Σχολή Αναβρύτων. Το ελληνικό Χάρβαρντ ( drone vid)

Στα τέλη της δεκαετίας του ΄40 στα όρια των τότε ημιαγροτικών περιοχών της Κηφισιάς και του Αμαρουσίου στο «Κτήμα Συγγρού», επιχειρείται ένα εκπαιδευτικό πείραμα που ο αντίκτυπος του φτάνει ως τις μέρες μας.

Τα Ανάβρυτα αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Το Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο και Λύκειο Αναβρύτων βρίσκεται στην καρδιά του Άλσους Συγγρου μεταξύ Αμαρουσίου και Κηφισιάς και συγκεκριμένα ανατολικά της κυρίας οδού (Κηφισίας), στο ύψος του Νοσοκομείου ΚΑΤ.

Σε «Αγρόκτημα Πόλης» αναβαθμίζεται το Κτήμα Συγγρού| newmoney

Η ονομασία «Ανάβρυτα» παραπέμπει σε πολλά νερά. Πράγματι “ανάβρυτο” λέγεται κάθε πηγή και επειδή στην περιοχή υπήρχαν πολλές πηγές πήρε την ονομασία “Ανάβρυτα”.

Το 1949 ιδρύεται ένα ιδιωτικό εκπαιδευτήριο αρρένων που εφαρμόζει το εκπαιδευτικό σύστημα του Γερμανού παιδαγωγού Kurt Hahn, το οποίο επενδύει στη διαφοροποιημένη διδασκαλία μέσω της βιωματικής μάθησης, προκειμένου να αναπτυχθούν οι δεξιότητες των παιδιών και να αναδειχθούν οι ηγετικές τους ικανότητες. Οι μαθητές για τις τρεις ανώτερες τάξεις του Δημοτικού, το Γυμνάσιο και το Λύκειο γίνονται δεκτοί μετά από αυστηρές εξετάσεις, είναι όλοι οικότροφοι και πληρώνουν δίδακτρα. Το «Εθνικόν Εκπαιδευτήριον Αναβρύτων» έχει γεννηθεί. Το 1971 καταργείται το Εθνικό Εκπαιδευτήριο και στη θέση του ιδρύεται το εξατάξιο «Γυμνάσιο Αριστούχων Αναβρύτων», με μαθητές που εξακολουθούν να εισάγονται με εξετάσεις και να είναι οικότροφοι. Δεν καταβάλλουν όμως δίδακτρα.

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου Αναβρύτων » Ιστορία

Ιστορία

Η χήρα του Ανδρέα Συγγρού, Ιφιγένεια, κληροδότησε την όλη έκταση στην Ελληνική Γεωργική Εταιρεία (το μετέπειτα “Βασιλικόν Ινστιτούτον Γεωπονικών Επιστημών”) “ίνα χρησιμεύη διαρκώς εις την μόρφωσιν καλών γεωργών και κηπουρών”, σύμφωνα με ρητή διάταξη της διαθήκης της.

Η Εταιρεία παρέλαβε το κτήμα το 1922 και το 1927 ίδρυσε μέσα σ’ αυτό το “Πρακτικόν Γεωργικόν Σχολείον Ιφιγενείας και Ανδρέου Συγγρού”, στο οποίο γίνονταν δεκτά κατά προτίμηση γόνοι της τάξης των γαιοκτημόνων που φιλοδοξούσαν να ασχοληθούν με τη γεωργία. Η φοίτηση ήταν διετής και στους αποφοίτους δεν δινόταν δίπλωμα, για να μην θελήσουν στη συνέχεια να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά απλό πιστοποιητικό φοίτησης.

Κινδυνεύει να γίνει τσιμέντο το κτήμα Συγγρού | Άρθρα | Ελευθεροτυπία

 

Από το 1941, όμως, και μέχρι το σχολικό έτος 1946-1947, διακόπηκε η λειτουργία του, καθώς οι Γερμανοί κατακτητές προκάλεσαν σ’ αυτό πολλές και σημαντικές καταστροφές. Η “Σχολή Αναβρύτων”, πάντως, ανασυγκροτήθηκε μετά την Κατοχή και επαναλειτούργησε με κυριότερα τμήματα το μελισσοκομικό και το πτηνοτροφικό.

Η σχολή Αναβρύτων

Η Σχολή Αναβρύτων ιδρύθηκε με τον νόμο 1596/1950 (ΦΕΚ 297/20.12.1950) και με την ονομασία «Εθνικόν Εκπαιδευτήριον Αναβρύτων» ως ιδιωτικό ισότιμο, λειτούργησε για πρώτη φορά το σχολικό έτος 1949-1950. Το Εκπαιδευτήριον στεγάστηκε στον ίδιο χώρο και στα κτίρια που εξακολουθούν και σήμερα, κατά το πλείστον, να φιλοξενούν το Πειραματικό Γυμνάσιο και το Γενικό Πειραματικό Λύκειο Αναβρύτων στο Κτήμα Συγγρού. Πρώτος Διευθυντής του Εκπαιδευτηρίου Αναβρύτων, στο οποίο φοίτησε και ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος Β΄, τότε διάδοχος, χρημάτισε ο Άγγλος παιδαγωγός Jocelin Winthrop-Young. Η πρωτοβουλία ανήκε στο «Εθνικόν Ίδρυμα», του οποίου πρόεδρος ήταν ο τότε Βασιλιάς Παύλος. Η σχολή ακολούθησε το παράδειγμα των σχολείων “Schule Schloss Salem” της Γερμανίας και “Gordonstoun” της Σκωτίας, τα οποία είχε ιδρύσει ο παιδαγωγός Κουρτ Χαν και ήταν εμπνευσμένα κατά κύριο λόγο από τα κλασικά ιδεώδη του Πλάτωνα.

Πειραματικό Γυμνάσιο Αναβρύτων - Middle School

Σκοπός του Εθνικού Εκπαιδευτηρίου Αναβρύτων ήταν: η «διά της καταλλήλου αγωγής και παιδείας α) χρηστή διαμόρφωσις του χαρακτήρος, β) υγιεινή διάπλασις του σώματος και γ) ανάπτυξις των πνευματικών και λοιπών ικανοτήτων του μαθητού, εν τω πλαισίω ελληνοχριστιανικών παραδόσεων, επ’ αγαθώ της πατρίδος».

Το Εκπαιδευτήριον περιελάμβανε τρεις ανώτερες τάξεις του Δημοτικού σχολείου, Πρότυπο Γυμνάσιο και Πρότυπο Λύκειο. Οι μαθητές γίνονταν δεκτοί μόνον κατόπιν αυστηρών εξετάσεων και όλοι τους ήταν οικότροφοι (εσωτερικοί), αφού το Εκπαιδευτήριο εισέπραττε τροφεία με τα οποία κάλυπτε τα έξοδά του και μερική μόνο επιχορήγηση από το Ε.Ι.Β.Π.

Ανάβρυτα from air mag team on Vimeo.

Το σχολικό έτος 1976-1977 καταργούνται τα εξαετή Γυμνάσια και επανέρχονται τα τριετή Γυμνάσια και Λύκεια. Έτσι  μετονομάζεται σε «Πρότυπο Γυμνάσιο-Λύκειο Αναβρύτων» με την ενιαία ονομασία «Πρότυπος Σχολή Αναβρύτων».

Από το 1977 λειτούργησε εκεί το πρώτο μεικτό κλασικό λύκειο, από την επιτυχημένη λειτουργία του οποίου αποφασίστηκε αρμοδίως, στη συνέχεια, η κατάργηση των αμιγών γυμνασίων και λυκείων.

Ανάβρυτα - Βικιπαίδεια

Από το 1982 και μετά η επιλογή των μαθητών γινόταν με κλήρωση. Από το 2013 οι μαθητές οφείλουν να δώσουν εξετάσεις για την είσοδό τους στο σχολείο στα μαθήματα των Μαθηματικών και της Γλώσσας.

Απάντηση

Search

Αρέσει σε %d bloggers: