Στα νότια της Κρήτης, περίπου 62 χιλιόμετρα από την πόλη του Ηρακλείου, δεσπόζει το ανάκτορο της Φαιστού. Χτισμένο στην κορυφή ενός μικρού λόφου, αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του μινωικού πολιτισμού.
Το πρώτο ανάκτορο χτίστηκε το 1,900 π.χ. ωστόσο καταστράφηκε το 1,700 π.χ. μετά από έναν ισχυρό σεισμό που έπληξε την περιοχή. Γρήγορα ξαναχτίστηκε, με το διοικητικό κέντρο να εγκαθίσταται πλέον στη γειτονική Αγία Τριάδα. Το 1450 π.χ. καταγράφεται νέα μεγαλύτερη καταστροφή η οποία πλήττει όχι μόνο τη Φαιστό αλλά μεγάλο μέρος της Κρήτης.
Και πάλι, όμως, η Φαιστός συνέρχεται και χτίζεται το δεύτερο ανάκτορο το οποίο ήταν μεγαλύτερο σε έκταση και διέθετε μεγαλύτερη ισχύ. Μάλιστα, κόβει και δικό της νόμισμα και συνεχίζει απτόητη να ακμάζει για πολλά ακόμη χρόνια.
Μυθικός ιδρυτής της φαίνεται να είναι ο ίδιος ο Μίνωας και πρώτος βασιλιάς ο Ραδάμανθυς, αδερφός του Μίνωα. Δεν έχουν ανακαλυφθεί πληροφορίες για τις βασίλισσες της Φαιστού ωστόσο έχουν εντοπιστεί δωμάτια βασίλισσας.
Η Φαιστός from air mag team on Vimeo.Οι ανασκαφές ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του 1900 από την ιταλική αρχαιολογική σχολή. Εκεί, ανακαλύφθηκε και ο Δίσκος της Φαιστού, ένα από τα γνωστότερα και μεγαλύτερα μυστήρια της αρχαιολογίας. Χρονολογείται από τον 17ο αιώνα π.χ. Ο δίσκος ανακαλύφθηκε στις 3 Ιουλίου 1908 από τον Ιταλό αρχαιολόγο Luigi Pernier και τα όσα αναγράφονται σε αυτόν έχουν απασχολήσει έντονα τους αρχαιολόγους και ιστορικούς.
Σήμερα, ο αρχαιολογικός χώρος της Φαιστού αποτελεί έναν πολύ δημοφιλή προορισμό με έντονο ιστορικό ενδιαφέρον. Με βάση επίσημα στοιχεία, το 2018 επισκέφθηκαν τη Φαιστό πάνω από 134,000 άτομα από όλο τον κόσμο.
Απάντηση