ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΌ ΣΤΑ HIGHLANDS (drone view)

Αν ο θεός έπλασε την Ελλάδα με τις δαντελένιες παραλίες , έριξε άπλετο φως και τόσα άλλα καλούδια …τότε όταν ξαπόστασε είπε να ρίξει σε μια γωνιά του πλανήτη νερά …πολλά νερά , λίμνες ποτάμια και τα γαρνίρισε με ατελείωτο πράσινο και κάστρα ..ναι κάστρα και όταν τελείωσε απόλαυσε το δημιουργημά του ρουφόντας εκλεκτό malt whiskey

Δηλαδή έφτιαξε την Σκωτία . Το βόρειο τμήμα του νησιού του Ηνωμένου Βασιλείου που έχει ντυθεί με θρύλους γκάιντες φούστες καρό , πολεμιστές και απείθαρχους τύπους κοκκινοτρίχιδες ενάντια στα θέλω και απαιτώ του Λονδίνου … βουτηγμένους στο ουίσκι ααα και τους λένε και τσιγκούνηδες ( ακόμη δεν έχω βρει την αιτία πάντως ) .

Incredible views of the Scottish highlands! Click through to see 28 Mind Blowing Photos of Scotland!
BEN NEVIS PASSAGE , HIGHLANDS

Το οδοιπορικό μας με πολλά που πρέπει να ξέρεις γι αυτη την υπέροχη χώρα ( ναι χώρα είναι ) ξεκινά .

Οι κύριοι είσοδοι στην Σκωτία ανεβαίνοντας απο την Αγγλία είναι δύο . Ο δυτικός και ο ανατολικός δρόμος .

Ο πρώτος είναι ο δρόμος που σε πάει στην μεγαλύτερη πόλη και βιομηχανικό κέντρο την Γλασκώβη και ο άλλος από το Νewcastle που σε οδηγεί στην πρωτεύουσα . Το μαγευτικό Εδιμβούργο με την ακρόπολή του ή Αθήνα του βορρά …( μακάρι να πιάναμε το 20% )

Εμείς θα ακολουθήσουμε την δυτική διαδρομή μιας και θέλουμε να πάμε στα φημισμένα Χάιλαντς της Σκωτίας με τις παλαβές λίμνες τα μαγευτικά τοπία και τον κόσμο των φημισμένων διυλιστηρίων που μας φτιάχνουν το θαυμαστό ουίσκι.

A lovely family day out at Gretna Green Old Blacksmiths shop where we were married 15 years ago. We also popped to the Gretna Gateway Outlet Village which was brilliant too!

Η τελευταία πόλη πριν τα όρια της Σκωτίας είναι το Κάρλαιλ ( Calrisle) γνωστή πόλη στους στοιχηματζηδες λόγω ποδοσφαιρικής ομάδας . Περίπου μισή ώρα μετά μπαίνουμε στον Μ74 εθνικός δρόμος που οδηγεί στην Γλασκώβη. Η πρώτη κωμόπολη που μας καλωσορίζει στην Σκωτία είναι η Gretna Green .. τώρα δεν ξέρω αν υπήρχε κάποια Γκρέτνα εκεί σαν ιστορία αλλά από πρασινάδα ( green) άλλο τίποτε . Στην κωμόπολη αυτή πρωτοπαράχθηκε η φημισμένη ράτσα σκύλων τεριέ και παντού θα δεις πινακίδες φιγούρες και μικρά αγάλματα του είδους . Συνεχίζουμε βόρεια μετά απο μια στάση σε μια μπυραρία για ανεφοδιασμό σε καφέ ( ναι οι μπιραρίες επάνω στην εθνική οδό σερβίρουν καφέ και σνακς ) και μετά απο μια ώρα περίπου περνάμε απο το Λόκερμπι (Lockerbie) εδώ που πριν χρόνια μερικοί μελαμψοί Λίβυοι μπουμ το αεροπλάνο της Pan Am και καπουτ 300 τόσοι νοματαίοι .

After 25yrs of grieving…it's time to move forward – The Sun
LOCKERBIE

Περνάμε την Σκωτική εξοχή με τα ατελείωτα λιβάδια με σίκαλη ( ουίσκι και μπίρες γαρ ) . Στο Μόρφατ τρώμε τα καλύτερα σαντουιτσάκια και πίνουμε το 1ο ορίτζιναλ ουίσκι μαλτ …δεν ζητάμε μάρκα ετικέτα κλπ ..απλά single malt ..Οι τύποι ξέρουν . Εμείς ανίδεοι απλά απολαμβάνουμε το χλιαρό διαμάντι και ξανά στον δρόμο …Στο Ντάγκλας μετά απο μιάμιση ώρα δρόμο ο έντυπος οδηγός μας ενημερώνει πως αριστερά ο δρόμος σε οδηγεί στην 1η πεδιάδα των διυλιστηρίων που βρίσκεται στο Κιλμάρνοκ στο Άυρ και στο Ίρβιν ..εδώ φτιάχνονται τα πολύ εμπορικά ουίσκι που οι περισσότεροι ξέρετε αλλά δεν θα κάνουμε απαρίθμηση και διαφήμιση γιατί παραπάνω έρχονται οι πρωταθλητές του είδους και ας είναι άγνωστοι οι περισσότεροι σε μας τους Έλληνες .

ΓΛΑΣΚΩΒΗ

Φτάνουμε Γλασκώβη , μεγαλούπολη με πολλά πανεπιστήμια και χωρισμένη σε καθολικούς και προτεστάντες . Συμβιώνουν σχετικά καλά μαζί και λύνουν τις διαφορές τους στο old firm , το ποδοσφαιρικό ντέρμπι ανάμεσα στην Celtic των καθολικών και την Rangers των προτεσταντών . Αν αναλογιστείς ότι παίζουν 4 φορές για το πρωτάθλημα και κάνα δυο ακόμη για το κύπελλο και το λιγκ καπ , έχουν αρκετό χρόνο και χώρο να πλακωθούν σε ένα απο τα μεγαλύτερα ντέρμπι παγκοσμίως .

Η Γλασκώβη είναι εμπορικός προορισμός ή εκπαιδευτικός ( αν θέλαμε φωτό και γοητεία θα πηγαίναμε Εδιμβούργο ) και δεν μας τραβάει ούτε το φημισμένο για τις γκάιντες παρελάσεις paisly που βρίσκεται μισή ώρα μακρύτερα δυτικά . Συνεχίζουμε βόρεια για τα Χάιλαντς που ξέχασα να σας πω πως είναι το επάνω αριστερό τμήμα της Σκωτίας με τις δαντελώσεις ( άνοιξε και κάνα χάρτη ρε φίλε ) …

ΛΙΜΝΗ LOMOND

Η μέρα θα κλείσει με την διάσχιση του δρυμού του loch Lomond του μεγαλύτερου δρυμού της Σκωτίας που φιλοξενεί την μεγαλύτερη λίμνη της χώρας την Lomond . Περιμετρικά διάσπαρτα μικρά παραδοσιακά χωριά όλα με τις ανάλογες παμπ και ταβέρνες .

Εκεί που τελειώνει η λίμνη βρίσκεται το Inverraman . Δηλαδή το χωριό των Χόμπιτ που λέω εγώ . Ανελέητο πράσινο χαλαροί ρυθμοί έντονη καπνιστή μυρωδιά από τα μικρά αποστακτήρια που καίνε τύρφη για να μπαρουτιάσουν την σίκαλη να την κάνουν πολτό για ζύμωση ουισκιού και εκατοντάδες δρύινα βαρέλια δεξιά αριστερά του δρόμου ….Μαγεία !!

10 Pretty Villages in the Yorkshire Dales to Swoon Over - Journey with Georgie
INVERRAMAN

Οι τιμές στο κατάλυμα είναι λίγο τσιμπημένες ή μάλλον περισσότερο ψηλά από εκεί που τις σκέφτεσαι ..ο λόγος είναι ο τουρισμός που είναι αρκετός και κυρίως ποιοτικός ..σακίδια στην πλάτη μπαγκαζιέρες στον ώμο και άλλα τέτοια στυλ πάμε στην Ίο και στην Αντίπαρο να γίνουμε δαυλί σε πιώμα και χόρτο δεν έχει εδώ..

Μέρα δεύτερη

Πρωινό ξεκίνημα με βαρβάτο πρωινό ..Περιμένεις κάτι σκωτσέζικο ας πούμε αλλά προφανώς τρώνε και εδώ ότι χλεμπονιάζουν και οι Άγγλοι , αυγά λουκάνικα μπέικον με κλου τα γνωστά μπισκότα βουτύρου scottish butter που όπως μαθαίνω είναι αμερικάνικης προέλευσης ..πιθανώς κάποιου μετανάστη , σταθερά καφές με γεύσεις από μούρα από φρούτα και σε όλους μπορείς να στάξεις το εθνικό ποτό ..

Bridge Of Orchy
ORCHY BRIDGE

Φτάνουμε στην γέφυρα Orchy δεξιά όπως κοιτάμε τα γνωστά λιβάδια με τα σπαρτά ..αριστερά απλώνεται σαν τέρας η σκούρα απόχρωση του πιο έντονου πράσινου που μπορείς να δεις , ομίχλη και ξεκινάνε τα κάστρα …κοινώς αφήνουμε τα lowlands και σιγά σιγά μπαίνουμε στην αληθινή Σκωτία τα Highlands ..

Προορισμός το Glencoe απο εδώ ξεκινάνε οι λίμνες μακρόστενες και σκοτεινές τα κάστρα τα ουίσκια που λέει και ένας φίλος οι ομίχλες τα τέρατα και οι μύθοι . Στο εντυπωσιακά μεσαιωνικό Glencoe που βρίσκεται στον μυχό μιας ακόμη μεγάλης σε μήκος λίμνης της Linnhe υπάρχει καραβάκι που σε πάει ως εκεί που η λίμνη γίνεται ποτάμι και αμέσως θάλασσα του Κλάιντ όπου βρίσκεται το πρώτο μεγάλο αποστακτήριο των Χάιλαντς ..αυτό του Oban ..Η διαδρομή μαγική όπως βλέπουμε στον οδηγό αλλά δεν ακολουθούμε . Αυτό μας έκανε καλό γιατί αν φτάσεις στο Oban ΛΟΓΙΚΑ θα θέλεις να πας στο Isley ένα νησί επάνω από την Ιρλανδία ( να ναι καλά οι αμέτρητες γέφυρες ) όπου παίζει μπάλα ο Μέσι του Ουίσκι …τα αποστακτήρια Lagavullin με τα πιο ακριβά και περιζήτητα νέκταρ του πλανήτη.

Scotland BDM on Instagram: “Stunning!⠀ .⠀ .⠀ .⠀ 📷 @hudsonmartinsribeiro ⠀ .⠀ .⠀ .⠀ #glencoe #glencoescotland #glencoemountain #scotland #scotland_insta #scotland_ig…”
GLENCOE ΠΕΡΑΣΜΑ

Στο Glencoe στάση για φωτό , ένα σνακ στα γρήγορα και κατεύθυνση βόρεια . Στο μυθικό βουνό του Μπεν Νέβις ….γελάμε όταν φτάνουμε γιατί είναι το ψηλότερο της Μεγάλης Βρετανίας και στην Ελλάδα έχουμε κανα 50αρι απο τέτοιο …Με ύψος 1400 μέτρα περίπου δεν το λες και Έβερεστ για τους Βρετανούς όμως είναι το όρος Όλυμπος με τους μύθους και τις δοξασίες του …χώρια που είναι ιδανικό για πεζοπορία ενώ στα ανατολικά του κρύβει και έναν μίνι παγετώνα δίπλα απο μια μαγική κοιλάδα για wallpaper υπολογιστή. Εδώ είναι και το φημισμένο Fort Wallace που οι ντόπιοι λένε πως χτίστηκε από τον Braveheart ( Οχι τον Μελ Γκίμπσον) αλλά τον ήρωα που υποδύθηκε William Wallace ( Ουίλιαμ Γουάλας ) στις ατελείωτες μάχες του με τους Άγγλους .

3,000+ Free Scotland & Castle Images - Pixabay
FORT WΑLLACE

Συνεχίζουμε βόρεια ..πριν φθάσουμε στο fort Augustus που σηματοδοτεί την έναρξη της λίμνης Νες από νότια στρίβουμε αριστερά …ο δρόμος μας οδηγεί σε ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα και διάσημα κάστρα παγκοσμίως …το κάστρο Eilean Donan . Λίμνες , νερά , ποτάμια , φράγματα , παραδοσιακά σπίτια μεγαλειώδης πράσινο και χρωματισμοί απίθανοι μας κάνουν παρέα ..

Eilean Donan - Kyle of Lochalsh, Scotland

Το κάστρο Eilean Donan είναι κτισμένο σε έναν βράχο νησίδα μέσα στη λίμνη Alsh ( Loch Alsh ) . Είναι του 13ου αιώνα χτισμένο από τον έπαρχο της περιοχής Donan και είναι άψογα διατηρημένο . Είναι το πιο επισκέψιμο κάστρο στα Χάιλαντς και δεύτερο πίσω από το κάστρο του Εδιμβούργου . Είναι ανοικτό για το κοινό από τις 10 το πρωί ως το απόγευμα στις 5 με γενική είσοδο 7 ευρώ . Μετά το εσωτερικό κλείνει αλλά ο κόσμος αυξάνεται καθώς η πρόσβαση στον βράχο νησίδα μέσω της γέφυρας δεν απαγορεύεται ούτε η βόλτα περιμετρικά του κάστρου .

EILEAN DONAN CASTLE

Επιστροφή στο Fort Augustus που ο μύθος λέει πως χτίστηκε από τον βασιλιά Μπρους για να προστατέψει την πόλη του Ινβερνές βόρεια του Lochness ακολουθώντας την κατασκευαστική τεχνική των Ρωμαίων ( αυτοκράτορας Αύγουστος )

Λοχ Νες

Cliff hands on Instagram: “A sunset Urquhart Castle on the Banks of Loch Ness. @visitscotland #visitscotland #thisisscotland #lochness #urquhartcastle…”
LOCHNESS

Η λίμνη του Λοχ νες είναι μια μακριά σε μήκος λίμνη όπως οι περισσότερες στην Σκωτία …ο όρος κανονικά λίμνη Λοχνες είναι λάθος αφού η λέξη Λοχ ( Loch) σημαίνει λίμνη ..οπότε το ορθό είναι η λίμνη Νες . Η Λοχ Νες είναι η δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη της Σκωτίας όσον αφορά την έκταση επιφάνειας, με έκταση 56,4 τετραγωνικά χιλιόμετρα, μετά την Loch lomond , αλλά λόγω του μεγάλου βάθους της, είναι η μεγαλύτερη σε όγκο. Το μέγιστο βάθος της είναι 230 μέτρα, κάνοντάς την τη δεύτερη βαθύτερη λίμνη στη Σκωτία μετά από τη Loch Morar . Περιέχει περισσότερο γλυκό νερό απ ‘όλες τις λίμνες στην Aγγλία και την Ουαλία  μαζί, και είναι το μεγαλύτερο σώμα νερού στο ρήγμα Γκρέιτ Γκλεν, το οποίο εκτείνεται από το Ινβερνές στα βόρεια μέχρι το Φορτ Γουίλιαμ νότια. Σε τουριστικούς οδηγούς μπορεί να δείτε άλλα υδάτινα σώματα πιο μεγάλα απο την Νες αλλά όσα απο αυτά έχουν διέξοδο στην θάλασσα δεν είναι Lochs ( λίμνες ) αλλά Firths ( φιορδ ) όπως ο firth of fifth κ.α

Old Man of Storr, Isle of Skye, Scotland  [1600 x 2000] - Nature/Landscape Pictures

Η λίμνη είναι από τα πλέον επισκέψιμα τοπία στην Ευρώπη ελέω του τέρατος ? της. Η θρυλική Nessie το προιστορικό ψάρι τέρας που υποτίθεται ζει στην λίμνη είναι η μεγάλη τουριστική ατραξιόν της περιοχής , άσχετα αν στην πραγματικότητα είναι ένας μύθος .Η λίμνη του Νες είναι οτι πιο μαύρο θα δεις σε νερό …είναι η πιο κατάμαυρη από τις μαύρες λίμνες της Σκωτίας . Υποβρύχιο στο ένα μέτρο δεν μπορείς να διακρίνεις ..Η αιτία είναι βέβαια καθαρά γεωλογική και οφείλεται σε δύο παράγοντες . Ο πρώτος είναι ο άνθρακας …η Σκωτία από το επίπεδο του Νιούκαστλ ( Αγγλία ) και πάνω είναι ένας τεράστιος βράχος άνθρακα !! Αποτέλεσμα είναι πως τα πολλά νερά και ο υδροφόρος ορίζοντας μεταφέρει μεγάλα ποσά ιζημάτων που εναποτίθενται στις υδάτινες λεκάνες . Φιλτραρισμένο σκοτεινό νερό λοιπόν .Ο δεύτερος λόγος είναι ειδικά για την κατάμαυρη Νες , η παρουσία μεγάλων ποσοτήτων τύρφης γενικά στα Χάιλαντς …σκούρο πράσινο η τύρφη , σκοτεινά νερά από την άλλη …οπότε !!!

Scotland 🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 #Scotland #glencoe #Landscape #Photographer #best #Portrait #Highland #kristyashton

Στην λίμνη δεσπόζουν τα δύο κάστρα . Το urguhart και το arckhart είναι χτισμένα το ένα απέναντι απο το άλλο στις όχθες εκατέρωθεν της λίμνης προφανώς προστατεύοντας την πόλη του Ινβερνές βόρεια στα 25 περίπου χλμ . Η δεύτερη μέρα τελειώνει στο θρυλικό Dores inn με ατελείωτο ουίσκι και μπόλικο φαγητό ..( παρακάτω για το Χάγκις )

Η τρίτη μέρα ξεκινά όπως οι άλλες πριν . Βρετανικό πρωινό , καφές μπόλικος με σταγόνες από ότι περίσσεψε απο μυθικό ουίσκι και καρφί για το Ινβερνές .

High Street in Inverness, Scotland. This city is one of the most underrated places to visit in Scotland. Click through for more pictures on the A Lady in London blog. #scotland #inverness
INVERNESS

Η πόλη του Ινβερνές ψηφίστηκε η καλύτερη πόλη για να ζήσεις εντός Βρετανίας και η 3η καλύτερη στην Ευρώπη . Το να πλέξεις το εγκώμιο μιας καθαρά Σκωτσέζικης μεσαιωνικής πόλης πεντακάθαρης στους δρόμους και στον αέρα είναι λίγο από το σαιτ ..Απλά να σας γνωρίσουμε οτι είναι η αγαπημένη πόλη των ιστοριών του Σαίξπηρ , η πόλη της αγαπημένης βασίλισσας των Σκώτων της Μαρίας Στούαρτ .Προφέρεται Ιnbhir Nis, σημαίνει το στόμιο του ποταμού Νες η πόλη πάνω στον ποταμό Νες. Νες είναι ο ποταμός που διασχίζει την πόλη.

Γενικά

Η Σκωτία έχει περίπου 6,5 εκατομμύρια πληθυσμό και περίπου 1 εκατομμύριο φοιτητές ( κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα , Εδιμβούργο , Γλασκώβη , Αμπερντήν , Νταντί και Ινβερνές )

Έχει μέγεθος περίπου στο μισό της Ελλάδας αλλά 4 φορές περισσότερο υδάτινους πόρους γλυκού νερού .

Η οδήγηση γίνεται από δεξιά όπως σε όλη την βρετανια.

Το οδικό της δίκτυο χαρακτηρίζεται ως εντυπωσιακό καθώς η πρόσβαση στα πιο απομακρυσμένα και δυσπρόσιτα σημεία ( ειδικά στα χάιλαντς ) γίνεται άνετα . Ο λόγος είναι η μεταφορά πρώτης ύλης προς τα αποστακτήρια ουίσκι και εν συνεχεία η προώθηση του προιόντος νοτιότερα .

Glencoe - Scotland | © mathieu noël | Mathieu Noël | Flickr

Η Σκωτία χωρίζεται σε δύο μέρη . Τα Lowlands ( χαμηλά σημεία και πεδιάδες ) και στα Highlands ( ορεινά , ημιορεινά μέρη με κοιλάδες , λίμνες κλπ) . Αντίστοιχα οι κάτοικοί της χωρίζονται σε Lowlanders και Ηighlanders . Οι τελευταίοι ισχυρίζονται πως είναι οι γνήσιοι απόγονοι των Κελτών και η διαφορά τους έγκειται στην χρήση πολλών γαελικών ιδιωμάτων στην γλώσσα των αγγλικών ..κοινώς αμα καταλάβεις ορεινό Σκωτσέζο στείλε μας γράμμα ας έχεις πάρει 4 προφίσιενσι .

Visit OBAN Distillery in Scotland | How Scotch Whisky is Made | OBAN Whisky

Τα αποστακτήρια είναι συνήθως ανοικτά προς επίσκεψη αφού στα περισσότερα λειτουργούν και κάτι σα μουσείο , στα οποία πληρώνεις συμβολικά είσοδο περίπου 2 ευρώ για τα έξοδα του επιστάτη ξεναγού στον χώρο , ο οποίος να γνωρίζεις βρίσκεται πάντα πίσω από τους επισκέπτες για να ελέγχει . Στα περισσότερα αποστακτήρια επιτρέπεται και η δοκιμή προϊόντος ( από αυτά που μπορεί να παρέχονται ) σε πολύ μικρά ποτήρια σαν δαχτυλήθρες …σιγά μη σε κάνουν μάγκα να κατεβάζεις κανάτες ..

Το κόστος για οδοιπορικό ποικίλει . Αν τρως σε μπαμπ ταβέρνες κλπ και κοιμάσαι στο αμάξι βγαίνει φθηνά ως τσάμπα …κουσούρι μόνο οτι θα βγεις στραβωμένος ..Μιλάμε για καντάρια υγρασίας ….Τα ξενοδοχεία και οι παραδοσιακές πανσιόν είναι λίγο ακριβές αλλά μοναδικές σε ατμόσφαιρα ..

Quiraing, Trotternish Peninsula, Isle of Skye, Hebrides, Highlands, Scotland by Ian Hex of LightSweep

Απαγορεύεται να βάλεις στο ουίσκι νερό , σόδα κλπ Με κόκα κόλα έχεις εξασφαλίσει απέλαση …

Η γλώσσα είναι βαριά και γενικά δύσκολα τους πιάνεις με τη μία ….έχουν την τάση όλα τα σε U Butter , Cutter να τα προφέρουν σαν ου ..Μπουτερ το μπάτερ ( βουτυρο λχ) το δε W το προφέρουν σαν μακρόσυρτο β …WATER -νερό , Ββάτερ αντί Γουάτερ …έτσι τους αρέσει και μαγκιά τους

scotland from air mag team on Vimeo.

Το ” haggis ” είναι ένα τυπικό σκωτσέζικο πιάτο. Είναι μια χορταστική πουτίγκα που φτιάχνεται από το στομάχι προβάτου με γέμιση από εντόσθια, όπως συκώτι, καρδιά και πνευμόνια στα οποία έχουμε προσθέσει και αλεύρι από βρώμη, αλάτι και μπαχαρικά. Το στομάχι γεμίζεται με το μείγμα και έπειτα βράζεται εώς ότου το αλεύρι στερεοποιηθεί και σχηματιστεί μια παχιά πουτίγκα.

Όχι τσιγκούνηδες δεν τους λες … οι Σκωτσέζοι δίνουν περισσότερα λεφτά για φιλανθρωπίες από τους υπόλοιπους Βρετανούς ειδικά τους Ουαλλούς που δεν δίνουν ούτε το σάλιο τους

Καλό ταξίδι

Why You Need To Visit The Scottish Highlands | Inspiring Travel Scotland
BritRail Scottish Highlands Pass - ACP Rail

Best Castles to visit in the Highlands, Scotland - Historic European Castles
Highlands & Eilean Siar regional forecast - Met Office

Απάντηση

Search

Discover more from aIR MAGAZINE

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading