Η Αττική είναι ιστορική περιοχή της Ελλάδας που σήμερα αποτελεί μία από τις 13 περιφέρειες της χώρας. Η περιφέρεια Αττικής περιλαμβάνει το νοτιοανατολικό τμήμα της Στερεάς Ελλάδας, την Τροιζηνία στην χερσόνησο της Αργολίδας, τα περισσότερα νησιά του Αργοσαρωνικού και τα νησιά Κύθηρα και Αντικύθηρα. Έχει έκταση 3.808 τετραγωνικά χιλιόμετρα και καλύπτει το 2,9% της συνολικής έκτασης της χώρας. Έχει έδρα την Αθήνα, η οποία είναι πρωτεύουσα της Ελλάδας. Η Αττική αποτελεί την πρώτη σε πληθυσμό και πιο πυκνοκατοικημένη περιφέρεια της Ελλάδας, αφού σε αυτήν βρίσκεται το πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας, που συγκεντρώνει το ένα τρίτο του πληθυσμού της χώρας, δηλαδή περίπου 3.762.000 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2001.
Αττική πρωτοκατοικήθηκε τη Νεολιθική εποχή και ήταν γνωστή με το όνομα Ακτή ή Ακτική. Ο Κέκροπας, ο πρώτος βασιλιάς της Αττικής, ήταν αυτός που συγκέντρωσε τους κατοίκους που ως τότε ζούσαν νομαδικά, και τους εγκατέστησε σε 12 οικισμούς. Σε μεγάλη ναυτική και βιομηχανική δύναμη αναπτύχθηκε η περιοχή τον 8ο και τον 7ο αι. π. Χ. Σταθμό στη διακυβέρνηση της πόλης αποτέλεσε η περίοδος της τυραννίας του Πεισίστρατου, τότε που το εξαγωγικό εμπόριο της Αθήνας έφτασε μέχρι τη Σικελία, την Αίγυπτο και τον Εύξεινο Πόντο. Η πόλη εξωραίστηκε με νέα μνημεία και έζησε την πρώτη καλλιτεχνική και πολιτιστική άνθηση. Πρωταρχικός ήταν o ρόλος της στον αγώνα κατά της περσικής κυριαρχίας που την ανέδειξε σε ηγεμονίδα πόλη της Ελλάδας, κέντρο ενός συμμαχικού κράτους και την αττική πολιτεία επικρατέστερη δύναμη του Πανελλήνιου. Η ανοδική πορεία της Αθήνας κορυφώθηκε στις μέρες του «Χρυσού Αιώνα» του Περικλή, όταν όχι μόνο από άποψη δύναμης, αλλά και πολιτισμού, επιστήμης και τέχνης έφτασε στον κολοφώνα της ακμής της. Το 146 π.Χ. η Αθήνα, όπως και n υπόλοιπη Ελλάδα, κυριεύθηκε από τους Ρωμαίους που – αν και κατακτητές- έδειξαν μεγάλη επιείκεια και ευλάβεια στην προσωπικότητα της πόλης, στην οποία αναγνώρισαν μεγάλο μέρος από τον πνευματικό τους διαφωτισμό.
Μετά την περίοδο της αρχαιότητας, η Αττική τέθηκε υπό ρωμαϊκή, βυζαντινή, ενετική και οθωμανική κυριαρχία.
Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, οι αγρότες της Αττικής ήταν οι πρώτοι που επαναστάτησαν (Απρίλιος 1821) και κατέλαβαν την Αθήνα, τη Ακρόπολη, που παραδόθηκε στους Έλληνες τον Ιούνιο του 1822. Από το 1829, η Αττική ανήκει στο ανεξάρτητο ελληνικό κράτος.
ATTICA from air mag team on Vimeo.Από το 1834, η Αθήνα επανιδρύθηκε και έγινε η νέα πρωτεύουσα της Ελλάδας (μεταφέρθηκε από το Ναύπλιο) και οι άνθρωποι από άλλα μέρη της Ελλάδα σταδιακά άρχισαν να ανασυστήσουν την Αττική. Η πιο δραματική αύξηση ήρθε με Έλληνες πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, μετά από τις ανταλλαγές πληθυσμών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λωζάνης.
Στο νομό Αττικής, τον πολυπληθέστερο της χώρας, χτυπά δυνατά η καρδιά της Ελλάδας. Ανάμεσα στην Πεντέλη, τον Υμηττό και την Πάρνηθα, είναι φωλιασμένη μια σύγχρονη μεγαλούπολη που προσφέρει τα πάντα: shopping, μουσεία, αξιοθέατα, πάρκα, χώρους τέχνης, νυχτερινά κέντρα διασκεδάσης, άπειρα καφέ και μπαρ, σινεμά, θέατρα, εκπαιδευτικά ιδρύματα, βιβλιοθήκες και ό,τι άλλο μπορεί να αναζητά κάποιος. Παράλληλα όμως προσφέρει εύκολη πρόσβαση στα παράλιά της. Η θάλασσα απέχει από τις κεντρικές συνοικίες της Αθήνας το πολύ 50 λεπτά, ενώ περιοχές της Αττικής βρέχονται κυριολεκτικά από το Σαρωνικό, τον Κορινθιακό ή τον Ευβοϊκό Κόλπο.
Η Αττική έχει τρία κυρίως λιμάνια που συνδέουν την ηπειρωτική Ελλάδα με τα νησιά: τον Πειραιά, τη Ραφήνα και το Λαύριο.
Απάντηση