βουτήξτε στα νερά του και απολαύστε την απαράμιλλη φυσική ομορφιά που συμπληρώνουν τα πέτρινα γεφύρια που θα συναντήσετε. Πιο γνωστό αυτό της Κλειδωνιαβίστας. Θα το εντοπίσετε ανάμεσα στην πλούσια βλάστηση, καθώς θα κατηφορίζετε ή θα ξεκινάτε, το μονοπάτι που ακολουθεί την όχθη του ποταμού. Εδώ καταλήγουν επίσης και οι καταβάσεις με rafting.

Αλφειός

RIVER TREKKING - ΠΟΤΑΜΟΣ ΑΛΦΕΙΟΣ

Ο Αλφειός με μήκος 112 χλμ. είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Πελοποννήσου. Πηγάζει λίγο έξω από την Αρκαδία, την διασχίζει, και κατά το μήκος της διαδρομής του δέχεται τα νερά από  ποταμούς και χειμάρρους όπως ο Λούσιος, ο Ελισσώνας, ο Τρίτωνας. Στην περιοχή Τριπόταμα ενώνεται με τον Ερύμανθο και το Λάδωνα και το ποτάμι γίνεται πολύ πλατύ. Στη συνέχεια περνάει από την περιοχή της αρχαίας Ολυμπία και καταλήγει στο Ιόνιο πέλαγος νότια στον κόλπο της Κυπαρισσίας. Κυριότερος παραπόταμος είναι ο Ενιπέας ή Λεστινίτσα, που πηγάζει από την οροσειρά Φολόη και ποτίζει μέρος της πεδιάδας ανατολικά του Πύργου.

Αλφειός...o μεγαλύτερος ποταμός της Πελοποννήσου! (video)

Στην αρχαιότητα ο Αλφείος λατρεύονταν σαν θεός, θυσιάζοντας σε αυτόν ταύρους και τιμώντας τον με δύο βωμούς στην Ολύμπια, τον ένα εκ των οποίων είχε ιδρύσει ο Ηρακλής. Τον ανθρωπόμορφο Αλφειό τον βλέπουμε ξαπλωμένο στο ανατολικό αέτωμα του ναού του Διός στην Ολυμπία στο οποίο παριστάνεται η προετοιμασία του αγώνα αρματοδρομιάς μεταξύ του Οινόμαου και του Πέλοπα. Ανάμεσα στην οργιαστική βλάστηση που στολίζει τις όχθες του και αρκετά πέτρινα γεφύρια με χαρακτηριστικότερο αυτό που βρίσκεται στην Καρύταινα. Στον Αλφείο οργανώνονται καταβάσεις rafting και canoe-kayak που προσφέρουν ένα ξεχωριστό τρόπο για να χαρεί κανείς το ποτάμι.

ΑΞΙΟΣ

Αξιός

 

Ο Αξιός, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός που διασχίζει την Ελλάδα και ο δεύτερος μεγαλύτερος των Βαλκανίων, με μήκος 380 χλμ., από τα οποία τα 76 χλμ. βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος.Πηγάζει από την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, αλλά και από το όρος Βαρνούντα στον νομό Φλώρινας, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο. Αποτελεί τον κύριο τροφοδότη γλυκού νερού και ιζημάτων του Θερμαϊκού κόλπου.

ΔΕΛΤΑ ΑΞΙΟΥ (DRONE). AXIOS RIVER DELTA AERIAL VIEW, THESSALONIKI, GREECE. - YouTube

Ο Όμηρος τον αποκαλεί βαθυδίνην και ευρυρρέοντα, δηλαδή αυτόν που είναι βαθύς, εμφανίζει δίνες και έχει ευρεία κοίτη. Στην Π.Γ.Δ.Μ., όπου βρίσκεται και το μεγαλύτερο τμήμα του ποταμού, ονομάζεται Βαρδάρης., ενώ στην Ελλάδα, Βαρδάρης ονομάζεται ο βορειοδυτικός άνεμος που φυσά κατά μήκος της κοιλάδας του Αξιού ποταμού.

Έβρος

Έβρος ποταμός « myrathan

O ποταμός Εβρος, φυσικό σύνορο μεταξύ Ελλάδας με τη Βουλγαρία και τη Τουρκία, έχει συνολικό μήκος 530χμ. εκ των οποίων τα 230χμ. ανήκουν στην Ελλάδα. Δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός στα Βαλκάνια μετά το Δούναβη, ο Εβρος πηγάζει από την οροσειρά Ρίλα στη Βουλγαρία καιεκβάλλει στο Θρακικό πέλαγος, αρδεύοντας καθ” οδόν ολόκληρη την πεδιάδα του ομώνυμου νομού.

Το Δέλτα του Έβρου στην Αλεξανδρούπολη - Lighthouse Hotel

Ο Εβρος χαρακτηρίζεται από αξιόλογη ιχθυοπανίδα και παραποτάμιες συστάδες μεγάλης οικολογικής αξίας, ενώ η γειτνίαση του υδάτινου συστήματος του ποταμού με τον ορεινό όγκο της Ροδόπης δημιούργησε μεγάλη ποικιλία βιοτόπων με πλούσια πανίδα και χλωρίδα. Η πλοήγησή του από μικρά σκάφη είναι δυνατή μέχρι το ύψος της Αδριανούπολης.

Δημιουργός: Ag mastermind

Φυσικός Μέλος Ένωσης Φυσικών Ελλάδας owner της σελίδας sliderplayer.com

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: