Τα εμβόλια για αυτήν την πανδημία δεν είναι για τους πλούσιους, δεν είναι για τους φτωχούς, είναι για όλους»

Οι ερευνητές σημειώνουν “ικανοποιητική πρόοδο” στην ανάπτυξη εμβολίων κατά της COVID-19, με λίγες δοκιμές που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, αλλά η πρώτη χρήση αυτών των εμβολίων δεν μπορεί να αναμένεται πριν από τις αρχές του 2021, δήλωσε ο Μάικ Ράιαν, επικεφαλής του προγράμματος έκτακτων υγειονομικών καταστάσεων στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). “Σημειώνουμε ικανοποιητική πρόοδο”, δήλωσε ο Ράιαν, επισημαίνοντας ότι πολλά εμβόλια βρίσκονται τώρα στο τρίτο στάδιο των δοκιμών και κανένα δεν έχει αποτύχει μέχρι στιγμής, όσον αφορά την ασφάλεια ή την ικανότητα δημιουργίας ανοσοαπόκρισης.
Ο ΠΟΥ εργάζεται για να επεκτείνει την πρόσβαση σε πιθανά εμβόλια και να βοηθήσει στην αύξηση της παραγωγικής ικανότητας, πρόσθεσε. “Και πρέπει να είμαστε δίκαιοι σε αυτό, επειδή αυτό είναι ένα παγκόσμιο αγαθό. Τα εμβόλια για αυτήν την πανδημία δεν είναι για τους πλούσιους, δεν είναι για τους φτωχούς, είναι για όλους”, είπε.
Η Κομισιόν συγχρηματοδοτεί με €100 εκατ. τον CEPI
Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι θα συγχρηματοδοτήσει με 100 εκατ. ευρώ τον Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI) για να υποστηρίξει την ταχεία ανάπτυξη εμβολίων κορονοϊού. Η υποστήριξη της ΕΕ αποτελεί μέρος της δέσμευσης της Επιτροπής να επενδύσει 1 δισεκατομμύριο ευρώ από το πρόγραμμα Ηοrizon 2020 σε έρευνα και καινοτομία που απαιτείται επειγόντως για την ανάπτυξη διαγνωστικών δοκιμών, θεραπειών, εμβολίων και άλλων εργαλείων πρόληψης για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού. Η υποστήριξη του Horizon 2020 στο CEPI θα χρηματοδοτήσει δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας, αλλά όχι την παραγωγή εμβολίων.

Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα συμμετέχει στην κοινή ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την προμήθεια εμβολίων και ήδη έχει υπογραφεί η πρώτη συμφωνία με την Αstra-Zeneca και συμμετέχουμε σε αυτή. Ο προγραμματισμός παραλαβής των δόσεων είναι ο Δεκέμβριος όπου και θα ξεκινήσουμε να παραλαμβάνουμε δόσεις εμβολίων, ανέφερε κατά την ενημέρωση για τον covid-19 ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.
Αξιοποιώντας, όπως αναφέρει, την υφιστάμενη συμφωνία με την “Ευρωπαϊκή Συμμαχία για εμβόλια χωρίς Αποκλεισμούς” με επικεφαλής τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ολλανδία, «αυτή η νέα συμφωνία θα παράσχει σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ τη δυνατότητα πρόσβασης στο εμβόλιο σε ισότιμη βάση χωρίς κέρδος κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Επιτρέπει επίσης στα κράτη μέλη της ΕΕ να κατευθύνουν εκ νέου την προμήθεια δόσεων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».
Τα ίδια εμβόλια θα δοθούν και στην Αυστραλία.
Αισιοδοξία από Ρωσία για εμβόλιο
μέχρι το τέλος του χρόνου
Η πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή), Βαλεντίνα Ματβιένκο, δήλωσε ότι η παραγωγή του εμβολίου του κορονοϊού μπορεί να αρχίσει στη Ρωσία έως το τέλος του έτους. «Είμαστε σίγουρα η πρώτη χώρα η οποία ανακοίνωσε τα εμβόλια που πέρασαν τις κλινικές δοκιμές, αυτό είναι πολύ σημαντικό», δήλωσε η Ματβιένκο.
Η ίδια επεσήμανε ότι το εμβόλιο μπορεί να είναι έτοιμο εντός του χρονικού αυτού διαστήματος, εάν, όπως είπε, οι εργασίες που σχετίζονται με την ανάπτυξή του συνεχισθούν με τους ίδιους ρυθμούς. Παράλληλα υπογράμμισε ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή στη διεθνή συνεργασία. “Εάν αρχίσουμε την παραγωγή του, φυσικά και θα το μοιραστούμε με όλες τις χώρες που θα δείξουν ενδιαφέρον”, δήλωσε η Ματβιένκο.
Ο Ρώσος Πρωθυπουργός, Μιχαήλ Μισούστιν, δήλωσε ότι τέσσερα εμβόλια κορονοϊού που έχουν αναπτυχθεί έχουν ήδη αποδειχθεί ότι είναι ασφαλή, ενώ οι κλινικές δοκιμές δύο εμβολίων που έχουν αναπτυχθεί από το Εθνικό Κέντρο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας, Ν. Γκεμαλέι, βρίσκονται στην τελική τους φάση.
Ο υποδιευθυντής του Εθνικού Κέντρου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Ν. Γκεμαλέι, Ντενίς Λογκουνόφ, σε συνέντευξή του στον ρωσικό ιστότοπο Meduza, δήλωσε ότι η μαζική παραγωγή του ρωσικού εμβολίου δεν θα ξεκινήσει πριν από το τέλος του 2020, ωστόσο το φθινόπωρο θα είναι δυνατόν να αρχίσει ο εμβολιασμός των ομάδων κινδύνου, με εξαίρεση τους ηλικιωμένους και τα παιδιά.
Ο Ρώσος Υπουργός Υγείας, Μιχαήλ Μουράσκα, δήλωσε ότι αφού ολοκληρωθούν οι κλινικές δοκιμές οι εμπειρογνώμονες θα αποφανθούν αν θα δοθεί άδεια εμβολιασμού υπό όρους. Θα πραγματοποιούμε παράλληλα την τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών, στην οποία σύμφωνα με το σχεδιασμό των ειδικών θα συμμετάσχουν από 800 άτομα στην κάθε μορφή εμβολίου (σ.σ. υγρή και στερεή).
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι από κοινού με το Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Γκαμαλέι ολοκλήρωσαν επιτυχώς τις κλινικές δοκιμές του εμβολίου του κορονοϊού, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο στρατιωτικό νοσοκομείο Μπουρντένκο με τη συμμετοχή 43 εθελοντών.
Ο νέος ιός έχει έρθει για να μείνει…
Από την πλευρά του, ο Βλαντιμίρ Νικοφόροφ, επικεφαλής ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Ιατρικής Βιολογικής Υπηρεσίας και προεδρεύων σε μολυσματικές ασθένειες του Ιατρικού Πανεπιστημίου Pirogov, είπε ότι θα χρειαστούν περίπου 18 μήνες για να αναπτυχθεί ένα βιώσιμο εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Σύμφωνα με τον ειδικό, ο νέος ιός έχει έρθει για να μείνει και είναι απίθανο να εξαφανιστεί. Έχει δύο πιθανούς τρόπους για το μέλλον. “Είτε υποβαθμίζεται σε μια οξεία αναπνευστική λοίμωξη, όπως και οι προκάτοχοί του -γνωρίζουμε τέσσερις κορονοϊούς που προκάλεσαν κρυολογήματα- και θα είναι η πέμπτη τέτοια. Ή θα αποκτήσει μια φύση της εποχικής γρίπης, δηλαδή θα έρθει το φθινόπωρο, προκαλώντας σοβαρές ασθένειες και θα εξαφανιστεί μέχρι το καλοκαίρι”, είπε. “Αλλά, προφανώς, δεν θα υπάρξουν τέτοια κρούσματα όπως αυτά που υπάρχουν το χειμώνα και την άνοιξη”.
ΗΠΑ: Όχι σε εμβόλια σε τιμή κόστους…
Οι αμερικανικές εταιρείες Pfizer, Merck και Moderna επιβεβαίωσαν ότι δεν θα πουλήσουν σε τιμή κόστους τα τυχόν εμβόλια κατά του νέου κορονοϊού που θα παρασκευάσουν. Αντιθέτως, οι εταιρείες Johnson & Johnson και AstraZeneca δεσμεύτηκαν να διαθέσουν σε πρώτη φάση τα δικά τους εμβόλια χωρίς να αποκομίσουν όφελος. Πολλές εταιρείες έχουν λάβει επιχορηγήσεις ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων από την αμερικανική κυβέρνηση ή από άλλες χώρες. Ωστόσο, οι συμφωνίες τις οποίες υπέγραψαν δεν περιλάμβαναν όρους σχετικούς με την ανώτατη τιμή του πιθανού εμβολίου τους.
“Δεν θα πουλήσουμε σε τιμή κόστους”, είπε ο πρόεδρος της Moderna, Στίβεν Χογκ, λέγοντας ότι η εταιρεία βιοτεχνολογίας φέρεται ότι αναπτύσσει ένα από τα πιο προηγμένα πειραματικά εμβόλια.
Οι δοκιμές σε μεγάλη κλίμακα, η λεγόμενη Φάση 3, πρόκειται να ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα με τη συμμετοχή 30.000 εθελοντών. Η Moderna έχει λάβει 483 εκατομμύρια δολάρια από την Ουάσινγκτον για να χρηματοδοτήσει την έρευνα και την ανάπτυξη, αλλά δεν έχει υπογράψει κάποια συμφωνία για τη διάθεση του εμβολίου στις ΗΠΑ, είπε ο Χογκ. “Όχι, δεν θα πουλήσουμε σε τιμή κόστους”, είπε και η Τζούλι Γκέρμπερντινγκ της εταιρείας Merck, η οποία δεν θα έχει έτοιμο κάποιο εμβόλιο πριν από το 2021 -το νωρίτερο- και επίσης δεν έχει υπογράψει συμβόλαιο με την αμερικανική κυβέρνηση. “Είναι μια έκτακτη περίοδος και η τιμή μας θα αντικατοπτρίζει αυτό το γεγονός”, υπογράμμισε ο Τζον Γιανγκ της Pfizer. “Κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα ορίσουμε την τιμή του πιθανού εμβολίου μας λαμβάνοντας υπόψιν την τρέχουσα υγειονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης”, πρόσθεσε.
Στη Φάση 3 το εμβόλιο της Οξφόρδης
Η εταιρεία AstraZeneca, από την άλλη, που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για την ανάπτυξη ενός εμβολίου, το οποίο βρίσκεται ήδη στη Φάση 3, έχει υπογράψει συμβόλαιο ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την υπηρεσία Barda της αμερικανικής κυβέρνησης. Με βάση αυτό, θα διαθέσει 300 εκατομμύρια δόσεις σε τιμή κόστους στην αμερικανική αγορά.

Ένα παρόμοιο συμβόλαιο υπέγραψε και με την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιούνιο. Η εταιρεία Johnson & Johnson, που επίσης χρηματοδοτείται από την επιχείρηση Warp Speed (“Ταχύτητα Δίνης”) του Λευκού Οίκου, με το ποσό των 456 εκατομμυρίων δολαρίων, ανέφερε ότι δεν θα βγάλει κέρδος από το 1 δισεκατομμύριο δόσεις που θα διαθέσει στην αγορά κατά την πανδημία.
Το εμβόλιο όμως της Αγγλοσουηδικής εταιρείας μπήκε σε αναστολή δοκιμών εξαιτίας πιθανής παρενέργειας που εμφάνισε Βρετανός με σύμπτωμα εγκάρσιας μυελίτιδας ( αντιμετωπίσιμο) , μιας πάθησης του νωτιαίου μυελού και μένει να εξεταστεί από ανεξάρτητη επιτροπή αν αυτή η πάθηση οφείλεται στην χρήση του πειραματικού εμβολίου.
Φάρμακο «φαβιπιραβίρη» της ινδικής Glenmark
Η ινδική εταιρεία Glenmark Pharmaceuticals Ltd ανακοίνωσε χθες ότι η εκδοχή της του αντιιικού φαρμάκου φαβιπιραβίρη είχε ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε δοκιμή τρίτου σταδίου που έγινε σε 150 ασθενείς με ήπια ως μέτρια μορφή της COVID-19.

Περίπου στο 70% των ασθενών στους οποίους χορηγήθηκε FabiFlu επετεύχθη “κλινική ίαση” έως την τέταρτη ημέρα της δοκιμής, σε σύγκριση με ποσοστό περίπου 45% στην ομάδα αυτών που λάμβαναν συνήθη υποστηρικτική θεραπεία, αναφέρει η εταιρεία.
Δώσε και μένα μπάρμπα
Από τον Μάρτιο η Γερμανική CureVac του δισεκατομμυριούχου Dietmar Hopp είχε ανακοινώσει την έναρξη παρασκευής εμβολίου . Ήταν η πρώτη εταιρεία υψηλής αιχμής που ανακοίνωνε την ενασχόληση με την αναζήτηση εμβολίου κατά του covid-19 και ίσως η πιο σοβαρή εταιρεία του είδους προχωρημένων ερευνών RNA που υπάρχει στην Ε.Ε . Η εταιρεία χρηματοδοτήθηκε άμεσα με 80 εκατομμύρια ευρώ από τα ευρωπαικά ταμεία ενώ ο πρόεδρος Τραμπ λέγεται οτι πλησίασε τον μεγαλοιδιοκτήτη της εταιρείας προσφεροντάς του ένα δις ευρώ για την αγορά της πατέντας του φαρμάκου με όρο την αποκλειστική διάθεσή του αρχικά στις ΗΠΑ .

Έκτοτε άγνωστο τι γίνεται με την εν λόγω εταιρεία και το εμβόλιό της . Για τους κατέχοντες η CureVac είναι η πλέον αξιόπιστη εταιρεία και έρευνα να κάνει και αποτελέσματα να παράγει αλλά κυρίως έχει την ακεραιότητα να δηλώσει αποτυχία σε κάποιο πρόγραμμά της
Αντιθέτως η Astrazeneca άγνωστη ως χτες πατώντας επάνω στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ξεκίνησε δοκιμές ενώ πήρε και παραγγελία μαμούθ από την κομισιόν !!Δηλαδή πριν λαλήσει τρις έπεσαν τα δις …..
Οι κολοσσοί του είδους Glaxo, novartis , sandoz xδείχνουν δεόντος επιφυλακτικές έναντι των άλλων εταιρειών που βρίσκονται ”κοντά” στη γη της επαγγελίας
Τώρα αυτά τα εγώ δεν θέλω κέρδος στην αρχική φάση του μαζικού εμβολιασμού είναι παραμύθια της χαλιμάς αφού εδώ μιλάμε για εταιρείες εφάμιλλης σκληρότητας με τις γνωστές πετρελαϊκές .
Αν έχετε έναν γνωστό που εργάζεται σαν ιατρικός επισκέπτης ..ρωτήστε τον πως λειτουργούν οι φαρμακοβιομηχανίες …. Δωράκια ταξιδάκια αν περάσει το προϊόν φάρμακο κλπ κλπ
Μετά δεν αναρωτιέσαι φαντάζομαι πως εκατοντάδες γιατροί λοιμωξιολόγοι και ότι θες σε..όγοι.. στέκονται θετικά ο καθένας διαφορετικά βέβαια απέναντι σε κάποιο εμβόλιο κάποιας Χ εταιρείας …Λ.χ θα δεις ακόμη και στα ενταύθα άλλος να λέει είναι κοντά η Οξφόρδη , είναι σε καλή θέση το Ρωσικό εμβόλιο ή τάδε αμερικάνικη εταιρεία ιδιοκτησίας Ελλήνων κιόλας βρίσκεται ένα στάδιο πριν τον θρίαμβο ..” αλήθεια γιατί δεν κάνουν μια προσφορά στον Ελληνισμό αυτοί ?” αφού είναι κοντά στον τίτλο ντε ….
Απάντηση