Εγκυκλοπαίδεια

 

AΡΚΤΙΚΗ

Ο πιο βόρειος από τους πέντε μεγάλους παράλληλους κύκλους της Γης εκτείνεται σε 20.000.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, που ισοδυναμεί περίπου με το 4% της επιφάνειας της Γης. Ο Αρκτικός Κύκλος (ή Βόρειος Πολικός Κύκλος) περνά από τη Βόρεια Αμερική, τη Γροιλανδία, τη Βόρεια Ασία, τη Σκανδιναβική χερσόνησο και τον Αρκτικό Ωκεανό.

Βόρειο Σέλας στον Αρκτικό Κύκλο - Adventure Travel & Accommodation in Greece

Χώρες που βρίσκονται πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο

Συνολικά 8 χώρες έχουν εδάφη στον Αρκτικό Κύκλο:

 • Νορβηγία
 • Σουηδία
 • Φινλανδία
 • Ρωσία
 • Ηνωμένες Πολιτείες (Αλάσκα)
 • Καναδάς
 • Δανία (Γροιλανδία)
 • Ισλανδία
Χώρες στον Αρκτικό Κύκλο
Χώρες στον Αρκτικό Κύκλο

Το γεωγραφικό πλάτος του Αρκτικού Κύκλου εξαρτάται από την κλίση του άξονα της Γης, πράγμα που σημαίνει ότι η θέση του δεν είναι σταθερή. Η αξονική κλίση της Γης κυμαίνεται για 2 μοίρες σε μια περίοδο 40.000 ετών. Αυτή η διακύμανση υπάρχει λόγω των παλιρροιακών δυνάμεων που προκύπτουν από την τροχιά της σελήνης. Ως αποτέλεσμα, ο Αρκτικός Κύκλος κινείται αργά αλλά σταθερά 15 μέτρα προς τα βόρεια κάθε χρόνο.

Τι είναι ο Αρκτικός Κύκλος;

Μια φανταστική γραμμή που περιβάλλει τη γη στο γεωγραφικό πλάτος 66 33′ 38” βόρεια του Ισημερινού. Ο Αρκτικός Κύκλος σηματοδοτεί τη γεωγραφική περιοχή μέσα στην οποία εμφανίζεται το φαινόμενο της πολικής ημέρας και της πολικής νύχτας: βορειότερα του Αρκτικού Κύκλου, ο αρκτικός ήλιος είναι πάνω από τον ορίζοντα για 24 συνεχόμενες ώρες τουλάχιστον για μια μέρα το χρόνο (για έξι μήνες στους πόλους) – φαινόμενο που αναφέρεται συνήθως ως ήλιος του μεσονυχτίου. Παρομοίως, κατά το Χειμώνα, ο Αρκτικός ήλιος θα βρεθεί κάτω από τον ορίζοντα για 24 ώρες τουλάχιστον για μια μέρα το χρόνο. Στις περιοχές που βρίσκονται ακριβώς πάνω στον Αρκτικό Κύκλο, το φαινόμενο της 24ωρης μέρας και 24ωρης νύχτας εμφανίζονται ακριβώς μια φορά το χρόνο, κατά το θερινό (20 ή 21 Ιουνίου) και χειμερινό ηλιοστάσιο (21 ή 22 Δεκεμβρίου) αντίστοιχα.

Το Βόρειο σέλας στον Αρκτικό Κύκλο

Το φθινόπωρο και τον χειμώνα είναι δυνατόν να απολαύσεις το Βόρειο σέλας αν βρεθείς σε χώρα του αρκτικού κύκλου. Ιδανική περίοδος είναι τον Οκτώβρη και τον Νοέμβρη αν αναζητάς πιο ήπιες θερμοκρασίες αλλά αν θέλεις να απολαύσεις όλο το μεγαλείο του φαινομένου σε χιονισμένα τοπία, τότε προγραμμάτισε το ταξίδι σου για τον Ιανουάριο, Φεβρουάριο και τη πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου. Απόφυγε τον Δεκέμβρη γιατί εμφανίζει πολύ μεγάλα ποσοστά συννεφιάς.

Το Βόρειο Σέλας στο Portage της Αλάσκα
Το Βόρειο Σέλας στο Portage της Αλάσκα (πηγή: McKayla Crump/unsplash)

Σύντομη Ιστορία

Η Αρκτική έχει δύσκολες κλιματικές συνθήκες, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τους ανθρώπους να κατοικήσουν στην περιοχή.

 • 10.000 χρόνια πριν: Οι άνθρωποι άρχισαν να εγκαθίστανται στα εδάφη της, αποτελώντας τους πρώτους ιθαγενείς της περιοχής. Από τότε και μέχρι τον 15ο αιώνα, αυτό το βόρειο “έθνος” αποτελούνταν ως επί το πλείστο από κυνηγούς και συλλέκτες χωρίς να υπάρχει κάποια συγκεκριμένη οργανωτική δομή.
 • 15ος αιώνας: Ξεκίνησε το πρώτο κύμα του ευρωπαϊκού αποικισμού. Η Νορβηγία, η Φινλανδία, η Σουηδία, η Δανία και η Ρωσία άρχισαν να κινούνται προς τα βόρεια.
 • 16ος αιώνας: Η ευρωπαϊκή επέκταση ξεκινά στην Αμερική. Ο χρυσός και άλλα αγαθά δελεάζουν τους Βρετανούς και τους Γάλλους να εξερευνήσουν τις περιοχές στον Αρκτικό κύκλο. Οι Ευρωπαίοι έμποροι εξάγουν γούνες στην Ευρώπη.
 • 1867: Η ρωσική αυτοκρατορία παραχωρεί την Αλάσκα στην Αμερική
 • Σήμερα: Ο Αρκτικός Κύκλος φιλοξενεί περίπου 4 εκατομμύρια άτομα μαζί με διάφορους πολικούς σταθμούς και μετεωρολογικά κέντρα, μεγάλες και σύγχρονες πόλεις, μεγάλες βιομηχανικές επιχειρήσεις και θαλάσσιους και χερσαίους δρόμους για μεταφορές.

Στην Αρκτική συναντάμε τους Ινουίτ και τους Ινουπιάτ της Αλάσκας και του Καναδά. Στο ρωσικό Βορρά ζουν οι Komi, οι Sakha, και οι Karelians ενώ στις σκανδιναβικές χώρες (και στην Ρωσία) οι Σαάμι. Οι κάτοικοί του χρησιμοποιούν τη γη και τη θάλασσα για την ένδυση και την τροφή τους.

Η μεγαλύτερη πόλη βόρεια του Αρκτικού Κύκλου είναι το Murmansk στη βορειοδυτική Ρωσία με κάτι περισσότερο από 300.000 πληθυσμό. Στη Βόρεια Αμερική όπου το κλίμα είναι αρκετά πιο σκληρό, οι πόλεις έχουν αρκετά μικρότερο πληθυσμό με την μεγαλύτερη πόλη να είναι το Μπάροου στην Αλάσκα με 4000 κατοίκους.

Murmansk, η μεγαλύτερη πόλη στον Αρκτικό Κύκλο
Μπάροου, Αλάσκα
Μπάροου, Αλάσκα

Αρκτικό Κλίμα

Μακροί, κρύοι χειμώνες και σύντομα, δροσερά καλοκαίρια είναι χαρακτηριστικά του Αρκτικού κλίματος. Ο θαλάσσιος πάγος, οι παγετώνες και το χιόνι καλύπτει αρκετά μέρη του Αρκτικού κύκλου και για μεγάλες περιόδους του έτους. Οι θερμοκρασίες τον χειμώνα μπορεί να πέσουν κάτω από -50 °C ενώ το καλοκαίρι μπορεί περιστασιακά να υπερβούν τους 30 °C.

Χλωρίδα και Πανίδα

Στον Αρκτικό κύκλο μπορούν να βρεθούν πολικές αρκούδες, αρκτικές αλεπούδες, λύκοι και τάρανδοι, καθώς και διάφορα είδη πτηνών, όπως “χιονισμένες κουκουβάγιες” (εξαιρετικές μεταφράσεις #1), “φαλακροί αετοί” (εξαιρετικές μεταφράσεις #2) και αυτά τις τόσο γοητευτικές φρατέρκουλες του Ατλαντικού και σίγουρα όχι πιγκουίνους όπως πολλοί πιστεύουν. Ο Αρκτικός Ωκεανός παρέχει ένα σπιτικό για διάφορες φάλαινες, φώκιες, ψάρια και πλαγκτόν.

Αν και η Αρκτική θεωρείται ένα μέρος όπου η ζωή δεν ευδοκιμεί ιδιαίτερα, υπάρχουν πάνω από 20000 διαφορετικά φυτά, ζώα, μύκητες και μικροοργανισμοί. Σε ορισμένες περιοχές όπως η χερσόνησος Chukotka και το νησί Wrangle, 40 φυτά και ζώα δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον πλανήτη.

8 ακόμα πράγματα που δεν γνωρίζατε για τον Αρκτικό Κύκλο

 • Ονομάζεται Αρκτικός γιατί αντιστοιχεί στο νοτιότερο άκρο του αστερισμού της Μεγάλης Άρκτου.
 • Η χαμηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε στην Αρκτική είναι -68C στη Σιβηρία. Διαβάστε εδώ για το Γιακούτσκ, την πιο ψυχρή πόλη του κόσμου.
 • Η Ανταρκτική είναι πιο κρύα από την Αρκτική με την χαμηλότερη καταγεγραμμένη θερμοκρασία να είναι -89.2C.
 • Ο Αρκτικός Ωκεανός καλύπτει 14 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, έκταση λίγο μεγαλύτερη όλοκληρης της Ευρώπης.
 • Η γραμμή του Αρκτικού Κύκλου βρίσκεται περίπου 2650 χιλιόμετρα νότια του Βόρειου Πόλου.
 • Οι γκρίζες φάλαινες μεταναστεύουν 20000 χιλιόμετρα από την Αρκτική στο Μεξικό και επιστρέφουν κάθε χρόνο.
 • Η Ισλανδία βρίσκεται στην πραγματικότητα κάτω από την Αρκτική, αλλά το ισλανδικό νησί Grimsey βρίσκεται ακριβώς πάνω στον Αρκτικό Κύκλο.
 • Αν λιώσει όλος ο πάγος στην Αρκτική, η στάθμη της θάλασσας θα ανέβει περίπου 7,3 μέτρα. Αντίθετα αν λιώσει όλος ο πάγος της Ανταρκτικής η στάθμη της θάλασσας θα ανέβει 61 μέτρα.

 

 

 

 

 

 


 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ BLACK FRIDAY ΚΑΙ Η ΜΑΝΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΘΙΣΜΕΝΩΝ

Και η Ελλάδα κινείται πλέον στους ρυθμούς της… Black Friday. Για ποιο λόγο η μέρα αυτή ονομάστηκε έτσι και πότε ξεκίνησε αυτό το «έθιμο του καταναλωτισμού»;

Το 2016 οι περισσότεροι Έλληνες άκουσαν για πρώτη φορά τον όρο «Black Friday». Για μια μέρα, την τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου, τα καταστήματα κάνουν τις καλύτερες προσφορές τους με εντυπωσιακές εκπτώσεις. Από τότε και στη χώρα μας όλο και περισσότερα καταστήματα μπαίνουν στον χορό της «Μαύρης Παρασκευής» ωστόσο πόσοι άραγε γνωρίζουν πώς ξεκίνησε η «Black Friday» και γιατί ονομάστηκε έτσι;

Η γέννηση της «Μαύρης Παρασκευής»

Η «Black Friday» γεννήθηκε στις ΗΠΑ και αντιστοιχεί στην Παρασκευή αμέσως μετά την Πέμπτη που γιορτάζεται η Ημέρα των Ευχαριστιών, δηλαδή την τελευταία Πέμπτη κάθε Νοεμβρίου. Η πρώτη μέρα μετά την μεγάλη αργία των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ παράλληλα συμβολίζει άτυπα και την έναρξη της εορταστικής περιόδου με τα καταστήματα να κινούνται σε ρυθμούς Χριστουγέννων. Έτσι, αυτή η εορταστική περίοδος ξεκινά… θεαματικά με εντυπωσιακές προσφορές που μερικές φορές φτάνουν τις τιμές κόστους των προϊόντων.

Όμως η «Black Friday»  δεν σήμαινε πάντα κάτι καλό. Μάλιστα, δεν ήταν καν συνδεδεμένη εξ αρχής με τις μεγάλες προσφορές των καταστημάτων. Η πρώτη φορά που καταγράφεται η χρήση του όρου είναι στις 24 Σεπτεμβρίου 1869, η οποία θεωρείται και μία από τις χειρότερες μέρες στην ιστορία του αμερικανικού χρηματιστηρίου. Νωρίτερα, οι χρηματιστές Τζέι Γκουλντ και Τζέιμς Φισκ είχαν επιχειρήσει να ελέγξουν την αγορά χρυσού αποκτώντας όλα τα αποθέματα. Ωστόσο, όταν η κυβέρνηση του Οδυσσέα Γκραντ έμαθε αυτά που σχεδίαζαν οι δύο, απελευθέρωσε την αγορά χρυσού με αποτέλεσμα να ακολουθήσει πανικός στη Wall Street και να σημειωθεί κατακόρυφη πτώση στην τιμή του.

Black Friday 2023 στη JYSK | JYSK

Δύο θεωρίες και μια… μπόνους

Οι… πατέρες του όρου «Black Friday» για την Παρασκευή μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών φαίνεται ότι είναι οι αστυνομικοί! Ο όρος χρησιμοποιήθηκε για την ημέρα αυτή για πρώτη φορά την δεκαετία του ’50 σε αναφορές της αστυνομίας στην Φιλαδέλφεια αλλά και στο Ρότσεστερ στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Την Παρασκευή μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών χιλιάδες άνθρωποι συνέρρεαν στις πόλεις για την έναρξη της εορταστικής περιόδου προκαλώντας «χάος» και απίστευτη κίνηση στους δρόμους με τους αστυνομικούς να δουλεύουν υπερωρίες για να μπορούν να ελέγξουν την κατάσταση.

Τουλάχιστον στην πολιτεία της Φιλαδέλφεια, η Black Friday ήταν πλέον συνώνυμο της Παρασκευής των Ευχαριστιών, ωστόσο η αρνητική της σημασία δεν άρεσε στους εμπόρους καθώς έστελνε το «λάθος μήνυμα» στους καταναλωτές τους. Έτσι, προσπάθησαν να εισάγουν τον όρο «Μεγάλη Παρασκευή» (Big Friday) κάτι που όμως τελικά δεν πέτυχε.

Για πρώτη φορά ο όρος «Black Friday» εμφανίζεται και… στο χαρτί σε μια διαφήμιση στο περιοδικό  «The American Philatelist» το 1966. Φτάνοντας στη δεκαετία του 1980, η αγοραστική κίνηση την Παρασκευή μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών συνεχώς αυξανόταν και όλο και περισσότεροι έμποροι και καταναλωτές άρχισαν να χρησιμοποιούν τον όρο Black Friday για να δηλώσουν την μέρα αυτή.

Ωστόσο, για ακόμα μια φορά μια μερίδα εμπόρων δεν ήταν ικανοποιημένη με την αρνητική προέλευση του όρου και πρότειναν μια… διαφορετική εξήγηση για τη γέννησή του. Σύμφωνα με αυτή, οι καταστηματάρχες συνήθιζαν παλιότερα να σημειώνουν με κόκκινο μελάνι τις ημέρες που οι πωλήσεις τους δεν πήγαιναν καλά και με μαύρο μελάνι τις ημέρες που είχαν μεγάλο κέρδος. Ενώ οι περισσότερες μέρες του χρόνου ήταν σημειωμένες με κόκκινο μελάνι, από την Παρασκευή των Ευχαριστιών άρχισαν να έχουν έσοδα και να σημειώνουν τις μέρες αυτές με μαύρο μελάνι. Έτσι, πολλά καταστήματα κατά τη διάρκεια της χρονιάς ήταν «στα κόκκινα», δηλαδή είχαν ζημίες, ενώ την Παρασκευή μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών «έμπαιναν στα μαύρα».

Τα τελευταία χρόνια έχει κάνει ωστόσο την εμφάνισή της από… το πουθενά ακόμα μια θεωρία. Σύμφωνα με αυτή, η Black Friday ξεκίνησε στις ΗΠΑ στα 1800 όταν την Παρασκευή μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών, οι έμποροι σκλάβων έκαναν… εκπτώσεις επειδή λόγω της εποχής του χρόνου δεν υπήρχε ανάγκη για το άμεσο μάζεμα των καλλιεργειών! Φυσικά, δεν υπάρχουν πουθενά αναφορές για μια τέτοια πρακτική… εκπτώσεων στα σκλαβοπάζαρα, ωστόσο αυτή η τραβηγμένη από τα μαλλιά θεωρία συνεχίζει να εμφανίζεται στο διαδίκτυο στο πλάι πολλών ακόμα θεωριών συνωμοσίας.

Πανζουρλισμός για την «Black Friday» στο εξωτερικό: Ατελείωτες ουρές για τις «χρυσές» εκπτώσεις

Η φρενίτιδα της Black Friday

Η αυξημένη κίνηση στα καταστήματα των ΗΠΑ την Παρασκευή μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών ήταν ένα φαινόμενο πολύ παλιότερο από την εποχή που οι αστυνομικοί της Φιλαδέλφεια το ονόμασαν «Black Friday».

Το μεγάλο πολυκατάστημα Macy ήδη από το 1924 είχε διαφημίσει στην παρέλαση της Ημέρας των Ευχαριστιών τις χριστουγεννιάτικες αγορές που μπορούσε να κάνει κάποιος εκεί την επόμενη ημέρα. Μάλιστα, ακόμα και την περίοδο της Μεγάλης ύφεσης του ’30 τις μέρες αυτές αυξανόταν και πάλι η κίνηση στην αγορά.

Πολλές εταιρείες και τα σχολεία δεν λειτουργούν την Παρασκευή αυτή, ώστε να δημιουργηθεί ένα τετραήμερο αργίας, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι άνθρωποι να έχουν την δυνατότητα να κάνουν την βόλτα τους στα μαγαζιά την Παρασκευή.

Αν και την μέρα αυτή οι αγορές ήταν πάντα αυξημένες, η πραγματική «παράνοια» ακόμα και στις ΗΠΑ έχει ηλικία περίπου μια δεκαετία. Με τα μεγάλα πολυκαταστήματα να αυξάνουν ακόμα περισσότερο τις προσφορές τους, στο «παιχνίδι» μπήκαν και οι κολοσσοί του διαδικτύου, όπως το Amazon, προκαλώντας την απόλυτη αγοραστική φρενίτιδα.

Black Friday: Γιατί δεν βλέπουμε τεράστιες ουρές έξω από τα καταστήματα

Στις ΗΠΑ τα καταστήματα την Black Friday ανοίγουν πιο νωρίς για να εξυπηρετήσουν το πλήθος κόσμου, ενώ όλο και περισσότεροι άνθρωποι «κατασκηνώνουν» από τα ξημερώματα έξω από τα καταστήματα για να προλάβουν την καλύτερη προσφορά. Από το 2005 η Black Friday είναι κι επίσημα η μέρα τους έτους με τον μεγαλύτερο τζίρο για τα καταστήματα. Το 2014, ο τζίρος έπεσε για πρώτη φορά από την ύφεση του 2008 καθώς  ξοδεύτηκαν 50,9 δισ. δολάρια εκείνο το τετραήμερο, 11% λιγότερα από το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι αγοράστηκαν λιγότερα προϊόντα καθώς αυτό συνέπεσε με το γεγονός ότι πλέον τα καταστήματα επεκτείνουν την περίοδο των προσφορών τους έως και μια εβδομάδα πριν. Tο 2017, στις ΗΠΑ ξοδεύτηκαν 58,3 δις. δολάρια για αγορές την Black Friday.

10 Black Friday Deaths And The Horrifying Stories Behind Them

Τα θύματα της Black Friday

Μέσα στην «τρέλα» των αγορών δεν είναι σπάνιες οι φορές που η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο.

Το 2008 καταγράφηκε επισήμως ο πρώτος θάνατος εξαιτίας της Black Friday. Πλήθος κόσμος που περίμενε έξω από ένα κατάστημα στη Νέα Υόρκη ποδοπάτησε μέχρι θανάτου έναν 34χρονο υπάλληλο που προσπάθησε να ανοίξει τις πόρτες του καταστήματος. Μάλιστα, το πλήθος δεν σταματούσε να περνά από πάνω του προσπαθώντας να προλάβει τις προσφορές ακόμα και όταν οι υπόλοιποι υπάλληλοι προσπαθούσαν να τους σταματήσουν.

Το 2010 στο Μάντισον του Ουισκόνσιν μια γυναίκα παρέκαμψε την ουρά και όταν οι υπόλοιποι αντέδρασαν τους απείλησε με όπλο. Το 2011 μια άλλη γυναίκα ψέκασε με σπρέι πιπεριού περίπου 20 άτομα για να περάσει μπροστά στην ουρά έξω από ένα κατάστημα στην Καλιφόρνια. Παράλληλα, ένας 61χρονος άντρας κατέρρευσε μέσα σε ένα μαγαζί και όχι μόνο δεν του έδωσε κανένας σημασία, αλλά ποδοπατήθηκε. Πέθανε λίγες ώρες μετά.

Αρκετά ακόμα επεισόδια έχουν σημειωθεί κατά την διάρκεια αυτής της ημέρας που έχουν καταλήξει σε απλούς τραυματισμούς και κάθε χρόνο η αστυνομία είναι σε επιφυλακή για να αντιμετωπίσει φαινόμενα όπως αυτά.

Black Friday 2022 | HepCat Store

Η ελληνική Black Friday

Η «Μαύρη Παρασκευή» ήρθε στην Ελλάδα το 2016. Υιοθετήθηκε αρχικά «δειλά» από ορισμένες μόνο επιχειρήσεις και μέσα σε τέσσερα χρόνια όλο και περισσότερες μπαίνουν στο χορό των εκπτώσεων.

Σύμφωνα με έρευνα του Black-Friday.Global, οι Έλληνες φαίνεται να ξοδεύουν την ημέρα αυτή κατά μέσο όρο 206 ευρώ, αγοράζοντας κυρίως ρούχα, ηλεκτρονικά είδη και παπούτσια. Οι Έλληνες καταναλωτές ξοδεύουν λιγότερα από τους Αμερικανούς (515 δολάρια), αλλά περισσότερα από τους Ιταλούς και τους Τούρκους (216 δολάρια και 97 δολάρια αντίστοιχα). Σύμφωνα με τα στοιχεία το 2018 στην Ελλάδα σημειώθηκε αύξηση 1.141% στις πωλήσεις τη Μαύρη Παρασκευή σε σύγκριση με μια συνηθισμένη ημέρα.

Παράλληλα, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις σε πολλές χώρες της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου υιοθετούν το αμερικάνικο αυτό «έθιμο». Από τις αρχές της δεκαετίας του 2010 η Black Friday έχει επεκταθεί πλέον σε όλον τον κόσμο. Από το Μεξικό και την Κολομβία, μέχρι τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης αλλά και την Ινδία, την Νότια Αφρική και τα Αραβικά Εμιράτα, η μια χώρα μετά την άλλη «γιορτάζουν» την Black Friday με ένα όργιο προσφορών και καταναλωτισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον «αντίποδα» τα τελευταία χρόνια την ίδια μέρα με την Black Friday έχει ξεκινήσει να… γιορτάζεται και η «Buy Nothing Day» (Η Μέρα του Δεν Αγοράζω Τίποτα) ως ένας τρόπος αντίδρασης απέναντι στον αχαλίνωτο καταναλωτισμό που επικρατεί τη μέρα αυτή.

 

 


 

Τι ” Βλέπει” πραγματικά  ένας Τυφλός;

Νεαρό κορίτσι που διαβάζει μπράιγ

Είναι σύνηθες για ένα άτομο με όραση να αναρωτιέται τι βλέπουν οι τυφλοί ή ένας τυφλός να αναρωτιέται αν η εμπειρία είναι η ίδια και για άλλους χωρίς όραση. Δεν υπάρχει ενιαία απάντηση στην ερώτηση «Τι βλέπουν οι τυφλοί;» γιατί υπάρχουν διαφορετικοί βαθμοί τύφλωσης. Επίσης, δεδομένου ότι είναι ο εγκέφαλος που «βλέπει» τις πληροφορίες, έχει σημασία αν ένα άτομο είχε ποτέ όραση.

 

Τι βλέπουν πραγματικά οι τυφλοί

Blind From Birth : Ένα άτομο που δεν είχε ποτέ όραση δεν βλέπει . Ο Samuel, ο οποίος γεννήθηκε τυφλός, λέει στον Greelane ότι το να πεις ότι ένας τυφλός βλέπει μαύρο είναι εσφαλμένο, επειδή το άτομο αυτό συχνά δεν έχει άλλη αίσθηση όρασης για να το συγκρίνει. «Είναι απλώς το τίποτα», λέει. Για ένα άτομο με όραση, μπορεί να είναι χρήσιμο να το σκεφτεί ως εξής: Κλείστε το ένα μάτι και χρησιμοποιήστε το ανοιχτό μάτι για να εστιάσετε σε κάτι. Τι βλέπει το κλειστό μάτι; Τίποτα. Μια άλλη αναλογία είναι να συγκρίνετε την όραση ενός τυφλού με αυτό που βλέπετε με τον αγκώνα σας.

Καταγράφοντας τις Ζωές Τυφλών Ανθρώπων

Τυφλώθηκε εντελώς : Οι άνθρωποι που έχουν χάσει την όρασή τους έχουν διαφορετικές εμπειρίες. Κάποιοι περιγράφουν ότι βλέπεις απόλυτο σκοτάδι, σαν να είσαι σε μια σπηλιά. Μερικοί άνθρωποι βλέπουν σπινθήρες ή βιώνουν ζωηρές οπτικές παραισθήσεις που μπορεί να έχουν τη μορφή αναγνωρίσιμων σχημάτων, τυχαίων σχημάτων και χρωμάτων ή λάμψεις φωτός. Τα «οράματα» είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα του συνδρόμου Charles Bonnet (CBS). Το CBS μπορεί να είναι διαρκές ή παροδικό στη φύση. Δεν είναι ψυχική ασθένεια και δεν σχετίζεται με εγκεφαλική βλάβη.

Εκτός από την ολική τύφλωση, υπάρχει και λειτουργική τύφλωση. Οι ορισμοί της λειτουργικής τύφλωσης ποικίλλουν από τη μια χώρα στην άλλη. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρεται σε προβλήματα όρασης όπου η όραση στο καλύτερο μάτι με την καλύτερη διόρθωση με γυαλιά είναι χειρότερη από 20/200.  Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει την τύφλωση ως εμφάνιση οπτικής οξύτητας χειρότερη από 3/60.  Τι οι άνθρωποι βλέπουν εξαρτάται από τη σοβαρότητα της τύφλωσης και τη μορφή της βλάβης.

Νομικά τυφλός : Ένα άτομο μπορεί να μπορεί να δει μεγάλα αντικείμενα και ανθρώπους, αλλά είναι εκτός εστίασης. Ένας νομικά τυφλός μπορεί να δει χρώματα ή να δει εστιασμένα σε μια ορισμένη απόσταση (π.χ. να μπορεί να μετρήσει τα δάχτυλα μπροστά από το πρόσωπο). Σε άλλες περιπτώσεις, η χρωματική οξύτητα μπορεί να χαθεί ή όλη η όραση είναι θολή. Η εμπειρία είναι πολύ μεταβλητή .

Αντίληψη φωτός : Ένα άτομο που εξακολουθεί να έχει αντίληψη φωτός δεν μπορεί να σχηματίσει καθαρές εικόνες, αλλά μπορεί να πει πότε τα φώτα είναι αναμμένα ή κλειστά.

Όραση σήραγγας : Η όραση μπορεί να είναι σχετικά φυσιολογική (ή όχι), αλλά μόνο σε μια συγκεκριμένη ακτίνα. Ένα άτομο με όραση σήραγγας δεν μπορεί να δει αντικείμενα εκτός από έναν κώνο μικρότερο από 10 μοίρες.

Οι εκ γενετής τυφλοί βλέπουν όνειρα; - Be Conscious

 

Βλέπουν οι τυφλοί στα όνειρά τους;

Ένας άνθρωπος που γεννιέται τυφλός έχει όνειρα αλλά δεν βλέπει εικόνες. Τα όνειρα μπορεί να περιλαμβάνουν ήχους, απτικές πληροφορίες, μυρωδιές, γεύσεις και συναισθήματα. Από την άλλη πλευρά, εάν ένα άτομο έχει όραση και στη συνέχεια τη χάσει, τα όνειρα μπορεί να περιλαμβάνουν εικόνες. Οι άνθρωποι που έχουν μειωμένη όραση (νομικά τυφλοί) βλέπουν στα όνειρά τους. Η εμφάνιση αντικειμένων στα όνειρα εξαρτάται από το είδος και το ιστορικό της τύφλωσης. Κυρίως, η όραση στα όνειρα είναι συγκρίσιμη με το εύρος όρασης που είχε το άτομο σε όλη τη ζωή. Για παράδειγμα, κάποιος που έχει αχρωματοψία δεν θα δει ξαφνικά νέα χρώματα ενώ ονειρεύεται. Ένα άτομο του οποίου η όραση υποβαθμίστηκε με την πάροδο του χρόνου μπορεί να ονειρεύεται με την τέλεια διαύγεια των προηγούμενων ημερών ή μπορεί να ονειρεύεται την τρέχουσα οξύτητα. Τα άτομα με όραση που φορούν διορθωτικούς φακούς έχουν σχεδόν την ίδια εμπειρία. Ένα όνειρο μπορεί να είναι τέλεια στο επίκεντρο ή όχι. Το’ Όλα βασίζονται στην εμπειρία που συγκεντρώθηκε με την πάροδο του χρόνου. Κάποιος που είναι τυφλός αλλά αντιλαμβάνεται λάμψεις φωτός και χρώματος από το σύνδρομο Charles Bonnet μπορεί να ενσωματώσει αυτές τις εμπειρίες στα όνειρα.

Πώς άνθρωποι σε 15 διαφορετικές φυσικές καταστάσεις βλέπουν τον κόσμο | Τι λες τώρα;

Περιέργως, η γρήγορη κίνηση των ματιών που χαρακτηρίζει τον ύπνο REM εμφανίζεται σε ορισμένους τυφλούς, ακόμα κι αν δεν βλέπουν εικόνες στα όνειρα. Οι περιπτώσεις στις οποίες δεν συμβαίνει γρήγορη κίνηση των ματιών είναι πιο πιθανές όταν ένα άτομο είναι τυφλό είτε από τη γέννησή του είτε έχασε την όρασή του σε πολύ νεαρή ηλικία.

Πώς άνθρωποι σε 15 διαφορετικές φυσικές καταστάσεις βλέπουν τον κόσμο | Τι λες τώρα;

 

Μη οπτική αντίληψη του φωτός

Αν και δεν είναι ο τύπος της όρασης που παράγει εικόνες, είναι πιθανό μερικοί άνθρωποι που είναι εντελώς τυφλοί να αντιλαμβάνονται το φως μη οπτικά. Τα στοιχεία ξεκίνησαν με ένα ερευνητικό πρόγραμμα του 1923 που διεξήχθη από τον μεταπτυχιακό φοιτητή του Χάρβαρντ, Κλάιντ Κίλερ. Ο Keeler εκτράφηκε ποντίκια που είχαν μια μετάλλαξη στην οποία τα μάτια τους δεν είχαν φωτοϋποδοχείς αμφιβληστροειδούς. Αν και τα ποντίκια δεν είχαν τις ράβδους και τους κώνους που απαιτούνται για την όραση, οι κόρες των ματιών τους αντιδρούσαν στο φως και διατήρησαν τους κιρκάδιους ρυθμούς που ρυθμίστηκαν από τους κύκλους ημέρας-νύχτας.

 

 Ογδόντα χρόνια αργότερα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ειδικά κύτταρα που ονομάζονται εγγενώς φωτοευαίσθητα γαγγλιακά κύτταρα αμφιβληστροειδούς (ipRGCs) σε μάτια ποντικού και ανθρώπου. Τα ipRGC βρίσκονται στα νεύρα που μεταφέρουν σήματα από τον αμφιβληστροειδή στον εγκέφαλοπαρά στον ίδιο τον αμφιβληστροειδή. Τα κύτταρα ανιχνεύουν το φως ενώ δεν συμβάλλουν στην όραση. Έτσι, εάν ένα άτομο έχει τουλάχιστον ένα μάτι που μπορεί να δεχτεί φως (ορατικό ή όχι), μπορεί θεωρητικά να αισθανθεί το φως και το σκοτάδι.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

ΒΛΑΧΟΙ

Μετά την κατάκτηση της Μακεδονίας από τους Ρωμαίους, το 167 π.χ, ο ντόπιος ελληνισμός χρησιμοποιείται σε δημόσιες θέσεις του ρωμαϊκού κράτους, στον στρατό, καθώς και στη φύλαξη των συνόρων από βόρειους επιδρομείς.
Οι Ρωμαίοι, έχοντας μεγάλο θαυμασμό στον πολυδύναμο μακεδονικό στρατό, στρατολογούν μισθοφόρους για τη διατήρηση της τάξης στην περιοχή και της ελεύθερης επικοινωνίας στους δρόμους και προπαντός στις διαβάσεις των βουνών.
Οι Βλάχοι: Η καταγωγή, η γλώσσα, και η μακραίωνη ιστορία τους
Έτσι εφαρμόζουν το σύστημα των κλεισουροφυλάκων στους οδικούς άξονες της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Είναι δε αξιοπρόσεκτο ότι όλες οι εγκαταστάσεις των Βλάχων βρίσκονται στην οροσειρά της Πίνδου και στον Βαρνούντα. Έτσι λοιπόν συμπεραίνεται ότι η διαμόρφωση των Βλάχων προέρχεται από τις φρουρές τις οποίες εγκαθιστούν οι Ρωμαίοι στην Πίνδο.
Η γλώσσα των Ρωμαίων λεγεωνάριων εξαπλώνεται από την Ουαλία και την Ιβηρική χερσόνησο μέχρι τα Βαλκάνια και την Αίγυπτο. Από τη δημώδη λατινική και την εξέλιξη της στις διάφορες χώρες διάδοσής της διαμορφώνονται οι σύγχρονες ρομανικές γλώσσες όπως η ιταλική, η ισπανική, η γαλλική, η πορτογαλική, η ελβετική, η ρουμανική, η ιστρορομανική, η μεγλενορομανική και η αρωμουνική, δηλαδή τα βλάχικα που μιλούν οι Έλληνες Βλάχοι.
Επιστημονικά, μπορούμε να δεχθούμε ότι οι σημερινοί Έλληνες Βλάχοι είναι απόγονοι Ελλήνων και Ρωμαίων αποίκων, αλλά όχι απόγονοι των εκλατινισμένων αρχικά Δακών και αργότερα, κυρίως Κουμάνων, όπως είναι οι σημερινοί Ρουμάνοι.
Οι Βλάχοι: Η καταγωγή, η γλώσσα, και η μακραίωνη ιστορία τους - Φωτογραφία 1
Οι Έλληνες Βλάχοι ως δίγλωσσοι χρησιμοποιούν ως γλώσσα της παιδείας, της Εκκλησίας, του ιδιωτικού και δημοσίου βίου τους εν γένει, την ελληνική.
Στους νεότερους χρόνους το ίδιο φαινόμενο το συναντάμε στους Μακεδονοβλάχους παροίκους στη Διασπορά της Κεντροανατολικής Ευρώπης.
Το ίδιο συμβαίνει και σήμερα στους Βλάχους από τις αλβανικές επαρχίες που έχουν κοινή καταγωγή με τους Βλάχους των ελλαδικών χωρών.
 Ο εκλατινισμός αρχικά και στη συνέχεια η χρήση της λατινικής από τους πληθυσμούς της Βαλκανικής διαρκεί στις ελληνικές χώρες από το 167 π.χ μέχρι περίπου το 620 μ.χ.
Σημειώνεται δε ότι παραμένουν τα λατινικά η πρώτη επίσημη γλώσσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας μέχρι την εποχή του αυτοκράτορα Ηράκλειου και του βυζαντινού στρατεύματος σε μεγάλο βαθμό μέχρι τον 10ο αιώνα.
Το σύμπλεγμα του αίματος. Πατρογραμμικές ομάδες και αντεκδίκηση στους Έλληνες Βλάχους του Κεφαλόβρυσου (Μετζιτιέ) Πωγωνίου

Η ιστορική έρευνα δεν έχει καταλήξει σε ένα γενικώς αποδεκτό συμπέρασμα για την πρόλευση της λέξης και η έλλειψη ομοφωνίας σχετίζεται ως ένα βαθμό με τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν για την καταγωγή των Βλάχων. Η ονομασία Βλάχος είναι ασαφής με γενικό κανόνα να σημαίνει τον λατινόφωνο. Οι κυριότερες απόψεις που αναπτύχθηκαν όσον αφορά την ετυμολογία του όρου είναι:

 

 

Από την Πρωτο-γερμανική λέξη, κέλτικης ρίζας, “Walha” αργότερα “walch” ή “welsch“, με την οποία οι αρχαίοι γερμανοί προσδιόριζαν τους Ρωμαίους και γενικότερα τους λαούς που είχαν ενσωματωθεί πολιτειακά και πολιτισμικά στον ρωμαϊκό κόσμο, που επίσης σημαίνει ξένο, μη Γερμανό αλλά λατινόφωνο και αφορά όλους τους λατινοποιημένους αυτόχθονες πληθυσμούς (συνήθως οι Κέλτες) της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, όπως φαίνεται και από τις ονομασίες των περιοχών όπως Wallonie στο Βέλγιο, Cornwall και Wales στη Βρετανία, Wallis στην Ελβετία, Wallachia στη Ρουμανία. Στη συνέχεια υιοθετήθηκε από τους περισσότερους λαούς οι οποίοι είχαν γείτονες λατινόφωνους πληθυσμούς, κι έτσι προκύπτει και η αντίστοιχη ετυμολογία από την παλαιοσλαβική λέξη vlah που σημαίνει ξένος, αλλοεθνής, μη Σέρβος αλλά λατινόφωνος.Ο δανεισμός της από τους μεσαιωνικούς Σλάβους επιφέρει την φωνητική της μετατροπή σε Vlah. Υπό αυτή την μορφή μετεξελίσσεται σε όρο που προσδιορίζει πληθυσμούς της νοτιανατολικής Ευρώπης που ομιλούν διάφορες μορφές της βαλκανο-ρωμανικής γλώσσας δηλαδή των νεολατινικών διαλέκτων του Βαλκανικού χώρου.

 

το Μέτσοβο from air mag team on Vimeo.

 

Από τον αιγυπτιακό όρο “φελάχ”(=αγρότης), αυτός που ασχολείται με γεωργικές εργασίες. Συγκεκριμένα οι λόγω λιμού καταφυγόντες στην Αίγυπτο Εβραίοι άποικοι αυτοαποκαλούμενοι γεωργοί (σημητιστί φαλάχ) επειδή καλλιεργούσαν τα χωράφια που βρίσκονταν κοντά στα σύνορα που τους είχαν παραχωρηθεί από τις Αιγυπτιακές αρχές. Οι διάδοχοι Πτολεμαίοι τους αποκαλούσαν επισήμως γεωργούς, λαικώς όμως φαλάχ με την προσθήκη της ελληνικής κατάληξης -ος μεταβάλλοντας το αρχικό δασύ φ στο αντίστοιχο του μέσου β και το διαμόρφωσαν σε βαλάχος. Τον τύπο Βαλάχος διατήρησαν οι Ρωμαίοι όρος που εισάγουν στη διοίκηση του Ρωμαϊκού κράτους ως Vlachus και μεταρρυθμίζεται τότε και ο θεσμός του αποικισμού των ακτημόνων Ρωμαίων στις χώρες που καταλάμβαναν οι Ρωμαίοι.
Είναι εξέλιξη της λέξης Βληχή (δωρικά βλαχά) που σημαίνει βέλασμα.
Προέρχεται από την λέξη Volcae, κέλτικη φυλή η οποία συνόρευε με τα γερμανικά φύλα και με αυτό το όνομα οι Γερμανοί αποκαλούσαν οποιονδήποτε λατινόφωνο
Από την συνένωση των λέξεων valles (=κοιλάδα) και aqua (=νερό), δείγμα της ενασχόλησης των βλάχων με την κτηνοτροφία και την φροντίδα των ζώων.
Από το λατινικό villicus που ήταν για τους Ρωμαίους ο αγρότης.

Ρήγας Φερραίος, Γιωργάκης Ολύμπιος,Νικόλαος Στουρνάρης, Γεώργιος Αρσάκης, Μιχαήλ και Γεώργιος Τοσίτσας, Γεώργιος Σίνας.Γεώργιος Αβέρωβ,Ευάγγελος Αβέρωφ,Ιωάννης Κωλεττης,υπουργοί  και αμέτρητοι βουλευτές ,Απόστολος Καλδάρας, Κώστας Βίρβος, Μπάμπης Μπακάλης, και Μητροπάνος μερικοί από τους Βλαχόφωνους έλληνες

 

 

 

 

 

 

 

 


 

ΒΑΤΙΚΑΝΟ : ΜΙΑ ΩΡΑΙΑ ΦΑΜΙΛΙΑ

Ποιά είναι τα σκοτεινά μυστικά του Βατικανού που η Καθολική Εκκλησία δεν θα ήθελε να γνωρίζουμε γιατί θα μας σοκάρουν;

Δύναμη, επιρροή, εξουσία, πλούτος. Το Βατικανό, που είναι η έδρα της καθολικής πίστης και εκκλησίας διαθέτει τα πάντα και κινεί τα νήματα με το δικό του σκοτεινό πολλές φορές τρόπο. Γιατί είναι ταυτόχρονα το σημαντικότερο και αγιότερο σημείο της καθολικής εκκλησίας και ένα τεράστιο πολιτιστικό κέντρο αλλά ταυτόχρονα και ένα μέρος γεμάτο σκοτεινά μυστικά που πηγαίνουν πίσω και μέχρι το μεσαίωνα. Το μενού τα έχει όλα.

Σκάνδαλα, κρυφές τελετές, και ζητήματα που ακόμα και σήμερα δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα. Σε αυτό crypt λοιπόν, που είναι το δεύτερο σχετικό επεισόδιο, θα δούμε μερικά ακόμα σκοτεινά μυστικά που το βατικανό θα ήθελε να μην ξέρουμε!Ποιά είναι τα σκοτεινά μυστικά του Βατικανού που η Καθολική Εκκλησία δεν θα ήθελε να γνωρίζουμε γιατί θα μας σοκάρουν;

Τα σκοτεινά μυστικά του Βατικανού

1. Oι 160.000 εξορκισμοί

Γνωρίζατε πως κάθε χρόνο πάνω από 200 καθολικοί ιερείς από ολόκληρο τον πλανήτη επισκέπτονται το Βατικανό για τα ετήσια συνέδρια εξορκισμού; Η καθολική εκκλησία δεν έχει εγκαταλείψει την πρακτική του εξορκισμού, έστω και αν η νευροεπιστήμη έχει αναπτυχθεί ιδιαιτερα στις μέρες μας και θα μπορούσε να εξηγήσει πολλά τέτοια φαινόμενα.

svg%3E

Λέγεται μάλιστα πως ο Επικεφαλής εξορκιστής του Βατικανού Γκαμπριέλε Άμορτ που δεν βρίσκεται πια στη ζωή, είχε  πραγματοποιήσει  πραγματοποιήσει περίπου 160.000 εξορκισμούς. Υπήρξαν στο παρελθόν ακόμη και Πάπες που συμμετείχαν σε τελετές εξορκισμών σε μία προσπάθεια να βοηθήσουν ανθρώπους που νόμιζαν πως είχαν καταληφθεί από δαίμονες.

2. Κέρδη από το Ολοκαύτωμα

Στο πρώτο επεισόδιο είχαμε αναφέρει πως το Βατικανό είχε βοηθήσει στην διαφυγή χιλιάδων ναζί από την Ευρώπη. Όμως φαίνεται πως βοήθησαν στην λαθραία μετακίνηση αντικειμένων τέχνης και άλλων αντικειμένων.

svg%3E

Αμερικανοί δημοσιογράφοι αποκάλυψαν πως ο Bernandino Nogara, ο οικονομικός σύμβουλος του Βατικανού φαίνεται πως ήταν κατάσκοπος των Ναζί, και θεωρείται πως με δική του σκευωρία επέτρεψε στο βατικανό να επενδύσει χρήματα σε ιταλικές ασφαλιστικές εταιρείες που διατηρούσαν τις περιουσίες ανθρώπων που είχαν χάσει τη ζωή τους στο Ολοκαύτωμα. Από τη στιγμή που το βατικανό έκανε επενδυτική κίνηση δεν χρειάστηκε να επιστρέψει τα χρήματα αυτά ποτέ.

3. Vatileaks : Τα σκάνδαλα

Το 2010 κυκλοφόρησε ένα βιβλίο με τίτλο “His Holiness” που βασίστηκε σε μυστικά έγγραφα του Πάπα Βενέδικτου που είχαν διαρρεύσει. Αυτά τα έγγραφα διέρρευσαν από τον μπάτλερ του Πάπα στον συγγραφέα Gianluigi Nuzzi.

svg%3E

Έπειτα από τη διαρροή πραγματοποιήθηκε μία εσωτερική έρευνα στο Βατικανό που αποκάλυψε πως υπήρξαν εκβιασμοί σε γκέι επισκόπους που είχαν σπάσει τον όρκο τους. Μέσα σε αυτό το βιβλίο αποκαλύπτεται επίσης το γεγονός πως το Βατικανό αποτελεί πυρήνα για σκοτεινές πολιτικές σκοπιμότητες και τεράστια εξαπάτηση.

 

Το 2013 μάλιστα ο Πάπας αναγκάστηκε να παραιτηθεί από το αξίωμά του εξαιτίας αυτού του σκανδάλου. Αξίζει να σημειώσουμε εδώ πως πρόσφατα υπήρξαν και αποκαλύψεις για εκμετάλλευση παιδιών από επισκόπους και ιερείς του Βατικανού, κάτι που αποτελεί ακόμη μεγαλύτερο σκάνδαλο.

4. Το μυστικό της Φατιμά

Το αμφιλεγόμενο τρίτο μυστικό της φατιμά λέγεται πως είναι ένα μυστικό έγγραφο που βρίσκεται στην βιβλιοθήκη του βατικανού. Σύμφωνα με αυτό το 1917 τρία παιδιά από την Πορτογαλία δέχθηκαν κάποιες προφητείες που καταγράφηκαν στο έγγραφο.

svg%3E

Το Βατικανό το απέκρυψε γιατί υποτίθεται πως το αποκαλούμενο μυστικό της φατιμά αποκαλύπτει μέσα από την προφητεία και τα παιδιά ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα και μία τεράστια φυσική καταστροφή. Το έγγραφο διέρρευσε το 2000 και από τότε αποτελεί αντικείμενο συζήτησης σχετικά με το Βατικανό και τα μυστικά που κρύβει.

5. Η πτωματική δίκη

Το 897 μ.χ η Καθολική εκκλησία δίκασε ένα άντρα που δεν βρισκόταν στη ζωή. Η πτωματική δίκη ή σύνοδος όπως είναι ευρύτερα γνωστή αφορά την  μεταθανάτια εκκλησιαστική δίκη του Πάπα Φορμόζου, που διεξήχθη στην Βασιλική του Αγίου Ιωάννη Λατερανού στη Ρώμη. Ο Φορμόζος είχε κατηγορηθεί πως σφετερίστηκε  τον παπισμό  παρότι ήταν νεκρός για 7 μήνες ώσπου να κατηγορηθεί.

μυστικά του Βατικανού

Έτσι πραγματοποιήθηκε εκταφή, έντυσαν το άψυχο κορμί με εκκλησιαστικά άμφια και το μετέφεραν στο Παπικό δικαστήριο ώστε να κριθεί. Μάλιστα ένας διάκονος είχε την υποχρέωση να μιλήσει εκ μέρους του νεκρού Πάπα που κρίθηκε ένοχος. Τότε του αφαίρεσαν κάθε ένδυμα και τον έντυσαν με κουρέλια, ενώ του έκοψαν τα τρία δάχτυλα του χεριού. πριν ρίξουν το κορμί του στον ποταμό Τίβερη, εκεί όπου οι Αρχαίοι Ρωμαίοι πετούσαν τα άψυχα κορμιά των εγκληματιών για αιώνες.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΡΛΑΝΤΙ

Η Εμμανουέλα Ορλάντι εξαφανίστηκε στις 22 Ιουνίου 1983 στο Βατικανό, στη Ρώμη, μια μέρα που πήγαινε για πολλοστή φορά στο μάθημα μουσικής, στο Ωδείο. Μόνο που η 15χρονη τότε, Εμμανουέλα, δεν επέστρεψε ποτέ.

Η Εμμανουέλα ήταν κόρη υψηλόβαθμου στελέχους του Βατικανού και ζούσε με την οικογένειά της μέσα στο Βατικανό. Εκείνη την ημέρα, της 22ης Ιουνίου, πήρε το λεωφορείο για να πάει στο Ωδείο, το το οποίο βρισκόταν δίπλα στην εκκλησία του Sant’Apollinare. Δεν γύρισε, όμως, ποτέ και τα ίχνη της έχουν χαθεί εκ τότε, χωρίς κανένας να γνωρίζει τι συνέβη στο άτυχο κορίτσι.

Όλα τα στοιχεία οδηγούν στο Βατικανό

ASSOCIATED PRESS

Με τα χρόνια υπήρξαν αμέτρητες θεωρίες για το τι συνέβη στην Εμμανουέλα, αλλά καμία δεν έχει αποδειχθεί. Ένας μάρτυρας δήλωσε ότι είδε ένα κορίτσι που ταίριαζε με την περιγραφή της Εμμανουέλα να επιβιβάζεται σε μια πράσινη BMW, το βράδυ που εξαφανίστηκε, αλλά η πληροφορία δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ.

Το 2012, οι αρχές εξέτασαν τον τάφο του περιβόητου γκάγκστερ Ενρίκο Ντε Πέντις, στον περίβολο της Βασιλικής του Sant’Apollinare. Είχε προηγηθεί η κατάθεση της ερωμένης του γκάγκστερ, Σαμπρίνα Μινάρντι, κατά την οποία η λύση του μυστηρίου της απαγωγής βρίσκεται θαμμένο με τον Ντε Πέντις ενώ η ίδια ανέφερε πως την Εμμανουέλα μετέφερε απο την βίλλα του μαφιόζου υψηλόβαθμος ιερέας του Βατικανού

Δεν βρέθηκαν στοιχεία, αλλά παραμένουν ερωτήματα.

«Το πιο απίστευτο είναι ότι το Βατικανό ποτέ δεν εξήγησε γιατί ο μαφιόζος Ενρίκο Ντε Πέντις, ήταν θαμμένος μέσα στην εκκλησία του Sant’Apollinare. Μια σημαντική εκκλησία στο κέντρο της Ρώμης», δήλωσε η Σαρτζανίνι.

Σε όλες τις έρευνες και σε όλα τα στοιχεία, υπάρχει μόνο ένα κοινό: Το Βατικανό.

ο τραπεζίτης του θεού

Ο Ρομπέρτο Κάλβι (Roberto Calvi, 13 Απριλίου 1920 – 17 Ιουνίου 1982) ήταν Ιταλός τραπεζίτης, επονομαζόμενος από τον Τύπο «Ο τραπεζίτης του Θεού» λόγω της στενής σχέσης του με την Αγία Έδρα.

Ποιος σκότωσε τον «τραπεζίτη του Θεού»; - Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Γεννημένος στο Μιλάνο, ο Κάλβι ήταν πρόεδρος της Banco Ambrosiano, η οποία κατέρρευσε σε ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά σκάνδαλα της Ιταλίας.

Στις 5 Ιουνίου του 1982, 2 εβδομάδες πριν την κατάρρευση της Banco Ambrosiano, ο Κάλβι έγραψε ένα προειδοποιητικό γράμμα στον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄ αναφέροντας πως μια τέτοια επερχόμενη καταστροφή «θα προκαλέσει μια καταστροφή αφάνταστων διαστάσεων στην οποία η Καθολική Εκκλησία θα υποφέρει τη μεγαλύτερη ζημιά».

Η Banco Ambrosiano κατέρρευσε τον Ιούνιο του 1982 μετά την αποκάλυψη χρεών (σύμφωνα με διάφορες πηγές) μεταξύ 700 εκατομμυρίων και 1.5 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Πολλά από τα χρήματα είχαν αφαιρεθεί μέσω της Τράπεζας του Βατικανού (η οποία έχει το όνομα Istituto per le Opere Religiose) η οποία κα

Στις 10 Ιουνίου του 1982,ο Κάλβι εξαφανίστηκε από το διαμέρισμα του στη Ρώμη έχοντας διαφύγει από τη χώρα με ένα πλαστό διαβατήριο με τα στοιχεία Gian Roberto Calvini. Ξύρισε το μουστάκι του και πέταξε αρχικά στη Βενετία. Από εκεί προφανώς με ιδιωτικό τζετ πέταξε στο Λονδίνο μέσω Ζυρίχης.

Ποιος ήταν ο «Τραπεζίτης του Θεού» που βρέθηκε απαγχονισμένος κάτω από γέφυρα στο Λονδίνο. Διηύθυνε την τράπεζα Αμπροσιάνο που κατέρρευσε και είχε διασυνδέσεις με το Βατικανό, τη μασονική στοά P2 και την

Στις 7:30 π.μ. την Παρασκευή, 18 Ιουνίου του 1982, ένας ταχυδρομικός υπάλληλος διέσχιζε τη γέφυρα Blackfriars και παρατήρησε το πτώμα του Κάλβι να κρέμεται από σκαλωσιές κάτω από τη γέφυρα Blackfriars στα σύνορα του οικονομικού προαστίου του Λονδίνου. Στα ρούχα του Κάλβι είχαν τοποθετηθεί τούβλα και είχε πάνω του περίπου χρήματα αξίας 15.000 δολαρίων σε 3 διαφορετικά συναλλάγματα. Ο τρόπος που βρέθηκε ο τόπος αλλά και τα αντικείμενα επάνω του βρίθουν από σημειολογία της μασονικής στοάς με ολίγον από μαφία !!!


 

ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

Yπάρχουν πιθανώς πολλά πράγματα που δεν γνωρίζετε για τον υπέροχο πλανήτη στον οποίο ζούμε.

1) Η Αλάσκα είναι η δυτικότερη και ανατολικότερη πολιτεία στις ΗΠΑ
Χάρτης Αλάσκα

Η Αλάσκα εκτείνεται τόσο μακριά από τη δύση που καταλήγει στο ανατολικό ημισφαίριο. Στην πραγματικότητα, το νησί Semisopochnoi, μέρος των Αλεούτιων νήσων της Αλάσκας, είναι πρακτικά το ανατολικότερο σημείο σε όλη τη Βόρεια Αμερική.

2) Υπάρχει* ένα νησί μέσα σε μια λίμνη πάνω σε ένα νησί μέσα σε μια λίμνη πάνω σε ένα νησί
Vulcan Point

Στις Φιλιππίνες, *μέχρι τις αρχές του 2020 θα βρίσκατε το Vulcan Point, ένα νησί στη λίμνη Main Crater.

Η λίμνη Main Crater βρίσκεται σε ένα ηφαιστειακό νησί, το οποίο με την σειρά του το βρίσκουμε στην λίμνη Taal.

Η λίμνη Taal βρίσκεται στο νησί Luzon.

Κι έτσι έχετε ένα νησί μέσα σε μια λίμνη σε ένα νησί μέσα σε μια λίμνη σε ένα νησί.

3) Το όρος Mauna Kea είναι υψηλότερο από το Έβερεστ
Όρος Mauna Kea

Το όρος Έβερεστ μπορεί να είναι το ψηλότερο βουνό πάνω από τη στάθμη της θάλασσας, αλλά όταν πρόκειται για το ψηλότερο βουνό στη γη, την πρωτιά την κατέχει το όρος Mauna Kea.

Πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, το Mauna Kea έχει ύψος μόλις 4,207 μέτρα. Αλλά όταν μετρήσουμε το βουνό από τη βάση του στον πυθμένα του Ειρηνικού, το ύψος του φτάνει τα 10,000 μέτρα – πάνω από 1000 μέτρα ψηλότερα από το Έβερεστ.

4) Το Έβερεστ δεν είναι τόσο κοντά στη Σελήνη όσο το όρος Chimborazo
Όρος Τσιμποράσο

Όχι μόνο δεν είναι το ψηλότερο βουνό στον κόσμο, αλλά δεν είναι και το πλησιέστερο στο διάστημα, παρόλο που έχει το υψηλότερο υψόμετρο πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Αυτή η διάκριση πηγαίνει, αντίθετα, στο όρος του Ισημερινού (Εκουαδόρ), Τσιμποράσο.

Η γη δεν είναι στην πραγματικότητα στρογγυλή, αλλά οβάλ, με μια διόγκωση στη μέση.

Αν και το όρος του Ισημερινού έχει ύψος μόλις 6,263 μέτρα, η θέση του κοντά στον ισημερινό το ωθεί πιο κοντά στα αστέρια απ’ ότι το βορειότερο Έβερεστ των 8,848.86 μέτρων.

5) Η Ισλανδία μεγαλώνει κατά 5 εκατοστά το χρόνο
Ισλανδία

Η Ισλανδία, βρίσκεται πάνω στις τεκτονικές πλάκες της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης, οι οποίες κάθε χρόνο απομακρύνονται κατά 5 εκατοστά. Δείτε εδώ τις κινήσεις των τεκτονικών πλακών σε ένα βίντεο 40 δευτερολέπτων.

6) Ο Ειρηνικός Ωκεανός συρρικνώνεται
Ειρηνικός Ωκεανός

Χρόνο με το χρόνο η Βόρεια Αμερική και η Νότια Αμερική κινούνται πιο δυτικά, με αποτέλεσμα ο Ειρηνικός Ωκεανός να συρρικνώνεται. Έτσι η Ασία και η Βόρεια Αμερική έρχονται πιο κοντά αφού ο Ειρηνικός μειώνεται κατά δύο έως τρία εκατοστά περίπου κάθε χρόνο.

7) Η Ρωσία εκτείνεται σε 11 διαφορετικές ζώνες ώρας
Timezones

Η Ρωσία έχει 11 ζώνες ώρας (σε σύνολο 24). Έτσι, όταν ένας Ρώσος από τη μία πλευρά της χώρας ξυπνά στις 7 π.μ., ένας άλλος από την άλλη πλευρά μπορεί να ετοιμάζεται για βραδινό του δείπνο.

Η Γαλλία απ’ την άλλη έχει περισσότερες ζώνες ώρας – 12 – από τη Ρωσία ή και από οποιοδήποτε άλλο μέρος στον κόσμο, λόγω των υπερπόντιων περιοχών της.

8) Το Λος Άντζελες είναι ανατολικά του Ρίνο της Νεβάδα
Χάρτης Καλιφόρνια

Σίγουρα, η Καλιφόρνια βρίσκεται δυτικά της Νεβάδα, αλλά ελέγξτε προσεκτικά τον χάρτη και θα δείτε ότι η πόλη των αγγέλων είναι στην πραγματικότητα 138 χιλιόμετρα ανατολικά του Ρίνο.

9) Η Πόλη του Μεξικού βυθίζεται κατά 1 μέτρο το χρόνο
Πόλη του Μεξικό

Οι Αζτέκοι δημιούργησαν ένα τεχνητό νησί πάνω στην λίμνη Texcoco για να χτίσουν την πόλη και οι Ισπανοί με τη σειρά τους συνέχισαν την οικοδόμηση πάνω στα ερείπια το 1521. Επειδή η πλειονότητα των ντόπιων βασίζεται στο νερό που εξάγεται από τον υδροφορέα κάτω από την πόλη, η στάθμη έχει μειωθεί συνολικά 10 μέτρα τα τελευταία 60 χρόνια!

10) Ανακαλύφθηκαν νέα νησιά στις Φιλιππίνες
Φιλιππίνες

Το Αρχιπέλαγος των Φιλιππίνων αποτελείται πλέον από 7.641 νησιά – αρκετές εκατοντάδες περισσότερα από τα 7.107 νησιά που οι επιστήμονες πίστευαν αρχικώς ότι η χώρα περιείχε.

Με την ευκαιρία να αναφερθεί ότι τα νησιά έχουν ονομαστεί έτσι προς τιμήν του βασιλιά Φίλιππου του 2ου της Ισπανίας, και το μεγαλύτερο νησί της χώρας είναι το Luzon, με έκταση 109,965 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

11) Η Ρωσία και η Κίνα συνορεύουν με 14 χώρες η καθεμία
Χάρτης Ασίας

Η Ρωσία (συμπεριλαμβανομένης της περιοχής του Καλίνινγκραντ) συνορεύει με το Αζερμπαϊτζάν, τη Λευκορωσία, την Κίνα, την Εσθονία, τη Φινλανδία, τη Γεωργία, το Καζακστάν, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τη Μογγολία, τη Βόρεια Κορέα, τη Νορβηγία, την Πολωνία και την Ουκρανία.

Η Κίνα συνορεύει με το Αφγανιστάν, το Μπουτάν, την Ινδία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Λάος, τη Μιανμάρ, τη Μογγολία, το Νεπάλ, τη Βόρεια Κορέα, το Πακιστάν, τη Ρωσία, το Τατζικιστάν και το Βιετνάμ.

12) Τρεις χώρες στον κόσμο είναι αποκλεισμένες από μια άλλη χώρα
Βατικανό

Το Λεσότο, το Σαν Μαρίνο και η Πόλη του Βατικανού είναι οι μόνες τρεις χώρες που είναι εντελώς αποκλεισμένες από άλλη χώρα. Το Λεσότο βρίσκεται εξ ολοκλήρου στη Νότια Αφρική, ενώ ο Άγιος Μαρίνος και η Πόλη του Βατικανού βρίσκονται και οι δύο στην Ιταλία.

13) Η Θάλασσα των Σαργασσών δεν έχει ακτές
Θάλασσα των Σαργασσών

Η μόνη θάλασσα στον κόσμο χωρίς ακτές, η θάλασσα του Σαργασσών βρίσκεται στον βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό. Περιβάλλεται από τέσσερα ωκεάνια ρεύματα και ονομάστηκε έτσι από τα πλωτά φύκια που την καλύπτουν, τα φύκια Sargassum.

14) Το εθνικό πάρκο Yellowstone φιλοξενεί ένα υπερηφαίστειο
Υπερηφαίστειο Yellowstone

Κάτω από το Εθνικό Πάρκο Yellowstone βρίσκεται ένα ενεργό υπερηφαίστειο – μια διάκριση που απονέμεται σε ηφαίστεια που έχουν απελευθερώσει περισσότερα από 240 κυβικά μίλια υλικού (λίγο περισσότερο από το διπλάσιο του όγκου της λίμνης Erie, σύμφωνα με το National Geographic) κατά τη διάρκεια μιας έκρηξης.

Το ηφαίστειο Yellowstone έχει βιώσει τρεις πολύ μεγάλες εκρήξεις, δύο εκ των οποίων χαρακτηρίζονται ως «υπέρ» – αν και ευτυχώς για τους λάτρεις του πάρκου, η πιο πρόσφατη ήταν πριν από 640.000 χρόνια.

15) Το Σουδάν έχει περισσότερες αρχαίες πυραμίδες από την Αίγυπτο
Πυραμίδες του Σουδάν

Οι Πυραμίδες της Αιγύπτου της Γκίζας θεωρούνται ένα από τα θαύματα του αρχαίου κόσμου, αλλά γνωρίζατε ότι το Σουδάν έχει σχεδόν διπλάσιο αριθμό πυραμίδων; Στο Σουδάν θα βρείτε λοιπόν 255 πυραμίδες, χτισμένες από τα αρχαία κουσιτικά βασίλεια της Νουβίας, και είναι αρκετά περισσότερες από τις 138 της Αιγύπτου.

16) Η Μεσο-Ατλαντική υφαλορράχη είναι η μεγαλύτερη οροσειρά της Γης
Η Μεσο-Ατλαντική υφαλορράχη είναι η μεγαλύτερη οροσειρά της Γης

Η Μεσο-Ατλαντική υφαλορράχη, ή (ευρύτερα λεγόμενη Μεσο-Ατλαντική Ράχη) είναι μια οροσειρά καταμεσής της λεκάνης του Ατλαντικού ωκεανού όπως υποδηλώνει και το όνομά της και εκτείνεται σε όλο το μήκος του από Βορρά μέχρι Νότου. Πρόκειται για επιμήκη ζώνη τεκτονικού ρήγματος, συνολικού μήκους 40.000 χλμ. αποτελούμενη από όρη, ηφαίστεια και οροπέδια. Ουσιαστικά πρόκειται για την μεγαλύτερη σε μήκος οροσειρά του κόσμου αποτελώντας και το όριο μεταξύ τεσσάρων κύριων τεκτονικών πλακών, Ευρασίας και Βορείου Αμερικής στο Βόρειο ημισφαίριο και Αφρικής και Νοτίου Αμερικής στο Νότιο ημισφαίριο.

Το νησί της Ισλανδίας είναι κόμματι της οροσειράς που βρίσκεται πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Στη ρωγμή Silfra, μπορείτε να κολυμπήσετε ανάμεσα στις τεκτονικές πλάκες.

Ακόμα 8 νησιά είναι μέρος είναι της οροσείρας:

 • Γιαν Μάγεν (Νορβηγία)
 • Αζόρες (Πορτογαλία)
 • Βράχοι του του Αγίου Παύλου (Βραζιλία)
 • Νήσος Αναλήψεως (Ηνωμένο Βασίλειο)
 • Νήσος Αγία Ελένη (Ηνωμένο Βασίλειο)
 • Τρίσταν Ντα Κούνια (Ηνωμένο Βασίλειο)
 • Νήσος Γκαφ (Ηνωμένο Βασίλειο)
 • Νήσος Μπουβέ (Νορβηγία)
17) Δεν υπάρχει γη στον Βόρειο Πόλο
Δεν υπάρχει γη στον Βόρειο Πόλο

Στην πραγματικότητα ο Βόρειος Πόλος αποτελείται από ένα λεπτό στρώμα πάγου πάχους 2-3 μέτρων που επιπλέει στον Αρκτικό Ωκεανό. Υπολογίζεται ότι το στρώμα πάγου εκτείνεται σε μία έκταση 12 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Το βάθος της θάλασσας στον Βόρειο Πόλο έχει μετρηθεί στα 4.261 μέτρα από το ρωσικό υποβρύχιο Mir το 2007 και στα 4.087 μέτρα από το USS Nautilus το 1958.

18) Η μεγαλύτερη έρημος της Γης είναι η Ανταρκτική
To όρος Vinson στην Ανταρκτική είναι η ψηλότερη κορυφή της ηπείρου (πηγή: wikipedia)
To όρος Vinson στην Ανταρκτική είναι η ψηλότερη κορυφή της ηπείρου (πηγή: wikipedia)

Όταν σκέφτεστε μια έρημο, το μυαλό σας μάλλον πηγαίνει σε ένα περιβάλλον με καυτό ήλιο και τσουρουφλιστή άμμο, αλλά η μεγαλύτερη έρημος της Γης είναι στην πραγματικότητα κάπου πιο παγωμένα και συγκεκριμένα στην Ανταρκτική! Για να χαρακτηριστεί μια περιοχή ως έρημος δεν πρέπει να δέχεται περισσότερα από 25 εκατοστά βροχοπτώσεων ετησίως και η Ανταρκτική την υπερκαλύπτει τη συγκεκριμένη προϋπόθεση, καθιστώντας την, τη μεγαλύτερη έρημο της Γης.

Η έρημος Σαχάρα είναι η τρίτη μεγαλύτερη έρημος της Γης πίσω και από την Αρκτική έρημο.

19) Η Βύβλος είναι η παλιότερη πόλη που κατοικείται αδιάκοπτα
Η Βύβλος του Λίβανου το 2003 (πηγή: wikipedia)
Η Βύβλος του Λίβανου το 2003 (πηγή: wikipedia)

Η Βύβλος ή Τζουμπάιλ είναι πόλη του Λιβάνου στις ακτές της Μεσογείου η οποία πιστεύεται ότι πρωτοκατοικήθηκε μεταξύ του 8800 και του 7000 π.Χ. και κατοικείται έκτοτε. Θεωρείται η πρώτη πόλη που χτίστηκε στην Φοινίκη. Σε αρκετές σχετικές λίστες θα βρείτε και την Δαμασκό ή την Ιεριχώ ως τις παλιότερες πόλεις, αλλά υπάρχουν αμφισβητήσεις. Η παλιότερη πόλη στην Ελλάδα που κατοικείται συνεχώς είναι πιθανότατα το Άργος (από το 5000 π.Χ.).

20) Η Αφρική είναι η μόνη ήπειρος που εκτείνεται και στα 4 ημισφαίρια της Γης
Η Αφρική είναι η μόνη ήπειρος που εκτείνεται και στα 4 ημισφαίρια της Γης
Η Αφρική είναι η μόνη ήπειρος που εκτείνεται και στα 4 ημισφαίρια της Γης

Μπορεί να σας ξενίζει να μιλάμε για 4 ημισφαίρια μιας σφαίρας αλλά δεν το εξετάζουμε το θέμα γεωμετρικά, μα γεωγραφικά. Η Γη χωρίζεται από τη γραμμή του Ισημερινού σε βόρειο και νότιο ημισφαίριο, και από την γραμμή του μεσημβρινού του Γκρίνουιτς και της Διεθνής Γραμμής Ημερομηνίας σε ανατολικό και δυτικό. Η μόνη ήπειρος λοιπόν που έχει εδάφη και στα τέσσερα ημισφαίρια είναι η Αφρική.

21) Μόνο μια χώρα μεσολαβεί μεταξύ Νορβηγίας και Βόρειας Κορέας

Αν είχατε μια υδρόγειο σφαίρα ή ένα παγκόσμιο χάρτη στο σπίτι ενδεχομένως να το είχατε ήδη παρατηρήσει. Αν προσέξετε καλά τη Νορβηγία θα δείτε ότι το ανατολικότερο της τμήμα βρίσκεται πάνω από την Φινλανδία και συνορεύει με την Ρωσία. Η Ρωσία φυσικά συνορεύει και με τη Βόρεια Κορέα gia 17,2 ολόκληρα χιλιόμετρα, οπότε αν χρειαστεί ποτέ να μεταβείτε για οποιοδήποτε λόγο από τη Νορβηγία στη Βόρεια Κορέα, θα χρειαστεί να διασχίσετε μόνο ρωσικό έδαφος.

22) Η Γαλλία μοιράζεται τα μεγαλύτερα σύνορά της με τη Βραζιλία
Η Γαλλία μοιράζεται τα μεγαλύτερα σύνορα με τη Βραζιλία

Από το 1981, όταν το Μπελίζ έγινε ανεξάρτητο, η γαλλική Γουιάνα απόμεινε το μόνο έδαφος της ηπειρωτικής Αμερικής που εξακολουθεί να αποτελεί τμήμα μιας ευρωπαϊκής χώρας. Η Γαλλική Γουιάνα, ως τμήμα της Γαλλίας, συνορεύει με τη Βραζιλία για 730 χιλιόμετρα. Το μήκος των γαλλοβραζιλιάνικων συνόρων ξεπερνούν κατά 71 χιλιόμετρα τα Βελγογαλλικά και κατά 107 χιλιόμετρα τα Γαλλοισπανικά.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

ΤΟ ΚΑΡΦΙ

Το βαγόνι δεν είχε πολύ κόσμο και ο 33χρονος καλοντυμένος Βρετανός με το μούσι, ξεχώριζε από τους υπόλοιπους επιβάτες, όλοι τους Ανατολικογερμανοί πολίτες που πήγαιναν στα σπίτια τους.

Και ο Τζορτζ Μπλέικ σε ένα σπίτι πήγαινε εκείνο το χειμωνιάτικο κρύο βράδυ του 1958, μόνο που δεν ήταν η κατοικία του, αλλά ένα ασφαλές καταφύγιο της KGB.

Ο χειριστής του, Σεργκέι Αλεξάντροβιτς Κοντράτσοφ, τον περίμενε μέσα σε ένα αυτοκίνητο έξω ακριβώς από τον σταθμό του τραίνου που έδιναν ραντεβού μια φορά το μήνα.

Βγαίνοντας, ο Βρετανός πράκτορας της MI6 δέχθηκε μια παγωμένη ριπή ανέμου στο πρόσωπό του, ενώ την ίδια στιγμή το χιόνι έπεφτε απαλά, έχοντας ήδη σχηματίσει μια λευκή πούδρα.

Μπήκε στο αυτοκίνητο και σε λίγα λεπτά βρέθηκε μαζί με τον «σύντροφο» από την KGB να απολαμβάνει την ζέστη από το τζάκι και τα καλοριφέρ. Όταν έβγαλε από την τσέπη του ένα μικροφίλμ και το παρέδωσε στον Ρώσο, ο τελευταίος χαμογέλασε και άνοιξε ένα μπουκάλι βότκα.

Ο Μπλέικ προτιμούσε το μαρτίνι, αλλά στην Ανατολική Γερμανία, αυτές οι πολυτέλειες υπήρχαν μόνο σε κάποια πολύ καλά ξενοδοχεία. Κουβέντιασε αρκετή ώρα με τον χειριστή του, πριν ο τελευταίος τον επιστρέψει στον σταθμό για να πάρει το τραίνο της επιστροφής.

Πίσω στο Δυτικό Βερολίνο, την επόμενη μέρα γινόταν πάλι ο επιτελικός της ΜΙ6 που αναζητούσε πληροφορίες για Σοβιετικούς κατασκόπους, χωρίς κανείς να φαντάζεται ότι ο Τζορτζ ήταν ένας διπλός πράκτορας. Κι αυτό οι Βρετανοί το πλήρωσαν πολύ ακριβά.

 Ήταν ένας ανήσυχος νεαρός που στα είκοσι χρόνια του βρέθηκε μέσα στις φλόγες του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου

Παιδί μιας Ολλανδής και ενός Αιγύπτιου Εβραίου με Βρετανική υπηκοότητα ο Μπλέικ ήταν ένας ανήσυχος νεαρός που στα είκοσι χρόνια του βρέθηκε μέσα στις φλόγες του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου.

 

Δεν άργησε να ενταχθεί στην Ολλανδική αντίσταση στον ρόλο του αγγελιοφόρου και το 1943 κατάφερε να φτάσει στην Αγγλία, όπου κατατάχτηκε στο Βρετανικό Ναυτικό.
Με όσα είχε πετύχει έναν χρόνο μετά, εισήχθη στους κόλπους της ΜΙ6 και μετά το τέλος του πολέμου μετατέθηκε για λίγο στο Αμβούργο.

Όταν το 1948 έφυγε για την Σεούλ, η αποστολή του ήταν να συγκεντρώσει πληροφορίες για την Κομμουνιστική Βόρειο Κορέα, την Κίνα και τις ανατολικές χώρες της ΕΣΣΔ.

 Στη φυλακή διάβασε Καρλ Μαρξ, ασπάσθηκε τα κομμουνιστικά ιδεώδη και άλλαξε στρατόπεδο

Ο πόλεμος της Κορέας τον βρήκε εκεί και όταν ο στρατός των Βορειοκορεατών το 1950 κατέλαβε την πόλη, συνελήφθη και φυλακίσθηκε για τρία χρόνια. Και ήταν μέσα στην φυλακή όταν διάβασε το «Κεφάλαιο» του Καρλ Μαρξ που ασπάσθηκε τα κομμουνιστικά ιδεώδη και αποφάσισε να αλλάξει στρατόπεδο.

Σε μια μυστική συνάντηση-ώστε να μην αντιληφθούν τίποτε οι άλλοι Βρετανοί συγκρατούμενοι του-ο Μπλέικ συναντήθηκε με υψηλόβαθμο στέλεχος της KGB και το deal έκλεισε. Πλέον θα δούλευε γι’ αυτούς.

Όταν απελευθερώθηκε, επέστρεψε στην Βρετανία όπου και παρέμεινε για δύο χρόνια πριν πάρει την επόμενη μετάθεση το 1955 για τον σταθμό της ΜΙ6 στο Δυτικό Βερολίνο. Εκεί όπου άρχισε να δίνει στους Σοβιετικούς πράκτορες και επιχειρήσεις Δυτικών υπηρεσιών χωρίς την παραμικρή τύψη για τα επόμενα έξι χρόνια.

Η δράση του είχε σαν αποτέλεσμα να συλληφθούν πεντακόσιοι πράκτορες και να εκτελεστούν σαράντα δύο από αυτούς με την κατηγορία της κατασκοπίας ή της προδοσίας.

 Πολωνός αξιωματούχος τον “έδωσε” στους Αμερικανούς

Η ζημιά ήταν τεράστια για την ΜΙ6 και πιθανότατα να συνεχιζόταν αν το 1961 ένας Πολωνός αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών της χώρας του, δεν αυτομολούσε στην Δύση.
Κατά την διάρκεια της κατάθεσής του σε πράκτορες της CIA ο Μιχαήλ Γκολενιέβσκι «έδωσε» τον Μπλέικ στους Αμερικανούς, οι οποίοι φρόντισαν να ενημερώσουν άμεσα την ΜΙ6.

Το σοκ για τους Βρετανούς ήταν τεράστιο, όμως, δεν κινήθηκαν βιαστικά για να μην υποψιαστεί τίποτε ο Μπλέικ και λίγες εβδομάδες αργότερα τον κάλεσαν για ένα briefing στο Λονδίνο.

 

 Συνελήφθη από τους Βρετανούς και μετά από τρεις μέρες έσπασε τη σιωπή του

Μόλις προσγειώθηκε το αεροπλάνο του, ο διπλός πράκτορας συνελήφθη από κλιμάκιο της υπηρεσίας και χρειάστηκαν τρεις ημέρες για να «σπάσει» και να δώσει πλήρη κατάθεση των έργων του.

 Καταδικάστηκε σε 42 έτη φυλάκισης όσοι και οι πράκτορες που εκτελέστηκαν

Στη δίκη του εισέπραξε σαράντα δύο έτη φυλάκισης-όσοι ήταν και οι πράκτορες που εκτελέστηκαν επειδή τους αποκάλυψε στην KGB- την μεγαλύτερη που είχε εκδώσει ποτέ Βρετανικό δικαστήριο για την κατηγορία της προδοσίας.

Στην φυλακή του Γουόρμγουντ Σκραμπς έμεινε μέχρι το απόγευμα της 22ας Οκτωβρίου του 1966, όταν χάρη σε ένα τολμηρό σχέδιο τριών πρώην κρατουμένων που είχε γνωρίσει.

Απέδρασε όταν όλη η φυλακή παρακολουθούσε την καθιερωμένη κινηματογραφική προβολή της εβδομάδας και λίγη ώρα μετά βρισκόταν σε ένα «ασφαλές» σπίτι.

 Μετά την απόδρασή του, μεταφέρθηκε στη Μόσχα, παρασημοφορήθηκε και του δόθηκε ο βαθμός του αντισυνταγματάρχη της KGB

Ήταν δεδομένο ότι δεν θα μπορούσε να μείνει για πάντα εκεί και οι τρεις φίλοι του αποφάσισαν να τον πάνε μέχρι την Ανατολική Γερμανία με ένα ειδικά διαμορφωμένο τροχόσπιτο.

Αφού πέρασαν από το Ντόβερ στο Καλαί διέσχισαν την Βόρειο Ευρώπη μέχρι το Βερολίνο και τον Ανατολικό τομέα της πόλης, όπου οι Σοβιετικοί ειδοποιήθηκαν για την άφιξη του ήρωα τους.

Ο Μπλέικ μεταφέρθηκε στην Μόσχα, παρασημοφορήθηκε για τις πράξεις του και του δόθηκε ο βαθμός του αντισυνταγματάρχη της KGB.

Οι Άγγλοι ήταν έξαλλοι με την κινηματογραφική απόδραση του ανθρώπου που προκάλεσε ανεπανόρθωτη ζημιά στο κατασκοπευτικό της δίκτυο, αλλά δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτε.
Η γυναίκα του που μπορούσε τον χώρισε, αλλά ο Μπλέικ παντρεύτηκε ξανά μια Ρωσίδα και απέκτησε μαζί της έναν γιο, τον Μίσα.

 Έσβησε στα 98 του χρόνια παίρνοντας σύνταξη από την KGB

Του παραχωρήθηκε μια ντάτσα-εξοχική κατοικία για υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ΕΣΣΔ-έξω από την Μόσχα όπου έζησε ευτυχισμένος μέχρι που έσβησε στα 98 του χρόνια παίρνοντας σύνταξη από την KGB.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε πριν λίγα χρόνια αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι ήταν προδότης, τονίζοντας εμφατικά: «Για να προδώσεις κάτι, πρέπει να ανήκεις κάπου. Εγώ δεν ένιωσα ποτέ ότι ανήκα στην Βρετανία».

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του έχασε την όραση του, αλλά ποτέ την πίστη του στον Μαρξ, αυτή που τον έχρισε ως τον κατάσκοπο που δεν γύρισε, αλλά δραπέτευσε στο κρύο.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

ΖΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Το μητροπολιτικό κέντρο της Ιαπωνίας είναι μια μεγαλούπολη διεθνούς ακτινοβολίας, που αποτελεί το σύμβολο της οικονομικής και βιομηχανικής παντοδυναμίας της «Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου». Η πολυπληθής πόλη ζει στο μέλλον, με το βλέμμα όμως στραμμένο πίσω στο παρελθόν…

Το Τόκιο είναι η καλύτερη πόλη για να ζει κανείς - Newsbeast
΄Ολοι θυμάστε τον ισχυρότατο σεισμό μεγέθους 8,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που χτύπησε τις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας στις 11/3/2011. Χιλιάδες νεκροί και ένας κατεστραμμένος πυρηνικός σταθμός στην Fukushima ήταν ο τραγικός απολογισμός του πέμπτου μεγαλύτερου σεισμού που έχει πλήξει τον κόσμο από το 1900. Ο καιρός πέρασε και η ζωή των κατοίκων της «Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου» έχει επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς, ενώ το Τόκιο (240 χλμ. νοτιοδυτικά της Fukushima), που «στάθηκε όρθιο» στο τρομερό χτύπημα του Εγκέλαδου,   δέχεται και πάλι χιλιάδες ταξιδιώτες απ’ όλο τον κόσμο.

Είναι αλήθεια ότι ο Ελληνας ταξιδιώτης που επισκέπτεται πρώτη φορά την ιαπωνική πρωτεύουσα αρχικά τρομάζει! Από το τεράστιο μέγεθός της, το μποτιλιάρισμα στους δρόμους, το αρχιτεκτονικό πανδαιμόνιο και τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας των κατοίκων της. Νιώθει σαν… το χωριατόπουλο που πηγαίνει για πρώτη φορά στην μεγάλη πόλη και όχι άδικα, καθώς η ευρύτερη περιοχή του Τόκιο είναι η πολυπληθέστερη αστική περιοχή του κόσμου όπου ζουν και εργάζονται (ή την επισκέπτονται καθημερινά) περίπου 38 εκατομμύρια άνθρωποι. Η ίδια η πόλη του Τόκιο δε αριθμεί πάνω από 8 εκατομμύρια κατοίκους.

Ιαπωνία: Οι κάτοικοι του Τόκιο καλούνται να μείνουν στο σπίτι
 

Το συναίσθημα του… πανικού ευτυχώς εξαλείφεται γρήγορα χάρη στην ευγένεια, την εξυπηρέτηση και τη φιλικότητα των κατοίκων. Ο επισκέπτης εντυπωσιάζεται από την οργάνωση, τον πλουραλισμό και τον δυναμισμό της ιαπωνικής μεγαλούπολης. Μένει άφωνος από τα μικρά τεχνολογικά θαύματα που συναντά σε κάθε του βήμα. Τον συναρπάζουν οι υπερυψωμένοι λεωφόροι, τα εντυπωσιακά πολυώροφα εμπορικά κέντρα, οι πολύχρωμες επιγραφές νέον και οι φωταγωγημένοι ουρανοξύστες που μοιάζουν να αγγίζουν τον ουρανό. Θαμπώνεται από τη λάμψη, την πολυτέλεια και την αίγλη μιας ελκυστικής – για άλλους απωθητικής-πολιτείας, που αντιπροσωπεύει τη δύναμη μιας χώρας με τόσο ιδιόμορφο πολιτισμό που παραμένει για τους Δυτικούς ένα μυστήριο.

Για να γνωρίσετε καλύτερα το Τόκιο, θα πρέπει πρώτα να έχετε κατανοήσει τις δομές τής -τέλειας οργανωμένης- τοπικής κοινωνίας, όπου η τεχνολογία, η οικονομία και ο καταναλωτισμός βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, ενώ ο συντηρητισμός, η ταπεινοφροσύνη, η εργασιομανία και η εσωστρέφεια αποτελούν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματά της.

Ιαπωνία για αρχάριους | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η «Ανατολική Πρωτεύουσα»
Το Τόκιο βρίσκεται στο νησί Χονσού, το κεντρικό και μεγαλύτερο από τα νησιά που απαρτίζουν την Ιαπωνία και, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του «Econo-mist Intelligence Unit», ήταν η ακριβότερη πόλη στον κόσμο για το 2009. Αν και πολλοί υποστηρίζουν ότι δεν διαθέτει κάποιο σημαντικό αξιοθέατο, η «Ανατολική Πρωτεύουσα» (αυτό σημαίνει ετυμολογικά η ονομασία Τόκιο) συνιστά από μόνη της ένα τεράστιο αξιοθέατο, αφού πρόκειται για μια… διαστημική πόλη, συνώνυμη του χάους και της τρέλας, που ζει και κινείται στους ρυθμούς του μέλλοντος, όλο το εικοσιτετράωρο!

Το Τόκιο δεν διαθέτει ένα συγκεκριμένο κέντρο (μια αστική καρδιά), αλλά 23 μικρά και μεγάλα περιφερειακά κέντρα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η πόλη προέκυψε από την ένωση όμορων οικισμών στην περιοχή της παραλιακής κωμόπολης Edo, ενώ η συνεχής αστικοποίησή της μέσα στους επόμενους αιώνες έγινε με την κατασκευή δεκάδων χωριστών πόλεων που είχαν τα δικά τους κέντρα.

Ιαπωνία για αρχάριους | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Πρωτεργάτης στην κίνηση της ενοποίησης ήταν ο ισχυρός πολέμαρχος (Σογκούν) Tokugawa Ieyasu, που προσπάθησε να ιδρύσει -μετά την ενοποίηση της Ιαπωνίας το 1603- ένα νέο κέντρο εξουσίας, μακριά από το αυτοκρατορικό Κιότο. Πολύ γρήγορα, η Edo αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε σε μια από τις μεγαλύτερες πόλεις στον κόσμο, με πληθυσμό που έφτανε τον 18ο αιώνα τους 1.200.000 κατοίκους. Το 1869, ο αυτοκράτορας Meiji μετακόμισε στην Edo, τη μετονόμασε σε «Τόκιο» και την ανακήρυξε αυτοκρατορική πρωτεύουσα της χώρας, δημιουργώντας έτσι το νέο πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο του έθνους.

Στη διάρκεια του 20ού αιώνα το Τόκιο υπέστη δύο πολύ μεγάλες καταστροφές: το 1923 από σεισμό και κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν το μεγαλύτερο μέρος της πόλης ισοπεδώθηκε από βομβαρδισμούς. Γι’ αυτόν κυρίως τον λόγο δεν διασώζονται στην ιαπωνική πρωτεύουσα μνημειακά οικοδομήματα παλαιότερων εποχών, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανένα σημείο το οποίο θα μπορούσε να ονομαστεί «παλιά ιστορική πόλη».

Ταξίδι στο φουτουριστικό Τόκιο της Ιαπωνίας - CozyVibe

Σούσι και κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα
Εάν αντέχετε το πολύ πρωινό ξύπνημα, η επίσκεψη στην ψαραγορά Tsukiji Fish Market γύρω στις 05:30 – 06:00 είναι ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσετε τη βόλτα σας στο Τόκιο. Κάθε πρωί πραγματοποιείται εδώ η αγοραπωλησία των φρέσκων ψαριών, μια διαδικασία που αξίζει να δείτε. Μέσα στην αγορά Tsukiji, εκτός από τους λαλίστατους πωλητές, σας περιμένουν επίσης τα καλύτερα Sushi-Bars της πόλης, που σερβίρουν κάθε πρωί το πιο φρέσκο ψάρι.

Σε κοντινή απόσταση, δίπλα στις όχθες του ποταμού Sumida, απλώνεται η γραφική συνοικία Asakusa. Είναι η περιοχή όπου κάποτε βρισκόταν το μικρό ψαροχώρι Edo, ο οικιστικός πυρήνας της σημερινής μεγαλούπολης. Ο επιβλητικός ναός Asakusa Kannon (αφιερωμένος στη θεά της ελεημοσύνης Kannon) είναι το πιο δημοφιλές αξιοθέατο στην Asakusa, ενώ στα δεκάδες καταστήματα που υπάρχουν γύρω από τον ναό μπορείτε να αγοράσετε τα σουβενίρ σας, αφού η ποικιλία είναι μεγάλη και οι τιμές αρκετά προσιτές.

იაპონია საკუთარ მწარმოებლებს ჩინეთის დატოვების სანაცვლოდ დახმარებას სთავაზობს - megatv.ge

Οχι πολύ μακριά σας περιμένει η Ginza, μια από τις κεντρικότερες συνοικίες της πρωτεύουσας. Γεμάτη κίνηση, ζωντάνια και κοσμοπολίτικο χρώμα, διαθέτει πολυτελή εμπορικά κέντρα με επώνυμες φίρμες, εστιατόρια με εκλεπτυσμένες γεύσεις, χλιδάτη ατμόσφαιρα, θέατρα και νυχτερινή διασκέδαση υψηλού επιπέδου.

Στη συνοικία Harajuku έχετε πολλά να δείτε. Αν θέλετε να παρακολουθήσετε έναν παραδοσιακό γάμο, επισκεφθείτε τον ναό Meiji Jingu. Η γαμήλια τελετή, με τη λευκοντυμένη νύφη να κρατά μια τεράστια κόκκινη ομπρέλα από χαρτί, είναι ένα πραγματικά εντυπωσιακό θέαμα.

Τα κυριακάτικα απογεύματα, στις γειτονιές γύρω από το ναό Meiji Jingu, συγκεντρώνονται εκατοντάδες νεολαίοι, που κυκλοφορούν με ό,τι πιο αταίριαστο και extreme προτάσσει η σύγχρονη μόδα, με πολύχρωμα βαμμένα μαλλιά και πάμπολλα σκουλαρίκια σ’ όλο τους το σώμα. Μ’ αυτόν τον πρωτότυπο τρόπο, η νέα γενιά εκφράζει την αντίδρασή της στους αυστηρούς κανόνες και στα στερεότυπα της τοπικής συντηρητικής κοινωνίας. Αν θέλετε, μπορείτε να φωτογραφηθείτε μαζί τους.

12 μέρες στο Τόκιο ή αλλιώς 12 μέρες ζώντας μέσα σε ένα video game | LiFO

Μην παραλείψετε να πάτε επίσης στο κοντινό μνημείο-ιερό Yasukuni (Ο Τόπος της Ειρήνης), που είναι αφιερωμένο σ’ αυτούς που έπεσαν μαχόμενοι για την Ιαπωνία. Χιλιάδες ντόπιοι έρχονται από κάθε γωνιά της χώρας για να αποτίσουν φόρο τιμής στους υπερασπιστές της «Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου».

 

 

 

 

 


 

ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ..ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΧΙ

Όταν η ιστορία επαναλαμβάνεται

Ως το 1975, λοιπόν, υπήρχε μια χώρα στη δυτική Αφρική που την φωνάζανε Δαχομέη. Μια μακρόστενη χώρα, στριμωγμένη ανάμεσα στο μικρό Τόγκο και τη μεγάλη Νιγηρία, με σύνορα τεχνητά, κατάλοιπα της γαλλικής και αγγλικής κυριαρχίας στην περιοχή. Ονομαζόταν Δαχομέη από το μεγαλύτερο παραθαλάσσιο βασίλειο των ιθαγενών της περιοχής, το οποίο έφτασε σε μεγάλη ακμή ως… μεσάζοντας στο δουλεμπόριο! Οι βασιλιάδες της Μπενίν έστελναν τους πολεμιστές τους στο εσωτερικό για σκλάβους, τους οποίους μεταπωλούσαν στους Πορτογάλους πρώτα και τους Γάλλους μετέπειτα.

Μπενίν, ένα όνομα τρεις ιστορίες - Γεωγραφικοί

Πάγωσαν οι Νιγηριανοί 

Μέλος της αποικιοκρατικής Γαλλίας από το 1892 και ανεξάρτητη δημοκρατία από το 1960, η Δαχομέη βίωσε συνεχή αιματηρά πραξικοπήματα. Το 1972 ανέβηκε στην εξουσία ο συνταγματάρχης Κερέκου, ο οποίος τρία χρόνια αργότερα, εντελώς αιφνιδιαστικά, ανακοίνωσε ότι αλλάζει το όνομα της χώρας από Δαχομέη σε Μπενίν!

ΜΠΕΝΙΝ 1, ΟΜΟΡΦΙΑ ΠΟΥ ΣΚΛΑΒΩΝΕΙ | Κώστας Ζυρίνης & Ισαβέλλα Μπερτράν
Οι γείτονες Νιγηριανοί πάγωσαν. Μπενίν; Μα, αυτό ήταν δικό τους όνομα! Μιας αρχαίας αυτοκρατορίας, για την οποία ήταν υπερήφανοι. Τα χαρακτηριστικά «μπρούτζινα του Μπενίν», πλάκες από χαλκό που απεικονίζουν πολεμιστές και βασιλιάδες, θεωρούνται θαυμαστά τεχνουργήματα από την προ-αποικιακή ιστορία της Αφρικής. Η αυτοκρατορία της Μπενίν συνέχισε να «ζει» στο μυαλό των Νιγηριανών μέσω της Μπενίν Σίτι, της πρωτεύουσάς της, που είχε διατηρήσει αυτό το όνομα. Μόνο που η Μπενίν Σίτι και η γύρω περιοχή της, η βάση της παλιάς αυτοκρατορίας, απέχει 400 χλμ. από τα σημερινά σύνορα της Δαχομέης που ονομάστηκε Μπενίν! Δεν είναι ούτε καν γειτονική περιοχή, όπως συμβαίνει στη δική μας γειτονιά…


Διαμαρτυρίες χωρίς αποτέλεσμα

Η κλεψιά ήταν ολοφάνερη. Η διεθνής κοινότητα σφύριξε αδιάφορα. Ο πονηρός Κερέκου πρόβαλε σαν δικαιολογία ότι το όνομα Δαχομέη ήταν παρωχημένο, επειδή στα σύνορα της χώρας του περιλαμβάνονταν και περιοχές που δεν ήταν ποτέ μέρη του παλαιού βασιλείου της Δαχομέης, μερικές μάλιστα (όπως η περιοχή Μπόργκου στα κεντρικά της χώρα ή η επαρχία Ατακόρα στο βορά) είχαν μακρά ιστορία πολέμων με τη Δαχομέη. Έπρεπε, λοιπόν, να βρεθεί ένα άλλο όνομα, πιο… γεωγραφικό. Και κατά σύμπτωση διάλεξε το όνομα «Μπενίν» από τον ομώνυμο τεράστιο αφρικάνικο κόλπο, τα νερά του οποίου βρέχουν και τη χώρα του, μαζί με καμιά δεκαριά άλλες…
Οι Νιγηριανοί φώναξανδιαμαρτυρήθηκαν, απαίτησαν ψηφίσματα στον ΟΗΕ, αλλά μάταια. Η Μπενίν είχε πια ασπαστεί το μαρξισμό, έπαιρνε επισήμως βοήθεια από την ΕΣΣΔ και οι Δυτικοί δεν αποτολμούσαν να τα βάλουν με τους Ρώσους για ένα αδιάφορο κομματάκι γης στην Αφρική. Ούτε τους έπεισαν οι ισχυρισμοί των Νιγηριανών ότι η ονομασία δόθηκε εκ του πονηρού και είχε… επεκτακτικές βλέψεις.

Nigerian church opens doors to Hungarians | The Lutheran World Federation

Οι Γιορούμπα 

Στη σημερινή Μπενίν ζουν περίπου ένα εκατομμύριο Γιορούμπα. Οι Γιορούμπα είναι μια από τις τρεις μεγαλύτερες φυλές στη Νιγηρία, ζουν κυρίως στα νοτιοδυτικά της χώρας (στα σύνορα με τη Μπενίν) και αριθμούν σχεδόν 40 εκατομμύρια. Σε μια υποτιθέμενη (αλλά όχι τόσο απίθανη) διάσπαση της Νιγηρίας, με τους μουσουλμάνους Χάουσα του Βορρά να χρηματοδοτούν το Μπόκο Χαράμ και τους χριστιανούς Ίγκμπο στα νοτιοανατολικά να το’ χουν επιχειρήσει ήδη με την απόσχιση της Μπιάφρας [1], τι θα ήταν πιο εύκολο να κάνουν οι Γιορούμπα της Νιγηρίας από το να… ενωθούν με τους γείτονές τους, με τους οποίους τους συνδέει και ιστορική κοινή ονομασία;

Καμπάνια ενημέρωσης 

Οι Νιγηριανοί είδαν κι απόειδαν ότι δεν μπορούν να εμποδίσουν τη Μπενίν να λέγεται Μπενίν, οπότε ξεκίνησαν μια άνευ προηγουμένου καμπάνια ενημέρωσης. Η οποία στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία. Τώρα πια όποιος ασχολείται με την ιστορία της περιοχής γνωρίζει ακριβώς τι έγινε. Ότι η «πραγματική» Μπενίν βρίσκεται στη Νιγηρία και η «ψεύτικη» Μπενίν οικειοποιήθηκε ένα όνομα που δεν ανήκει, για προφανείς λόγους.
Ακόμα και οι εθνικιστικές οργανώσεις των Γιορούμπα, που ονειρεύονται τη διάσπαση της Νιγηρίας κι ένα ανεξάρτητο κράτος για τη φυλή τους, λένε ότι είναι πιο εύκολο γι’ αυτούς να… ενσωματώσουν την Μπενίν στο δικό τους μελλοντικό κράτος, παρά να ενσωματωθούν σ’ αυτήν, αν ποτέ επιχειρήσουν την απόσχιση.
Συμπέρασμα: Ένα όνομα μπορεί να το κλέψει οποιοσδήποτε. Την ιστορία, όμως, δεν μπορεί να την κλέψει κανείς…

[1] Η εξέγερση στη Νοτιοανατολική Νιγηρία (αρχικά γνωστή ως η κρίση Orlu ) είναι μια ένοπλη σύγκρουση που ξέσπασε στην πόλη Orlu της Νιγηρίας όταν ο στρατός της Νιγηρίας κινήθηκε για να συντρίψει την παραστρατιωτική πτέρυγα των αυτόχθονων λαών της Μπιάφρα (IPOB), του Δίκτυου Ανατολικής Ασφάλειας (ESN) που αποτελείται από Χριστιανούς της φυλής Ίγκμπο . Στον κόλπο της Μπιάφρα βέβαια αντλείται το 70% του πετρελαίου της Νιγηρίας …..

 

 

 

 

 


 

ΠΑΡΟΙΜΙΩΔΕΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΙΣΩ ΤΟΥΣ

Τις χρησιμοποιούμε στο καθημερινό μας λεξιλόγιο αλλά αν το σκεφτεί κανείς, δεν έχουν και τόσο νόημα για κάποιον που δεν μιλά ελληνικά. Ποιος ξένος άραγε θα αντιλαμβανόταν το «for a flea jump» (για ψύλλου πήδημα) ή το «slow the very oil» (σιγά τον πολυέλαιο) και δεν θα μας περνούσε για τρελούς;

Απίστευτο: Οι 15 εκφράσεις που χρησιμοποιούμε καθημερινά και κρατάνε από την αρχαιότητα! | in.gr

Εκφράσεις χιλιοειπωμένες, που διατηρούνται εκατοντάδες χρόνια στην καθομιλουμένη, παρά το γεγονός ότι οι συνήθειες, τα έθιμα στα οποία αναφέρονται έχουν εκλείψει. Κρύβουν όμως ωραίες ιστορίες. Ας τις δούμε:

Peloma BoQ: Είμαι σε ηλικία...που σε γράφω στα παλιά μου τα παπούτσια!!!

 

Σε γράφω στα παλιά μου τα παπούτσια: Έκφραση που προέρχεται από τη συνήθεια βασιλιάδων της αρχαιότητας να αντικαθιστούν άρχοντες και ευγενείς, στέλνοντάς τους «ραβασάκι» ένα ζευγάρι παπούτσια με το όνομά τους γραμμένο από κάτω. Πρωτοσυναντάται στη Βαβυλωνία και κράτησε μέχρι το Βυζάντιο.

Γιατί λέμε: «Σιγά τον πολυέλαιο» – Pronews.gr

Σιγά τον πολυέλαιο: Η έκφραση φέρεται να προέρχεται από τα χρόνια του Όθωνα, και από τις γιορτές στα βασιλικά ανάκτορα. Οι καλεσμένοι, προύχοντες της εποχής και απόγονοι των αγωνιστών του 1821, δεν γνώριζαν την δυτική εθιμοτυπία και σε στιγμές κεφιού, άδειαζαν τα κουμπούρια τους στον αέρα και πετούσαν ψηλά τα τσαρούχια τους, αδιαφορώντας για τους πολυελαίους και τα κηροστάσια στα ανάκτορα, με τους αυλικούς να προσπαθούν να τους «ευπρεπίσουν» και τους καλεσμένους να απαντούν με την εν λόγω φράση, που… έγραψε ιστορία.

Από πού κρατά η σκούφια σου: Ερώτηση για την καταγωγή, που… κρατά από την αρχαιότητα, όταν το χρώμα και το σχήμα του σκούφου υποδήλωνε από πού προερχόταν αυτός (και κατά συνέπεια ο ιδιοκτήτης του). Σήμερα ακούγεται και η έκφραση «πετάει τη σκούφια του για καβγά».

Πώς βγήκε η φράση «του μπήκαν ψύλλοι στ' αυτιά» - Newsbeast

Του μπήκαν ψύλλοι στα αυτιά: Προέρχεται από την ιδιότυπη τιμωρία που επεφύλασσε ο βυζαντινός βασιλιάς Ιουλιανός σε όσους κρυφάκουγαν τα όσα συνέβαιναν στο παλάτι. Σύμφωνα με το βασιλικό διάταγμα, τοποθετούσαν ψύλλους βαθιά μέσα στα αυτιά των «ωτακουστών», οι οποίοι χοροπηδούσαν συνεχώς αναζητώντας την έξοδο, οδηγώντας πολλούς εξ αυτών στην τρέλα.

Χρωστάει της Μιχαλούς” | Ελληνική Κοινότητα Καΐρου

Χρωστάει της Μιχαλούς: Η έκφραση συνδέεται με την ταβέρνα που διατηρούσε το 19ο αιώνα στο Ναύπλιο, τότε πρωτεύουσα της Ελλάδας, η Μιχαλού. Η γυναίκα αυτή έδινε κατά συρροή «βερεσέ» αλλά κρατούσε ημερολόγιο και όταν κάποιος υπερέβαινε τις προθεσμίες, τον «έλουζε» με διάφορα… κοσμητικά επίθετα. Όσοι την άκουγαν, καταλάβαιναν ότι αυτός «χρωστά της Μιχαλούς».

Χτύπα ξύλο: Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι στα δέντρα κατοικούσαν νύμφες (οι περίφημες δρυάδες) και ως εκ τούτου χτυπούσαν ξύλο (άπτεσθαι ξύλου, έλεγαν) για να επικαλεστούν την προστασία τους.

Πώς βγήκε η φράση "κοράκιασα από την δίψα" - Η σχέση με τη μυθολογία | Pentapostagma

Κοράκιασα από τη δίψα: Η έκφραση προέρχεται επίσης από αρχαιοελληνικό μύθο, στον οποίο ο Απόλλωνας τιμώρησε έναν κόρακα σε μια ορεινή πόλη κοντά στην Αθήνα επειδή είχε σκοτώσει ένα προστατευόμενο από τον θεό φίδι. Όποτε ο κόρακας προσπαθούσε να πιει νερό από την κοντινή πηγή, αυτή στέρευε.

Με τρώει η μύτη μου, ξύλο θα φάω: Όπως πίστευαν στην αρχαία Ελλάδα, η φαγούρα ήταν προειδοποίηση από τους θεούς με το μήνυμα να «αλλάζει» αναλόγως του μέρους του σώματος. Έτσι, φαγούρα στο κεφάλι σήμαινε κακό (εξ ου και η λαϊκή ρήση) ενώ αντιθέτως, φαγούρα στις πατούσες σήμαινε ταξίδι και φαγούρα στην παλάμη σήμαινε δώρα (η σημερινή έκφραση λέει, με τρώει το χέρι μου, λεφτά θα πάρω).

Ένα χελιδόνι δεν φέρνει την άνοιξη: Ή αλλιώς, μία χελιδών έαρ ου ποιεί. Προέρχεται από το μύθο του Αισώπου για τον άσωτο νέο που, βλέποντας ένα χελιδόνι, πίστεψε ότι είχε περάσει ο βαρύς χειμώνας και πούλησε και το πανωφόρι του. Όμως το χειμωνιάτικο κρύο επέστρεψε την επόμενη μέρα.

Πώς βγήκε η φράση «δεν ιδρώνει το αυτί του» - Αρχαία Ελληνικά

Δεν ιδρώνει το αυτί του: Φράση που αποδίδεται στον Ασκληπιό. Κατά το μύθο, όταν μια νεαρή τον ρώτησε πώς θα μπορούσε να κάνει τον άντρα που ήθελε, να την αγαπήσει, της είπε ότι θα πρέπει να τον κλείσει σε ένα πολύ ζεστό δωμάτιο. «Αν ιδρώσουν τα αυτιά του, θα σε αγαπήσει, αν δεν ιδρώσουν δεν έχεις ελπίδα», φέρεται να της είπε και μας έμεινε…

Κάλλιο αργά παρά ποτέ: Από ρητό του Σωκράτη προέρχεται η γνωστή έκφραση. Όταν, σε μεγάλη ηλικία, αποφάσισε να μάθει να παίζει μουσική, οι μαθητές του τον πείραξαν, λέγοντάς του «Γέρων ων, κιθάριν μανθάνεις;» για να απαντήσει ο φιλόσοφος: «Κάλλιον οωιμαθής παρά αμαθής παραμένειν».

Του πήρε τον αέρα: Όρος που προέρχεται από τις ναυμαχίες στην αρχαία Ελλάδα καθώς όποιος από τους αντιπάλους μπορούσε να αξιοποιήσει καλύτερα τον αέρα, κινούταν πιο γρήγορα στο πεδίο της μάχης και νικούσε.

Για ψύλλου πήδημα: Πρόκειται για έκφραση που «κατάγεται» από τον καιρό της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και τις δεισιδαιμονίες για το «μάτιασμα». Οι μάγισσες της εποχής συνήθιζαν να χρησιμοποιούν ψύλλους, τους οποίους έβαζαν να πηδούν πάνω από ένα γεμάτο ποτήρι. Εάν ο ψύλλος έπεφτε μέσα, το «μάτιασμα» είχε γίνει από εχθρό. Σε μία τέτοια περίπτωση, ο «ματιασμένος» κατέληξε να σκοτώσει τον «εχθρό» δημιουργώντας μια απίστευτη βεντέτα… για ψύλλου πήδημα.

Έγινε τρικούβερτο γλέντι: Προέρχεται από τη ναυτική ορολογία, και αναφέρεται σε μεγάλα καράβια που έχουν τρία καταστρώματα (κουβέρτες), θέλοντας να δώσει έμφαση σε ένα πολυπληθές γλέντι.

Ες Αύριον τα Σπουδαία". Ποιος αρχαίος Έλληνας είπε την περίφημη φράση, που τελικά την πλήρωσε με τη ζωή του - ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Ες αύριον τα σπουδαία: Αποδίδεται στο θηβαίο στρατηγό Αρχία, ο οποίος ευρισκόμενος σε συμπόσιο, αποφάσισε, λέγοντας τη φράση αυτή, να μην ανοίξει επιστολή που προερχόταν από τους κατασκόπους του και τον προειδοποιούσε για την επιστροφή του Πελοπίδα στην πόλη και τον θανάσιμο κίνδυνο που διέτρεχε. Μετά από λίγη ώρα, δολοφονήθηκε από τους δημοκρατικούς του Πελοπίδα.

Φτου κι απ’ την αρχή: Η έκφραση προέρχεται από την Ελλάδα του 19ου αιώνα, όταν λόγω έλλειψης χαρτιού, οι μαθητές έγραφαν σε πλάκες. Όταν τελείωναν, τις έφτυναν και τις σκούπιζαν με τα μανίκια τους για να ξεκινήσουν εκ νέου.

Πώς βγήκε η φράση «πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος» - Newsbeast

Πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι: Προέρχεται από την εποχή που κουρσάροι και πειρατές τρομοκρατούσαν και λεηλατούσαν τα ελληνικά νησιά. Σε μία τέτοια επιχείρηση στα διαβόητα εργαστήρια χαλιών στη Μήλο, οι νησιώτες τους έστησαν παγίδα, τους κούρεψαν τα μαλλιά και τα μούσια και τους έστειλαν στον Βυζαντινό αυτοκράτορα!

Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα: Παροιμιώδης έκφραση που αποδίδεται στον ίδιο τον… Αίσωπο και το μύθο «Ανήρ κομπαστής». Σύμφωνα με αυτόν, αθηναίος αθλητής κόμπαζε στην αγορά για ένα τεράστιο άλμα που είχε πραγματοποιήσει σε αγώνες στη Ρόδο. Τότε Αθηναίος έγραψε στο σκάμμα τη λέξη Ρόδος «Αυτού γαρ και Ρόδος και πήδημα».

 

 

 

 

 


 

Μονοπάτι των Σιφώνων

Ο όρος Tornado Alley είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται συνήθως για να αναφερθεί στην περιοχή των Ηνωμένων Πολιτειών στην οποία συμβαίνουν ανεμοστρόβιλοι περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μέρος της χώρας. Η έκρηξη σούπερ ανεμοστρόβιλου του 1974 με 148 ανεμοστρόβιλους, έλαβε χώρα στη Τζόρτζια, το Ιλινόις, την Ιντιάνα, το Κεντάκι, το Μίσιγκαν, το Μισισιπή, τη Βόρεια Καρολίνα, το Οχάιο, τη Νότια Καρολίνα, το Τενεσί, τη Βιρτζίνια και τη Δυτική Βιρτζίνια.

Tornado watch issued Wednesday for Wausau - Wausau Pilot & Review

Πολιτείες όπως η Μινεσότα, το Ουισκόνσιν, το Ιλινόις, η Ιντιάνα και το Οχάιο περιλαμβάνονται μερικές φορές στην Αλέα των ανεμοστρόβιλων. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι ανεμοστρόβιλοι συμβαίνουν συχνότερα στα βόρεια τμήματα της Αλέας των ανεμοστρόβιλων, όπου φτάνει στα καναδικά λιβάδια.

File:Significant tornado alley.gif
Ένα περίγραμμα της Σημαντικής Λεωφόρου των Ανεμοστρόβιλων στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου εκδηλώνεται το μεγαλύτερο ποσοστό βίαιων ανεμοστρόβιλων


Δραστηριότητα ανεμοστρόβιλων στις Ηνωμένες Πολιτείες.
File:Tornado Alley.gif

Γεωγραφική περιοχή του ανεμοστρόβιλου

Με την πάροδο των ετών, η θέση (ή οι θέσεις) του Tornado Alley δεν έχουν καθοριστεί με σαφήνεια. Κανένας ορισμός της αλέας των ανεμοστρόβιλων δεν έχει ποτέ επιλεγεί επίσημα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS). Έτσι, οι διαφορές στον τόπο οφείλονται στα διαφορετικά κριτήρια που χρησιμοποιούνται.

Το National Severe Storms Laboratory (NSSL) FAQ αναφέρει ότι ο όρος “Tornado Alley” χρησιμοποιείται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως αναφορά σε περιοχές που έχουν περισσότερους ανεμοστρόβιλους. Μια μελέτη των ανεμοστρόβιλων της περιόδου 1921-1995 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι σχεδόν το ένα τέταρτο όλων των σημαντικών ανεμοστρόβιλων συμβαίνουν σε αυτή την περιοχή.

Καμία πολιτεία δεν έχει ανεμοστρόβιλους- ωστόσο, συμβαίνουν συχνότερα στις κεντρικές Ηνωμένες Πολιτείες, μεταξύ των Βραχωδών Ορέων και των Απαλαχίων Ορέων.

Ένα άλλο κριτήριο για τη θέση της Λεωφόρου των Ανεμοστρόβιλων (ή των Λεωφόρων των Ανεμοστρόβιλων) μπορεί να είναι το πού συμβαίνουν συχνότερα οι ισχυρότεροι ανεμοστρόβιλοι.

Ένα διάγραμμα της περιοχής των ανεμοστρόβιλων με βάση 1 ανεμοστρόβιλο ή περισσότερο ανά δεκαετία. Χονδρή τοποθεσία (κόκκινο) και τα καιρικά συστήματα που συμβάλλουν σε αυτήν.
File:Tornado Alley Diagram.svg

Προέλευση του όρου

Ο όρος “tornado alley” χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1952 από τους μετεωρολόγους της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, ταγματάρχη Ernest J. Fawbush (1915-1982) και σμηναγό Robert C. Miller (1920-1998). Τον χρησιμοποίησαν ως τίτλο ενός ερευνητικού προγράμματος για τη μελέτη των έντονων καιρικών φαινομένων σε περιοχές του Τέξας και της Οκλαχόμα.

Why are EF5 tornadoes so rare? - Quora

 

Πόσοι ανεμοστρόβιλοι

Ο μέσος ανεμοστρόβιλος παραμένει στο έδαφος μόνο για 5 λεπτά. Αυτά τα στοιχεία, που αναφέρονται από το Εθνικό Κέντρο Κλιματικών Δεδομένων για την περίοδο μεταξύ 1991 και 2010, δείχνουν τις δεκαεπτά πολιτείες των ΗΠΑ με τον μεγαλύτερο μέσο αριθμό ανεμοστρόβιλων ανά 10.000 τετραγωνικά μίλια (25.899,9 χλμ2.) ανά έτος.

 1. Φλόριντα: 12.2
 2. Κάνσας: 11,7
 3. Maryland: 9,9
 4. Ιλινόις: 9.7
 5. Mississippi: 9.2
 6. Αϊόβα: 9.1
 7. Οκλαχόμα: 9
 8. Νότια Καρολίνα: 9
 9. Αλαμπάμα: 8,6
 10. Λουιζιάνα: 8,5
 11. Αρκάνσας: 7,5
 12. Νεμπράσκα: 7,4
 13. Μιζούρι: 6,5
 14. Βόρεια Καρολίνα: 6,4
 15. Τενεσί: 6,2
 16. Ιντιάνα: 6.1
 17. Τέξας: 5.9

Καναδέζικοι ανεμοστρόβιλοι

Περίπου οι μισοί από τους καναδικούς ανεμοστρόβιλους πλήττουν τα καναδικά λιβάδια και το βόρειο Οντάριο μέχρι τη λίμνη Superior. Μαζί, οι περιοχές αυτές αποτελούν το βορειότερο όριο της Αλέας των Ανεμοστρόβιλων των ΗΠΑ. Στην περιοχή αυτή έχουν εντοπιστεί ανεμοστρόβιλοι με ισχύ έως και EF5.

Τα σχολεία στην περιοχή των ανεμοστρόβιλων έχουν συχνά ασκήσεις με ανεμοστρόβιλους και πολλά σπίτια μπορεί να έχουν καταφύγια για ανεμοστρόβιλους, όπου οι άνθρωποι μπορούν να πάνε για ασφάλεια.

 

 

 


 

Μέσα στην βασιλική Κινστέρνα

30 Αξιοθέατα της Κωνσταντινούπολης σαν τα Παραμύθια

κινστέρνα θηλυκό

 • η στέρνα, δεξαμενή
  ※  11ος αιώνας – Γεώργιος ΚεδρηνόςΣύνοψις ἱστοριῶν, 2, 8, 15-22
  Τῷ δὲ θερινῷ ἐξεκαύθη εἰσάπαξ, ὥστε καὶ ὁλοκλήρους οἴκους κλεισθῆναι παντελῶς, καὶ μὴ εἶναι τοὺς ὀφείλοντας θάπτειν τοὺς νεκρούς, ὥστε μὴ ἐξαρκεῖν τοὺς κραββάτους εἰς τὴν τούτων ἐκκομιδήν, ἀλλὰ καὶ διὰ ἀλόγων καὶ διὰ ἁμαξῶν ἐκφέρειν τοὺς τεθνεῶτας, καὶ ἐν τοῖς προτειχίσμασι καὶ προαστείοις καὶ κινστέρναις ἀνύδροις καὶ λάκκοις θάπτεσθαι αὐτούς, ὧν πληρωθέντων τοὺς ἀμπελῶνας καὶ κήπους διέσκαπτον, καὶ μόλις τούτους ἴσχυσαν ἐπικαλύψαι.

Βασιλική Κινστέρνα - Βικιπαίδεια

Η Βασιλική Κινστέρνα ή Κιστέρνα ή Κινστέρνα του Ίλλου, γνωστή πλέον ως Γερεμπατάν Σαράι (τουρκ. Yerebatan Saray=υπόγειο παλάτι) ή Γερεμπατάν Σαρνιτζί (τουρκ. Yerebatan Sarnıcı=υπόγεια δεξαμενή) είναι η μεγαλύτερη υπόγεια δεξαμενή νερού που κατασκευάστηκε στην Κωνσταντινούπολη, διαστάσεων περίπου 141 × 66.5 μ. στην κάτοψη και χωρητικότητας 78.000 m3. Βρίσκεται στον πρώτο λόφο της πόλης, περίπου 150 μέτρα νοτιοδυτικά της Αγίας Σοφίας, στην περιοχή Σουλτάναχμέτ επί του ιστορικού κέντρου.

Ονομάστηκε έτσι λόγω της θέσης της, κάτω από τη Βασιλική Στοά που βρισκόταν δυτικά του Αυγουσταίου. Η Στοά χτίστηκε πιθανώς από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο αλλά καταστράφηκε περίπου το 475. Η κινστέρνα διαμορφώθηκε ως έχει σήμερα, όταν ξαναχτίστηκε γύρω στο 542 μ. Χ. από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό Α’, μετά την περίοδο της στάσης του Νίκα, για την ύδρευση της Κωνσταντινούπολης σε ολόκληρη τη βυζαντινή περίοδο και για να προμηθεύει νερό στο παρακείμενο Μέγα Παλάτιον, όπου είχε την έδρα του ο βυζαντινός αυτοκράτορας.

Βασιλική δεξαμενή Εισιτήρια- Κωνσταντινούπολη | Tiqets.com

Ήταν ένα από τα σημαντικότερα δημόσια έργα του Ιουστινιανού και εξαίρετο δείγμα βυζαντινής μηχανικής. Ο Έλληνας ιστορικός Προκόπιος της Καισαρείας παραδίδει μια λεπτομερή περιγραφή της κινστέρνας στο έργο του “Περί των κτισμάτων”, σημειώνοντας πως φρέσκο νερό [1] μεταφερόταν σε αυτή με τη βοήθεια αγωγού, ενώ εκεί αποθηκευόταν επίσης μια ποσότητα νερού, το οποίο συνήθως αφθονούσε σε άλλες εποχές εκτός του καλοκαιριού.

Μετά την κατάκτηση της πόλης από τους Οθωμανούς, φαίνεται πως χάθηκε η γνώση για την κινστέρνα, η οποία όμως ανακαλύφθηκε αργότερα από τον Pierre Gilles (ή Petrus Gyllius, 1490 – 1555) κατά την περιήγησή του στην Κωνσταντινούπολη στα μέσα του 16ου αιώνα. Ο Gilles περιγράφει πως οι κάτοικοι δεν είχαν γνώση της ύπαρξης της δεξαμενής, παρά το γεγονός πως αντλούσαν νερό και έπιαναν ψάρια ρίχνοντας κουβάδες στα υπόγεια των σπιτιών τους.

Μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, το νερό της Βασιλικής Κινστέρνας χρησιμοποιούνταν για την άρδευση των κήπων στο Παλάτι του Τοπ Καπί (Topkapi Sarayi). Από τον 18ο και μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα, πραγματοποιήθηκαν έργα αναστήλωσης για τη διατήρηση της κινστέρνας, η οποία μετά από ανακαίνιση, που ξεκίνησε το 1985, είναι από το 1987 ανοιχτή στο ευρύ κοινό και συνιστά ένα από τους σπουδαιότερους και παλαιότερους δημόσιους χώρους. Στο χώρο της με την εξαιρετική ακουστική δίνονται μουσικά κοντσέρτα.

[1]   όταν ιδρύθηκε η Πόλη από τον Μ Κωνσταντίνο σύντομα αποτέλεσε το σημείο επαφής της Δύσης με την Ανατολή . Στην Πόλη συνέρρεαν Ευρωπαίοι και Ασιάτες και υπήρξε πληθυσμιακή έκρηξη . Η πόλη όμως είχε ( και έχει ) ένα τρωτό σημείο . Δεν έχει πηγές γλυκού νερού στην περιφέρειά της και το νερό ήταν επιτακτική ανάγκη να τροφοδοτήσει τη νέα μεγαλούπολη . Ο Κωνσταντίνος πρωτομετέφερε με κανάλια νερό από τις πηγές του δάσους του Βελιγραδίου (Belgrad Ormanı ) 22 χλμ Βόρεια της πόλης  σε υπόγειες δεξαμενές που ονομάστηκαν κινστέρνες -πιθανώς από το λατινικό  cisterna που σημαίνει άμεσο δάνειο ή άμεση ανακούφιση -. Αυτές οι πρώτες κινστέρνες καταστράφηκαν πιθανώς απο σεισμό και επάνω σε αυτές αργότερα ο Ιουστινιανός έκτισε ή μάλλον έσκαψε τις ανακαλυφθείσες σήμερα αποθήκες νερού και τεράστιους αρχαιολογικούς χώρους

Belgdrad Ormanı Gezi Rehberi (Yeme İçme, Piknik, Nasıl Gidilir?)
η αποθήκη νερού της Μάγλοβας στο δάσος Βελιγραδίου σήμερα

 

 

 


 

Η ΝΕΑ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΓΗΣ

Το πιο απομακρυσμένο μέρος από το κέντρο της Γης δεν είναι το Έβερεστ! - Newsbomb

Εάν υπάρχει ένα πράγμα που όλοι γνωρίζουν για τα βουνά – και δεδομένης της κατάστασης της γεωγραφικής εκπαίδευσης σήμερα, πρόκειται για μια αρκετά ακριβής εκτίμηση – είναι ότι το Όρος Έβερεστ, στα Ιμαλάια, είναι το υψηλότερο σημείο της Γης. Μήπως όμως κάτι δεν έχουμε λάβει υπόψιν σωστά; Πως θα σας φαινόταν αν  σας έλεγα ότι το Έβερεστ, με τη διάσημη κορυφή 8848 μέτρων (29.029 ποδιών) ήταν σε χαμηλότερη θέση από ένα ηφαίστειο του Ισημερινού (Εκουαδόρ) που ονομάζεται Τσιμποράσο;

Τσιμποράσο χάρτηςΤο όρος Τσιμποράσο (Chimborazo) είναι ένα αδρανές στρατο-ηφαίστειο των Άνδεων στο κέντρο του Ισημερινού, που υψώνεται τόσο εντυπωσιακά πάνω από τη χώρα που, που σε μια καθαρή μέρα, μπορείτε να το δείτε σε όλη τη διαδρομή από τη μεγάλη πόλη του λιμανιού Guayaquil, 144 χιλιόμετρα μακριά. Το Τσιμποράσο είναι το υψηλότερο σημείο του Ισημερινού, αλλά όσον αφορά το υψόμετρο, απέχει πολύ από την υψηλότερη κορυφή των Άνδεων. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν σχεδόν 40 πιο εντυπωσιακά βουνά στη Νότια Αμερική, πολλά από τα οποία (όπως η Ακονκάγκουα, η υψηλότερη κορυφή της ηπείρου) βρίσκονται πιο νότια, κοντά στα σύνορα Χιλής-Αργεντινής.

Και δίκαια αναρωτιέστε, πώς μια μέτρια κορυφή στις Άνδεις είναι ταυτόχρονα το υψηλότερο σημείο στη Γη; Η Γη δεν είναι πραγματικά σφαιρική. Ο συνδυασμός της βαρύτητας με την περιστροφική φυγοκεντρική δύναμη ώθησαν ένα μέρος της μάζας της Γης προς τα έξω κοντά στον Ισημερινό με αποτέλεσμα το σχήμα της να είναι πιο κοντά στο ελλειψοειδές. Έτσι οι πόλοι βρίσκονται πιο κοντά στο κέντρο της Γης απ’ ότι ο “πρησμένος” Ισημερινός.

Ένα λάμα με φόντο το όρος τσιμποράσοΑυτή η διόγκωση δεν είναι τεράστια αλλά είναι αρκετή να μας κάνει να ξεχάσουμε αυτά που ξέραμε. Το Τσιμποράσο ξεπερνά τα 6309 μέτρα (20.702 πόδια), σχεδόν 2,5 χιλιόμετρα πιο χαμηλά από το Έβερεστ μετρώντας όμως από τη στάθμη της θάλασσας. Εάν λάβουμε υπόψη την ισημερινή διόγκωση – με άλλα λόγια, αν μετρήσουμε ποια κορυφή είναι η πιο μακριά από το κέντρο της Γης – το Τσιμποράσο ξεπερνάει το Έβερεστ για περισσότερα από 2000 μέτρα καθώς το τελευταίο βρίσκεται χιλιάδες χιλιόμετρα βόρεια του Ισημερινού. Κάπως έτσι λοιπόν το Τσιμποράσο είναι το βουνό πιο κοντά στα αστέρια από κάθε άλλο σημείο στον πλανήτη.

 

 

 

 


 

ΤΟ ΠΑΝΘΕΟΝ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΗΣ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΘΕΟΤΗΤΕΣ

Οι μυθολογίες των λαών ανέκαθεν μας ιντριγκάρουν χάρη στην πολυπλοκότητα αλλά και το εκπληκτικό τους βάθος. Η αιγυπτιακή συγκεκριμένα θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει σενάριο για μια μυθικών διαστάσεων… σαπουνόπερα πολύ πιο ενδιαφέρουσα φυσικά από αυτές που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στην τηλεόραση.

Αρχαία Αιγυπτιακή Αστρολογία - Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ®

Το Αιγυπτιακό μωσαϊκό θεοτήτων περιέχει 428 θεότητες πάσης φύσης και περίπου 200 ημίθεους και ημίθεες . Για τους τελευταίους ( ημίθεους – ημίθεες) δεν συμβαίνει οτι στις υπόλοιπες πολυθεϊστικές δοξασίες ( Έλληνες , Πέρσες , Φοίνικες κλπ ) . Ενώ σε όλες απαιτεί την συνένωση μιας θεότητας με έναν θνητό ή θνητή στην Αιγυπτιακή πολυθρησκεία ο θνητός  στην ουσία έπαιρνε προαγωγή σε ημίθεο από τον Όσιρι , την Ίσιδα και τον Άμωνα Ρα ένεκα ηρωισμού , πράξεων και υπηρεσιών ( Παράδειγμα ο Ιχμοτέπ που λατρεύτηκε ως ημίθεος της γνώσης , ιερέας γιατρός , αρχιτέκτονας και εμπνευστής της πρώτης πυραμίδας της Σακάρα προς τιμή του φαραώ Ζοζέρ )

Χρησιμοποιώντας ως βάση το αιγυπτιακό πάνθεον, μαζέψαμε τις πιο γνωστές  αιγυπτιακές θεότητες και μάθαμε τις άκρως ενδιαφέρουσες και περιπετειώδεις ιστορίες τους.

Όσιρις
Σύζυγος και αδερφός της Ίσιδας και θεός της σοφίας και του πολιτισμού, ο Όσιρις είχε την… ατυχία να δολοφονηθεί και να διαμελιστεί από τον σατανικό αδερφό του Σετ και την τύχη να αναστηθεί χάρη στη μαγεία που χρησιμοποίησε η Ίσις. Όχι άσκοπα, καθώς αφού αναστήθηκε ο Όσιρις της έκανε έναν γιο, τον Ώρος, ο οποίος εκδικούμενος τον θάνατο(;) του πατέρα του, σκότωσε τον θείο του. Ο γιος του Ώρος έγινε βασιλιάς της Αιγύπτου, ενώ ο Όσιρις έγινε βασιλιάς των Νεκρών και κριτής του κάτω κόσμου. Ο Αιγύπτιοι θεωρούσαν τον Όσιρι κάτι σαν νικητή του Θανάτου και επομένως κάθε φαραώ που πέθαινε γινόταν Όσιρις, ενώ όσο ζούσε αποτελούσε ενσάρκωση του Ώρος.
Όσιρις - Αστρολογικές Προβλέψεις

Ίσις
Υπήρξε η… απόλυτη θεά, ούσα μητέρα του Ώρος και ταυτόχρονα σύζυγος και αδερφή του Όσιρι. Όταν ο πολυαγαπημένος της σύντροφος άφησε τον μάταιο τούτο κόσμο από το χέρι του Σετ, μάζεψε ένα – ένα τα κομμάτια της (και αυτά του συζύγου της) και τα ένωσε όλα σε ένα σώμα χρησιμοποιώντας επιδέσμους και φτιάχνοντας τη δημοφιλή στους Αιγύπτιους μούμια. Επαναφέροντας τον Όσιρι στη ζωή, η Ίσις λάνσαρε την ιδέα της ανάστασης η οποία επηρέασε βαθύτατα και άλλες θρησκείες όπως ο Χριστιανισμός. Εικονίζεται με πέπλο στο πρόσωπό της και με έναν θρόνο στο κεφάλι της, ενώ σε άλλες εικονογραφήσεις εμφανίζεται με σώμα γυναίκας και κεφάλι ή κέρατα αγελάδας, τα οποία συμβολίζουν την γονιμότητα.

Ίσις - Αστρολογικές Προβλέψεις

Ώρος
Από τους πιο σημαντικούς αιγύπτιους θεούς, ο Ώρος σύμφωνα με τον δημοφιλή μύθο εκδικήθηκε τον θάνατο του πατέρα του και έσφαξε τον θείο του Σετ, βάζοντας ταυτόχρονα τον εαυτό του στη θέση του βασιλιά της Αιγύπτου. Εξ ου και οι πρώτοι Φαραώ επικύρωσαν την εξουσία τους στο βασίλειο παρουσιάζοντας τον εαυτό τους ως μετενσάρκωση του Ώρος. Ο Ώρος λατρευόταν επίσης σαν θεός του φωτός και του ουρανού και εμφανίζεται με σώμα άνδρα και κεφάλι γερακιού, φορώντας ένα λευκό και κόκκινο στέμμα.

Ώρος - Βικιπαίδεια

Θωθ
Θεός της σοφίας, της γραφής και της μαγείας, ο Θωθ απεικονίζεται με κεφάλι ίβιδας (ιερό πουλί το οποίο οι Αιγύπτιοι θεωρούσαν σοφό) και ήταν ο… γραφιάς του κάτω κόσμου. Κατέγραφε τις ετυμηγορίες για τον κάθε πεθαμένο, όπως επίσης και τα ξόρκια στην Βίβλο των Νεκρών. Υπήρξε συγγραφέας του περίφημου Βιβλίου του Θωθ, το οποίο περιλαμβάνει τα μυστικά του Σύμπαντος, ενώ παράλληλα έπαιξε σημαντικό ρόλο σε δεκάδες αιγυπτιακούς μύθους, δρώντας ως μεσολαβητής έτσι ώστε να επέλθει ειρήνη ανάμεσα στον Ώρο και τον Σετ. Οι μαγικές του δυνάμεις τον συνέδεσαν, επίσης, με την ιατρική και, όταν το σώμα υπέκυπτε τελικώς στο θάνατο, εκείνος ήταν πάλι που οδηγούσε το νεκρό στο βασίλειο των θεών.

Θωθ - Αστρολογικές Προβλέψεις

Ρα
Θεός του Ήλιου και μία από τις πιο σημαντικές αιγυπτιακές θεότητες, ο Ρα ήταν ο πρώτος βασιλιάς και ο δημιουργός των πάντων. Η πιο αρχαία μορφή του αιγυπτιακού μύθου της δημιουργίας, παρουσιάζει τον θεό Ρα να κάθεται επάνω σε έναν πανάρχαιο λόφο και από εκεί να δημιουργεί τους θεούς. Ο ίδιος όμως θεός, βάσει μιας άλλης παράδοσης αναδύεται από τον Νουν, τον αρχέγονο ωκεανό και να βάζει σε τάξη τα στοιχεία του χάους. Γεννιόταν κάθε πρωί με την αυγή και πέθαινε – συμβολικά πάντα – με το ηλιοβασίλεμα, ξεκινώντας το ταξίδι του για τον κάτω κόσμο. Εικονίζεται φορώντας έναν ηλιακό δίσκο στο κεφάλι του.
Illustrations of the Gods of Ancient Egypt. Isis, Ra, Osiris and Anubis. Stock Vector - Illustration of mythology, horus: 181650714


Σετ
Θεός της ερήμου και των καταιγίδων, ο Σετ αργότερα συνδέθηκε με το χάος και το σκοτάδι. Εικονίζεται με κεφάλι σκύλου και μακριά μουσούδα, και αποτελεί έναν από τους κεντρικούς χαρακτήρες του θρύλου του Όσιρι και της Ίσις, τον οποιον αναφέραμε παραπάνω. Ο… ρόλος του αυτός (έσφαξε δίχως έλεος τον Όσιρι) τον κατέταξε στη συνείδηση του λαού σαν έναν κακό δαίμονα και οι εικόνες του αφαιρέθηκαν από τους ναούς από τους υποστηρικτές της αίρεσης του Όσιρι. Σε κάποια σημεία της Αρχαίας Αιγύπτου πάντως, συνέχισε να λατρεύεται σαν ένας από τους κύριους θεούς του αιγυπτιακού πάνθεον.

Seth, the alien god -

Μπαστέτ
Η λατρεία των Αιγύπτιων για τις… γάτες ήταν γνωστή, τόσο που κατέληξαν να θεωρούν την όψη της γάτας ιερή. Έτσι προέκυψε και η θεά γάτα Μπαστέτ, η οποία σύμφωνα με τον μύθο αντιμαχόταν τον θεό Άποφι και θεωρούνταν το «μάτι το Ρα». Προασπίστρια του θεού ήλιου Ρα και όργανο της θέλησής του, πολέμησε για αιώνες τον Απόφι (βλ. παρακάτω) και όταν ο Ρα αποσύρθηκε στον ουρανό, «έδεσε» την μοίρα της με ξόρκι έτσι ώστε να πορευτεί μαζί με τον Απόφι στην άβυσσο και να τον κρατάει για πάντα αποδυναμωμένο.

Μπαστέτ - Αστρολογικές Προβλέψεις

Απέπ – Απόφις
Γνωστός και ως Απόφις, λόγω της όψης φιδιού που είχε, ο Απέπ συμβολίζει το σκότος και το χάος, ενώ μνημειώδεις είναι οι μάχες του με τον θεό Ρα. Στις περισσότερες ιστορίες που τον συνοδεύουν, ο Απέπ καραδοκεί στο βουνό Μπακού όπου δύει ο ήλιος και χρησιμοποιεί τις μαγικές του δυνάμεις του υπνωτισμού για να βγάλει από τη μέση τον Ρα. Όταν ο Απέπ κατάπινε τον Ρα, τότε οι Αιγύπτιοι παρατηρούσαν έκλειψη του ήλιου, όμως με την βοήθεια των συμμάχων του ο Ρα απελευθερωνόταν από τη μαγεία του Απέπ και έτσι ο ήλιος εμφανιζόταν ξανά. Σε άλλους μύθους, η κόρη του Ρα θεά –γάτα Μπαστέτ κυνηγά εις τους αιώνες των αιώνων των Απέπ, μην επιτρέποντάς του να βλάψει τον πατέρα της.

Atum Repelling Apep, Serpent of Chaos – Wonderful Things

Άμων
Θεωρείτο γονιμικός θεός- δημιουργός του κόσμου και υπήρξε η κύρια θεότητα των Θηβών στην Αρχαία Αίγυπτο, κάτι σαν τον «δικό μας» Δία. Εικονίζεται κατά κύριο λόγο με ανθρώπινη μορφή, αν και σε αρκετές περιπτώσεις τον βλέπουμε με την όψη κριαριού, καθώς, σύμφωνα με τον μύθο, ο Άμων μεταμφιέστηκε κάποτε με το κεφάλι και το δέρμα κριού, τον οποίο έγδαρε και αποκεφάλισε, όταν ο Σου, θεός της ατμόσφαιρας, τον παρακάλεσε να εγκαταλείψει την αορασία του. Αποκαλύπτοντας τον εαυτό του με αυτόν τον τρόπο, ο Άμων ιεροποίησε τον κριό, με αποτέλεσμα να βρίσκεται υπό την προστασία του καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Όπως και με αρκετές θεότητες της Αιγύπτου, ο Άμων μεταγενέστερα συνενώθηκε με τον θεό Ρα σχηματίζοντας τη μορφή του Άμων-Ρα, ο οποίος παρέμεινε ο επικεφαλής θεός καθ’ όλη τη διάρκεια των αρχαίων Αιγυπτιακών Χρόνων.

Άμμων - Ρα - Αστρολογικές Προβλέψεις

Άνουβις
Ο θεός με το κεφάλι τσακαλιού, συνδέθηκε άμεσα με την μουμιοποίηση και γενικότερα με την μετά θάνατον ζωή στην Αίγυπτο, όντας ο συνοδοιπόρος των νεκρών στο ταξίδι τους στον άλλο κόσμο. Το σκούρο χρώμα του δέρματός του υπήρξε σύμβολο της αναγέννησης, ενώ υπήρξε ο τέταρτος υιος του Ρα. Μεγαλώνοντας βοήθησε τον Όσιρι στο να κατακτήσει τον κόσμο, όμως όταν εκείνος δολοφονήθηκε από τον Σετ, βοήθησε την μητέρα του Όσιρι να τον μουμιοποιήσει και να τον θάψει.

Άνουβις - Αστρολογικές Προβλέψεις

Ατόν

Κλείνουμε με τον θεό τον οποίο έφερε στο προσκήνιο ο φαραώ Αμενχοτέπ Δ΄ ( πιο γνωστός ως Ακένατον -πατέρας του σταρ φαραώ στις μέρες μας Τουταγχαμόν )  . Ατέν Ακέν ή ακχεν ή αχην ήταν γενικά η ονομασία του ηλιακού δίσκου . Ο Ακενατόν ( Αγγελιοφόρος του Ατέν ) όρισε τον Ατόν ως τον μοναδικό θεό καταργώντας το πολυθεϊστικό πάνθεο και εισάγοντας κατά μία έννοια τον μονοθεισμό . Μετά τον θάνατο του φαραώ Ακένατον και την ολιγοετή βασιλεία της συζύγου του Νεφερτίτης την Βασιλεία ανέλαβε ο νεαρός Τουτ ανχ αμόν  ( ο Τουτ αφιερωμένος στον Αμών ) επαναφέροντας την παλαιά θρησκεία με επικεφαλή των Άμων Ρα

The Nephilim in Egypt? - www.onfirecafe.net

 

 

 

 

 

 


 

OI ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ

Έντεκα χρόνια πέρασαν από την ημέρα που εκτελέστηκε ο Λίβυος ηγέτης. Ο διοικητής ασφαλείας και ο οδηγός του μιλούν για τις τελευταίες του μέρες και τη στιγμή της σύλληψης του

20 Οκτωβρίου 2001 – 08:30π.μ.: Ο Μουαμάρ Καντάφι, ο υπουργός άμυνας Αμπού Μπακρ Γιουνίς Τζαμπρ και ο διοικητής ασφαλείας Μανσούρ Νταό επιχειρούν να δραπετεύσουν από τη Σύρτη με ένα κομβόι 75 οχημάτων. Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ όμως τους έχουν εντοπίσει μέσω ένα δορυφορικού τηλεφωνήματος που έκανε ο Καντάφι. Ένα Panavia Tornado της αγγλικής αεροπορίας πετά πάνω από το κομβόι.

Στα άδυτα της φρίκης: Εδώ βίαζε ανήλικα αγόρια και κορίτσια ο Καντάφι

Μέσα σε λίγα λεπτά ξεκινά η επίθεση. Οι πρώτοι πύραυλοι εκτοξεύονται από ένα αμερικάνικό drone, Predator, στη συνέχεια το αγγλικό μαχητικό βομβαρδίζει την αυτοκινητοπομπή. Την επιχείρηση ολοκληρώνουν γαλλικά Mirage 2000D. Τα περισσότερα οχήματα έχουν καταστραφεί και δεκάδες άτομα έχουν σκοτωθεί. Παράλληλα, οι αντάρτες που βρίσκονται στο έδαφος έχουν ειδοποιηθεί και καταδιώκουν όσους επέζησαν.

Το αυτοκίνητο που βρισκόταν μπροστά από αυτό του Καντάφι είχε καταστραφεί αλλά αυτός είχε επιζήσει. Μαζί με τον γιο του, Μουτασίμ, και τον υπουργό Άμυνας βρίσκουν καταφύγιο σε ένα κοντινό σπίτι. Οι αντάρτες τούς έχουν εντοπίσει και πυροβολούν το κτίριο. Ο Μουτασίμ Καντάφι φεύγει με μια ομάδα σε μια προσπάθεια να εντοπίσει οχήματα που παραμένουν λειτουργικά.

Ο πατέρας του και όσοι έχουν απομείνει πίσω φεύγουν από το σπίτι έρποντας στην άμμο. Κρύβονται μέσα σε έναν τεράστιο αγωγό αποστράγγισης. Οι αντάρτες πλησιάζουν.

Ένας από τους φρουρούς του Καντάφι επιχειρεί να ρίξει μια χειροβομβίδα. Χτυπά στα τοιχώματα του αγωγού και πέφτει μπροστά στον Λίβυο ηγέτη. Ο φρουρός τρέχει να την πιάσει αλλά αυτή εκρήγνυται. Σκοτώνεται επί τόπου όπως και υπουργός Άμυνας, Γιουνίς Τζαμπρ.

Ο αγωγός δέχεται καταιγισμό πυρών και οι αντάρτες φτάνουν σε απόσταση αναπνοής. Φωνάζουν στον Καντάφι να βγει έξω. Εμφανίζεται ζαλισμένος και τρομοκρατημένος…

Το τι ακολούθησε έχει καταγραφεί σε βίντεο. Το πλήθος λίντσαρε τον Καντάφι, τον σοδόμισε με μπαγιονέτα και τελικά τον εκτέλεσε. «Τι σας έχω κάνει;» φέρεται να είπε λίγο πριν δολοφονηθεί. Ήταν ένα αποτρόπαιο τέλος ακόμα και για έναν δικτάτορα που κυβέρνησε με όπλο τον τρόμο και παρέμεινε για δεκαετίες στην εξουσία εκμεταλλευόμενος και καταπιέζοντας τον λαό του.

«Πέθανε οργισμένος και απογοητευμένος»

Ο Μανσούρ Νταό ήταν ένα από τα «όργανα» του Καντάφι. Ο διοικητής ασφαλείας θεωρείται υπεύθυνος για δολοφονίες, βασανισμούς και βιασμούς αντιφρονούντων. Έμεινε στο πλευρό του Καντάφι μέχρι την τελευταία στιγμή. Τραυματίστηκε κατά τον βομβαρδισμό της αυτοκινητοπομπής και στη συνέχεια συνελήφθη. Ήταν από τους ελάχιστους ισχυρούς άνδρες του καθεστώτος που δεν εκτελέστηκε και μίλησε για τις τελευταίες μέρες του Μουαμάρ Καντάφι.

«Φτάσαμε στη Σύρτη στα τέλη Αυγούστου. Όταν άρχισαν οι βομβαρδισμοί αλλάζαμε καταφύγια. Ο Καντάφι διάβαζε συνέχεια το Κοράνι και προσευχόταν.

Ήταν νευρικός. Ήθελε να διαπραγματευτεί με κάποιον αλλά δεν μπορούσε να επικοινωνήσει με τον έξω κόσμο. Είχε μόνο ένα δορυφορικό τηλέφωνο με το οποίο επικοινωνούσε με συγκεκριμένα άτομα που έβλεπαν τηλεόραση και τον ενημέρωναν για τις εξελίξεις. Δεν είχαμε καθήκοντα. Ουσιαστικά δεν κάναμε τίποτα. Είχαμε ελάχιστο φαγητό και νερό και δεν μπορούσαμε να κάνουμε μπάνιο. Περπατούσε πάνω κάτω σε ένα μικρό δωμάτιο και έγραφε σε ένα σημειωματάριο. Ξέραμε ότι όλα έχουν τελειώσει. Φοβόταν πολύ το ΝΑΤΟ και μας είπε: “Είμαι καταζητούμενος από το Διεθνές Δικαστήριο. Καμία χώρα δεν θα με δεχθεί. Προτιμώ να πεθάνω από χέρια Λίβυων. Ήταν απόφαση του να πάει στη γενέτειρα του. Ήταν μια αποστολή αυτοκτονίας. Νιώθαμε ότι ήθελε να πεθάνει στο μέρος που είχε γεννηθεί. Δεν το έλεγε ξεκάθαρα αλλά ήταν φανερό ότι πήγε εκεί με σκοπό να πεθάνει», λέει ο Νταό.

Τονίζει ότι ο Καντάφι ένιωθε προδομένος: «Πίστευε ότι ο λαός θα τον αγαπούσε ως το τέλος. Θεωρούσε ότι είχε κάνει τόσα καλά πράγματα για αυτούς και την χώρα. Επίσης ένιωθε ότι τον είχαν προδώσει άνθρωποι που θεωρούσε φίλους του όπως ο Τόνι Μπλερ και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Όσο περνούσαν οι μέρες, άλλαζε. Γινόταν όλο και πιο οργισμένος γιατί δεν είχαμε τίποτα. Καθόμουν μαζί του και με ρωτούσε: “Γιατί δεν έχουμε ρεύμα, γιατί δεν έχουμε νερό;”. Πέθανε οργισμένος και απογοητευμένος».

Ο Νταό (φωτο) υποστηρίζει ότι η μεγάλη καθυστέρηση στην επιχείρηση απόδρασης έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο: «Είχαμε κανονίσει να ξεκινήσουμε στις 04:00 αλλά τελικά καθυστερήσαμε τέσσερις ώρες. Αυτό δημιούργησε πολλά προβλήματα. Το ΝΑΤΟ μας χτύπησε ενώ κινούμασταν. Δεν πέτυχαν το δικό μας όχημα στο οποίο όμως άνοιξαν οι αερόσακοι και η μηχανή έσβησε. Ο Καντάφι τραυματίστηκε ελαφρά από τα τζάμια που έσπασαν. Έπρεπε να βρούμε άλλο αυτοκίνητο. Βγήκαμε έξω και η επίθεση συνεχιζόταν. Βλέπαμε ανθρώπους να είναι τραυματισμένοι και άλλοι να έχουν εγκαύματα. Τελικά αποφασίσαμε να συνεχίσουμε με τα πόδια και φτάσαμε σε ένα σπίτι. Εκεί, ο Καντάφι καθόταν με κράνος και αλεξίσφαιρο γιλέκο. Είχε μαζί του ένα πολυβόλο και ένα πιστόλι. Στις 19 Οκτωβρίου ο  Μουτασίμ είπε ότι θα πάρει μια ομάδα και θα προσπαθήσει να βρει τρόπο διαφυγής. Τελικά τον συνέλαβαν μέσα σε  λίγες ώρες και τον εκτέλεσαν. Δεχόμασταν πυκνά πυρά και έπρεπε να φύγουμε από εκεί. Κρυβόμασταν πίσω από τσιμεντένιους τοίχους. Ο Καντάφι και μια ομάδα δέκα ατόμων έτρεξαν και μπήκαν σε έναν αγωγό που βρισκόταν κάτω από τον δρόμο. Όταν προσπαθήσαμε να φύγουμε δέχθηκα θραύσματα από όλμο. Έχασα τις αισθήσεις μου και όταν ξύπνησα βρισκόμουν σε ένα νοσοκομείο».

«Είχε παραιτηθεί…»

Μέσα στον αγωγό μαζί με τον Λίβυο ηγέτη βρισκόταν και ο προσωπικός του οδηγός, Χουνεΐς Νασρ. Συνελήφθη από τους αντάρτες. «Παντού ακούγαμε εκρήξεις. Οι αντάρτες έρχονταν για εμάς. Δεν φαινόταν να έχει φοβηθεί αλλά δεν ήξερε τι να κάνει. Πρώτη φορά τον έβλεπα έτσι. Δεν ένιωθε έκπληξη που πλησίαζαν αλλά φαινόταν να έχει παραιτηθεί. Βγήκε έξω από το αγωγό και εγώ έμεινα μέσα. Δεν μπορούσα να βγω. Ήταν ένα τεράστιο πλήθος μαχητών. Ο Καντάφι πλέον ήταν απλά ένας άντρας μέσα στους πολλούς. Οι αντάρτες φώναζαν το όνομα του».

Μουαμάρ Καντάφι - Newsbeast

Η Λιβύη μετά τον Καντάφι

Δέκα χρόνια μετά το λιντσάρισμα και την εκτέλεση του Μουαμάρ Καντάφι η Λιβύη είναι μια διαλυμένη χώρα. Εμφύλιες διαμάχες, μισθοφόροι, τζιχαντιστές και παρεμβάσεις από άλλα κράτη έχουν δημιουργήσει ένα καταστροφικό μείγμα. «Η Λιβύη ουσιαστικά δεν έχει εθνική συνείδηση, αποτελείται από φυλές με διαφορετική κουλτούρα και συμφέροντα. Ο Καντάφι ήταν ουσιαστικά κάτι σαν συγκολλητική ουσία που διατηρούσε τη συνοχή αυτού του ανομοιογενούς μείγματος. Τη διατηρούσε βέβαια έχοντας επιβάλει ένα καθεστώς τρόμου και εκμετάλλευσης. Όταν όμως η συγκολλητική ουσία χάθηκε τα πάντα κατέρρευσαν» αναφέρουν αναλυτές. Στην αυτοβιογραφία του ο Μπαράκ Ομπάμα παραδέχεται ότι η υποστήριξη που προσέφερε στους αντάρτες για να ρίξουν τον Καντάφι δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Παραδέχεται ότι η πτώση ενός βίαιου καθεστώτος δεν εξασφαλίζει και μια δημοκρατική επόμενη ημέρα ειδικά όταν μιλάμε για χώρες οι οποίες δεν λειτουργούν με τα δεδομένα του Δυτικού Κόσμου. Πολλοί είναι εκείνοι που πλέον υποστηρίζουν ότι ο Καντάφι έπρεπε να παραμείνει στην εξουσία της Λιβύης, άποψη βέβαια που δεν συμμερίζονται όσοι φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και έχασαν συγγενείς και φίλους από το καθεστώς.

 

 

 

 

 

 

 


 

ΟΙ ΚΑΝΙΒΑΛΟΙ ΤΩΝ ΑΝΔΕΩΝ

Μοιραία πτήση στις Άνδεις: Πρόκειται για την πτήση 571. Σε αυτή επέβαινε μία ομάδα ράγκμπι της Ουρουγουάης. Το αεροπλάνο συνετρίβη στις Άνδεις. Πολλοί επιβάτες σώθηκαν και βρέθηκαν μετά από εβδομήντα δύο ημέρες. Μάλιστα, οι ίδιοι ομολόγησαν πως οδηγήθηκαν στον κανιβαλισμό για να επιβιώσουν.

 

Ήταν 13 Οκτωβρίου 1972, 16 από τους 40 επιβάτες μιας πτήσης τσάρτερ επέζησαν ύστερα από αεροπορικό δυστύχημα. Παρέμειναν 72 μέρες καθηλωμένοι σε συνθήκες πολικού ψύχους στις Άνδεις. Χωρίς όμως να σβήνει η ελπίδα τους ότι θα επιζήσουν. Το ένστικτο της αυτοσυντήρησης τους κάλεσε επίμονα. Επιδόθηκαν ακόμη και σε κανιβαλισμό. Για τους επιζήσαντες ήταν ένας εφιάλτης. Όμως, η περιπέτειά τους αργότερα ονομάστσηκε «Το Θαύμα των Άνδεων».

Μοιραία πτήση στις Άνδεις: Το χρονικό της τραγωδίας

Όλα ξεκίνησαν μία ημέρα πριν, στις 12 Οκτωβρίου 1972. Ένα δικινητήριο ελικοφόρο αεροσκάφος τύπου Fairchild Hiller FH-227D της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουρουγουάης, με πενταμελές πλήρωμα και 40 επιβαίνοντες, απογειώθηκε από το Μοντεβιδέο. Προορισμός του ήταν το Σαντιάγο της Χιλής. Μετέφερε την ομάδα ράγκμπι Old Christians Club. Εκεί θα έδινε φιλικό αγώνα στην πρωτεύουσα της Χιλής, αλλά και συγγενείς, φίλους και γνωστούς των παικτών.

Κατά τη διάρκεια της πτήσης, ο καιρός επιδεινώθηκε κι έτσι ο έμπειρος κυβερνήτης του αεροπλάνου, σμήναρχος Χούλιο Σέζαρ Φεράδας, επέλεξε να προσγειωθεί στην πόλη της Αργεντινής Μεντόζα, στους πρόποδες των Άνδεων, όπου οι επιβάτες και το πλήρωμα διανυκτέρευσαν.

 

Μοιραία πτήση στις Άνδεις: Η μοιραία απόφαση

Την επομένη, οι καιρικές συνθήκες δεν είχαν βελτιωθεί, αλλά ο πιλότος ενέδωσε στις πιέσεις των επιβατών και αποφάσισε να απογειωθεί για το Σαντιάγο, αφού πήρε το πράσινο φως από τον πύργο ελέγχου. Στη διαδρομή το αεροσκάφος αντιμετώπισε έντονες αναταράξεις, τις οποίες οι 40 επιβάτες αντιμετώπισαν με χαμόγελα και χωρίς φόβο. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν 19 ή 20 ετών και για πολλούς ήταν το πρώτο τους ταξίδι με αεροπλάνο.

Ωστόσο, πάνω από τη Χιλή το αεροπλάνο αντιμετώπισε πρόβλημα, έχασε ύψος, προσέκρουσε σε μία κορυφή των Άνδεων, έχασε τμήμα της ουράς του και συνετρίβη στο χιόνι. Δώδεκα από τους επιβαίνοντες σκοτώθηκαν ακαριαία, ενώ πέντε ακόμα υπέκυψαν στα τραύματά τους την πρώτη νύχτα.

Μοιραία πτήση στις Άνδεις: Αγώνας επιβίωσης

Οι 28 διασωθέντες, καταπονημένοι και τραυματισμένοι κάποιοι από αυτούς, άρχισαν να δίνουν τον αγώνα της επιβίωσης μέσα στις άγριες πολικές συνθήκες των Άνδεων. Βρίσκονταν σε υψόμετρο 3.600 μ., χωρίς τροφή, με περιορισμένο οξυγόνο και χωρίς νέα για την τύχη τους, καθώς τα σωστικά συνεργεία είχαν χάσει τα ίχνη τους. Η τροφή τους από εδώ και στο εξής θα ήταν τα πτώματα των συνεπιβατών τους.

 

Στις 21 Οκτωβρίου ένας από τους διασωθέντες πέθανε και στις 29 Οκτωβρίου μία χιονοστιβάδα αποτελείωσε άλλους οκτώ. Μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου ακόμη τρεις είχαν χάσει τη ζωή τους. Στις 12 Δεκεμβρίου, δύο από τους επιζήσαντες, ο Νάντο Παράδο και ο Ρομπέρτο Κανέσα, αποφάσισαν να ξεκινήσουν μία απέλπιδα πορεία προς το άγνωστο. Μετά από δεκαήμερη πεζοπορία, για καλή τους τύχη βρέθηκε στο δρόμο τους ένας ορεσίβιος μεταφορέας, ονόματι Σέρχιο Καταλάν, ο οποίος τους περιέθαλψε και ειδοποίησε τις αρχές, οι οποίες είχαν διακόψει τις έρευνες.

Μέχρι 23 Δεκεμβρίου 1972 και οι υπόλοιποι 14 διασωθέντες του αεροπορικού δυστυχήματος είχαν μεταφερθεί σώοι και ασφαλείς στο Μοντεβιδέο. Το αεροπορικό δυστύχημα των Άνδεων και η οδύσσεια των διασωθέντων ενέπνευσε τη συγγραφή βιβλίων, ταινιών μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, ακόμη και μιούζικαλ.

Η ταινία

Η ταινία «Οι επιζήσαντες» του 1993 με πρωταγωνιστές τον Ίθαν Χοκ και τον Τζος Χάμιλτον σε σκηνοθεσία Φρανκ Μάρσαλ, είναι βασισμένη στα όσα συνέβησαν επί 2,5 σχεδόν μήνες στις Άνδεις, με τους επιζήσαντες του αεροπορικού δυστυχήματος να γίνονται «ανθρωποφάγοι» για να επιβιώσουν.

 

Αρέσει σε %d bloggers: