Ανά την Ελλάδα : Κατερίνη , στην αγκαλιά του Ολύμπου ( drone)

Έχει πληθυσμό, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, 55.997 κατοίκους. Βρίσκεται στο Πιερικό ύψωμα, ανάμεσα στα Πιέρια Όρη και στον Θερμαϊκό κόλπο, σε υψόμετρο 14–45 μ. Απέχει 71 χλμ από τη Θεσσαλονίκη, κάτι το οποίο έχει αποδειχθεί ευεργετικό για την ανάπτυξη της Κατερίνης τα τελευταία χρόνια.

Ξενοδοχεία σε Κατερίνη, ΠΙΕΡΙΑΣ

Είναι άγνωστο από πότε υπήρχε ως κωμόπολη. Πολλοί περιηγητές , όπως ο Leake, αλλά και σε χάρτες ήδη από το 13ο αιώνα (1264), αναφέρουν την πόλη με το όνομα Άτηρα (σταθμός ή πόλισμα Hatera) και αρκετοί είδαν και επίδραση στο όνομα της πόλης (Κατερίνη – Κάτηρα- Χάτηρα- Άτηρα). Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε και ο Πουκεβίλ, ο οποίος σε χάρτη σημειώνει τον τόπο ως Kateri Hatera. Ο Heuzey υπολόγισε τη θέση της αρχαίας Άτηρας κοντά στην Κονταριώτισσα, ενώ ο Kurz τοποθετεί το πόλισμα κάπου ανάμεσα στους σημερινούς οικισμούς του Κορινού και της Καλλιθέας.

Κατερίνη

   Άλλη υπόθεση κάνει λόγο για το εκκλησάκι της Αγίας Αικατερίνης, το οποίο βρίσκεται ανατολικά της πόλης και όπου βρίσκεται σήμερα το παλαιό νεκροταφείο. Οι εικόνες στο ναό χρονολογούνται από το 1831 και δεν αποκλείεται να υπήρχε από πριν στην ίδια θέση κάποιος άλλος ναός.

   Η πόλη εμφανίζεται με τη λόγια ονομασία Αικατερίνη ή Αγία Αικατερίνη στη γλώσσα της γραφειοκρατίας και μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα. Τελικά επικράτησε η ονομασία Κατερίνη.

Πολύ καλό - Κριτικές για Δημοτικό Πάρκο Κατερίνης, Κατερίνη ...

Στο κέντρο της Κατερίνης βρίσκεται το δημοτικό πάρκο, το στολίδι του δήμου, όπου μπορείτε να χαλαρώσετε ή να απολαύσετε τον περίπατό σας μέσα στο πράσινο και τα εντυπωσιακά σιντριβάνια. Στο πάρκο πραγματοποιούνται  καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, κινηματογραφικές προβολές και φεστιβάλ. Το 1990 ιδρύθηκε το Λαογραφικό Μουσείο Ένωσης Ποντίων Πιερίας, όπου εκτίθενται κειμήλια από τις αλησμόνητες πατρίδες του Πόντου.

Δυο παρεμβάσεις για την Κατερίνη εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ

 

Οι παραλίες του Κορινού, της Παραλίας, και της Ολυμπιακής Ακτής (ή Κατερινόσκαλας) αποτελούν πόλους έλξης για πολλούς τουρίστες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Στις  παρυφές  του  Ολύμπου, 10  περίπου  χιλιόμετρα  νότια  της  Κατερίνης,  βρίσκεται  ο εντυπωσιακός ο  αρχαιολογικός  χώρος  Δίον ή  «πόλη του Διός» όπου καλύπτει μία έκταση 1.500 στρεμμάτων.  Μερικά από τα μνημεία που μπορείτε να θαυμάσετε είναι τα ιερά  Ολυμπίου Διός και Δήμητρας, η έπαυλη Του Διονύσου, το ελληνιστικό θέατρο του Δίου, το ρωμαϊκό θέατρο και το Ασκληπιείο. 

ΚΑΤΕΡΙΝΗ from air mag team on Vimeo.

Δέκα  χιλιόμετρα  βόρεια της Κατερίνης, ανακαλύφθηκε ο  αρχαιολογικός  χώρος  της  Πύδνας,  στον  οποίο  αποκαλύφθηκαν  αρχαιολογικά  ευρήματα  μεγάλης  ιστορικής  σημασίας. Στα νότια, χτισμένο σε στρατηγική θέση δεσπόζει το επιβλητικό Ενετικό  ιστορικό  κάστρο  του  Πλαταμώνα στο οποίο πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Απάντηση

Search

Αρέσει σε %d bloggers: