Ανά την Ελλάδα:Φλώρινα , Πρέσπες (βίντεο)

Η Φλώρινα είναι πόλη της Δυτικής Μακεδονίας και πρωτεύουσα του νομού Φλωρίνης. Η πόλη της Φλώρινας βρίσκεται σε υψόμετρο 680 μέτρων.Νομός Φλώρινας

Ιστορία

Η πόλη της Φλώρινας χτίστηκε κατά την βυζαντινή εποχή. Το όνομα προέρχεται πιθανώς από τη λέξη χλωρό λόγω του κλίματος και της βλάστησης της περιοχής.

Τουρισμός

Το ιδιαίτερα πλούσιο φυσικό τοπίο του νομού καθώς και οι προσπάθειες σημαντικών Φλωρινιωτών έδωσαν την ευκαιρία στη Φλώρινα να αναπτυχθεί μέσα απο προγράμματα προώθησης του οικοτουρισμού εκμεταλευόμενοι κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κοινοτικού πλαισίου στήριξης. Θεωρείται πόλη των καλλιτεχνών, διαθέτοντας δεκάδες ζωγράφους, επαγγελματίες και ερασιτέχνες. Το χιονοδρομικό κέντρο του Πισοδερίου βρίσκεται στη θέση Βίγλα μόλις 18 χιλιόμετρα απο την πόλη της Φλώρινας. Έχει δημιουργηθεί ένα αξιόλογο σαλέ και 10 πίστες εξυπηρετούν τους επισκέπτες. Διαθέτει τη μεγαλύτερη πίστα Ολυμπιακών προδιαγραφών στην Ελλάδα.

Φλώρινα - outdoor-activities.gr

Πολιτισμός

Στην πόλη λειτουργούν το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, η Πινακοθήκη Φλωρινιωτών Καλλιτεχνών, η Δημόσια Βιβλιοθήκη “Βασιλικής Πιτόσκα” και τα Λαογραφικά Μουσεία της Λέσχης Πολιτισμού Φλώρινας και του συλλόγου “Αριστοτέλης”.

Φλώρινα – Πρέσπες from air mag team on Vimeo.

 

Έθιμα

Στην πόλη της Φλώρινας αλλά και στα γύρω χωριά τις παραμονές των Χριστουγέννων στις 23 Δεκεμβρίου ανάβουν τις φωτιές με μεγαλύτερη τη φωτιά στην Πλατεία Ηρώων. Οι φωτιές αυτές ανάβονται με κλεμμένα ξύλα και η προετοιμασία ξεκινά πολύ καιρό πριν. Γύρω απο τις φωτιές στήνεται γλέντι και φαγοπότι και συμμετέχουν όλοι οι κάτοικοι αλλά και πάρα πολλοί τουρίστες. Το έθιμο αυτό λένε μερικοί πως γίνεται με σκοπό να διώξουν τα κακά πνεύματα. Ένα άλλο έθιμο που υπάρχει σε χωριά της Φλώρινας είναι το μασκάρεμα την εποχή των γιορτών των Χριστουγέννων, οι κάτοικοι εφοδιασμένοι με πλαστικά ρόπαλα χτυπάνε τους περάστικούς, το έθιμο αυτό λένε ότι κρατάει απο την εποχή που θέλαν να φυγαδεύσουν τους αντάρτες οπότε και τους μασκάρευαν για να χαθούν στο πλήθος.

Εθνικός Δρυμός Πρεσπών

image

Ο Εθνικός Δρυμός Πρεσπών βρίσκεται στο νομό Φλώρινας σε απόσταση 45 χλμ. από την πόλη της Φλώρινας και είναι ενταγμένος στα δίκτυα Corine και Natura 2000.
Ιδρύθηκε το 1974 κυρίως για να προστατευθούν τα σπάνια είδη πουλιών (πελεκάνοι, κορμοράνοι, ερωδιοί, αρπακτικά – που φωλιάζουν μέσα στα όριά του, καθώς και το μοναδικό στην Ευρώπη δασίλιο 12 εκταρίων, από γηραιούς κέδρους (άρκευθο ή ψευδοκυπαρίσι).

Πρέσπες, Φλώρινα - ΗΧΩ Φλώρινας

Είναι ο μεγαλύτερος από τους 10 Ελληνικούς Εθνικούς Δρυμούς καλύπτοντας έκταση 256 τετραγ. χλμ. με πυρήνα 50 τ. χλμ. που αποτελεί και την ζώνη απόλυτης προστασίας. Αυτό που ξεχωρίζει τις Πρέσπες από τους υπόλοιπους Εθνικούς Δρυμούς είναι η μεγάλη ποικιλομορφία στο φυσικό περιβάλλον και των περιοχών όπου ζουν και αναπαράγονται διάφορα είδη.

Περιλαμβάνει τις λίμνες Μεγάλη και Μικρή Πρέσπα (καλύπτουν 83

περίπου τετραγωνικά χλμ.), που βρίσκονται στο τριεθνές των συνόρων με την Αλβανία και Σκόπια.

Απάντηση

Search

Αρέσει σε %d bloggers: