Οι αρχαιολόγοι στην Αμφίπολη βρήκαν 3 νέες επιγραφές. Σε μία εξ’ αυτών, ανακάλυψαν το Μονόγραμμα του κοντινότερου φίλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Ηφαιστίωνα. Ο επικεφαλής αρχιτέκτονας, Μιχάλης Λεφαντζής, ανέφερε πως ο Τάφος της Αμφίπολης ήταν παραγγελία του Μεγάλου Αλεξάνδρου προς τον Δεινοκράτη, προκειμένου να τον αφιερώσει στον στρατηγό Ηφαιστίωνα, ο οποίος πέθανε το 324 π.Χ. στα Εκβάτανα του σημερινού Ιράν και ήταν ο πιο κοντινός φίλος του Αλεξάνδρου. Η επικεφαλής αρχαιολόγος, Κατερίνα Περιστέρη, ανέφερε πως όλο το ταφικό μνημείο ήταν για τον Ηφαιστίωνα και χτίστηκε ανάμεσα στο 325 και το 300 π.Χ.
Ο τάφος της Αμφίπολης βρίσκεται πάνω στο Λόφο Καστά. Ο τοίχος της περιβόλου αυτού του σπουδαίου Τάφου έχει μήκος 500 μέτρα και σχηματίζει έναν σχεδόν τέλειο κύκλο. Η διάμετρος του Τάφου είναι 158.4 μέτρα. Ο σχεδόν άθικτος, σε πολλά σημεία του, τοίχος είναι καλυμμένος με γείσο, ενώ αποτελείται από μάρμαρο Θάσου.
Πίσω από τον τοίχο, υπάρχει μια βάση στήριξης που κρατά τον τοίχο σταθερό. Όλη η κατασκευή έχει μια γεωμετρία, ακόμα και ο τοίχος της περιβόλου, που σίγουρα πρόκειται για δουλειά του Δεινοκράτη, αρχιτέκτονα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και σπουδαίου άντρα της εποχής.
Aμφίπολις from air mag team on Vimeo.Η Πύλη του Τάφου έχει 13 σκαλοπάτια. Αποτελείται από δύο ακέφαλες και άπτερες Σφίγγες, ένα μοναδικό παγκοσμίως έργο τέχνης. Το μοτίβο της Πύλης είναι πράγματι μοναδικό σε ολόκληρο τον κόσμο. Το ίδιο μοναδικός είναι και ο εξωτερικός τοίχος. Ο Τάφος και ο τοίχος έχουν κατασκευαστεί από το ίδιο ακριβώς μάρμαρο, από την Αλυκή της Θάσου.
Στην κορυφή του λόφου υπήρχε κάποτε ένα σπουδαίο λιοντάρι, ο Λέων της Αμφίπολης. Ο Λέοντας είχε 5.2 μέτρα ύψος και ξεπερνούσε τα 15 μέτρα μαζί με τη βάση του.
Ο Τάφος βρέθηκε σφραγισμένος. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς σημαίνει πως έχει μεγάλη αξία. Ακόμα και αυτοί που άνοιξαν τον τοίχο σφράγισης, δεν μπόρεσαν να φτάσουν μακριά, μέσα στον Τάφο.
Αυτό το σπουδαίο μνημείο, που εμπεριέχει έναν Λέοντα, δύο Σφίγγες και τέτοια ομορφιά, αποτελεί το μεγαλύτερο μυστήριο στην αρχαιολογία, αυτή τη στιγμή. Είναι η Ρωξάνη μέσα στον Τάφο; Ή μήπως ο γιός του Αλέξανδρου; Ή μήπως η κόρη του, η Κλεοπάτρα; Μήπως κάποιος στρατηγός;
Ο λόφος είναι αναρτημένος στους χάρτες ως αριθμός 133
Απάντηση