Ποταμός Άρδας και οι Καστανιές

Όλοι ακούμε τς τελευταίες ημέρες για την ένταση , τον υβριδικό πόλεμο του σουλτάνου Ντεγίπ με μοχλό τους μετανάστες που συνωστίζονται στο πέρασμα των Καστανιών κοντά στην Ορεστιάδα τη στιγμή που το κύριο τελωνείο στους Κήπους παραμένει ανοικτό!!

Αποτέλεσμα εικόνας για καστανιες εβρου

 

Στις Καστανιές λοιπόν ρέει ο παραπόταμος του Έβρου ο Άρδας και όχι ο ίδιος παραμεθόριος ποταμός αφού στο συγκεκριμένο σημείο του φυλάκιου και τελωνείου ο Έβρος βρίσκεται περίπου 500 μέτρα μακρύτερα εντός του τουρκικού εδάφους δεχόμενοις τα νερά του Άρδα και μετά απο ένα χιλιόμετρο νοτιότερα εισέρχεται και στο Ελληνικό έδαφος γενόμενος φυσικό σύνορο ανάμεσα στα δύο κράτη.

Ο Άρδας, ο οποίος στα βουλγαρικά ονομάζεται Άρντα, είναι ένας από τους παραπόταμους του Έβρου. Σε πηγές της αρχαιότητας θα τον συναντήσουμε με το όνομα Άρπησσος. Οι πηγές του εντοπίζονται στην οροσειρά της Κούλας, αλλά μέσα σε βουλγαρικό έδαφος. Αφού διανύσει 241 χιλιόμετρα μέσα στην γειτονική χώρα, και εισέρχεται σε ελληνικό έδαφος κοντά στο χωριό Μηλέα. Από εκεί συνεχίζει για άλλα 49 χιλιόμετρα επί ελληνικού εδάφους για να καταλήξει στον Έβρο, κοντά στο χωριό Καστανιές, στην περιοχή της Αδριανούπολης.

Αποτέλεσμα εικόνας για αρδας ποταμος

Κατά μήκος του Άρδα έχουν αναπτυχθεί οικισμοί οι οποίοι κατοικούνται μέχρι σήμερα. Αν λοιπόν ξεκινήσει κανείς από δυτικά κατευθυνόμενος ανατολικά, παράλληλα με την πορεία του ποταμού, θα συναντήσει τη Μηλιά, το Θεραπειό, τον Κυπρίνο, τα Κόμαρα, το Αμμόβουνο, το Φυλάκιο, την Ελιά, τον Κέραμο, την Πλάτη, τον Άρζο, τον Καναδά, τα Μαράσια, τα Ρίζια και τις Καστανιές.

Αποτέλεσμα εικόνας για αρδας ποταμος

Ο Άρδας είναι γνωστός στους περισσότερους για το μουσικό φεστιβάλ «Συνάντηση Νέων», ή «Φεστιβάλ Άρδα», που λαμβάνει χώρα κάθε καλοκαίρι από το 1995, σε μια ειδυλλιακή παραποτάμια τοποθεσία κοντά στις Καστανιές Έβρου. Το φεστιβάλ συγκεντρώνει γνωστούς καλλιτέχνες και προσελκύει νεολαία τόσο από την Ελλάδα, όσο και από τα Βαλκάνια.

Meanders of Arda River, Bulgaria-Greece.jpg

Ο ποταμός Άρδας πλέει οριζόντια προς τον Έβρο με τον οποίο ανταμώνει κοντά στις Καστανιές και την πολυ κοντινή Ανδριανούπολη ( Εντίρνε κατά τους απέναντι ) δημιουργώντας ένα σημείο ιδιάιτερου κάλους και σημαντικό καταφύγιο πτηνών . Η εκδήλωση και το φεστιβάλ του Άρδα γίνεται δυτικότερα και δεν έχει επαφή με την Ελληνοτουρκική μεθόριο

Οι Καστανιές βρίσκονται στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Εκεί βρίσκεται ο ένας από τους δύο τελωνειακούς σταθμούς κατά μήκος των χερσαίων συνόρων των δύο χωρών[2]. Στις Καστανιές βρίσκεται το μοναδικό χερσαίο σύνορο της Ελλάδας με την Τουρκία, (σε μήκος περίπου 11 χιλιομέτρων) δεδομένου ότι το υπόλοιπο σύνορο καθορίζεται από την κοίτη του ποταμού Έβρου. Βρίσκεται βορείως της Ορεστιάδας και παρακείμενος του οικισμού των Ριζίων και σε απόσταση 7 χιλιομέτρων από την τουρκική πόλη της Αδριανούπολης. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει πληθυσμό 1.059 κατοίκους[3], ενώ το 2001 είχε 1.516, που ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία. Το 1923 συστάθηκε εκεί, το το πρώτο Τελωνείο στην ελληνοτουρκική μεθόριο, το οποίο λειτουργεί μέχρι και σήμερα. Το χωριό επί τουρκοκρατίας ονομαζόταν “Τσιρέκιοϊ”[4] και παλαιότερα είχε γνωρίσει μεγάλη οικονομική ανάπτυξη, από την καλλιέργεια της σκούπας.

ardas1 from air mag team on Vimeo.

Απάντηση

Search

Αρέσει σε %d bloggers: