Ανά την Ελλάδα : Κορινθία του ένδοξου παρελθόντος (drone view)

Η Κορινθία είναι τόπος με μια ιδιαίτερη φωτεινή ομορφιά. Με φυσική ποικιλία και πολιτιστική κληρονομιά που στολίζουν κάθε γωνιά της. Η μεγάλη ακτογραμμή της φιλοξενεί παραλίες κάθε είδους, από ρομαντικές απομονωμένες γωνιές μέχρι δημοφιλή κοσμοπολίτικα θέρετρα. Η ορεινή ενδοχώρα της είναι φημισμένη για τον φυσικό πλούτο που ελκύει και μαγεύει πλήθος να επισκέπτονται την ρωμαλέα και αρχαϊκή ομορφιά της. Εντυπωσιακοί ορεινοί όγκοι, γόνιμα οροπέδια και βιολογικά πλούσιες κοιλάδες, λίμνες και φαράγγια, συνθέτουν ένα από τα καλύτερα ορεινά σκηνικά της Πελοποννήσου. Οι καλυμμένοι με αμπελώνες, σαν θαυμάσιο φυτικό χαλί, λόφοι της Νεμέας γοητεύουν το βλέμμα και την ψυχή του επισκέπτη. Ένας από τους αρχαιότερους οινοποιητικούς τόπους του κόσμου.]

Η αρχαία Κόρινθος ήταν από τις μεγαλύτερες και σπουδαιότερες πόλεις και αποτελούσε σημαντική πόλη-κράτος της αρχαίας Ελλάδας. Η τοποθεσία της ήταν σημαντική από στρατηγική και οικονομική άποψη διότι έλεγχε την νευραλγική θέση του Ισθμού και αποτελούσε το σημαντικότερο εμπορικό κόμβο του αρχαίου κόσμου. Η Κόρινθος, που ήταν η πλουσιότερη πόλη του αρχαίου κόσμου, κατοικήθηκε από τα νεολιθικά χρόνια (5000-3000 π.Χ.).

Στους ρωμαϊκούς και τους πρώτους βυζαντινούς αιώνες η Κόρινθος ήταν πρωτεύουσα της επαρχίας Αχαϊας, που περιελάμβανε την Πελλοπόννησο, την κεντρική Ελλάδα και τα νησιά. Η εξαιρετικής στρατηγικής σημασίας θέση του νομού Κορινθίας απετέλεσε και κατά τη βυζαντινή περίοδο το λόγο για τον οποίο η περιοχή έγινε σημείο τριβών, προστριβών και αντεκδικήσεων μεταξύ Βυζαντινών, Φράγκων και Τούρκων.

Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Ιουστινιανός, οχυρώνει την πόλη της Κορίνθου, την οποία ορίζει ως έδρα του Βυζαντινού θέματος της Πελοποννήσου. Παρόλα αυτά δέχτηκε πολλές επιδρομές από Σλάβους, Γότθους και Άραβες.

Τους τελευταίους εξόντωσε το 883 μ.Χ. ο ναύαρχος του Βυζαντινού Στόλου Ωορύφας που μετέφερε ολόκληρο τον στόλο του από τον Σαρωνικό στον Κορινθιακό κόλπο μέσω του Δίολκου εντός μιάς νύκτας!

Το 1147 όμως η πόλη κουρσεύτηκε από τους Νορμανδούς που απήγαγαν όλους σχεδόν τους υφαντουργούς της και τους μετέφεραν στην Σικελία.

ΚΟΡΙΝΘΟΣ from air mag team on Vimeo.

Έκτοτε η πόλη ακολουθεί καθοδική πορεία και πέφτει στα χέρια των Φράγκων. Μιά αναλαμπή ήταν η Δεσποτεία του Λέοντα Σγουρού που αντιμετώπισε τους Φράγκους και βρήκε ηρωικό θάνατο.

Το 1459 έπεσε στα χέρια των Τούρκων και παρέμεινε στην κατοχή τους ως το 1823 οπότε απελευθερώθηκε και για σύντομο χρονικό διάστημα έγινε η πρώτη πρωτεύουσα του νέου ελληνικού κράτους, και στα δημόσια κτίρια της κυμάτισε για πρώτη φορά η ελληνική σημαία, με τον Σταυρό και τις 9 γαλάζιες και άσπρες λουρίδες, η οποία και σήμερα είναι η επίσημη σημαία της Ελλάδας.

Το 1858, στις 9 Φεβρουαρίου, ισχυρός σεισμός με επίκεντρο μόλις 1000 μέτρα από τον Ακροκόρινθο, ερείπωσε ολόκληρη την πόλη της Κορίνθου, προξενώντας 19 θανάτους. Ήταν η αφορμή για να κτιστεί στο ΝΑ μέρος του Αρχαίου Λιμανιού του Λεχαίου, στη θέση Σχοινιάς, η νέα πόλη της Κορίνθου με πρωτοποριακό πολεοδομικό σχέδιο.

Στις 22/4/1928 νέος καταστρεπτικός σεισμός χτύπησε την νέα πόλη. Ευτυχώς του κυρίου σεισμού, ο οποίος συνοδευόταν από υποχθόνια βουή, προηγήθηκαν ισχυρές προσεισμικές δονήσεις και έτσι οι κάτοικοι είχαν βγει από τα σπίτια τους. Πάντως είκοσι άνθρωποι σκοτώθηκαν. Η πόλη μεταβλήθηκε σε ερείπια. Ανοικοδομήθηκε με τους πιο πλήρεις αντισεισμικούς κανόνες υπό την επίβλεψη του ΑΟΣΚ (Αυτόνομος Οργανισμός Σεισμοπαθών Κορίνθου) που σύστησε η κυβέρνηση του Ελ. Βενιζέλου και προικοδότησε με 75 εκ. δραχμές, τα έσοδα του τότε Καζίνο Λουτρακίου, και ετήσια επιπλέον επιχορήγηση 5 εκατ.

ΑΡΧΑΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΣ

Τα ίχνη της ολβίας Κορίνθου είναι πολλά και ενδιαφέροντα. Σταχυολογούμε: Ο περίφημος και επιβλητικός ακόμη και σήμερα αρχαϊκός ναός του Απόλλωνα, με τους μονολιθικούς δωρικούς κίονες από τους οποίους εφτά παραμένουν όρθιοι σε περίοπτη θέση πάνω από τα ερείπια της αγοράς. 

Στον Ακροκόρινθο, το κάστρο της Κορίνθου, οι ανασκαφές ξεκίνησαν το 1961 από την Αμερικανική αρχαιολογική Σχολή. Τα σημαντικότερα κτίσματα που ήρθαν στο φως είναι τα εξής: Ο ναΐσκος της Αφροδίτης, οι μικροί ναοί που ήταν αφιερωμένοι στη Δήμητρα και την Κόρη, βωμοί του Ήλιου, η κρήνη της “επάνω Πειρήνης”. Επειδή το κάστρο ήταν σε διαρκή χρήση από την πρώιμη αρχαιότητα μέχρι και πρόσφατα, τα κατά καιρούς κτίσματα έχουν αποδομηθεί και αναδομηθεί διαφορετικά πολλές φορές, ενώ το οικοδομικό υλικό έχει χρησιμοποιηθεί πολλάκις για να καλύψει τις ανάγκες των εποχών. Έτσι, τα ευρήματα της αρχαιότητας είναι πραγματικά πενιχρά, παρά το γεγονός ότι το οικοδομικό υλικό αυτής της εποχής είναι διάσπαρτο στο χώρο και ξαναχρησιμοποιημένο σε νεότερα κτίρια.

Η Κόρινθος είναι η πρωτεύουσα του νομού και σύγχρονο εμπορικό και αστικό κέντρο. Ποικίλα προϊόντα παράγει ο κάμπος της Κορινθίας. Η τουριστική υποδομή είναι πολύ καλή στις παραλίες του Κορινθιακού, του Σαρωνικού και του Λουτρακίου.

Η Κόρινθος απέκτησε τουριστική ταυτότητα

Όταν επισκεφτείτε την Κόρινθο ξεκινήστε τη μέρα σας σε ένα από τα καφέ του πεζοδρόμου και περπατήστε μέχρι την παραλία, άρτια φροντισμένη, όπου θα απολαύσετε το μπάνιο σας αλλά και πεντανόστιμους μεζέδες. Ο Μητροπολιτικός ναός του Αγίου Παύλου και το βήμα από όπου ο Απόστολος Παύλος μιλούσε στους Κορινθίους.

Απάντηση

Search

Αρέσει σε %d bloggers: