Το φροντιστήριο

 

ΕΠΤΑ ΒΑΚΤΗΡΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΑ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

Τα βακτήρια  είναι συναρπαστικοί οργανισμοί. Είναι παντού γύρω μας και πολλά μας βοηθούν. Τα βακτήρια βοηθούν στην  πέψη των τροφίμων ,  στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών , στην παραγωγή βιταμινών και προστατεύουν από άλλα επιβλαβή μικρόβια. Αντίθετα, ορισμένες ασθένειες που επηρεάζουν τον άνθρωπο προκαλούνται από βακτήρια. Τα βακτήρια που προκαλούν ασθένειες ονομάζονται παθογόνα βακτήρια και το κάνουν παράγοντας δηλητηριώδεις ουσίες που ονομάζονται ενδοτοξίνες και εξωτοξίνες. Αυτές οι ουσίες είναι υπεύθυνες για τα συμπτώματα που εμφανίζονται με ασθένειες που σχετίζονται με βακτήρια. Τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά και μερικά μπορεί να είναι θανατηφόρα.

01
Νεκρωτική απονευρωσίτιδα (σαρκοφάγος νόσος)
Ηλεκτρονική μικρογραφία σάρωσης του στρεπτόκοκκου της ομάδας Α (Streptococcus pyogenes), του βακτηρίου που προκαλεί τον στρεπτόκοκκο, το κηρίο και τη νεκρωτική απονευρωσίτιδα (ασθένεια που τρώει σάρκα).
Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID) / CC BY 2.0

Η νεκρωτική απονευρωσίτιδα είναι μια σοβαρή λοίμωξη που προκαλείται συχνότερα από βακτήρια Streptococcus pyogenes . Το S. pyogenes είναι βακτήρια σε σχήμα κόκκου που συνήθως αποικίζουν τις περιοχές του δέρματος και του λαιμού του σώματος. Τα S. pyogenes είναι βακτήρια που τρώνε σάρκα και παράγουν τοξίνες που καταστρέφουν τα κύτταρα του σώματος , συγκεκριμένα τα ερυθρά αιμοσφαίρια και τα λευκά αιμοσφαίρια . Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο του μολυσμένου ιστού , μια διαδικασία γνωστή ως νεκρωτική απονευρωσίτιδα. Άλλοι τύποι βακτηρίων που μπορούν επίσης να προκαλέσουν νεκρωτική απονευρωσίτιδα περιλαμβάνουν Escherichia coli , Staphylococcus aureus ,Klebsiella και Clostridium .

Οι άνθρωποι αναπτύσσουν αυτόν τον τύπο λοίμωξης πιο συχνά με την είσοδο βακτηρίων στο σώμα μέσω μιας κοπής ή άλλης ανοιχτής πληγής στο δέρμα . Η νεκρωτική απονευρωσίτιδα συνήθως δεν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο και τα περιστατικά είναι τυχαία. Τα υγιή άτομα με το ανοσοποιητικό σύστημα που λειτουργεί σωστά και που εφαρμόζουν καλή υγιεινή περιποίησης πληγών διατρέχουν χαμηλό κίνδυνο να αναπτύξουν τη νόσο.

02
Σταφυλόκοκκος
Κοινώς γνωστό ως MRSA, τα βακτήρια που εμφανίζονται εδώ με κίτρινο χρώμα είναι ένα ανθεκτικό στα αντιβιοτικά στέλεχος του βακτηρίου Staphylococcus aureus.
Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας / Stocktrek Images / Getty Images

Ο ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη Staphylococcus aureus (MRSA) είναι βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Το MRSA είναι ένα στέλεχος βακτηρίων Staphylococcus aureus ή βακτηρίων Staph που έχουν αναπτύξει αντίσταση στην πενικιλίνη και στα αντιβιοτικά που σχετίζονται με την πενικιλίνη , συμπεριλαμβανομένης της . Το MRSA συνήθως μεταδίδεται μέσω σωματικής επαφής και πρέπει να διαρρεύσει το δέρμα – για παράδειγμα, μέσω κοπής – για να προκαλέσει μόλυνση. Το MRSA αποκτάται συχνότερα ως αποτέλεσμα παραμονής στο νοσοκομείο. Αυτά τα βακτήρια μπορούν να προσκολληθούν σε διάφορους τύπους οργάνων, συμπεριλαμβανομένου ιατρικού εξοπλισμού. Εάν τα βακτήρια MRSA αποκτήσουν πρόσβαση στα εσωτερικά συστήματα του σώματος και προκαλέσουν μόλυνση από σταφυλόκοκκο, οι συνέπειες μπορεί να είναι θανατηφόρες. Αυτά τα βακτήρια μπορούν να μολύνουν οστά , αρθρώσεις, καρδιακές βαλβίδεςκαι οι πνεύμονες .

03
Μηνιγγίτιδα
Τα βακτήρια Neisseria meningitidis προκαλούν μηνιγγιτιδοκοκκική μηνιγγίτιδα.
S. Lowry / Univ Ulster / Getty Images

Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα είναι μια φλεγμονή του προστατευτικού καλύμματος του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού , γνωστή ως μήνιγγες . Αυτή είναι μια σοβαρή λοίμωξη που μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλική βλάβη ή ακόμη και θάνατο. Ο σοβαρός πονοκέφαλος είναι το πιο κοινό σύμπτωμα της μηνιγγίτιδας. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν δυσκαμψία στον αυχένα και υψηλό πυρετό. Η μηνιγγίτιδα αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά. Είναι πολύ σημαντικό τα αντιβιοτικά να ξεκινούν το συντομότερο δυνατό μετά τη μόλυνση για να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου θανάτου. Ένα εμβόλιο για τον μηνιγγιτιδόκοκκο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του για εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν αυτήν την ασθένεια.

Τα βακτήρια, οι ιοί , οι μύκητες και τα παράσιτα μπορούν όλα να προκαλέσουν μηνιγγίτιδα. Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα μπορεί να προκληθεί από διάφορα βακτήρια. Τα συγκεκριμένα βακτήρια που προκαλούν τη βακτηριακή μηνιγγίτιδα ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία του μολυσμένου ατόμου. Για τους ενήλικες και τους εφήβους, η Neisseria meningitidis και ο Streptococcus pneumoniae είναι οι πιο συχνές αιτίες της νόσου. Στα νεογνά, οι πιο κοινές αιτίες βακτηριακής μηνιγγίτιδας είναι ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Β , η Escherichia coli και η Listeria monocytogenes .

04
Πνευμονία
Βακτήρια πνευμονιόκοκκου (Streptococcus pneumoniae). Ο πνευμονιόκοκκος είναι το βακτήριο που προκαλεί πνευμονία, βρογχική πνευμονία, πυώδη πλευρίτιδα, βακτηριακή μηνιγγίτιδα, ωτίτιδες, ιγμορίτιδα και επιπεφυκίτιδα.
BSIP / UIG / Getty Images

Η πνευμονία είναι μια λοίμωξη των πνευμόνων. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή. Ενώ ορισμένα βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν πνευμονία, η πιο κοινή αιτία είναι ο Streptococcus pneumoniae . Το S. pneumoniae τυπικά βρίσκεται στην αναπνευστική οδό και κανονικά δεν προκαλεί μόλυνση σε υγιή άτομα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα βακτήρια γίνονται παθογόνα και προκαλούν πνευμονία. Η μόλυνση συνήθως ξεκινά μετά την εισπνοή των βακτηρίων και την αναπαραγωγή τους με γρήγορο ρυθμό στους πνεύμονες. Το S. pneumoniae μπορεί επίσης να προκαλέσει λοιμώξεις του αυτιού, μολύνσεις κόλπων και μηνιγγίτιδα. Εάν χρειάζεται, οι περισσότερες πνευμονίες έχουν μεγάλη πιθανότητα ίασης με αντιβιοτική θεραπεία. Ένα εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο μπορεί να βοηθήσει στην προστασία εκείνων που κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν αυτήν την ασθένεια.Ο Streptococcus pneumoniae είναι βακτήρια σε σχήμα κόκκου.

05

Φυματίωση

Αυτή η ηλεκτρονική μικρογραφία σάρωσης (SEM) απεικονίζει έναν αριθμό θετικών κατά Gram βακτηρίων Mycobacterium tuberculosis. Τα βακτήρια της φυματίωσης γίνονται ενεργά και αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται, εάν το ανοσοποιητικό σύστημα δεν μπορεί να τα εμποδίσει να αναπτυχθούν. Τα βακτήρια επιτίθενται στο σώμα και καταστρέφουν τους ιστούς. Εάν στους πνεύμονες, τα βακτήρια μπορούν πραγματικά να δημιουργήσουν μια τρύπα στον πνευμονικό ιστό.
CDC / Janice Haney Carr

Η φυματίωση (ΤΒ) είναι μια μολυσματική ασθένεια των πνευμόνων. Συνήθως προκαλείται από βακτήρια που ονομάζονται Mycobacterium tuberculosis . Η φυματίωση μπορεί να είναι θανατηφόρα χωρίς την κατάλληλη θεραπεία. Η ασθένεια μεταδίδεται μέσω του αέρα όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει, φτερνίζεται ή ακόμα και μιλάει. Σε ορισμένες ανεπτυγμένες χώρες, η φυματίωση έχει αυξηθεί με την αύξηση των μολύνσεων από τον ιό HIV λόγω της εξασθένησης του ανοσοποιητικού συστήματος των μολυσμένων ατόμων από τον ιό HIV. Τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της φυματίωσης. Η απομόνωση για την πρόληψη της εξάπλωσης μιας ενεργού λοίμωξης είναι επίσης χαρακτηριστική για τη θεραπεία αυτής της ασθένειας. Η θεραπεία μπορεί να είναι μακρά, από έξι μήνες έως ένα χρόνο, ανάλογα με τη σοβαρότητα της λοίμωξης.

06
Χολέρα
Πρόκειται για τον βάκιλο ή δόνηση της χολέρας (Vibrio cholerae).
BSIP / UIG / Getty Images

Η χολέρα είναι μια εντερική λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριο Vibrio cholerae . Η χολέρα είναι μια τροφογενής ασθένεια που μεταδίδεται συνήθως από τρόφιμα και νερό που έχουν μολυνθεί με Vibrio cholerae . Σε όλο τον κόσμο, συμβαίνουν περίπου 3 έως 5 εκατομμύρια περιπτώσεις ετησίως με περίπου 100.000 συν θανάτους. Τα περισσότερα κρούσματα μόλυνσης συμβαίνουν σε περιοχές με κακή υγιεινή νερού και τροφίμων. Η χολέρα μπορεί να κυμαίνεται από ήπια έως σοβαρή. Τα συμπτώματα της σοβαρής μορφής περιλαμβάνουν διάρροια, έμετο και κράμπες. Η χολέρα συνήθως αντιμετωπίζεται με ενυδάτωση του μολυσμένου ατόμου. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρησιμοποιηθούν αντιβιοτικά για να βοηθήσουν το άτομο να αναρρώσει.

07
Δυσεντερία
Βακτηρίδιο Shigella σε σχήμα ράβδου, ανθεκτικό στα φάρμακα.
CDC / James Archer

Η βακτηριακή δυσεντερία είναι μια εντερική φλεγμονή που προκαλείται από βακτήρια του γένους Shigella . Παρόμοια με τη χολέρα, μεταδίδεται από μολυσμένα τρόφιμα και νερό. Η δυσεντερία μεταδίδεται επίσης από άτομα που δεν πλένουν τα χέρια τους μετά τη χρήση της τουαλέτας. Τα συμπτώματα της δυσεντερίας μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά. Τα σοβαρά συμπτώματα περιλαμβάνουν αιματηρή διάρροια, υψηλό πυρετό και πόνο. Όπως η χολέρα, η δυσεντερία συνήθως αντιμετωπίζεται με ενυδάτωση. Μπορεί επίσης να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά ανάλογα με τη σοβαρότητα. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί η εξάπλωση της Shigella είναι να πλένετε και να στεγνώνετε σωστά τα χέρια σας πριν από το χειρισμό των τροφίμων και να αποφεύγετε να πίνετε τοπικό νερό σε περιοχές όπου μπορεί να υπάρχει υψηλός κίνδυνος εμφάνισης δυσεντερίας.

 

 

 

 

 

 


 

ΤΙ ΕΝΝΟΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ ΓΙΑ ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ?

Οι θεμελιώδεις δυνάμεις (ή θεμελιώδεις αλληλεπιδράσεις) της φυσικής είναι οι τρόποι με τους οποίους αλληλεπιδρούν μεμονωμένα σωματίδια μεταξύ τους. Αποδεικνύεται ότι κάθε μεμονωμένη αλληλεπίδραση που παρατηρείται στο σύμπαν μπορεί να αναλυθεί και να περιγραφεί μόνο από τέσσερις (καλά, γενικά τέσσερις – περισσότερα για αυτό αργότερα) τύπους αλληλεπιδράσεων:

 • Βαρύτητα
 • Ηλεκτρομαγνητισμός
 • Αδύναμη αλληλεπίδραση (ή ασθενής πυρηνική δύναμη)
 • Ισχυρή αλληλεπίδραση (ή ισχυρή πυρηνική δύναμη)
Το τρελό θηριοτροφείο των σωματιδίων | Youmagazine

Βαρύτητα

Από τις θεμελιώδεις δυνάμεις, η βαρύτητα έχει τη μεγαλύτερη εμβέλεια, αλλά είναι η πιο αδύναμη σε πραγματικό μέγεθος.

Είναι μια καθαρά ελκυστική δύναμη που φτάνει ακόμη και μέσα από το «άδειο» κενό του χώρου για να τραβήξει δύο μάζες η μία προς την άλλη. Διατηρεί τους πλανήτες σε τροχιά γύρω από τον ήλιο και τη σελήνη σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Επιστήμονες λένε ότι ίσως ανακάλυψαν την πέμπτη θεμελιώδη δύναμη της Φύσης | It's Possible

Η βαρύτητα περιγράφεται στη θεωρία της γενικής σχετικότητας , η οποία την ορίζει ως την καμπυλότητα του χωροχρόνου γύρω από ένα αντικείμενο μάζας. Αυτή η καμπυλότητα, με τη σειρά της, δημιουργεί μια κατάσταση όπου η διαδρομή της ελάχιστης ενέργειας είναι προς το άλλο αντικείμενο μάζας.

Ηλεκτρομαγνητισμός

Ηλεκτρομαγνητισμός είναι η αλληλεπίδραση των σωματιδίων με ένα ηλεκτρικό φορτίο. Τα φορτισμένα σωματίδια σε ηρεμία αλληλεπιδρούν μέσω ηλεκτροστατικών δυνάμεων , ενώ σε κίνηση αλληλεπιδρούν τόσο με ηλεκτρικές όσο και με μαγνητικές δυνάμεις.

Για πολύ καιρό, οι ηλεκτρικές και οι μαγνητικές δυνάμεις θεωρούνταν διαφορετικές δυνάμεις, αλλά τελικά ενοποιήθηκαν από τον James Clerk Maxwell το 1864, σύμφωνα με τις εξισώσεις του Maxwell. Στη δεκαετία του 1940, η κβαντική ηλεκτροδυναμική ενοποίησε τον ηλεκτρομαγνητισμό με την κβαντική φυσική.

Ηλεκτρομαγνητισμός - Η ελπίδα

Ο ηλεκτρομαγνητισμός είναι ίσως η πιο διαδεδομένη δύναμη στον κόσμο μας, καθώς μπορεί να επηρεάσει τα πράγματα σε λογική απόσταση και με αρκετή δύναμη.

Αδύναμη αλληλεπίδραση

Η ασθενής αλληλεπίδραση είναι μια πολύ ισχυρή δύναμη που δρα στην κλίμακα του ατομικού πυρήνα. Προκαλεί φαινόμενα όπως η βήτα αποσύνθεση. Έχει παγιωθεί με τον ηλεκτρομαγνητισμό ως μια ενιαία αλληλεπίδραση που ονομάζεται «ηλεκτροασθενής αλληλεπίδραση». Η ασθενής αλληλεπίδραση διαμεσολαβείται από το μποζόνιο W (υπάρχουν δύο τύποι, τα μποζόνια W + και W  ) και επίσης το μποζόνιο Z.

Αδύναμος ορισμός πυρηνικών δυνάμεων και παραδείγματα

Ισχυρή αλληλεπίδραση

Η ισχυρότερη από τις δυνάμεις είναι η εύστοχα ονομαζόμενη ισχυρή αλληλεπίδραση, η οποία είναι η δύναμη που, μεταξύ άλλων, κρατά τα νουκλεόνια (πρωτόνια και νετρόνια) συνδεδεμένα μεταξύ τους. Στο άτομο ηλίου , για παράδειγμα, είναι αρκετά ισχυρό για να δεσμεύσει δύο πρωτόνια μεταξύ τους, παρόλο που τα θετικά ηλεκτρικά τους φορτία τα αναγκάζουν να απωθούν το ένα το άλλο.

Ισχυρή Πυρηνική Αλληλεπίδραση Archives - Egno

Ουσιαστικά, η ισχυρή αλληλεπίδραση επιτρέπει στα σωματίδια που ονομάζονται γκλουόνια να συνδέουν μεταξύ τους κουάρκ για να δημιουργήσουν τα νουκλεόνια στην πρώτη θέση. Τα γκλουόνια μπορούν επίσης να αλληλεπιδράσουν με άλλα γλουόνια, γεγονός που δίνει στην ισχυρή αλληλεπίδραση μια θεωρητικά άπειρη απόσταση, αν και οι κύριες εκδηλώσεις της είναι όλες σε υποατομικό επίπεδο.

Ενοποίηση των Θεμελιωδών Δυνάμεων

Πολλοί φυσικοί πιστεύουν ότι και οι τέσσερις θεμελιώδεις δυνάμεις είναι, στην πραγματικότητα, οι εκδηλώσεις μιας ενιαίας υποκείμενης (ή ενοποιημένης) δύναμης που δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί. Ακριβώς όπως ο ηλεκτρισμός, ο μαγνητισμός και η ασθενής δύναμη ενοποιήθηκαν στην ηλεκτροαδύναμη αλληλεπίδραση, εργάζονται για να ενοποιήσουν όλες τις θεμελιώδεις δυνάμεις.

Οι Βασικές Δυνάμεις της Φυσικής

Η τρέχουσα κβαντομηχανική ερμηνεία αυτών των δυνάμεων είναι ότι τα σωματίδια δεν αλληλεπιδρούν άμεσα, αλλά μάλλον εκδηλώνουν εικονικά σωματίδια που μεσολαβούν στις πραγματικές αλληλεπιδράσεις. Όλες οι δυνάμεις εκτός από τη βαρύτητα έχουν ενοποιηθεί σε αυτό το «Κανονικό μοντέλο» αλληλεπίδρασης.

Η προσπάθεια να ενοποιηθεί η βαρύτητα με τις άλλες τρεις θεμελιώδεις δυνάμεις ονομάζεται κβαντική βαρύτητα . Υποθέτει την ύπαρξη ενός εικονικού σωματιδίου που ονομάζεται graviton, το οποίο θα ήταν το μεσολαβητικό στοιχείο στις αλληλεπιδράσεις της βαρύτητας. Μέχρι σήμερα, τα γκραβιτόνια δεν έχουν ανιχνευθεί και καμία θεωρία κβαντικής βαρύτητας δεν έχει καταστεί επιτυχής ή καθολικά υιοθετημένη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Τι είναι η ηλεκτρική ενέργεια;

 • Τι είναι η ηλεκτρική ενέργεια;
 • Πώς χρησιμοποιείται ένας μετασχηματιστής;
 • Πώς παράγεται η ηλεκτρική ενέργεια;
 • Πώς χρησιμοποιούνται οι τουρμπίνες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας;
 • Άλλες πηγές παραγωγής
 • Πώς μετράται η ηλεκτρική ενέργεια;
λάμπα με ζεστό νήμα

Ο ηλεκτρισμός είναι μια μορφή ενέργειας. Ο ηλεκτρισμός είναι η ροή των ηλεκτρονίων. Όλη η ύλη αποτελείται από άτομα και ένα άτομο έχει ένα κέντρο, που ονομάζεται πυρήνας. Ο πυρήνας περιέχει θετικά φορτισμένα σωματίδια που ονομάζονται πρωτόνια και αφόρτιστα σωματίδια που ονομάζονται νετρόνια. Ο πυρήνας ενός ατόμου περιβάλλεται από αρνητικά φορτισμένα σωματίδια που ονομάζονται ηλεκτρόνια. Το αρνητικό φορτίο ενός ηλεκτρονίου είναι ίσο με το θετικό φορτίο ενός πρωτονίου και ο αριθμός των ηλεκτρονίων σε ένα άτομο είναι συνήθως ίσος με τον αριθμό των πρωτονίων. Όταν η δύναμη εξισορρόπησης μεταξύ πρωτονίων και ηλεκτρονίων διαταράσσεται από μια εξωτερική δύναμη, ένα άτομο μπορεί να κερδίσει ή να χάσει ένα ηλεκτρόνιο. Όταν τα ηλεκτρόνια «χάνονται» από ένα άτομο, η ελεύθερη κίνηση αυτών των ηλεκτρονίων συνιστά ηλεκτρικό ρεύμα.

Ο ηλεκτρισμός είναι βασικό μέρος της φύσης και είναι μια από τις πιο ευρέως χρησιμοποιούμενες μορφές ενέργειας. Λαμβάνουμε ηλεκτρική ενέργεια, η οποία είναι δευτερεύουσα πηγή ενέργειας, από τη μετατροπή άλλων πηγών ενέργειας, όπως ο άνθρακας, το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο, η πυρηνική ενέργεια και άλλες φυσικές πηγές, που ονομάζονται πρωτογενείς πηγές. Πολλές πόλεις και κωμοπόλεις χτίστηκαν δίπλα σε καταρράκτες (πρωταρχική πηγή μηχανικής ενέργειας) που γύριζαν υδάτινους τροχούς για να εκτελέσουν εργασίες. Πριν ξεκινήσει η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας λίγο πάνω από 100 χρόνια πριν, τα σπίτια φωτίζονταν με λάμπες κηροζίνης, τα τρόφιμα ψύχονταν σε παγοθήκες και τα δωμάτια ζεσταίνονταν με ξυλόσομπες ή κάρβουνο. Ξεκινώντας με  τον Benjamin Franklin πειραματιστείτε με χαρταετό μια θυελλώδη νύχτα στη Φιλαδέλφεια, οι αρχές του ηλεκτρισμού έγιναν σταδιακά κατανοητές. Στα μέσα του 1800, η ​​ζωή όλων άλλαξε με την εφεύρεση του ηλεκτρικού  λαμπτήρα . Πριν από το 1879, η ηλεκτρική ενέργεια είχε χρησιμοποιηθεί σε φώτα τόξου για φωτισμό εξωτερικού χώρου. Η εφεύρεση του λαμπτήρα χρησιμοποίησε ηλεκτρισμό για να φέρει τον εσωτερικό φωτισμό στα σπίτια μας.

Ηλεκτρική ενέργεια: Κεφάλαιο 3 Φυσική Γ Γυμνασίου | Περί ΦυσιQuiz
Πώς χρησιμοποιείται ένας μετασχηματιστής;

Για να λύσει το πρόβλημα της αποστολής ηλεκτρικής ενέργειας σε μεγάλες αποστάσεις,  ο George Westinghouse  ανέπτυξε μια συσκευή που ονομάζεται μετασχηματιστής. Ο μετασχηματιστής επέτρεψε την αποτελεσματική μετάδοση του ηλεκτρισμού σε μεγάλες αποστάσεις. Αυτό κατέστησε δυνατή την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε σπίτια και επιχειρήσεις που βρίσκονται μακριά από το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Παρά τη μεγάλη σημασία του στην καθημερινή μας ζωή, οι περισσότεροι από εμάς σπάνια σταματάμε να σκεφτούμε πώς θα ήταν η ζωή χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Ωστόσο, όπως ο αέρας και το νερό, τείνουμε να θεωρούμε την ηλεκτρική ενέργεια δεδομένη. Καθημερινά, χρησιμοποιούμε ηλεκτρισμό για να κάνουμε πολλές λειτουργίες για εμάς — από το φωτισμό και τη θέρμανση/ψύξη των σπιτιών μας έως την πηγή ενέργειας για τηλεοράσεις και υπολογιστές. Ο ηλεκτρισμός είναι μια ελεγχόμενη και βολική μορφή ενέργειας που χρησιμοποιείται στις εφαρμογές θερμότητας, φωτός και ισχύος.

Ηλεκτρική Ενέργεια – AgriGas

Σήμερα, η βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών (ΗΠΑ) έχει δημιουργηθεί για να διασφαλίσει ότι είναι διαθέσιμη επαρκής παροχή ηλεκτρικής ενέργειας για την κάλυψη όλων των απαιτήσεων ζήτησης σε κάθε δεδομένη στιγμή.

Πώς παράγεται η ηλεκτρική ενέργεια;

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ - ppt κατέβασμα

Μια ηλεκτρική γεννήτρια είναι μια συσκευή για τη μετατροπή της μηχανικής ενέργειας σε ηλεκτρική ενέργεια . Η διαδικασία βασίζεται στη σχέση μεταξύ μαγνητισμού και ηλεκτρισμού. Όταν ένα σύρμα ή οποιοδήποτε άλλο ηλεκτρικά αγώγιμο υλικό κινείται σε ένα μαγνητικό πεδίο, εμφανίζεται ηλεκτρικό ρεύμα στο καλώδιο. Οι μεγάλες γεννήτριες που χρησιμοποιούνται από τη βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας έχουν σταθερό αγωγό. Ένας μαγνήτης προσαρτημένος στο άκρο ενός περιστρεφόμενου άξονα είναι τοποθετημένος μέσα σε ένα σταθερό αγώγιμο δακτύλιο που είναι τυλιγμένο με ένα μακρύ, συνεχές κομμάτι σύρματος. Όταν ο μαγνήτης περιστρέφεται, προκαλεί ένα μικρό ηλεκτρικό ρεύμα σε κάθε τμήμα του σύρματος καθώς περνάει. Κάθε τμήμα του σύρματος αποτελεί έναν μικρό, ξεχωριστό ηλεκτρικό αγωγό. Όλα τα μικρά ρεύματα μεμονωμένων τμημάτων αθροίζονται σε ένα ρεύμα σημαντικού μεγέθους. Αυτό το ρεύμα είναι αυτό που χρησιμοποιείται για την ηλεκτρική ενέργεια.

Mytilineos: Έφτασε η τουρμπίνα για τη νέα μονάδα ρεύματος | Ειδήσεις για την Οικονομία | newmoney
Πώς χρησιμοποιούνται οι τουρμπίνες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας;

Ένας σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας χρησιμοποιεί είτε έναν στρόβιλο, έναν κινητήρα, έναν τροχό νερού ή άλλο παρόμοιο μηχάνημα για να κινήσει μια ηλεκτρική γεννήτρια ή μια συσκευή που μετατρέπει τη μηχανική ή χημική ενέργεια σε ηλεκτρική ενέργεια. Οι ατμοστρόβιλοι, οι κινητήρες εσωτερικής καύσης, οι ανεμογεννήτριες καύσης αερίου, οι υδροστρόβιλοι και οι ανεμογεννήτριες είναι οι πιο συνηθισμένες μέθοδοι παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες παράγεται σε  ατμοστρόβιλους . Ένας στρόβιλος μετατρέπει την κινητική ενέργεια ενός κινούμενου ρευστού (υγρού ή αερίου) σε μηχανική ενέργεια. Οι ατμοστρόβιλοι έχουν μια σειρά από πτερύγια τοποθετημένα σε έναν άξονα στον οποίο εξαναγκάζεται ο ατμός, περιστρέφοντας έτσι τον άξονα που συνδέεται με τη γεννήτρια. Σε έναν ατμοστρόβιλο με ορυκτά καύσιμα, το καύσιμο καίγεται σε έναν κλίβανο για να θερμάνει το νερό σε ένα λέβητα για την παραγωγή ατμού.

Ο άνθρακας, το πετρέλαιο (πετρέλαιο) και το φυσικό αέριο καίγονται σε μεγάλους κλιβάνους για να θερμανθεί το νερό για να παραχθεί ατμός που με τη σειρά του πιέζει τα πτερύγια μιας τουρμπίνας. Γνωρίζατε ότι ο άνθρακας είναι η μεγαλύτερη μοναδική πρωτογενής πηγή ενέργειας που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες; Το 1998, περισσότερο από το μισό (52%) της ηλεκτρικής ενέργειας των 3,62 τρισεκατομμυρίων κιλοβατώρων του νομού χρησιμοποιούσε άνθρακα ως πηγή ενέργειας.

Πώς η πυρηνική ενέργεια γίνεται ηλεκτρισμός; | Volton

Το φυσικό αέριο, εκτός από το να καίγεται για να θερμάνει το νερό για ατμό, μπορεί επίσης να καεί για να παράγει θερμά αέρια καύσης που περνούν απευθείας μέσα από έναν στρόβιλο, περιστρέφοντας τα πτερύγια του στροβίλου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Οι αεριοστρόβιλοι χρησιμοποιούνται συνήθως όταν η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας έχει μεγάλη ζήτηση. Το 1998, το 15% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας τροφοδοτούνταν από φυσικό αέριο.

Το πετρέλαιο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ατμού για την περιστροφή μιας τουρμπίνας. Το υπολειμματικό μαζούτ, ένα προϊόν που εξευγενίζεται από αργό πετρέλαιο, είναι συχνά το προϊόν πετρελαίου που χρησιμοποιείται σε ηλεκτρικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν πετρέλαιο για την παραγωγή ατμού. Το πετρέλαιο χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή λιγότερο από το 3 τοις εκατό (3%) του συνόλου της ηλεκτρικής ενέργειας που παρήχθη στα εργοστάσια ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ το 1998.

Πυρηνικό εργοστάσιο Παναγιώτης Τσιναρόπουλος Β3'β Εργασία Τεχνολογίας Σχολικό έτος ppt κατέβασμα

Η πυρηνική ενέργεια  είναι μια μέθοδος κατά την οποία παράγεται ατμός με θέρμανση του νερού μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται πυρηνική σχάση. Σε έναν πυρηνικό σταθμό, ένας αντιδραστήρας περιέχει έναν πυρήνα πυρηνικού καυσίμου, κυρίως εμπλουτισμένο ουράνιο. Όταν τα άτομα του καυσίμου ουρανίου χτυπηθούν από νετρόνια, διασπώνται (διασπώνται), απελευθερώνοντας θερμότητα και περισσότερα νετρόνια. Κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες, αυτά τα άλλα νετρόνια μπορούν να χτυπήσουν περισσότερα άτομα ουρανίου, διασπώντας περισσότερα άτομα κ.λπ. Έτσι, μπορεί να λάβει χώρα συνεχής σχάση, σχηματίζοντας μια αλυσιδωτή αντίδραση που απελευθερώνει θερμότητα. Η θερμότητα χρησιμοποιείται για τη μετατροπή του νερού σε ατμό, ο οποίος, με τη σειρά του, περιστρέφει έναν στρόβιλο που παράγει ηλεκτρική ενέργεια. Το 2015, η πυρηνική ενέργεια χρησιμοποιείται για την παραγωγή του 19,47 τοις εκατό της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Υδραυλική ενέργεια

Από το 2013, η υδροηλεκτρική ενέργεια αντιπροσωπεύει το 6,8 τοις εκατό της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ. Είναι μια διαδικασία κατά την οποία το ρέον νερό χρησιμοποιείται για την περιστροφή ενός στροβίλου συνδεδεμένου με μια γεννήτρια. Υπάρχουν κυρίως δύο βασικοί τύποι υδροηλεκτρικών συστημάτων που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια. Στο πρώτο σύστημα, το νερό που ρέει συσσωρεύεται σε ταμιευτήρες που δημιουργούνται από τη χρήση φραγμάτων. Το νερό πέφτει μέσω ενός σωλήνα που ονομάζεται penstock και ασκεί πίεση στα πτερύγια του στροβίλου για να οδηγήσει τη γεννήτρια να παράγει ηλεκτρική ενέργεια. Στο δεύτερο σύστημα, που ονομάζεται run-of-river, η δύναμη του ρεύματος του ποταμού (αντί του νερού που πέφτει) ασκεί πίεση στα πτερύγια του στροβίλου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Πότε θα λειτουργήσουν οι δύο μονάδες-γίγαντες που θα παρέχουν ηλεκτρικό ρεύμα σε 290.000 νοικοκυριά - Ypodomes.com
Άλλες πηγές παραγωγής

Η γεωθερμική ενέργεια προέρχεται από θερμική ενέργεια που βρίσκεται θαμμένη κάτω από την επιφάνεια της γης. Σε ορισμένες περιοχές της χώρας, το μάγμα (λιωμένη ύλη κάτω από τον φλοιό της γης) ρέει αρκετά κοντά στην επιφάνεια της γης για να θερμάνει το υπόγειο νερό σε ατμό, ο οποίος μπορεί να αξιοποιηθεί για χρήση σε εγκαταστάσεις ατμοστροβίλων. Από το 2013, αυτή η πηγή ενέργειας παράγει λιγότερο από το 1% της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, αν και μια εκτίμηση από την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ ότι εννέα δυτικές πολιτείες μπορούν ενδεχομένως να παράγουν αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να καλύψουν το 20% των ενεργειακών αναγκών της χώρας.

Η ηλιακή ενέργεια προέρχεται από την ενέργεια του ήλιου. Ωστόσο, η ηλιακή ενέργεια δεν είναι διαθέσιμη σε πλήρη απασχόληση και είναι ευρέως διασκορπισμένη. Οι διαδικασίες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας χρησιμοποιώντας την ενέργεια του ήλιου ήταν ιστορικά πιο ακριβές από τη χρήση συμβατικών ορυκτών καυσίμων. Η φωτοβολταϊκή μετατροπή παράγει ηλεκτρική ενέργεια απευθείας από το φως του ήλιου σε ένα φωτοβολταϊκό (ηλιακό) στοιχείο. Οι ηλιακές-θερμικές ηλεκτρικές γεννήτριες χρησιμοποιούν την ακτινοβολούμενη ενέργεια από τον ήλιο για να παράγουν ατμό για την κίνηση των στροβίλων. Το 2015, λιγότερο από το 1% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας προμηθεύονταν από ηλιακή ενέργεια.

Η αιολική ενέργεια προέρχεται από τη μετατροπή της ενέργειας που περιέχεται στον άνεμο σε ηλεκτρική. Η αιολική ενέργεια, όπως και ο ήλιος, είναι συνήθως μια ακριβή πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Το 2014, χρησιμοποιήθηκε για περίπου το 4,44 τοις εκατό της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Μια ανεμογεννήτρια είναι παρόμοια με έναν τυπικό ανεμόμυλο.

Η βιομάζα (ξύλο, αστικά στερεά απόβλητα (σκουπίδια) και γεωργικά απόβλητα, όπως στάχυα καλαμποκιού και άχυρο σίτου, είναι μερικές άλλες πηγές ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτές οι πηγές αντικαθιστούν τα ορυκτά καύσιμα στο λέβητα. Η καύση του ξύλου και των απορριμμάτων δημιουργεί ατμό που χρησιμοποιείται συνήθως σε συμβατικούς ατμοηλεκτρικούς σταθμούς.Το 2015, η βιομάζα αντιπροσωπεύει το 1,57 τοις εκατό της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από μια γεννήτρια ταξιδεύει κατά μήκος των καλωδίων σε έναν μετασχηματιστή, ο οποίος αλλάζει την ηλεκτρική ενέργεια από χαμηλή τάση σε υψηλή τάση. Η ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να μετακινηθεί σε μεγάλες αποστάσεις πιο αποτελεσματικά χρησιμοποιώντας υψηλή τάση. Οι γραμμές μεταφοράς χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας σε έναν υποσταθμό. Οι υποσταθμοί διαθέτουν μετασχηματιστές που αλλάζουν την ηλεκτρική ενέργεια υψηλής τάσης σε ηλεκτρική ενέργεια χαμηλότερης τάσης. Από τον υποσταθμό, οι γραμμές διανομής μεταφέρουν την ηλεκτρική ενέργεια σε σπίτια, γραφεία και εργοστάσια, τα οποία απαιτούν ηλεκτρική ενέργεια χαμηλής τάσης.

Χαμηλότερες τιμές για το ρεύμα τον Οκτώβριο δίνουν οι προμηθευτές

Πώς μετράται η ηλεκτρική ενέργεια;

Η ηλεκτρική ενέργεια μετριέται σε μονάδες ισχύος που ονομάζονται watt. Ονομάστηκε για να τιμήσει  τον James Watt , τον εφευρέτη της  ατμομηχανής . Ένα watt είναι μια πολύ μικρή ποσότητα ισχύος. Θα απαιτούσε σχεδόν 750 watt για να ισούται με έναν ίππο. Ένα κιλοβάτ αντιπροσωπεύει 1.000 watt. Μια κιλοβατώρα (kWh) ισούται με την ενέργεια 1.000 watt που λειτουργεί για μία ώρα. Η ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που παράγει ή χρησιμοποιεί ένας πελάτης για μια χρονική περίοδο μετράται σε κιλοβατώρες (kWh). Οι κιλοβατώρες προσδιορίζονται πολλαπλασιάζοντας τον αριθμό των kW που απαιτούνται με τον αριθμό των ωρών χρήσης. Για παράδειγμα, εάν χρησιμοποιείτε έναν λαμπτήρα 40 Watt 5 ώρες την ημέρα, έχετε χρησιμοποιήσει 200 ​​Watt ισχύ ή 0,2 κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας.

 


 

ΙΣΑΑΚ ΝΕΥΤΩΝ : Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ

Ο Sir Isaac Newton (4 Ιανουαρίου 1643 – 31 Μαρτίου 1727) ήταν σούπερ σταρ της φυσικής, των μαθηματικών και της αστρονομίας ακόμη και στη δική του εποχή. Κατέλαβε την έδρα του Λουκάσιου Καθηγητή Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ στην Αγγλία, τον ίδιο ρόλο αργότερα, αιώνες αργότερα, ο Στίβεν Χόκινγκ . Ο Νεύτων συνέλαβε αρκετούς νόμους της κίνησης , μαθηματικές αρχές με επιρροή που, μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες χρησιμοποιούν για να εξηγήσουν πώς λειτουργεί το σύμπαν.

Ισαάκ Νεύτων το 1874
Γρήγορα γεγονότα: Sir Isaac Newton
 • Γνωστό για : Αναπτύχθηκαν νόμοι που εξηγούν πώς λειτουργεί το σύμπαν
 • Γεννήθηκε : 4 Ιανουαρίου 1643 στο Lincolnshire της Αγγλίας
 • Γονείς : Isaac Newton, Hannah Ayscough
 • Πέθανε : 20 Μαρτίου 1727 στο Middlesex της Αγγλίας
 • Εκπαίδευση : Trinity College, Cambridge (BA, 1665)
 • Δημοσιευμένα έργα : De Analysi per Aequationes Numero Terminorum Infinitas (1669, έκδοση 1711), Philosophiae Naturalis Principia Mathematica (1687), Opticks (1704)
 • Βραβεία και Διακρίσεις : Fellowship of the Royal Society (1672), Knight Bachelor (1705)
 • Αξιοσημείωτο απόσπασμα : “Αν έχω δει πιο μακριά από άλλους, είναι να στέκομαι στους ώμους γιγάντων.”
Πρώιμα χρόνια και επιρροές

Ο Νιούτον γεννήθηκε το 1642 σε ένα αρχοντικό στο Λίνκολνσαϊρ της Αγγλίας. Ο πατέρας του είχε πεθάνει δύο μήνες πριν από τη γέννησή του. Όταν ο Newton ήταν 3 ετών, η μητέρα του ξαναπαντρεύτηκε και έμεινε με τη γιαγιά του. Δεν τον ενδιέφερε η οικογενειακή φάρμα, γι’ αυτό τον έστειλαν στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ για σπουδές.

Ο Νεύτων γεννήθηκε λίγο μετά το θάνατο του  Γαλιλαίου , ενός από τους μεγαλύτερους επιστήμονες όλων των εποχών. Ο Γαλιλαίος είχε αποδείξει ότι οι πλανήτες περιστρέφονται γύρω από τον ήλιο και όχι τη γη όπως πίστευαν τότε οι άνθρωποι. Ο Νεύτων ενδιαφέρθηκε πολύ για τις ανακαλύψεις του Γαλιλαίου και άλλων. Ο Νεύτωνας πίστευε ότι το σύμπαν λειτουργούσε σαν μηχανή και ότι το διέπουν μερικοί απλοί νόμοι. Όπως ο Γαλιλαίος, συνειδητοποίησε ότι τα μαθηματικά ήταν ο τρόπος για να εξηγήσει και να αποδείξει αυτούς τους νόμους.

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Ισαάκ Νεύτων – physicsgg
Νόμοι της κίνησης

Ο Νεύτων διατύπωσε τους νόμους της κίνησης και της βαρύτητας. Αυτοί οι νόμοι είναι μαθηματικοί τύποι που εξηγούν πώς κινούνται τα αντικείμενα όταν τους ασκεί μια δύναμη. Ο Newton δημοσίευσε το πιο διάσημο βιβλίο του, “Principia”, το 1687, ενώ ήταν καθηγητής μαθηματικών στο Trinity College του Κέμπριτζ. Στο «Principia», ο Νεύτων εξήγησε τρεις βασικούς νόμους που διέπουν τον τρόπο με τον οποίο κινούνται τα αντικείμενα. Περιέγραψε επίσης τη θεωρία του για τη βαρύτητα, τη δύναμη που προκαλεί την πτώση των πραγμάτων. Ο Νεύτωνας χρησιμοποίησε τους νόμους του για να δείξει ότι οι πλανήτες περιστρέφονται γύρω από τους ήλιους σε τροχιές που είναι ωοειδείς, όχι στρογγυλές.

Οι τρεις νόμοι ονομάζονται συχνά Νόμοι του Νεύτωνα.

Ο 1ος  νόμος ονομάζεται και “Νόμος της Αδράνειας”.

Μαθηματικά, αυτό σημαίνει πως, αν ΣFεξ είναι το (διανυσματικό) άθροισμα όλων των εξωτερικών δυνάμεων που ασκούνται σε σώμα μάζας m και v η αντίστοιχη ταχύτητά του, τότε 

Ο πρώτος νόμος ορίζει ότι ένα αντικείμενο που δεν ωθείται ή έλκεται από κάποια δύναμη θα παραμείνει ακίνητο ή θα συνεχίσει να κινείται σε ευθεία γραμμή με σταθερή ταχύτητα. Για παράδειγμα, αν κάποιος κάνει ποδήλατο και πηδήξει πριν σταματήσει το ποδήλατο, τι συμβαίνει; Το ποδήλατο συνεχίζει μέχρι να πέσει. Η τάση ενός αντικειμένου να παραμένει ακίνητο ή να κινείται σε ευθεία γραμμή με σταθερή ταχύτητα ονομάζεται αδράνεια.

Ο 2ος νόμος  ονομάζεται και “Θεμελιώδης νόμος της μηχανικής”.
 • Η συνισταμένη των δυνάμεων που ασκούνται σ’ ένα σώμα, ισούται με το ρυθμό μεταβολής της ορμής του σώματος

Ο δεύτερος νόμος εξηγεί πώς μια δύναμη δρα σε ένα αντικείμενο. Ένα αντικείμενο επιταχύνει προς την κατεύθυνση που το κινεί η δύναμη. Αν κάποιος ανέβει σε ένα ποδήλατο και σπρώξει τα πεντάλ προς τα εμπρός, το ποδήλατο θα αρχίσει να κινείται. Εάν κάποιος σπρώξει το ποδήλατο από πίσω, το ποδήλατο θα επιταχύνει. Εάν ο αναβάτης σπρώξει πίσω τα πεντάλ, το ποδήλατο θα επιβραδύνει. Εάν ο αναβάτης γυρίσει το τιμόνι, το ποδήλατο θα αλλάξει κατεύθυνση.

Ο 3ος νόμος λέγεται και “Νόμος δράσης-αντίδρασης ή Α.Δ.Ο [ Αρχή Διατήρησης της Ορμής ]

 ισχύει ότι: ΣF=0, δηλαδή αν F2 η αντίστοιχη δύναμη που ασκεί το σώμα 2 στο σώμα 1 και F1 η δύναμη που ασκεί το σώμα 1 στο σώμα 2, τότε θα ισχύει ότι:

ΣF=0

F1+F2=0

F1=-F2 (δυνάμεις ίσου μέτρου και αντίθετης κατεύθυνσης)

Ο τρίτος νόμος ορίζει ότι εάν ένα αντικείμενο ωθηθεί ή τραβηχτεί, θα σπρώξει ή θα τραβήξει εξίσου προς την αντίθετη κατεύθυνση. Αν κάποιος σηκώσει ένα βαρύ κουτί, χρησιμοποιεί δύναμη για να το σπρώξει προς τα πάνω. Το κουτί είναι βαρύ γιατί παράγει ίση δύναμη προς τα κάτω στους βραχίονες του ανυψωτικού. Το βάρος μεταφέρεται μέσω των ποδιών του ανυψωτικού στο πάτωμα. Το δάπεδο πιέζει επίσης προς τα πάνω με ίση δύναμη. Εάν το πάτωμα σπρώχνονταν προς τα πίσω με λιγότερη δύναμη, το άτομο που σήκωνε το κουτί θα έπεφτε μέσα από το πάτωμα. Εάν ωθούσε προς τα πίσω με περισσότερη δύναμη, ο ανυψωτήρας θα πετούσε στον αέρα.

Σαν σήμερα το 1687 ο Ισαάκ Νεύτων εκδίδει το κυριότερο έργο του - Newsbomb - Ειδησεις - News
Σημασία της Βαρύτητας

Όταν οι περισσότεροι σκέφτονται τον Νεύτωνα, τον σκέφτονται να κάθεται κάτω από μια μηλιά και να παρατηρεί ένα μήλο να πέφτει στο έδαφος. Όταν είδε το μήλο να πέφτει, ο Νεύτων άρχισε να σκέφτεται ένα συγκεκριμένο είδος κίνησης που ονομάζεται βαρύτητα. Ο Νεύτωνας κατάλαβε ότι η βαρύτητα ήταν μια δύναμη έλξης μεταξύ δύο αντικειμένων. Κατάλαβε επίσης ότι ένα αντικείμενο με περισσότερη ύλη ή μάζα άσκησε τη μεγαλύτερη δύναμη ή τραβούσε μικρότερα αντικείμενα προς το μέρος του. Αυτό σήμαινε ότι η μεγάλη μάζα της Γης τράβηξε αντικείμενα προς το μέρος της. Γι’ αυτό το μήλο έπεσε κάτω αντί για πάνω και γιατί οι άνθρωποι δεν αιωρούνται στον αέρα.

Ο νόμος του Νεύτωνα για τη βαρύτητα διατυπώνεται ως εξής:

«Κάθε σώμα στο σύμπαν έλκει κάθε άλλο σώμα με δύναμη ανάλογη του γινομένου των μαζών τους και αντιστρόφως ανάλογη του τετραγώνου της απόστασης του κέντρου μάζας τους».

Ο νόμος αυτός εκφράζεται ως:

όπου

: το μέτρο της βαρυτικής δύναμης.
: η παγκόσμια βαρυτική σταθερά.
: οι μάζες των σωμάτων.
: η απόσταση μεταξύ των κέντρων μάζας των σωμάτων.

Σκέφτηκε επίσης ότι ίσως η βαρύτητα δεν περιοριζόταν μόνο στη Γη και στα αντικείμενα στη γη. Τι θα γινόταν αν η βαρύτητα επεκτεινόταν στη Σελήνη και πέρα ​​από αυτήν; Ο Νεύτωνας υπολόγισε τη δύναμη που απαιτείται για να κρατήσει τη Σελήνη να κινείται γύρω από τη γη. Μετά το συνέκρινε με τη δύναμη που έκανε το μήλο να πέσει προς τα κάτω. Αφού επέτρεψε το γεγονός ότι η Σελήνη είναι πολύ πιο μακριά από τη Γη και έχει πολύ μεγαλύτερη μάζα, ανακάλυψε ότι οι δυνάμεις ήταν οι ίδιες και ότι η Σελήνη διατηρείται επίσης σε τροχιά γύρω από τη Γη από την έλξη της βαρύτητας της γης.

Διαφωνίες στα μετέπειτα χρόνια και θάνατος

Ο Νεύτων μετακόμισε στο Λονδίνο το 1696 για να δεχτεί τη θέση του φύλακα του Βασιλικού Νομισματοκοπείου. Για πολλά χρόνια αργότερα, μάλωνε με τον Ρόμπερτ Χουκ για το ποιος είχε πράγματι ανακαλύψει τη σύνδεση μεταξύ των ελλειπτικών τροχιών και του νόμου του αντίστροφου τετραγώνου, μια διαμάχη που έληξε μόνο με το θάνατο του Χουκ το 1703.

Το 1705, η βασίλισσα Άννα απένειμε τον τίτλο του ιππότη στον Νεύτωνα και στη συνέχεια ήταν γνωστός ως Σερ Ισαάκ Νεύτων. Συνέχισε την εργασία του, ιδιαίτερα στα μαθηματικά. Αυτό οδήγησε σε μια άλλη διαμάχη το 1709, αυτή τη φορά με τον Γερμανό μαθηματικό Gottfried Leibniz. Και οι δύο μάλωναν για το ποιος από τους δύο είχε εφεύρει τον λογισμό.

Ένας λόγος για τις διαφωνίες του Νεύτωνα με άλλους επιστήμονες ήταν ο συντριπτικός φόβος του για την κριτική, που τον οδήγησε να γράψει, αλλά στη συνέχεια να αναβάλει τη δημοσίευση των λαμπρών του άρθρων μέχρι που ένας άλλος επιστήμονας δημιούργησε παρόμοια δουλειά. Εκτός από τα προηγούμενα γραπτά του, “De Analysi” (το οποίο δεν δημοσιεύτηκε μέχρι το 1711) και “Principia” (δημοσιεύτηκε το 1687), οι εκδόσεις του Newton περιελάμβαναν “Optics” (δημοσιεύτηκε το 1704), “The Universal Arithmetic” (δημοσιεύτηκε το 1707 ), το «Lectiones Opticae» (εκδόθηκε το 1729), το «Method of Fluxions» (εκδόθηκε το 1736) και το «Geometrica Analytica» (τυπώθηκε το 1779).

Στις 20 Μαρτίου 1727, ο Νεύτων πέθανε κοντά στο Λονδίνο. Τάφηκε στο Αβαείο του Γουέστμινστερ, ο πρώτος επιστήμονας που έλαβε αυτή την τιμή.

Κληρονομιά

Οι υπολογισμοί του Νεύτωνα άλλαξαν τον τρόπο που οι άνθρωποι κατανοούσαν το σύμπαν. Πριν από τον Νεύτωνα, κανείς δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει γιατί οι πλανήτες παρέμειναν στις τροχιές τους. Τι τους κράτησε στη θέση τους; Οι άνθρωποι είχαν σκεφτεί ότι οι πλανήτες κρατούνταν στη θέση τους από μια αόρατη ασπίδα. Ο Νεύτωνας απέδειξε ότι κρατήθηκαν στη θέση τους από τη βαρύτητα του ήλιου και ότι η δύναμη της βαρύτητας επηρεαζόταν από την απόσταση και τη μάζα. Ενώ δεν ήταν ο πρώτος άνθρωπος που κατάλαβε ότι η τροχιά ενός πλανήτη ήταν επιμήκης σαν οβάλ, ήταν ο πρώτος που εξήγησε πώς λειτουργούσε.

 

ΥΓ . Για να λυθεί μια δια παντός η μπαρούφα που πήρε διαστάσεις αρχόμενη το 2011 την εποχή δλδ της εμφάνισης της Ελληνικής κρίσης , πως ο Νεύτων κράταγε ημερολόγιο στα Ελληνικά , άρα μιλούσε και έγραφε στα Ελληνικά , να σημειώσουμε πως σύμφωνα με τα επίσημα και αδιαμφισβήτητα αρχεία του Κέιμπριτζ ο καθηγητής είχε λάβει γνώσεις κλασικής αρχαίας πραγματείας και αυτά που εμφανίζονται σε κάποιες σελίδες των σημειώσεων του είναι αρχαία Ελληνικά ..και δεν έχουν σχέση με τα αρχεία του Αριστοτέλη που πάντως τον μελέτησε

μπορείτε να δείτε τα αρχεία του Νεύτωνα από το Cambridge εδώ

και μερικά του Αριστοτέλη εδώ

 

 

 


 

Γλωσσάρι Μαθηματικών

Αυτό είναι ένα γλωσσάρι κοινών μαθηματικών όρων που χρησιμοποιούνται στην αριθμητική, τη γεωμετρία, την άλγεβρα και τη στατιστική.

Τα μαθηματικά είναι ήδη η δική τους γλώσσα, οπότε βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τη σημασία των λέξεων που χρησιμοποιούνται για να τα περιγράψουν!

Άβακας : Ένα πρώιμο εργαλείο μέτρησης που χρησιμοποιείται για βασική αριθμητική.

Απόλυτη τιμή : Πάντα θετικός αριθμός, η απόλυτη τιμή αναφέρεται στην απόσταση ενός αριθμού από το 0.

Οξεία γωνία : Γωνία της οποίας το μέτρο είναι μεταξύ 0° και 90° ή με λιγότερο από 90° (ή pi/2) ακτίνια.

Προσθήκη : Ένας αριθμός που εμπλέκεται σε ένα πρόβλημα πρόσθεσης. Οι αριθμοί που προστίθενται ονομάζονται προσθήκες.

Άλγεβρα : Ο κλάδος των μαθηματικών που αντικαθιστά με γράμματα αριθμούς προς επίλυση άγνωστες τιμές.

Αλγόριθμος : Μια διαδικασία ή ένα σύνολο βημάτων που χρησιμοποιούνται για την επίλυση ενός μαθηματικού υπολογισμού.

Γωνία : Δύο ακτίνες που μοιράζονται το ίδιο τελικό σημείο (που ονομάζεται κορυφή γωνίας).

Διχοτόμος γωνίας : Η ευθεία που χωρίζει μια γωνία σε δύο ίσες γωνίες.

Εμβαδόν : Ο δισδιάστατος χώρος που καταλαμβάνει ένα αντικείμενο ή σχήμα, δίνεται σε τετράγωνες μονάδες.

Πίνακας : Ένα σύνολο αριθμών ή αντικειμένων που ακολουθούν ένα συγκεκριμένο μοτίβο.

Χαρακτηριστικό : Χαρακτηριστικό ή χαρακτηριστικό ενός αντικειμένου—όπως μέγεθος, σχήμα, χρώμα κ.λπ.—που του επιτρέπει να ομαδοποιηθεί.

Μέσος όρος : Ο μέσος όρος είναι ίδιος με τον μέσο όρο. Προσθέστε μια σειρά αριθμών και διαιρέστε το άθροισμα με τον συνολικό αριθμό των τιμών για να βρείτε τον μέσο όρο.

Βάση : Το κάτω μέρος ενός σχήματος ή τρισδιάστατου αντικειμένου, πάνω στο οποίο στηρίζεται ένα αντικείμενο.

Βάση 10 : Σύστημα αριθμών που εκχωρεί αξία θέσης σε αριθμούς.

Γράφημα ράβδων : Ένα γράφημα που αναπαριστά δεδομένα οπτικά χρησιμοποιώντας ράβδους διαφορετικού ύψους ή μηκών.

BEDMAS ή PEMDAS Ορισμός : Ένα ακρωνύμιο που χρησιμοποιείται για να βοηθήσει τους ανθρώπους να θυμούνται τη σωστή σειρά πράξεων για την επίλυση αλγεβρικών εξισώσεων. Το BEDMAS σημαίνει “Αγκύλες, Εκθέτες, Διαίρεση, Πολλαπλασιασμός, Πρόσθεση και Αφαίρεση” και το PEMDAS σημαίνει “Παρενθέσεις, Εκθέτες, Πολλαπλασιασμός, Διαίρεση, Πρόσθεση και Αφαίρεση”.

Καμπύλη κουδουνιού : Το σχήμα καμπάνας που δημιουργείται όταν σχεδιάζεται μια γραμμή χρησιμοποιώντας σημεία δεδομένων για ένα στοιχείο που πληροί τα κριτήρια της κανονικής κατανομής. Το κέντρο μιας καμπύλης καμπάνας περιέχει τα υψηλότερα σημεία τιμής.

Διώνυμο : Πολυωνυμική εξίσωση με δύο όρους που συνήθως ενώνονται με ένα πρόσημο συν ή πλην.

Box and Whisker Plot/Chart : Μια γραφική αναπαράσταση δεδομένων που δείχνει διαφορές στις κατανομές και απεικονίζει εύρη συνόλων δεδομένων.

Λογισμός : Ο κλάδος των μαθηματικών που περιλαμβάνει παραγώγους και ολοκληρώματα, ο Λογισμός είναι η μελέτη της κίνησης στην οποία μελετώνται οι μεταβαλλόμενες τιμές.

Χωρητικότητα : Ο όγκος της ουσίας που θα χωρέσει ένα δοχείο.

Centimeter : Μια μετρική μονάδα μέτρησης για το μήκος, συντομογραφία cm. 2,5 cm είναι περίπου ίσα με μια ίντσα.

Περιφέρεια : Η πλήρης απόσταση γύρω από έναν κύκλο ή ένα τετράγωνο.

Χορδή : Τμήμα που ενώνει δύο σημεία σε κύκλο.

Συντελεστής : Ένα γράμμα ή ένας αριθμός που αντιπροσωπεύει μια αριθμητική ποσότητα που συνδέεται με έναν όρο (συνήθως στην αρχή). Για παράδειγμα, x είναι ο συντελεστής στην παράσταση x (a + b) και 3 είναι ο συντελεστής στον όρο 3 y.

Κοινοί παράγοντες : Ένας παράγοντας που μοιράζεται δύο ή περισσότερους αριθμούς, οι κοινοί παράγοντες είναι αριθμοί που χωρίζονται ακριβώς σε δύο διαφορετικούς αριθμούς.

Συμπληρωματικές γωνίες: Δύο γωνίες που μαζί ισούνται με 90°.

Σύνθετος Αριθμός : Ένας θετικός ακέραιος αριθμός με τουλάχιστον έναν παράγοντα εκτός από τον δικό του. Οι σύνθετοι αριθμοί δεν μπορούν να είναι πρώτοι γιατί μπορούν να διαιρεθούν ακριβώς.

Κώνος : Τρισδιάστατο σχήμα με μία μόνο κορυφή και κυκλική βάση.

Κωνική τομή : Η τομή που σχηματίζεται από την τομή επιπέδου και κώνου.

Constant : Μια τιμή που δεν αλλάζει.

Συντεταγμένη : Το διατεταγμένο ζεύγος που δίνει μια ακριβή θέση ή θέση σε ένα επίπεδο συντεταγμένων.

Congruent : Αντικείμενα και φιγούρες που έχουν το ίδιο μέγεθος και σχήμα. Τα ομοιόμορφα σχήματα μπορούν να μετατραπούν το ένα σε άλλο με αναστροφή, περιστροφή ή περιστροφή.

Συνημίτονο : Σε ένα ορθογώνιο τρίγωνο, το συνημίτονο είναι μια αναλογία που αντιπροσωπεύει το μήκος μιας πλευράς που γειτνιάζει με μια οξεία γωνία προς το μήκος της υποτείνουσας.

Κύλινδρος : Ένα τρισδιάστατο σχήμα που διαθέτει δύο κυκλικές βάσεις που συνδέονται με έναν κυρτό σωλήνα.

Δεκάγωνο : Πολύγωνο/σχήμα με δέκα γωνίες και δέκα ευθείες γραμμές.

Δεκαδικός : Ένας πραγματικός αριθμός στο βασικό σύστημα αρίθμησης δέκα.

Παρονομαστής : Ο κάτω αριθμός ενός κλάσματος. Ο παρονομαστής είναι ο συνολικός αριθμός των ίσων μερών στα οποία χωρίζεται ο αριθμητής.

Βαθμός : Η μονάδα μέτρησης μιας γωνίας που παριστάνεται με το σύμβολο °.

Διαγώνιος : Ένα ευθύγραμμο τμήμα που συνδέει δύο κορυφές σε ένα πολύγωνο.

Διάμετρος : Μια γραμμή που διέρχεται από το κέντρο ενός κύκλου και τον χωρίζει στη μέση.

Διαφορά : Η διαφορά είναι η απάντηση σε ένα πρόβλημα αφαίρεσης, στο οποίο ένας αριθμός αφαιρείται από έναν άλλο.

Ψηφίο : Τα ψηφία είναι οι αριθμοί 0-9 που βρίσκονται σε όλους τους αριθμούς. Το 176 είναι ένας τριψήφιος αριθμός που περιλαμβάνει τα ψηφία 1, 7 και 6.

Μέρισμα : Ένας αριθμός που χωρίζεται σε ίσα μέρη (μέσα στην αγκύλη σε μεγάλη διαίρεση).

Διαιρέτης : Αριθμός που διαιρεί έναν άλλο αριθμό σε ίσα μέρη (έξω από την αγκύλη στη μεγάλη διαίρεση).

Άκρη : Μια γραμμή είναι όπου δύο όψεις συναντώνται σε μια τρισδιάστατη δομή.

Έλειψη : Μια έλλειψη μοιάζει με ελαφρώς πεπλατυσμένο κύκλο και είναι επίσης γνωστή ως επίπεδη καμπύλη. Οι πλανητικές τροχιές έχουν τη μορφή ελλείψεων.

End Point : Το “σημείο” στο οποίο τελειώνει μια γραμμή ή καμπύλη.

Ισόπλευρο : Όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα σχήμα του οποίου οι πλευρές έχουν όλες ίσο μήκος.

Εξίσωση : Μια δήλωση που δείχνει την ισότητα δύο παραστάσεων ενώνοντάς τες με ένα σύμβολο ίσου.

Ζυγός αριθμός : Ένας αριθμός που μπορεί να διαιρεθεί ή να διαιρείται με το 2.

Γεγονός : Αυτός ο όρος συχνά αναφέρεται σε ένα αποτέλεσμα πιθανότητας. μπορεί να απαντά στην ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα να συμβεί ένα σενάριο έναντι ενός άλλου.

Evaluate : Αυτή η λέξη σημαίνει “υπολογίζω την αριθμητική τιμή”.

Εκθέτης : Ο αριθμός που υποδηλώνει επαναλαμβανόμενο πολλαπλασιασμό ενός όρου, που εμφανίζεται ως εκθέτης πάνω από αυτόν τον όρο. Ο εκθέτης του 3 4 είναι 4.

Εκφράσεις : Σύμβολα που αντιπροσωπεύουν αριθμούς ή πράξεις μεταξύ αριθμών.

Πρόσωπο : Οι επίπεδες επιφάνειες σε ένα τρισδιάστατο αντικείμενο.

Παράγοντας : Ένας αριθμός που διαιρείται σε έναν άλλο αριθμό ακριβώς. Οι συντελεστές του 10 είναι 1, 2, 5 και 10 (1 x 10, 2 x 5, 5 x 2, 10 x 1).

Factoring : Η διαδικασία ανάλυσης των αριθμών σε όλους τους συντελεστές τους.

Παραγοντική σημείωση : Συχνά χρησιμοποιούνται στη συνδυαστική, οι παραγοντικές σημειώσεις απαιτούν να πολλαπλασιάσετε έναν αριθμό με κάθε αριθμό μικρότερο από αυτόν. Το σύμβολο που χρησιμοποιείται στον παραγοντικό συμβολισμό είναι ! Όταν βλέπετε x !, χρειάζεται το παραγοντικό του x .

Factor Tree : Μια γραφική αναπαράσταση που δείχνει τους παράγοντες ενός συγκεκριμένου αριθμού.

Ακολουθία Φιμπονάτσι : Ακολουθία που αρχίζει με 0 και 1 όπου κάθε αριθμός είναι το άθροισμα των δύο αριθμών που προηγούνται. “0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34…” είναι μια ακολουθία Fibonacci.

Εικόνα : Δισδιάστατα σχήματα.

Πεπερασμένο : Όχι άπειρο. έχει ένα τέλος.

Αναστροφή : Μια αντανάκλαση ή μια κατοπτρική εικόνα ενός δισδιάστατου σχήματος.

Τύπος : Ένας κανόνας που περιγράφει αριθμητικά τη σχέση μεταξύ δύο ή περισσότερων μεταβλητών.

Κλάσμα : Μια ποσότητα που δεν είναι ακέραια που περιέχει αριθμητή και παρονομαστή. Το κλάσμα που αντιπροσωπεύει το μισό του 1 γράφεται ως 1/2.

Συχνότητα : Ο αριθμός των φορών που μπορεί να συμβεί ένα γεγονός σε μια δεδομένη χρονική περίοδο. χρησιμοποιείται συχνά σε υπολογισμούς πιθανοτήτων.

Furlong : Μονάδα μέτρησης που αντιπροσωπεύει το μήκος πλευράς ενός τετραγωνικού στρέμματος. Ένα τέρμα είναι περίπου 1/8 του μιλίου, 201,17 μέτρα ή 220 γιάρδες.

Γεωμετρία : Η μελέτη των γραμμών, των γωνιών, των σχημάτων και των ιδιοτήτων τους. Η γεωμετρία μελετά τα φυσικά σχήματα και τις διαστάσεις των αντικειμένων.

Υπολογιστής γραφημάτων : Αριθμομηχανή με προηγμένη οθόνη ικανή να εμφανίζει και να σχεδιάζει γραφήματα και άλλες λειτουργίες.

Θεωρία Γραφημάτων : Ένας κλάδος των μαθηματικών που επικεντρώνεται στις ιδιότητες των γραφημάτων.

Μεγαλύτερος κοινός παράγοντας : Ο μεγαλύτερος κοινός αριθμός για κάθε σύνολο παραγόντων που διαιρεί ακριβώς και τους δύο αριθμούς. Ο μεγαλύτερος κοινός παράγοντας του 10 και του 20 είναι το 10.

Εξάγωνο : Εξάπλευρο και εξάγωνο πολύγωνο.

Ιστόγραμμα : Ένα γράφημα που χρησιμοποιεί ράβδους που ισούνται με εύρη τιμών.

Υπερβολή : Ένας τύπος κωνικής τομής ή συμμετρικής ανοικτής καμπύλης. Η υπερβολή είναι το σύνολο όλων των σημείων σε ένα επίπεδο, η διαφορά των οποίων από δύο σταθερά σημεία του επιπέδου είναι θετική σταθερά.

Υποτείνουσα : Η μεγαλύτερη πλευρά ενός ορθογώνιου τριγώνου, πάντα απέναντι από την ίδια τη σωστή γωνία.

Ταυτότητα : Μια εξίσωση που ισχύει για μεταβλητές οποιασδήποτε τιμής.

Ακατάλληλο κλάσμα : Ένα κλάσμα του οποίου ο παρονομαστής είναι ίσος ή μεγαλύτερος από τον αριθμητή, όπως 6/4.

Ανισότητα : Μαθηματική εξίσωση που εκφράζει ανισότητα και περιέχει σύμβολο μεγαλύτερο από (>), μικρότερο από (<) ή όχι ίσο με (≠).

Ακέραιοι : Όλοι οι ακέραιοι αριθμοί, θετικοί ή αρνητικοί, συμπεριλαμβανομένου του μηδενός.

Παράλογος : Ένας αριθμός που δεν μπορεί να αναπαρασταθεί ως δεκαδικός ή κλάσμα. Ένας αριθμός όπως το pi είναι παράλογος επειδή περιέχει άπειρο αριθμό ψηφίων που επαναλαμβάνονται συνεχώς. Πολλές τετραγωνικές ρίζες είναι επίσης παράλογοι αριθμοί.

Ισοσκελές : Πολύγωνο με δύο πλευρές ίσου μήκους.

Χιλιόμετρο : Μονάδα μέτρησης ίση με 1000 μέτρα.

Knot : Ένας κλειστός τρισδιάστατος κύκλος που είναι ενσωματωμένος και δεν μπορεί να ξεμπερδευτεί.

Όπως Όροι : Όροι με την ίδια μεταβλητή και τους ίδιους εκθέτες/δυνάμεις.

Όπως κλάσματα : Κλάσματα με τον ίδιο παρονομαστή.

Γραμμή : Ευθύγραμμο άπειρο μονοπάτι που ενώνει άπειρο αριθμό σημείων και στις δύο κατευθύνσεις.

Γραμμικό τμήμα : Μια ευθεία διαδρομή που έχει δύο τελικά σημεία, μια αρχή και ένα τέλος.

Γραμμική εξίσωση : Μια εξίσωση που περιέχει δύο μεταβλητές και μπορεί να παρουσιαστεί σε ένα γράφημα ως ευθεία γραμμή.

Γραμμή συμμετρίας : Γραμμή που χωρίζει ένα σχήμα σε δύο ίσα σχήματα.

Λογική : Σωστός συλλογισμός και οι τυπικοί νόμοι του συλλογισμού.

Λογάριθμος : Η ισχύς στην οποία πρέπει να αυξηθεί μια βάση για να παραχθεί ένας δεδομένος αριθμός. Αν nx = a , ο λογάριθμος του a , με βάση το n , είναι x . Ο λογάριθμος είναι το αντίθετο της εκθέσεως.

Μέσος όρος : Ο μέσος όρος είναι ίδιος με τον μέσο όρο. Προσθέστε μια σειρά αριθμών και διαιρέστε το άθροισμα με τον συνολικό αριθμό των τιμών για να βρείτε τη μέση τιμή.

Διάμεσος : Η διάμεσος είναι η “μεσαία τιμή” σε μια σειρά αριθμών που ταξινομούνται από το ελάχιστο προς το μεγαλύτερο. Όταν ο συνολικός αριθμός των τιμών σε μια λίστα είναι μονός, η διάμεσος είναι η μεσαία καταχώριση. Όταν ο συνολικός αριθμός των τιμών σε μια λίστα είναι ζυγός, η διάμεσος είναι ίση με το άθροισμα των δύο μεσαίων αριθμών διαιρούμενο με το δύο.

Μέσο σημείο : Ένα σημείο που βρίσκεται ακριβώς στα μισά της διαδρομής μεταξύ δύο τοποθεσιών.

Μικτοί αριθμοί : Οι μικτοί αριθμοί αναφέρονται σε ακέραιους αριθμούς σε συνδυασμό με κλάσματα ή δεκαδικούς αριθμούς. Παράδειγμα 3 1 / 2 ή 3.5.

Λειτουργία : Η λειτουργία σε μια λίστα αριθμών είναι οι τιμές που εμφανίζονται πιο συχνά.

Αρθρωτή Αριθμητική : Ένα σύστημα αριθμητικής για ακέραιους αριθμούς όπου οι αριθμοί «τυλίγονται» μόλις φτάσουν μια ορισμένη τιμή του συντελεστή.

Μονώνυμο : Αλγεβρική έκφραση που αποτελείται από έναν όρο.

Πολλαπλάσιος : Το πολλαπλάσιο ενός αριθμού είναι το γινόμενο αυτού του αριθμού και οποιουδήποτε άλλου ακέραιου αριθμού. Τα 2, 4, 6 και 8 είναι πολλαπλάσια του 2.

Πολλαπλασιασμός : Πολλαπλασιασμός είναι η επαναλαμβανόμενη πρόσθεση του ίδιου αριθμού που συμβολίζεται με το σύμβολο x. 4 x 3 ισούται με 3 + 3 + 3 + 3.

Πολλαπλασιαστής : Μια ποσότητα πολλαπλασιαζόμενη με μια άλλη. Ένα γινόμενο προκύπτει πολλαπλασιάζοντας δύο ή περισσότερα πολλαπλάσια.

Φυσικοί αριθμοί : Κανονικοί αριθμοί μέτρησης.

Αρνητικός αριθμός : Ένας αριθμός μικρότερος από το μηδέν που συμβολίζεται με το σύμβολο -. Αρνητικό 3 = -3.

Δίχτυ : Δισδιάστατο σχήμα που μπορεί να μετατραπεί σε δισδιάστατο αντικείμενο κολλώντας/κολλώντας με ταινία και διπλώνοντας.

Nth Root : Η ν η ρίζα ενός αριθμού είναι πόσες φορές ένας αριθμός πρέπει να πολλαπλασιαστεί από τον εαυτό του για να επιτευχθεί η καθορισμένη τιμή. Παράδειγμα: η 4η ρίζα του 3 είναι 81 επειδή 3 x 3 x 3 x 3 = 81.

Norm : Ο μέσος όρος ή ο μέσος όρος. ένα καθιερωμένο μοτίβο ή μορφή.

Κανονική κατανομή : Γνωστή και ως Gaussian κατανομή, η κανονική κατανομή αναφέρεται σε μια κατανομή πιθανότητας που αντανακλάται στον μέσο όρο ή στο κέντρο μιας καμπύλης καμπάνας.

Αριθμητής : Ο κορυφαίος αριθμός σε ένα κλάσμα. Ο αριθμητής χωρίζεται σε ίσα μέρη με τον παρονομαστή.

Αριθμητική Γραμμή : Ευθεία της οποίας τα σημεία αντιστοιχούν σε αριθμούς.

Αριθμός: Ένα γραπτό σύμβολο που δηλώνει μια αριθμητική τιμή .

Αμβλεία γωνία : Μια γωνία που μετρά μεταξύ 90° και 180°.

Αμβλό τρίγωνο : Τρίγωνο με τουλάχιστον μία αμβλεία γωνία.

Οκτάγωνο : Πολύγωνο με οκτώ πλευρές.

Πιθανότητες : Ο λόγος/πιθανότητα να συμβεί ένα συμβάν πιθανότητας. Οι πιθανότητες να γυρίσετε ένα νόμισμα και να πέσετε στο κεφάλι είναι μία στις δύο.

Μονός αριθμός : Ένας ακέραιος αριθμός που δεν διαιρείται με το 2.

Λειτουργία : Αναφέρεται σε πρόσθεση, αφαίρεση, πολλαπλασιασμό ή διαίρεση.

Τακτική : Οι τακτικοί αριθμοί δίνουν σχετική θέση σε ένα σύνολο: πρώτο, δεύτερο, τρίτο κ.λπ.

Σειρά πράξεων : Ένα σύνολο κανόνων που χρησιμοποιούνται για την επίλυση μαθηματικών προβλημάτων με τη σωστή σειρά. Αυτό το θυμόμαστε συχνά με τα ακρωνύμια BEDMAS και PEMDAS.

Αποτέλεσμα : Χρησιμοποιείται στην πιθανότητα για αναφορά στο αποτέλεσμα ενός γεγονότος.

Παραλληλόγραμμο : Τετράπλευρο με δύο ομάδες αντίθετων πλευρών που είναι παράλληλες.

Παραβολή : Μια ανοιχτή καμπύλη της οποίας τα σημεία απέχουν ίσα από ένα σταθερό σημείο που ονομάζεται εστία και μια σταθερή ευθεία που ονομάζεται ευθεία.

Πεντάγωνο : Πεντάπλευρο πολύγωνο. Τα κανονικά πεντάγωνα έχουν πέντε ίσες πλευρές και πέντε ίσες γωνίες.

Ποσοστό : Αναλογία ή κλάσμα με παρονομαστή 100.

Περίμετρος : Η συνολική απόσταση γύρω από το εξωτερικό ενός πολυγώνου. Αυτή η απόσταση προκύπτει προσθέτοντας τις μονάδες μέτρησης από κάθε πλευρά.

Κάθετη : Δύο ευθείες ή ευθύγραμμα τμήματα που τέμνονται για να σχηματίσουν μια ορθή γωνία.

Pi : Το Pi χρησιμοποιείται για να αναπαραστήσει τον λόγο μιας περιφέρειας ενός κύκλου προς τη διάμετρό του, που συμβολίζεται με το ελληνικό σύμβολο π.

Επίπεδο : Όταν ένα σύνολο σημείων ενώνονται μεταξύ τους για να σχηματίσουν μια επίπεδη επιφάνεια που εκτείνεται προς όλες τις κατευθύνσεις, αυτό ονομάζεται επίπεδο.

Πολυώνυμο : Το άθροισμα δύο ή περισσότερων μονοωνύμων.

Πολύγωνο : Γραμμικά τμήματα ενωμένα μεταξύ τους για να σχηματίσουν ένα κλειστό σχήμα. Τα ορθογώνια, τα τετράγωνα και τα πεντάγωνα είναι μερικά μόνο παραδείγματα πολυγώνων.

Πρώτοι αριθμοί : Οι πρώτοι αριθμοί είναι ακέραιοι μεγαλύτεροι του 1 που διαιρούνται μόνο με τον εαυτό τους και με το 1.

Πιθανότητα : Η πιθανότητα να συμβεί ένα γεγονός.

Προϊόν : Το άθροισμα που προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό δύο ή περισσότερων αριθμών.

Σωστό κλάσμα : Κλάσμα του οποίου ο παρονομαστής είναι μεγαλύτερος από τον αριθμητή του.

Μοιρογνωμόνιο : Ημικυκλική συσκευή που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση γωνιών. Η άκρη ενός μοιρογνωμόνιου υποδιαιρείται σε μοίρες.

Τεταρτοταγές : Το ένα τέταρτο ( qua) του επιπέδου στο καρτεσιανό σύστημα συντεταγμένων. Το επίπεδο χωρίζεται σε 4 τμήματα, καθένα από τα οποία ονομάζεται τεταρτημόριο.

Τετραγωνική εξίσωση : Μια εξίσωση που μπορεί να γραφτεί με μια πλευρά ίση με 0. Οι τετραγωνικές εξισώσεις σας ζητούν να βρείτε το τετραγωνικό πολυώνυμο που είναι ίσο με μηδέν.

Τετράπλευρο : Τετράπλευρο πολύγωνο.

Τετραπλός : Για να πολλαπλασιαστεί ή να πολλαπλασιαστεί με το 4.

Ποιοτική : Ιδιότητες που πρέπει να περιγραφούν χρησιμοποιώντας ποιότητες και όχι αριθμούς.

Quartic : Πολυώνυμο με βαθμό 4.

Quintic : Πολυώνυμο με βαθμό 5.

Πηλίκο : Η λύση σε ένα πρόβλημα διαίρεσης.

Ακτίνα : Μια απόσταση που βρίσκεται μετρώντας ένα ευθύγραμμο τμήμα που εκτείνεται από το κέντρο ενός κύκλου σε οποιοδήποτε σημείο του κύκλου. η γραμμή που εκτείνεται από το κέντρο μιας σφαίρας σε οποιοδήποτε σημείο στο εξωτερικό άκρο της σφαίρας.

Αναλογία : Η σχέση μεταξύ δύο ποσοτήτων. Οι λόγοι μπορούν να εκφραστούν με λέξεις, κλάσματα, δεκαδικά ψηφία ή ποσοστά. Παράδειγμα: η αναλογία που δίνεται όταν μια ομάδα κερδίζει 4 στα 6 παιχνίδια είναι 4/6, 4:6, τέσσερα στα έξι ή ~67%.

Ακτίνα : Μια ευθεία γραμμή με ένα μόνο τελικό σημείο που εκτείνεται άπειρα.

Εύρος : Η διαφορά μεταξύ του μέγιστου και του ελάχιστου σε ένα σύνολο δεδομένων.

Ορθογώνιο : Παραλληλόγραμμο με τέσσερις ορθές γωνίες.

Επαναλαμβανόμενο δεκαδικό : Δεκαδικό με ατελείωτα επαναλαμβανόμενα ψηφία. Παράδειγμα: 88 διαιρούμενο με 33 ισούται με 2,6666666666666…(“2,6 επανάληψη”).

Αντανάκλαση : Η κατοπτρική εικόνα ενός σχήματος ή αντικειμένου, που λαμβάνεται από την αναστροφή του σχήματος σε έναν άξονα.

Υπόλοιπο : Ο αριθμός που απομένει όταν μια ποσότητα δεν μπορεί να διαιρεθεί ομοιόμορφα. Ένα υπόλοιπο μπορεί να εκφραστεί ως ακέραιος, κλάσμα ή δεκαδικός.

Ορθή γωνία : Γωνία ίση με 90°.

Ορθογώνιο Τρίγωνο : Τρίγωνο με μία ορθή γωνία.

Ρόμβος : Παραλληλόγραμμο με τέσσερις πλευρές ίσου μήκους και χωρίς ορθές γωνίες.

Scalene Triangle : Τρίγωνο με τρεις άνισες πλευρές.

Τομέας : Η περιοχή μεταξύ ενός τόξου και δύο ακτίνων ενός κύκλου, που μερικές φορές αναφέρεται ως σφήνα.

Κλίση : Η κλίση δείχνει την απότομη ή κλίση μιας γραμμής και προσδιορίζεται συγκρίνοντας τις θέσεις δύο σημείων στη γραμμή (συνήθως σε ένα γράφημα).

Τετράγωνη ρίζα : Ένας αριθμός στο τετράγωνο πολλαπλασιάζεται από τον εαυτό του. η τετραγωνική ρίζα ενός αριθμού είναι οποιοσδήποτε ακέραιος αριθμός δίνει τον αρχικό αριθμό όταν πολλαπλασιαστεί με τον εαυτό του. Για παράδειγμα, το 12 x 12 ή το 12 στο τετράγωνο είναι 144, άρα η τετραγωνική ρίζα του 144 είναι 12.

Στέλεχος και φύλλο : Ένας γραφικός οργανωτής που χρησιμοποιείται για την οργάνωση και σύγκριση δεδομένων. Παρόμοια με ένα ιστόγραμμα, τα γραφήματα στελέχους και φύλλων οργανώνουν διαστήματα ή ομάδες δεδομένων.

Αφαίρεση : Η λειτουργία εύρεσης της διαφοράς μεταξύ δύο αριθμών ή ποσοτήτων «αφαιρώντας» τον ένα από τον άλλο.

Συμπληρωματικές γωνίες : Δύο γωνίες είναι συμπληρωματικές αν το άθροισμά τους είναι ίσο με 180°.

Συμμετρία : Δύο μισά που ταιριάζουν τέλεια και είναι πανομοιότυπα σε έναν άξονα.

Εφαπτομένη : Ευθεία γραμμή που αγγίζει μια καμπύλη από ένα μόνο σημείο.

Όρος : Κομμάτι αλγεβρικής εξίσωσης. έναν αριθμό σε μια ακολουθία ή σειρά. ένα γινόμενο πραγματικών αριθμών ή/και μεταβλητών.

Tessellation : Οριζόντιες μορφές/σχήματα που καλύπτουν ένα επίπεδο εντελώς χωρίς να επικαλύπτονται.

Μετάφραση : Μια μετάφραση, που ονομάζεται επίσης διαφάνεια, είναι μια γεωμετρική κίνηση κατά την οποία ένα σχήμα ή σχήμα μετακινείται από κάθε σημείο του στην ίδια απόσταση και προς την ίδια κατεύθυνση.

Εγκάρσια : Μια γραμμή που διασταυρώνει/τεμαίνει δύο ή περισσότερες ευθείες.

Τραπεζοειδές : Τετράπλευρο με ακριβώς δύο παράλληλες πλευρές.

Δενδρικό διάγραμμα : Χρησιμοποιείται στην πιθανότητα για να εμφανίσει όλα τα πιθανά αποτελέσματα ή συνδυασμούς ενός γεγονότος.

Τρίγωνο : Τρίπλευρο πολύγωνο.

Τριώνυμο : Πολυώνυμο με τρεις όρους.

Μονάδα : Μια τυπική ποσότητα που χρησιμοποιείται στη μέτρηση. Οι ίντσες και τα εκατοστά είναι μονάδες μήκους, οι λίρες και τα κιλά είναι μονάδες βάρους και τα τετραγωνικά μέτρα και τα στρέμματα είναι μονάδες επιφάνειας.

Ομοιόμορφος : Όρος που σημαίνει “όλα το ίδιο”. Το Uniform μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει το μέγεθος, την υφή, το χρώμα, το σχέδιο και άλλα.

Μεταβλητή : Ένα γράμμα που χρησιμοποιείται για την αναπαράσταση μιας αριθμητικής τιμής σε εξισώσεις και εκφράσεις. Παράδειγμα: στην παράσταση 3 x + y , τόσο το y όσο και το x είναι οι μεταβλητές.

Διάγραμμα Venn : Ένα διάγραμμα Venn εμφανίζεται συνήθως ως δύο αλληλοκαλυπτόμενοι κύκλοι και χρησιμοποιείται για τη σύγκριση δύο συνόλων. Το επικαλυπτόμενο τμήμα περιέχει πληροφορίες που ισχύουν και για τις δύο πλευρές ή τα σύνολα και τα μη επικαλυπτόμενα τμήματα αντιπροσωπεύουν το καθένα ένα σύνολο και περιέχουν πληροφορίες που ισχύουν μόνο για το σετ τους.

Όγκος : Μονάδα μέτρησης που περιγράφει πόσο χώρο καταλαμβάνει μια ουσία ή τη χωρητικότητα ενός δοχείου, που παρέχεται σε κυβικές μονάδες.

Κορυφή : Το σημείο τομής μεταξύ δύο ή περισσότερων ακτίνων, που συχνά ονομάζεται γωνία. Κορυφή είναι όπου συναντώνται οι δισδιάστατες πλευρές ή οι τρισδιάστατες ακμές.

Βάρος : Το μέτρο του πόσο βαρύ είναι κάτι.

Ολόκληρος αριθμός : Ένας ακέραιος αριθμός είναι θετικός ακέραιος.

Άξονας Χ : Ο οριζόντιος άξονας σε επίπεδο συντεταγμένων.

X-Intercept : Η τιμή του x όπου μια γραμμή ή καμπύλη τέμνει τον άξονα x.

X : Ο ρωμαϊκός αριθμός για το 10.

x : Ένα σύμβολο που χρησιμοποιείται για να αναπαραστήσει μια άγνωστη ποσότητα σε μια εξίσωση ή μια έκφραση.

Άξονας Υ : Ο κατακόρυφος άξονας σε επίπεδο συντεταγμένων.

Αρέσει σε %d bloggers: