Ο τύμβος του Μαραθώνα, με ύψος 10 μέτρα και διάμετρο 50, δημιουργήθηκε μετά από τη μάχη των Αθηναίων με τους Πέρσες. Ο τύμβος αποτελεί τους τάφους των 192 Αθηναίων Μαραθωνομάχων, όπου ετάφησαν τα λείψανα που απόμειναν μετά από την καύση των νεκρών.

Η μάχη του Μαραθώνα, κατά τους σύγχρονους ιστορικούς, αποτελεί μια από τις ιστορικότερες μάχες στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Το 490 π.Χ. ο περσικός στρατός υπό τον Δάτι με διοικητή του στόλου τον Αρταφέρνη, διέπλευσε νότια του Ευβοϊκού και αποβιβάστηκε στην παραλία του Μαραθώνα, τον σημερινό Σχινιά. Η περσική εκστρατεία εναντίον της Ελλάδας έγινε με σκοπό να τιμωρηθούν οι Αθηναίοι και οι Ερετριείς, επειδή είχαν βοηθήσει τους Ίωνες να ξεσηκωθούν κατά των Περσών. Ο επόμενος στόχος των Περσών ήταν να διασχίσουν την Αττική και να πολιορκήσουν την Αθήνα. Παρά την υπεροχή του δυναμικού των Περσών (10.000 Αθηναίοι και 1.000 Πλαταιείς έναντι διπλάσιου αριθμού Περσών), οι Αθηναίοι υπό τον Μιλτιάδη κατάφεραν να κερδίσουν.

Ανέκαθεν η Αττική είχε πρόβλημα λειψυδρίας. Οι Αθηναίοι είχαν βρει διάφορους τρόπους για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Με πηγάδια, υδραγωγεία, ακόμη και με νερουλάδες. Ο νερουλάς τα παλιότερα χρόνια γύρναγε τα σπίτια και μοίραζε νερό. Ολα αυτά μέχρι τη δημιουργία της τεχνητής λίμνης του Μαραθώνα. Το φράγμα του Μαραθώνα δημιουργήθηκε μεταξύ 1926 και 1929. Αυτό, λοιπόν, δημιούργησε αντίστοιχα και την ομώνυμη τεχνητή λίμνη στη συμβολή των χειμάρρων Χαράδρου και Βαρνάβα. Το φράγμα έχει ύψος 54 μέτρα και μήκος 285 μέτρα. Είναι επενδεδυμένο με ολόλευκο πεντελικό μάρμαρο όπως ακριβώς ο Παρθενώνας.
Η Λίμνη του Μαραθώνα αποτελούσε το κυριότερο απόθεμα νερού για την ύδρευση της Αθήνας από το 1931, οπότε άρχισε να δίνει νερό, μέχρι το 1959. Αργότερα άρχισαν να προστίθενται και άλλες πηγές ύδρευσης για να καλυφθούν οι ανάγκες. Εξάλλου με τις ανάγκες που έχει η Αθήνα σήμερα, όλο το νερό της Λίμνης Μαραθώνα δεν θα επαρκούσε για την υδροδότησή της παρά μόνο για λίγες ημέρες.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το Μουσείο Νερού της λίμνης Μαραθώνα. Εκεί θα δεις από κοντά την ιστορία της δημιουργίας του φράγματος. Στις προθήκες φυλάσσονται εργαλεία και εξοπλισμοί, που χρησιμοποιήθηκαν κατά την κατασκευή του φράγματος. Στον εξωτερικό χώρο του μουσείου θα δεις βαγονέτα μεταφοράς υλικών, τεράστια καλούπια αγωγού ύδρευσης και έναν εντυπωσιακό κατανεμητή νερού.
Απάντηση