Από τη γοητευτική Βάθεια έως τα εντυπωσιακά Σπήλαια του Δυρού και τον γραφικό Γερολιμένα και από το απάνεμο λιμανάκι του Πόρτο Κάγιο έως το ακρωτήριο Ταίναρο και τον πέτρινο φάρο, η Μάνη έχει τον τρόπο της να κλέβει καρδιές! Ξετρυπώστε την ιδιαίτερη ομορφιά της και ζήστε κοντά της αξέχαστες καλοκαιρινές διακοπές!
Τόπος σκληρός, με ομορφιά άγρια, σκληρή, ανεπιτήδευτη. Από την παραδοσιακή Αρεόπολη (την πρωτεύουσα) με τα πυργόσπιτα του Μαυρομιχάλη, του Καπετανάκου, του Μπαρελάκου και το ναό των Ταξιαρχών (17ος αιώνας) ώς την αγέρωχη Βάθεια, με τα εντυπωσιακά πυργόσπιτα που απολαμβάνουν απίστευτη θέα στη θάλασσα, θα ανακαλύψετε την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της. Μια βαρκάδα στα εντυπωσιακά Σπήλαια του Δυρού (Σπήλαια Βλυχάδα και Αλεπότρυπα), ένα ουζάκι με θαλασσινούς μεζέδες στο Λιμένι, το Οίτυλο ή στον κόλπο του Γερολιμένα θα σας βάλουν αμέσως στο κλίμα της Μάνης. Υπερηφάνεια και αγάπη για την ελευθερία, την πατρίδα και την οικογένεια ήταν πάντα αξίες αδιαπραγμάτευτες για τους Μανιάτες, που τις υπερασπίζονταν με κάθε τίμημα.
Για μπάνιο και καλό φαγητό δίπλα στο κύμα θα κατηφορίσετε ώς το Πόρτο Κάγιο. Αντίκρυ του, τα χωριά Μοναστήρι και Αχίλλειο (Κάστρο) κρέμονται γαντζωμένα στο βράχο πάνω από τη θάλασσα. Γραφικά παραδοσιακά χωριά είναι η Λάγια και τα Μουντανίστικα, με πέτρινους πύργους που αντιστέκονται στο χρόνο.
Αν σας αρέσει η πεζοπορία, θα περπατήσετε στο μονοπάτι που οδηγεί από το Πόρτο Κάγιο στο εκκλησάκι του Άι Νικόλα, που αγναντεύει το Μυρτώο πέλαγος. Οι πιο αθλητικοί τύποι θα ακολουθήσουν το μονοπάτι που οδηγεί στο Ακρωτήριο Ταίναρο και τον πέτρινο φάρο.
Ανακαλύπτοντας το Πόρτο Κάγιο
Η Μάνη είναι ο τόπος που κατέχει η μεσαία από τις τρεις χερσονήσους στη νότια Πελοπόννησο. Χωρίζεται στη βόρεια και τη νότια. Η τελευταία χωρίζεται σε προσηλιακή Μάνη (ανατολική) και σε αποσκίερη Μάνη (δυτική). Στην προσηλιακή Μάνη, οι απότομες πλαγιές της πέφτουν στο Λακωνικό Κόλπο δημιουργώντας τοπία άγριας ομορφιάς. Για να φτάσετε στο γραφικό λιμανάκι του Πόρτο Κάγιο, θα χρειαστεί να διανύσετε από την Αθήνα 4,5 ώρες περίπου. Βρίσκεστε στο τελευταίο φυσικό λιμανάκι της ανατολικής Μάνης. Ένας όμορφος φυσικός κόλπος και ένας μικρός γραφικός οικισμός που φωλιάζει στην υδάτινη «αγκαλιά» του.
Υπήρξε καταφύγιο για τα πλοία από τα πανάρχαια ακόμη χρόνια. Σε καιρούς αλλοτινούς, εδώ τοποθετείται η αρχαία πόλη Ψαμαθούς. Αντίκρυ από το Πόρτο Κάγιο διακρίνουμε δύο οικισμούς, οι οποίοι είναι γαντζωμένοι πάνω στον γκρεμό και έχουν υπέροχη θέα στη θάλασσα. Είναι το Μοναστήρι και το Αχίλλειο (Κάστρο). Οφείλει την ονομασία του στο φραγκικής προελεύσεως τοπωνύμιο Porto delle Cailles, που σημαίνει «Λιμάνι των ορτυκιών», καθώς ήταν ο τελευταίος σταθμός των αποδημητικών πουλιών, ειδικά των ορτυκιών, τη μεταναστευτική περίοδο. Τα ορτύκια αποτελούσαν σημαντική διατροφική συνήθεια για τους ντόπιους, που τα πάστωναν και τα αποθήκευαν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Σήμερα, στον οικισμό λειτουργούν δύο παραδοσιακοί ξενώνες, αλλά και γραφικά ταβερνάκια πάνω στα βότσαλα, όπου θα απολαύσετε ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά, αλλά και παραδοσιακές συνταγές, όπως λαλάγγια, ομελέτα με σύγκλινο, κόκορα Μπαρδουνιώτικο, καγιανά με άγρια σπαράγγια, χοιρινό με αγριοσέλινο και κουταλίδες (τηγανίτες με μέλι και κανέλα).
Με σκάφος ή με καΐκι, από το Πόρτο Κάγιο θα φτάσετε σε μια παρθένα παραλία, τον Ανδρόγιαλο, με κατάλευκα βότσαλα και τιρκουάζ νερά.
Στο Μοναστήρι και το Αχίλλειο
Με το αυτοκίνητο θα κάνετε μια μικρή εξόρμηση ώς τα αντικρινά χωριουδάκια που αγναντεύουν τον κόλπο του Πόρτο Κάγιο. Είναι το Μοναστήρι και το Αχίλλειο (Κάστρο), με επιβλητικά πετρόχτιστα σπίτια. Σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη, το Κάστρο χτίστηκε από τους Τούρκους το 1570, για να προστατεύει τα πλοία τους που κρύβονταν στον κόλπο της Ψαμαθούντος και για να υποτάξουν τη Μάνη. Αλλά, μέσα σε ένα χρόνο, οι Μανιάτες τους ανάγκασαν να το παραδώσουν. Σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες, το Κάστρο χτίστηκε από τον Λάμπρο Κατσώνη το 1787, όταν έκανε το λιμάνι του Πόρτο Κάγιο λημέρι του.
Με τα πόδια θα φτάσετε, ακολουθώντας ένα κατηφορικό, λιθόστρωτο μονοπάτι, σε μια πηγή με κρυστάλλινο νερό. Σε κάποιο σημείο θα δείτε πινακίδα που γράφει «Κάστρο της Μάνης -Ανατολική Πύλη -Προς Πηγή». Ακολουθείτε τα σήματα, για να βρείτε την πηγή ή ρωτάτε κάποιον ντόπιο.
Περπατώντας στην ατμοσφαιρική Βάθεια
Η Βάθεια είναι ένας ξεχωριστός παραδοσιακός οικισμός, που δεσπόζει σε ολόκληρη την περιοχή θυμίζοντας παλιό επιβλητικό φρούριο. Ο ΕΟΤ, το 1979, αναπαλαίωσε 6 παραδοσιακούς μανιάτικους πύργους, που λειτούργησαν στην αρχή ως ξενώνες. Σήμερα, ο πιο πολυφωτογραφημένος και ξεχωριστός οικισμός της Μάνης παραμένει σιωπηλός… Περπατώντας στα στενά δρομάκια της Βάθειας, με τους πολεμόπυργους, τις πέτρινες κατοικίες και τις εκκλησιές, όλα χτισμένα σύμφωνα με την παραδοσιακή μανιάτικη αρχιτεκτονική και δεμένα σφιχτά σε ένα ενοποιημένο σύνολο, έχετε την αίσθηση ότι ξεφυλλίζετε σελίδες παραμυθιού…
ΜΑΝΗ from air mag team on Vimeo.Αξίζει να δείτε:
- Τα Σπήλαια του Δυρού.
- Τον Γερολιμένα με το γραφικό λιμανάκι.
- Την παλιά πόλη της Αρεόπολης.
- Τη Λάγια, ορεινό χωριό της Μάνης.
- Το Λιμένι, για φρέσκο ψάρι.
- Το ακρωτήριο Ταίναρο, με τα ρωμαϊκά ψηφιδωτά και τον πέτρινο Φάρο (έπειτα από πεζοπορία μιας ώρας).
- Το Κάστρο του Πασσαβά και την παραλία του Μαυροβουνίου.
- Τα Μουντανίστικα, αυθεντικό μανιάτικο χωριό, χτισμένο ψηλά.
- Το γραφικό Γύθειο, για χταπόδι στα κάρβουνα.
- Την Καρδαμύλη, με τα αρχοντικά και τους πύργους.
- Το Νέο Οίτυλο και το Κάστρο Κελεφά.
Χρήσιμες πληροφορίες:
Πώς θα πάτε:
Με το αυτοκίνητό σας, για να κάνετε τις εξορμήσεις σας στη γύρω περιοχή. Από την Αθήνα θα κινηθείτε από την Εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, θα συνεχίσετε για Τρίπολη, Σπάρτη, Γύθειο, Γερολιμένα, Πόρτο Κάγιο.
Απάντηση