Για όνομα του θεού…δεν είμαστε διακοπές!! videos

Αρκεί να διαβάσει ή ν’ ακούσει κανείς τις αφηγήσεις των γιατρών από την Ιταλία για να το καταλάβει. Θα αρκούσε η στατιστική: 18 νεκροί την ώρα. Ακόμη περισσότερο θα αρκούσε μια εικόνα μόνον: τα στρατιωτικά καμιόνια που μεταφέρουν πτώματα από το Μπέργκαμο. Η εικόνα θυμίζει πόλεμο. Όταν, λοιπόν, οι πολιτικοί χρησιμοποιούν την ρητορική των πολεμικών χρόνων- αυτή τη φορά, για μια φορά- δεν υπερβάλουν. Η πανδημία του κορονοϊού είναι ένας πραγματικός πόλεμος. Έχει ένα κεντρικό πεδίο μάχης- το σύστημα υγείας κάθε χώρας. Και εκατομμύρια αποκεντρωμένα πεδία- ο καθένας από εμάς, κάθε οικογένεια, κάθε σπίτι είναι και ένα μέτωπο.

Την ίδια στιγμή, ένα βίντεο από νοσοκομείο στη Μπέργκαμο της Ιταλίας που δέχεται ασθενείς με κορονοϊό, έρχεται να μας στοιχειώσει.

Το βίντεο δημοσιεύτηκε στην πλατφόρμα Vimeo- πιθανόν από νοσοκόμα- και δείχνει τους ασθενείς στα κρεβάτια με μάσκες να μάχονται κατά τον θανατηφόρο ιό. Όπως θα προσέξει κανείς, υπάρχουν κλίνες μέχρι και στους διαδρόμους στην προσπάθεια του νοσοκομείου να αντιμετωπίσει τον μεγάλο αριθμό ασθενών.

Ας αποτελέσει αυτό ακόμα ένα μήνυμα για εμάς να #μείνουμεσπιτι.

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο μέσα από το νοσοκομείο.

 

 

Μα, όπως συμβαίνει πάντα, στη μέση ενός πολέμου που δεν έχει ακόμη κριθεί, πρέπει να ετοιμάζεται κανείς για τον επόμενο πόλεμο. Και αυτός θα είναι ο πόλεμος με μια οικονομική ύφεση που όλα δείχνουν ότι θα είναι πολύ βαθύτερη (και με πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά) από εκείνη που ζήσαμε την περασμένη δεκαετία.

Τα στοιχεία είναι εδώ: Η Κίνα υπολογίζεται ότι έχασε το 13% του ΑΕΠ της μέσα στους δύο πρώτους μήνες του 2020! Φαίνεται ότι καταφέρνει να θέσει τον ιό υπό έλεγχο. Μα ακόμη κι αν τα αισιόδοξα αυτά σημάδια επιβεβαιωθούν, κανείς δεν ξέρει πόσο γρήγορα θα αρθούν οι περιορισμοί, πόσο γρήγορα θα επανέλθει σε ομαλή λειτουργία μια οικονομία που έχει τεθεί σε τεχνητό κώμα, για να περιοριστεί η επιδημία, και κανείς δεν μπορεί να ξέρει πόσο γρήγορα και με τι ρυθμό θα ανακάμψει, μετά το lockdown, η οικονομική μεγέθυνση στην Κίνα.

Eurokinissi/streets

Πολύ μεγαλύτερη είναι η αβεβαιότητα για την Ευρώπη. Μα, ακόμη κι αν το πιο αισιόδοξο σενάριο επιβεβαιωθεί, ακόμη κι αν δεν χρειαστούν περισσότεροι από δύο μήνες lockdown, ακόμη κι αν η πτώση της οικονομικής δραστηριότητας σε αυτό το δίμηνο δεν ξεπεράσει το 50%, ακόμη κι αν η εμπιστοσύνη αποκατασταθεί σχετικά γρήγορα, πριν το τέλος της χρονιάς, και πάλι οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι οι απώλειες θα είναι της τάξης του 8-10% του ΑΕΠ στην καλύτερη, 20-25% του ΑΕΠ στην χειρότερη εκδοχή.

Απομένουν δύο κινήσεις:

– Να σφραγιστούν τα σύνορα της χώρας, σταματώντας πλέον και τις αεροπορικές πτήσεις.

– Να επιβληθεί γενική απαγόρευση κυκλοφορίας, η οποία λογικά θα συνδεθεί και με την διακοπή λειτουργίας ακόμα μεγαλύτερου αριθμού επιχειρήσεων.

.

Γιατί έχει νόημα η απαγόρευση

Πριν από 24 ώρες ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, δήλωσε επισήμως ότι υπάρχει εκτίμηση για 2-3.000 κρούσματα – ασυμπτωματικά – πέρα από τις εκατοντάδες επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που γνωρίζουμε. Πρόσθεσε ότι στο εξής δεν θα έχει νόημα να ανακοινώνονται οι συνολικοί αριθμοί, παρά μόνο τα στοιχεία σχετικά με όσους νοσηλεύονται κλπ.

menoume spiti from air mag team on Vimeo.

Πίσω από αυτή τη δήλωση υπάρχει ένα κοινό μυστικό και ένα σκεπτικό, που σταδιακά διαμορφώνεται στο υπουργείο Υγείας. Το κοινό μυστικό: Οι ασυμπτωματικοί φορείς είναι και θα είναι συνεχώς αυξανόμενοι και θα μετριούνται σε πολλές χιλιάδες από εδώ και στο εξής. Βρίσκονται στα σπίτια τους, ή ορισμένοι ίσως κυκλοφορούν ακόμη στους δρόμους, χωρίς να γνωρίζουν ότι αποτελούν ”κινητές εστίες μετάδοσης” κορονοϊού.

Εάν υπήρχε τρόπος να ελεγχθεί το σύνολο του πληθυσμού στα σπίτια, θα γνωρίζαμε σήμερα ποιοί και πόσοι είναι φορείς, οπότε θα περνούσαν όλοι σε υποχρεωτική καραντίνα, προκειμένου να μην μεταδοθεί ο ιός στους υπόλοιπους. Λογικό…

Ωστόσο, δεν διαθέτουμε χιλιάδες αντιδραστήρια και ανάλογο μηχανισμό λήψης δειγμάτων, ώστε να ληφθούν από όλους και να εξεταστούν.

Απάντηση

Search

Αρέσει σε %d bloggers: