Ατμοσφαιρικά

3

Η περιοχή είναι κατοικημένη επί αιώνες, τουλάχιστον από την εποχή του Βυζαντίου. Αν και βρισκόταν υπό τουρκική κατοχή επί σχεδόν πεντακόσια χρόνια, διατήρησε την ελληνικότητά της και τη χριστιανικότητά της – μέχρι σήμερα διασώζονται πάνω από 70 βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες. Ειδικά κατά τον 17ο και τον 18ο αιώνα, η Καστοριά γνώρισε μεγάλη εμπορική άνθιση και οι έμποροί της έγιναν ξακουστοί κυρίως για τις γούνες που εξήγαγαν παντού. Τότε χτίστηκαν και τα περισσότερα μεγαλοπρεπή αρχοντικά της παλιάς συνοικίας στο Ντολτσό, μια από τις πιο γραφικές της πόλης. Με εμφανείς επιρροές από την τουρκική αρχιτεκτονική – όπως τα ξύλινα μπαλκόνια – χτίστηκαν στην πλαγιά του λόφου με δύο ή τρία πατώματα, ολόλευκους τοίχους και πολύχρωμη διακόσμηση. Σήμερα, κάποια από αυτά έχουν μεταμορφωθεί σε μουσεία και μπορούν οι επισκέπτες να δουν και το εσωτερικό τους.

4

Ο περίπατος στην άκρη της λίμνης, κάνοντας τη βόλτα της χερσονήσου που είναι χτισμένη η Καστοριά, θα μας φέρει προς τη βόρεια παραλία και την άλλη παλιά γειτονιά της Καστοριάς, το Απόζαρι, με αριστοκρατική ατμόσφαιρα, βυζαντινές εκκλησίες με τοιχογραφίες αιώνων και όμορφα αρχοντικά μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής. Η βόλτα αυτή είναι ο «μικρός γύρος» της λίμνης, περίπου 8 χιλιόμετρα, και ξεκινάει συνήθως από τη νότια παραλία για να καταλήξει στη βόρεια. Πανύψηλα πλατάνια και οξιές συνοδεύουν τους περιπατητές που στο δρόμο τους συναντούν το επισκέψιμο σπήλαιο του Δράκου (με τις δέκα υπόγειες λίμνες) και τη Μονή Παναγίας Μαυριώτισσας, που ιδρύθηκε το 1802 και είναι στολισμένη και με εξωτερικές τοιχογραφίες.

5

Η παλιά πόλη κερδίζει τους επισκέπτες της με τα πλακόστρωτα δρομάκια και τις αμέτρητες εκκλησίες, ενώ αν πάρει κανείς τον ανηφορικό δρόμο θα φτάσει μέχρι το βυζαντινό κάστρο της Καστοριάς. Εκεί μπορεί κανείς να θαυμάσει τη θέα και να δει από κοντά ένα από τα σπουδαιότερα βυζαντινά μνημεία της Μακεδονίας, την Παναγία Κουμπελίδικη, που, όπως λέγεται χτίστηκε στις αρχές του 11ου αιώνα για να σημάνει τη λήξη των επιχειρήσεων του Βασίλειου του Βουλγαροκτόνου.

6

Η ατμοσφαιρική λίμνη της Καστοριάς, που έχει τόσο απλά συνδεθεί με την ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή, αποτελεί μια από τις πιο όμορφες γωνιές της Ελλάδας και ιδανικό προορισμό για όλο τον χρόνο!

ΚΑΣΤΟΡΙΑ from georgios georgiou on Vimeo.

Απάντηση

Search

Αρέσει σε %d bloggers: